η δύναμη των συναισθημάτων

Η ταχύτητά τους είναι πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη ακόμη και από τη σκέψη.

Είναι αόρατα. Δεν τα βλέπουμε και πολλές φορές δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχουν.

Άλλες φορές, είναι τόσο δυνατά σα να έχουμε μέσα μας μια καταιγίδα και φαίνονται στο πρόσωπό μας και στον τρόπο που κινούμαστε.

Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας, να περάσουμε καλά με τους φίλους μας, η να χαρούμε μια όμορφη μουσική.

Μπορούν να μας κάνουν να νοιώσουμε άσχημα και μπερδεμένοι αλλά και χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Αυτά είναι τα συναισθήματά μας.

Ανεβαίνοντας στο κύμα

Η αγγλική λέξη για το 'συναίσθημα', 'emotion' μπορεί να αποδοθεί σαν 'energy in motion', (e-motion), ενέργεια σε κίνηση. 

Το συναίσθημα είναι ένα ισχυρό εσωτερικό αίσθημα -είναι αίσθημα χαράς, λύπης ή θυμού- που μας δημιουργεί εσωτερική κίνηση. Η ζωή αποκτά νόημα μέσα από την εμπειρία του συναισθήματος.

Μετατρέπει τον κόσμο και την πραγματικότητά μας από μια σειρά γεγονότων και δεδομένων σε μια ζωντανή εμπειρία.

Όταν για παράδειγμα έχουμε μια δύσκολη ημέρα και επιστρέφοντας στο σπίτι δεχόμαστε την αγάπη της οικογένειάς μας ή του κατοικίδιου μας, η εμπειρία της ζωής αλλάζει, από δύσκολη και βαριά γίνεται χαρούμενη, ελαφριά και ευτυχισμένη.  

Μπορεί να μην έχουμε πάντα επίγνωση των συναισθημάτων μας και πως αυτά επηρεάζουν το σώμα, την ενέργεια, τις σκέψεις και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Τα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν ένταση στους μυες μας η αναταραχή στο στομάχι. Μερικές φορές προκαλούν κάψιμο στο στήθος ή δυνατούς καρδιακούς παλμούς.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να ανιχνεύσουν την επιρροή των συναισθημάτων στο σώμα, είναι μέσω της επίδρασής τους στον καρδιακό ρυθμό. Όταν τα συναισθήματα είναι δυνατά, μπορεί να αποτυπωθούν στην αλλαγή του ρυθμού των καρδιακών παλμών.

Όταν οι άνθρωποι είναι εκνευρισμένοι, φοβισμένοι ή ανήσυχοι ο καρδιακός ρυθμός τους είναι ακανόνιστος και χαώδης. Αυτό φαίνεται στην οθόνη των συσκευών βιοανάδρασης σαν μια ακανόνιστη γραμμή με ξαφνικές εξάρσεις και υφέσεις που δεν ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο.

Το γράφημα δείχνει τις αλλαγές στο μοτίβο καρδιακών παλμών όταν έχουμε συναισθήματα φόβου ή εκνευρισμού.

Όταν είμαστε εκνευρισμένοι είναι δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά. Η λήψη σοφών αποφάσεων δεν είναι εύκολη για κανέναν όταν βρίσκεται σε κατάσταση συναισθηματικής πίεσης. Πόσες φορές έχουμε πει ή κάνει πράγματα για τα οποία έχουμε μετανιώσει αργότερα?

Όταν όμως αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, ευγνωμοσύνη και φροντίδα, ο ρυθμός της καρδιάς μας γίνεται απαλός και αρμονικός, όπως αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα. Η επιστήμη σήμερα γνωρίζει ότι η καρδιά και ο εγκέφαλος είναι συνδεδεμένα και ότι ομαλοί και αρμονικοί καρδιακοί παλμοί αυξάνουν τη διαύγεια του εγκεφάλου και την ικανότητα να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις. 

Το γράφημα δείχνει τις αλλαγές στο μοτίβο καρδιακών παλμών που επιφέρουν τα θετικά συναισθήματα και συγκεκριμένα το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης.
Είναι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν αρμονικό ή συνεκτικό μοτίβο και είναι σημάδι καλής υγείας.

ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ ....(?)

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμη ανακάλυψε ότι η καρδιά έχει το δικό της ανεξάρτητο νευρικό σύστημα -ένα περίπλοκο δίκτυο νευρώνων που ονομάζεται 'ο εγκέφαλος της καρδιάς'. Το σύστημα αυτό παραλαμβάνει και στέλνει πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο, δημιουργώντας έτσι μια επικοινωνία διπλής κατεύθυνσης μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Ο σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι να σας δείξει τι συμβαίνει στο παρασκήνιο των συναισθημάτων. Θα αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το πως τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου συνεργάζονται μεταξύ τους, πως η συναισθηματική μνήμη επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, πως σχετίζεται το νευρικό μας σύστημα με τα συναισθήματα και πως καρδιά και εγκέφαλος επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η γνώση αυτή θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας.

Πως θα ήταν άραγε αν μαθαίναμε να καβαλάμε τα κύματα των συναισθημάτων μας αντί να τους επιτρέπουμε να μας χειρίζονται και να μας καταβάλουν? Αυτό είναι η διαχείριση των συναισθημάτων. Για πολλούς ανθρώπους τα συναισθήματα είναι καταστάσεις που απλά συμβαίνουν χωρίς τον έλεγχο τους και επιδρούν πάνω τους.

Αυτό που θα μάθεις στο HeartWorks είναι ότι είναι δυνατόν να πάρεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Καθώς θα αποκτάς όλο και περισσότερη ικανότητα θα νοιώθεις καλύτερα μέσα σου και θα αποκτήσεις μεγαλύτερο αίσθημα αυτοπεποίθησης, επιτυχίας και ικανοποίησης σε ότι κάνεις και στις σχέσεις σου με τους άλλους.

Καθώς θα μαθαίνεις να είσαι πάνω από τα κύματα των συναισθημάτων σου, θα βιώνεις τη ζωή με ένα πιο διασκεδαστικό τρόπο, σαν παιχνίδι και με ένα αίσθημα περιπέτειας που θα δώσει ένα νέο ενδιαφέρον και χρώμα στη ζωή σου.

Θα δεις επίσης ότι σκέφτεσαι πιο καθαρά και έχεις μεγαλύτερη νοητική διαύγεια. Η άσκηση που θα μάθεις (Freeze-Frame) θα γίνει το κλειδί για να παίρνεις πιο εύκολα, πιο αποτελεσματικές αποφάσεις.

Θυμήσου μια περίπτωση που θα ήθελες να είχες διαχειριστεί τα συναισθήματά σου με καλύτερο τρόπο και σημείωσέ την στο τετράδιο σου.