Ενεργειακή Ψυχολογία

Για την Ενεργειακή Ψυχολογία

Οι επιστήμες και οι τεχνικές κατανόησης και βελτίωσης του συναισθηματικού μας κόσμου αναπτύσσονται τον τελευταίο αιώνα διαρκώς, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Ο κλάδος της ενεργειακής ψυχολογίας έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθώντας τη νέα επιστημονική γνώση που επιτρέπει να αποτυπώσουμε και να κατανοήσουμε δεδομένα για το σώμα μας για την κίνηση που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό να δούμε. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν μια νέα εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας.

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας εμπλουτίζουν τη παλέτα των τεχνικών εργασίας τους με τεχνικές που αναπτύσσονται βάσει της σύγχρονης γνώσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.

Οι τεχνικές της Ενεργειακής Ψυχολογίας διευκολύνουν τη ροή ενέργειας στο σώμα και εξομαλύνουν τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα του δημιουργούνται λόγω των νοητικοσυναισθηματικών διεργασιών.

Συνδυάζουν την άσκηση της αυτογνωσιακής  ενσυνειδητότητας και της διευκόλυνσης της ροής της ενέργειας μέσω των μεσημβρινών και των ενεργειακών κέντρων του σώματος.

Οι λόγοι που οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές είναι:

> Είναι πολύ απλές και μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σχεδόν από τον καθένα.

> Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη διάλυση αρνητικών συναισθημάτων και ψυχοσωματικών προβλημάτων.

> Μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον εαυτό μας οποτεδήποτε χρειάζεται.

> Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να μας απελευθερώσουν αποτελεσματικά από μακροχρόνια τραύματα και φόβους.

> Η απελευθέρωση από αυτά τα καταστροφικά για την υγεία συναισθήματα θεραπεύει το νευρικό σύστημα, εξισορροπεί τις ορμόνες και αυξάνει τη δύναμη του αμυντικού μας συστήματος, εξασφαλίζοντας μας καλύτερη υγεία.

> Όταν απελευθερωθούμε από τη συναισθηματική ευαισθησία που έχει προκληθεί από συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα (συχνά από την παιδική ηλικία), η νοητική μας υγεία και οι σχέσεις μας βελτιώνονται.

> Οι ίδιες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δημιουργικότητα, παραγωγικότητα και για μια πιο επιτυχημένη ζωή.

Ο σπουδαιότερος παράγοντας εδώ είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να τις εφαρμόζουμε στον εαυτό μας και να αποφύγουμε να πληρώνουμε μεγάλα ποσά χρημάτων για τη βελτίωση που αναζητούμε όλοι μας.

Σημαντική Παρατήρηση: Έχοντας εργαστεί με πάνω από 20.000 ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε δει ποτέ να έχει ζημιωθεί κανείς από αυτές τις τεχνικές, αλλά πρέπει να κάνουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Όποιος βρίσκεται κάτω από ιατρική ή συναισθηματική επιτήρηση θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται το γιατρό, ψυχολόγο ή ψυχίατρό του πριν να εφαρμόσει οποιαδήποτε τεχνική που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο πώς αισθάνεται και να μην σταματήσει τη θεραπεία ή τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς την καθοδήγησή τους. Επίσης, παρόλο που αυτές οι μέθοδοι έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μεταμορφώσουν τη ζωή, υγεία και τις σχέσεις τους με ασφάλεια και επιτυχία, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Κάθε άνθρωπος πρέπει να πάρει απόλυτα την ευθύνη για την υγεία και την ευτυχία του ενώ εφαρμόζει αυτές ή άλλες τεχνικές.

Τι είναι η Ενεργειακή Ψυχολογία;

Αυτές οι μέθοδοι, που αποκαλούνται συλλογικά «Ενεργειακή Ψυχολογία» ανεξάρτητα από τη διαφορετική προσέγγισή τους, έχουν μερικά από τα ακόλουθα κοινά σημεία

1. Οι τεχνικές είναι απλές και αποτελεσματικές.


2. Σε πολλές περιπτώσεις εξασφαλίζουν μόνιμη απελευθέρωση από διαταραγμένες σκέψεις, συναισθήματα και την ψυχοσωματική επίδρασή τους στο σώμα και τη ζωή μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τεχνική μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί πολλές φορές για να έχει αποτέλεσμα.


3. Κάποιες φορές μπορεί κάποιος να χρειαστεί βοήθεια από έναν επαγγελματία για να ξεπεράσει ορισμένα μπλοκαρίσματα. Γενικά, είναι καλύτερα να αναζητήσετε έναν επαγγελματία που θα σας βοηθήσει στο ξεκίνημα και θα σας καθοδηγήσει όταν κολλήσετε.


