(02) Οδηγός Ανθεκτικότητας

οι 4 τομείς ανθεκτικότητας

Οι 4 Τομείς της Ανθεκτικότητας 

Στόχος: 

Οι 4 τομείς της Ανθεκτικότητας και αποκτήστε μια βασική κατανόηση της δημιουργίας χωρητικότητας 'ικανότητας'. 

Βασικές έννοιες: 

• Οι τομείς είναι αλληλένδετοι και ο καθένας επηρεάζει τους υπολοίπους. 

• Κάποιοι άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτερη Ανθεκτικότητα σε έναν τομέα από άλλους. 

• Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καινούριο οδηγό Ανθεκτικότητας σε κάθε τομέα. 

• Έχουμε μια τάση να χάνουμε πολλή ενέργεια και κατά συνέπεια να εξαντλούμε τα εσωτερικά μας αποθέματα στον συναισθηματικό τομέα. 

• Η συσσώρευση μικρών διαρροών ενέργειας στον συναισθηματικό τομέα μπορεί να αποβεί πιο εξαντλητική από μια μεγάλη συναισθηματική έξαρση. 

Υπάρχουν 4 βασικοί τομείς Ανθεκτικότητας:
ο σωματικός, ο συναισθηματικός, ο νοητικός και ο πνευματικός

Για να έχετε πλήρη Ανθεκτικότητα, είναι σημαντικό να φροντίσετε και τους 4 τομείς διότι, όπως δείχνουν και οι αλληλεπικαλυπτόμενοι κύκλοι, ο καθένας επηρεάζει τους άλλους. 

Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο Ανθεκτικοί σε έναν τομέα παρά σε έναν άλλο. Όσοι καταφέρνουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να διατηρούν την ψυχραιμία τους υπό πίεση θεωρούνται συναισθηματικά πιο ανθεκτικοί. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους ανθεκτικοί σε έναν τομέα μπορεί να έχουν μικρή Ανθεκτικότητα σε γενικές γραμμές αν αφήσουν την ενέργεια ή την εσωτερική μπαταρία τους να εξαντληθεί ακόμα και σε έναν από τους άλλους τομείς. 

Η περιοχή στην οποία οι περισσότεροι από εμάς συνήθως σπαταλάμε άφθονη ενέργεια και εξαντλούμε τα εσωτερικά μας αποθέματα είναι ο συναισθηματικός τομέας. Συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η πικρία και το άγχος καίνε πολύ περισσότερη ενέργεια. Ορισμένες από τις ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνας κατάστασης παραμένουν στον οργανισμό για πολλές ώρες και μπορεί να διαταράξουν την ικανότητά σας για έναν αναζωογονητικό ύπνο και να μειώσουν την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε

Δεν είναι μόνο η μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση που μειώνει τα ενεργειακά σας αποθέματα. Περισσότερη ενέργεια χάνεται εξαιτίας της συσσωρευρικής δράσης πιο απαλών ενεργοβόρων συναισθημάτων, όπως η ανυπομονησία, η θλίψη ή η απογοήτευση, και που στο τέλος καταλήγουν σε μεγάλη ενεργειακή κατανάλωσης μέσω μιας συνεχούς ανεπαίσθητης διαρροής.  

Μπορεί να μην παρατηρήσετε τις ήπιες διαρροές τόσο εύκολα όσο αναγνωρίζετε ένα μεγάλο ξέσπασμα θυμού. Ένα μεγάλο ξέσπασμα είναι σαν να πατάτε το γκάζι στο αυτοκίνητό σας και αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο για να ξοδεύετε τα καύσιμά σας. Τα ήπια εξαντλητικά συναισθήματα που υπάρχουν παρασκηνιακά είναι σαν να αφήνετε τα φώτα του αυτοκινήτου σας αναμμένα αφού κλείσετε τη μηχανή. Σιγά-σιγά αποφορτίζουν την εσωτερική μπαταρία σας

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά για να προσδιορίσουμε μερικές από τις πηγές απώλειας και ανανέωσης ενέργειας. Στη συνέχεια θα τις χαρτογραφήσουμε σε ένα σχεδιάγραμμα που θα απεικονίζει τον τρόπο που επηρεάζουν τη φυσιολογία και την απόδοσή σας. Από εκεί θα εισάγουμε κάποιες τεχνικές για να σταματήσουμε την εξάντληση ενέργειας και να επαναφορτίσουμε  την εσωτερική σας μπαταρίας. 

''Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι τό άγχος είναι ένα προειδοποιητικό σήμα του σώματός που μας ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αν αγνοήστε αυτά τα σήματα, ειδικά τα συναισθήματα σας, είναι πιθανό να εξοικοιωθείτε τόσο με το στρες, την συνεχή ένταση και την πίεση που θα αρχίσει να σας φαίνεται φυσιολογικό.
Όταν πολλοί άνθρωποι σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον είναι αγχωμένοι, δημιουργούν ένα κλίμα που καθιστά πιο δύσκολο για τον καθένα ξεχωριστά να παρατηρήσει το άγχος του καθαρά.
Όταν υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα που απαιτεί υψηλή απόδοση, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να το παραδεχτούν ή να το αντιμετωπίσουν.'' - Herny J. Kahn M.D.