τέλειος

Ο Τέλειος

Η τελειότητα και η ανάγκη για δομή και οργάνωση στο έπακρο. 

Ο Τέλειος έχει υπερβολική ανάγκη για τελειότητα, τάξη και οργάνωση. Σε κάνει να νοιώθεις, τόσο εσύ όσο και οι άλλοι γύρω σου, ανησυχία και ένταση. Καταναλώνει την ενέργεια σου, όσο,και την ενέργεια των άλλων για να πετύχει μία τελειότητα που δεν χρειάζεται. Πολλές φορές μάλιστα η ποιότητα ελαττώνεται λόγω αυτή της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας. Προκαλεί μία συνεχή κατάσταση εκνευρισμού τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους επειδή τα πράγματα δεν είναι τόσο τέλεια όσο θα μπορούσε να ήταν.

Το Ψέμα της Ύπαρξης του είναι ότι η τελειότητα είναι ο ύψιστος σκοπός και δεν έχει σημασία η ενέργεια που ξοδεύεται και το κόστος που πληρώνει κανείς για να επιτευχθεί. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρακτηριστικά
Ακριβής, μεθοδικός, τελειομανής.Μπορεί να είναι ευέξαπτος, τεταμένος (σε ένταση), ισχυρογνώμων, σαρκαστικός υπερβολικά επικριτικός εαυτό του και με τους άλλους. Μεγάλη ανάγκη για αυτοέλεγχο και αυτό περιορισμό. Εργάζεται παραπάνω έτσι ώστε να καλύψει την χαμηλή αποδοτικότητα των υπολοίπων.Είναι ευαίσθητο στην κριτική. 

Σκέψεις
Το σωστό είναι σωστό και το λάθος είναι λάθος, είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα. Εγώ γνωρίζω το σωστό τρόπο. Αν δεν μπορείς να το κάνεις τέλεια, μη το κάνεις καθόλου. Η άλλοι πολύ συχνά έχουν χαμηλά standards. Μισώ τα λάθη.

Συναισθήματα
Συνέχισε εκνευρισμός και απαγοήτευση με τον εαυτό του και με τους άλλους επειδή δεν καλύπτουν τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές. Ανησυχεί άλλοι θα καταστρέψουν την ευταξία και την ισορροπία που έχει δημιουργήσει. Σαρκαστικός με τόνους αυτοδικαίωσης. Καταπιεσμένος θυμός και εσωτερική πίεση.

Ψέματα τεκμηρίωσης
Έχω προσωπική υποχρέωση γι' αυτό. Χρειάζεται να επιδιορθώνω οτιδήποτε χρήζει επιδιόρθωσης. Η τελειομανία είναι αρετή, επίσης με κάνει να νιώθω καλύτερα για τον εαυτό μου. Υπάρχει σαφώς είναι σωστός και ένας λάθος τρόπος για να γίνονται τα πράγματα. Γνωρίζω πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα και χρειάζεται να κάνω αυτό που πρέπει 

Επίδραση στον εαυτό και στους άλλους
Όταν αντιμετωπίζει αλλαγές και διαφορετικά από αυτόν στυλ ανθρώπων γίνεται άκαμπτος με μειωμένη ευελιξία. Είναι πηγή συνεχούς ανησυχίας και εκνευρισμού. Προκαλεί αποστροφή, εκνευρισμό, αυτο-αμφισβήτηση και παραίτηση στους άλλους, που νιώθουν ότι βρίσκονται συνεχώς υπό αξιολόγηση και έλεγχο καθώς άσχετα με το πόσο σκληρά προσπαθούν ο Τέλειος δεν θα ευχαριστηθεί ποτέ.

Πρωταρχική λειτουργία επιβίωσης
Ο Τέλειος βρίσκει τον τρόπο να αντιμετωπίζει τον εσωτερικό του κριτή και το φόβο για την κριτική των άλλων με το να επιδεικνύει τελειότητα. Αν κάνει αυτό που κάνει τέλεια θα είναι ασφαλής από τις παρεμβάσεις και την απόρριψη των άλλων. Η τελειότητα και η τάξη φέρνουν μία προσωρινή αίσθηση ανακούφισης. Μπορεί να ήταν πόλος ηρεμίας και τάξης σε μια χαώδη οικογένεια ή να κέρδιζε αποδοχή από απαιτητικούς γονείς με το να είναι ένα τέλειο και αψεγάδιαστο παιδί. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσο δυνατός νομίζεις ότι είναι ο δικός σου Τέλειος; (κλίμακα 1-10)

1..., 2..., 3..., 4..., 5..., 6..., 7..., 8..., 9..., 10...