4. Η ανάλυση και η συζήτηση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αρχικά απαραίτητες για να καθοριστούν τα γεγονότα, οι καταστάσεις, οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα του παρόντος και του παρελθόντος, που προκαλούν την παρούσα ανησυχία.


5. Μαθαίνουμε να μετράμε την ένταση του συναισθήματος από 0 έως 10, όπου 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου δυσφορία και νιώθουμε καλά και 10 σημαίνει ότι η διαταραχή είναι υψηλή και νιώθουμε εξαιρετικά δυσάρεστα. Μ' αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουμε την ικανότητα να παρατηρούμε αντικειμενικά τη δυσφορία μας σαν κάτι ξεχωριστό από μας και έχουμε αίσθηση του πότε και πόσο αυξάνεται ή μειώνεται.


6. Στις περισσότερες μεθόδους το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να αποδεχόμαστε οτιδήποτε νιώθουμε. Η αποδοχή είναι βασική για να απελευθερώσουμε την ενέργεια για αλλαγή. Κάποιες μέθοδοι συμπεριλαμβάνουν μια επιβεβαίωση σαν «παρόλο που έχω αυτό _______ (συγκεκριμένο συναίσθημα ή πρόβλημα), αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου». Αυτό γίνεται επειδή μπορεί να αισθανόμαστε ντροπή ή θυμό με τον εαυτό μας για τα συναισθήματα που έχουμε. Μπορεί κάποιοι από μας να έχουμε την τάση να καταπιέζουμε ή να αγνοούμε τα συναισθήματά μας. Μόνο με την αποδοχή του εαυτού μας και αυτού που νιώθουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή και την ελευθερία.


7. Όλες οι μέθοδοι ενεργειακής ψυχολογίας βασίζονται στην άμεση επαφή με τη συναισθηματική μας δυσφορία, αποδεχόμενοι ότι υπάρχει και μετά εργαζόμενοι απευθείας με αυτήν σαν ενεργειακό μοντέλο στο ενεργειακό σύστημα του σώματός μας. Αυτό αναιρεί κατευθείαν τους φόβους ότι παρόμοιες μέθοδοι μπορεί να κουκουλώνουν συναισθήματα ή να μας εκτρέπουν απ' αυτά. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εστιαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο στο συναίσθημα ή στη διαταραχή κατά την παρούσα στιγμή και μετά ξεκινάμε να εργαζόμαστε με αυτό.


8. Το επόμενο βήμα είναι να θέλουμε να αφήσουμε το συναίσθημα ή τη διαταραχή. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πολλοί από μας έχουμε υποσυνείδητη ανάγκη να κρατηθούμε στον πόνο, το θυμό ή το πρόβλημά μας για διάφορους λόγους που αναφέρονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Robert Elias Nanjemy Ενεργειακή Ψυχολογία. (Θα το συζητήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια στο μέλλον.) Στην περίπτωση αυτή εργαζόμαστε με αυτό που ονομάσουμε 'ψυχολογική αντιστροφή' για τον εντοπισμό και την εξάλειψη της εσωτερικής αντίστασης ατην αλλαγή.


9. Αφού έχουμε πετύχει τουλάχιστον μερική κατανόηση και αποδοχή αυτού που νιώθουμε και του εαυτού μας σαν δημιουργού και ιδιοκτήτη αυτών των συναισθημάτων, καθώς και την προθυμία να αφήσουμε αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. (Παρατηρήστε ότι η προθυμία να το αφήσουμε δεν σημαίνει να αγνοήσουμε, μισήσουμε, απορρίψουμε, πολεμήσουμε ή καταστρέψουμε ό,τι αισθανόμαστε, αλλά απλά να το αφήσουμε... ακριβώς όπως αφήνουμε ένα αντικείμενο που κρατάμε στο χέρι μας. Σταματάμε να το κρατάμε.)


