θύμα

Το Θύμα

Είναι συναισθηματικός και με έντονο ταπεραμέντο για να προκαλεί την προσοχή και τη στοργή των άλλων. Υπερβολική εστίαση στα δυσάρεστα συναισθήματα του. Έχει το ρόλο του μάρτυρα. 

Το Θύμα θέλει να εκπέμπεις μια συναισθηματική και ουσιαστική ευαλωτότητα και αναστάτωση με στόχο να λαμβάνεις την προσοχή, τη συμπάθεια και τη φροντίδα των άλλων. Προκαλεί την εστίαση και τη μεγέθυνση των συναισθημάτων εκείνων που σου δίνουν το ρόλο του μάρτυρα και του αδικημένου. Εμμέσως, το Θύμα με τη στάση του αποδεικνύει ότι αφού ο θύτης είναι ο κακός, αυτό είναι ο καλός/η. Άρα αξίζει τη φροντίδα και δικαιολογεί την πιθανή απραξία του για την επίτευξη της ευτυχίας του.
Το αποτέλεσμα είναι ότι χάνεις τη νοητική και συναισθηματική σου ενέργεια και οι άλλοι αισθάνονται άσχημα, ανίκανοι, ακόμη και ένοχοι για το ότι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν.
Το Ψέμα της Ύπαρξης του Θύματος είναι ότι ο ρόλος του μάρτυρα είναι θετικό πρότυπο, ότι έτσι αποδεικνύει την καλοσύνη και την αθωότητα του άρα δικαιούται αγάπη, αποδοχή και βοήθεια, όπως και ότι δεν έχει ευθύνες για πιθανές 'αποτυχίες'. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρακτηριστικά
Αν δεχθεί κριτική ή δεν γίνει κατανοητός τείνει να αποσύρεται και να μελαγχολεί. Είναι αρκετά δραματικός και υπερβολικά εκφραστικός. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν τείνει να χάνει το σθένος του και να παραιτείται. Έχει καταπιεσμένο θυμό που δημιουργεί κατάθλιψη, απάθεια και μια συνεχή εξάντληση (διαρροή ενέργειας). Έχει μια ασυνείδητη προσκόλληση στις δυσκολίες. Κερδίζει προσοχή με το να έχει συναισθηματικάς προβλήματα ή με το να είναι συναισθηματικά έντονος ή θλιμμένος. 

Σκέψεις
Κανείς δε με καταλαβαίνει. Αχ, καημένε εαυτέ μου...Όλα τα κακά μου συμβαίνουν εμένα. Κάτι πάει λάθος με εμένα. Είμαι τα συναισθήματα μου. Μακάρι κάποιος να με έσωνε από αυτή την άσχημη κατάσταση. 

Συναισθήματα
Παραμένει στα δυσάρεστα συναισθήματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Νοιώθει μοναξιά ακόμη και όταν βρίσκεται με κοντινούς του ανθρώπους. Έχει συναισθήματα μελαγχολίας και εγκατάληψης. Ζηλεύει και συγκρίνεται με τους άλλους. 

Ψέματα τεκμηρίωσης
Ίσως έτσι πάρω την προσοχή και την αγάπη που δικαιούμαι. Η λύπη είναι ένα ευγενές και λεπτό συναίσθημα που δείχνει εσωτερικό βάθος, ευαισθησία, καλλιέργεια, ευφυία, και ευγένεια χαρακτήρα. 

Επίδραση στον εαυτό και τους άλλους
Χάνει τη ζωτικότητα του λόγω της υπερβολικής ενδοσκόπησης και εστίασης στα δύσκολα συναισθήματα. Έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτέλεσμα διότι σπρώχνει τους ανθρώπους μακρυά. Οι άλλοι αισθάνονται ανεπαρκείς και αδύναμοι καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν το Θύμα να ελευθερωθεί από τα άσχημα συναισθήματα όσες προσπάθειες και να κάνουν. 

Πρωταρχική λειτουργία επιβίωσης
Το Θύμα συνήθως σχετίζεται με μια παιδική εμπειρία εγκατάληψης ή απόρριψης που δημιούργησε το λανθασμένο παιδικό συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν. Ο σκοπός του Θύματος είναι να εκμαιεύσει κάποια στοργή που κανονικά πιστεύει ότι δεν θα έπαιρνε διότι ίσως δε την αξίζει. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσο δυνατός νομίζεις ότι είναι το δικό σου Θύμα; (κλίμακα 1-10)

1..., 2..., 3..., 4..., 5..., 6..., 7..., 8..., 9..., 10...