10. Οι συναισθηματικές ή σωματικές διαταραχές δημιουργούνται από τις «εκπαιδευμένες (αυτοματοποιημένες) συναισθηματικές αντιδράσεις» μας σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, όπως σε μια συμπεριφορά, ένα γεγονός, μια αλληλεπίδραση, μια κατάσταση, μια ιδέα ή ακόμη και μια σκέψη στο νου μας για το παρελθόν ή το μέλλον. Κάθε συναίσθημα ή κατάσταση του νου μας είναι μια εθισμένη «ενεργειακή δομή», στην οποία εκπαιδευτήκαμε στο παρελθόν και αναπαράγεται όταν οι παλιότερα προγραμματισμένες συνάψεις του εγκεφάλου ενεργοποιούνται δημιουργώντας το μήνυμα ότι «κινδυνεύουμε». Με απλά λόγια, οι εμπειρίες του παρελθόντος (συχνά της παιδικής ηλικίας) μάς κάνουν να αναπτύξουμε συγκεκριμένες «ευαισθησίες» σε ορισμένες συμπεριφορές, γεγονότα και καταστάσεις, αναγκάζοντας μας να έχουμε συναισθήματα όπως φόβο, πόνο, θυμό, ενοχή και άγχος, όταν δεν υπάρχει λογική αιτία να νιώθουμε έτσι. Αυτές είναι ασυνείδητες αντιδράσεις που μάθαμε στην παιδική μας ηλικία. Παρόλο που συνειδητά κατανοούμε ότι είμαστε καλοί, άξιοι, αξιαγάπητοι, ασφαλείς και ελεύθεροι, συνεχίζουμε να βιώνουμε αυτούς τους παιδικούς προγραμματισμούς που μας λένε ότι είμαστε ανάξιοι, όχι αγαπητοί, σε κίνδυνο και περιορισμένοι. Αυτά τα αυτομάτως παραγόμενα ενεργειακά πεδία δημιουργούν τα δυσάρεστα συναισθήματά μας.

Παρά τις συνειδητές πεποιθήσεις μας, τη λογική και τη σοφία μας, αναγκαζόμαστε από αυτά τα εθισμένα ενεργειακά πεδία, δημιουργημένα από άχρηστους αλλά σίγουρα ενεργούς προγραμματισμούς, να αισθανόμαστε άγχος, φόβο, πόνο, θυμό, ενοχή και τις επιδράσεις αυτών των συναισθηματικών διαταραχών στο σώμα, το νου, τις σχέσεις και την ευτυχία μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό όταν υποσυνείδητα ή συνειδητά πιστεύουμε ότι κινδυνεύουν η ασφάλεια, αξία, ελευθερία ή ευχαρίστησή μας.


11. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την «ενεργειακή μας κατάσταση» ενώ εστιαζόμαστε στο συγκεκριμένο συναίσθημα, διαταραχή, σωματικό πόνο ή δυσφορία, επιθυμία ή πεποίθηση. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, που εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη τεχνική. Ακολουθούν κάποιες τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλες.


12. Όταν κάποια από τις ακόλουθες τεχνικές αλλάξει με επιτυχία τη συναισθηματική μας κατάσταση σε σχέση με συγκεκριμένη συμπεριφορά, γεγονός ή κατάσταση, τότε αυτό αλλάζει το πώς αντιδρούμε συναισθηματικά, χημικά, ορμονικά και ηλεκτρομαγνητικά σ' αυτό το συγκεκριμένο ερέθισμα. Αυτό σημαίνει ότι ο υποθάλαμός μας εκκρίνει συγκεκριμένα πεπτίδια και ο εγκέφαλός μας δημιουργεί νέες νευρο-δικτυακές συνάψεις σε σχέση με το ίδιο ερέθισμα, το οποίο μας ενοχλούσε μέχρι τώρα. Όταν γίνει αυτό αρκετές φορές, αυτή η νέα πιο θετική αντίληψη και αντίδραση γίνεται ένα νέο μοντέλο. Αρχίζουμε να βιώνουμε τα ίδια γεγονότα και καταστάσεις με μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια, αξία και γαλήνη.


13. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε την ενέργεια ενώ εστιαζόμαστε σ' αυτό που μας ενοχλεί. Θα εξηγήσουμε όλες αυτές τις μεθόδους λεπτομερώς στο μέλλον.

α. Χτυπήματα σε συγκεκριμένα σημεία του βελονισμού στο κεφάλι, το πρόσωπο, τα δάχτυλα και το πάνω μέρος του στήθους προκαλούν κίνηση και μεταβολή της υπάρχουσας ενεργειακής δομής στην οποία εστιαζόμαστε. Η εθισμένη ενεργειακή δομή αναγκάζεται να αλλάξει λόγω της κίνησης της ενέργειας που προκαλείται από τα χτυπήματα σ' αυτά τα συγκεκριμένα σημεία.

β. Τοποθέτηση των χεριών μας με συγκέντρωση σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού και ενεργειακά κέντρα προκαλεί επίσης ενεργειακή ροή και αλλαγή στην ενεργειακή κατάσταση και στα συναισθήματα.

γ. Κίνηση των ματιών αριστερά και δεξιά ή χτυπήματα στην αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση.

δ. Αναπνέοντας με έναν συγκεκριμένο τρόπο εστίασης δημιουργεί παρόμοιο αποτέλεσμα.

ε. Η αλλαγή της συναισθηματικής μας κατάστασης και των καρδιακών παλμών εστιάζοντας σε κάποιον ή κάτι που αγαπάμε ή για το οποίο νιώθουμε ευγνωμοσύνη δημιουργεί επίσης αλλαγή της ενεργειακής μας δομής. Το παραπάνω το κάνουμε με τις τεχνικές HeartMath.

στ. Φέρνοντας στο νου ή εκφράζοντας προφορικά επιβεβαιώσεις και εναλλακτικές θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας, τους άλλους και τα ερεθίσματα που μας ενοχλούν, μπορεί επίσης να αλλάξει την κατάστασή μας. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με χτυπήματα ή τρίψιμο σε ορισμένα σημεία ή τοποθετώντας τα χέρια μας πάνω σε συγκεκριμένα ενεργειακά κέντρα.

ζ. Μπορούμε να μάθουμε απλά να αφήνουμε αυτό που αισθανόμαστε όπως και τις ανάγκες που δημιουργούν να συναισθήματά μας ? ακριβώς όπως αφήνουμε ένα αντικείμενο που κρατάμε.

η. Μπορούμε να οραματιζόμαστε πώς θα θέλαμε να είμαστε και πώς θα μπορούσαμε να αντιδρούμε σε ορισμένες καταστάσεις. (Αυτό γίνεται συνήθως αφού η συναισθηματική δυσφορία έχει ελαττωθεί ή απομακρυνθεί.)

14. Το επόμενο βήμα για κάποιες από αυτές τις μεθόδους είναι, έχοντας ελαττώσει ή απομακρύνει την παλιά ενεργειακή αντίδραση, να προγραμματίσουμε μια νέα. Σ' αυτό το στάδιο αναζητούμε να εισάγουμε έναν νέο τρόπο αντίληψης αυτού, που μέχρι τώρα μας ενοχλούσε. Αυτή είναι η ουσία της ανθρώπινης αρμονίας, ωριμότητας και εξέλιξης: η ικανότητα να επιτρέπουμε στην αντίληψή μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή να αλλάζει και να εξελίσσεται. Με αυτές τις μορφές ενεργειακής ψυχολογίας μπορούμε να διαλύσουμε τα παλιά λανθασμένα ενεργειακά πεδία, ώστε να είμαστε ελεύθεροι να εγκαταστήσουμε τη νέα ενημερωμένη έκδοση της πραγματικότητας στο «σκληρό δίσκο» του νου μας.


15. Προσπάθεια αναπρογραμματισμού του νου χωρίς πρώτα να απαλείψουμε αυτά τα αρνητικά ενεργειακά πεδία είναι σαν να ηχογραφούμε ένα νέο τραγούδι σε μια παλιά κασέτα χωρίς να σβήσουμε το προηγούμενο. Όταν παίζουμε την κασέτα (φλυαρία του νου), ακούμε και τα δύο τραγούδια (το νέο και το παλιό). Με την ενεργειακή ψυχολογία μπορούμε πρώτα να απαλείψουμε τα παλιά τραγούδια πριν να ηχογραφήσουμε τα νέα.

Όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και με όλες τις άλλες μορφές ψυχολογικής, νοητικής και πνευματικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων της ανάλυσης, της αντιληπτικής θεραπείας, της θεραπείας συμπεριφοράς, του ψυχοδράματος, της Gestalt, της ανάλυσης ονείρων, των αναδρομών στο παρελθόν, της ύπνωσης και της πνευματικής μελέτης, καθώς και όλων των μορφών ενεργειακής δουλειάς όπως του μασάζ, της σωματικής θεραπείας, του Ρέικι, του νευρογλωσσικού προγραμματισμού, του αυτογνωσιακού coachng ,της πνευματικής θεραπείας και της επανασύνδεσης

Μαζί με χιλιάδες γιατρούς και ψυχιάτρους σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές σε θεραπευτικές πρακτικές, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις διευθύνσεις του διαδικτύου που ακολουθούν.


Ακολουθούν διευθύνσεις του διαδικτύου για περαιτέρω έρευνα.

EFT > Emotional Freedom Techniques (https://www.emofree.com)

BSFF > Be Set Free Fast (https://www.besetfreefast.com/)

TAT > Tapas Acupressure Technique (https://www.tatlife.com/)

EMDR > Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

WHEE > Wholistic Hybrid of EFT and EMDR

(https://www.wholistichealingresearch.com/selfhealingwheeandother.html

Sedona Method > Μέθοδος Αυτοαποπρογραμματισμού
(From Lester Levenston and Hale Dwoskin) (https://www.sedona.com/)

Freeze Frame > Ακούγοντας την Καρδιά (From the Hearth Math Institute) (https://www.heartmath.org/)

Ho'oponopono (From the Spiritual teachers of Hawaii)

(https://www.hooponoponotheamericas.org/index.htm)