καλός

Ο Καλός

Προσπαθεί εμμέσως να κερδίσει αποδοχή και στοργή βοηθώντας, ευχαριστώντας, σώζοντας ή κολακεύοντας τους άλλους. Χάνει την επαφή με τις δικές του ανάγκες και γι'αυτό νοιώθει δυσαρέσκεια και παράπονο για τους άλλους. 

Ο Καλός επιδιώκει να κερδίσει την αποδοχή και την εγγύτητα βοηθώντας, ευχαριστώντας, σώζοντας ή και κολακεύοντας συνεχώς τους άλλους. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεις την επαφή με τις δικές σου ανάγκες και στο τέλος να κρατάς κακία για τους άλλους τους οποίους λες ότι υπηρετείς πιστεύοντας ότι σε αδίκησαν καθώς δεν πήρες τα αναμενόμενα. Επίσης, προτρέπει τους άλλους να γίνονται εξαρτημένοι από αυτόν.
Το Ψέμα της Ύπαρξης του είναι ότι το να ευχαριστείς τους άλλους είναι ένας καλός σκοπός χωρίς όμως να αποδέχεται ότι ο βαθύτερος στόχος είναι η έμμεση απόκτηση αποδοχής αναγνώρισης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρακτηριστικά
Έχει έντονη ανάγκη να αρέσει στους άλλους και γι'αυτό προσπαθεί να το κερδίσει βοηθώντας τους.Χρειάζεται συχνό καθησυχασμό από τους άλλους ότι είναι αποδεκτός και επιθυμητός.Δεν μπορεί να εκφράσει τις δικές του ανάγκες ανοικτά και ευθέως. Το κάνει έμμεσα κάνοντας του άλλους να νοιώσουν υποχρέωση και μα ανταποδώσουν. 

Σκέψεις
Για να είμαι καλός άνθρωπος χρειάζεται να βάζω τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μου. Με ενοχλεί όταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν υπόψη όλα όσα κάνω γι' αυτούς. Οι άνθρωποι μερικές φορές είναι εγωιστές και αγνώμονες. Δίνω πολλά στους άλλους και ξεχνώ τον εαυτό μου. Ξέρω πως να κάνω τους άνθρωπος να με συμπαθούν. Αν δε σώσω εγώ τους άλλους ποιος θα το κάνει; 

Συναισθήματα
Ενοχή ότι είναι εγωιστής όταν έρχεται σε επαφή με τα δικά του συναισθήματα. Ανησυχία ότι αν προβάλλει τις δικές του ανάγκες, οι άλλοι θα απομακρυνθούν. Εκνευρισμός επειδή οι άλλοι τον θεωρούν δεδομένο αλλά δεν το εκφράζει. 

Ψέματα τεκμηρίωσης
Δε το κάνω για εμένα αλλά για τους άλλους. Βοηθώ τους άλλους ανιδιοτελώς και δεν περιμένω ανταπόδοση. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν όλοι μας κάναμε το ίδιο. 

Επίδραση στον εαυτό και τους άλλους
Δεν φροντίζει τις ανάγκες του, φυσικές, συναισθηματικές, οικονομικές. Μπορεί να καταλήξει να παραιτηθεί και να εξαντληθεί. Οι άλλοι μπορεί να αναπτύξουν εξάρτηση σε αυτόν και να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να νοιώθουν υποχρεωμένοι, ενοχές ή και ελεγχόμενοι. 

Πρωταρχική λειτουργία επιβίωσης
ο Καλός προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή και την αποδοχή βοηθώντας τους άλλους. Η συμπεριφορά αυτή είναι μια έμμεση προσπάθεια να καλύψει τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες. Γεννήθηκε από δύο λανθασμένα παιδικά συμπεράσματα:
1. Πρέπει να βάζω τις ανάγκες των άλλων μπροστά από τις δικές μου,
2. Πρέπει να δίνω αγάπη και στοργή για να την πάρω πίσω, χρειάζεται να την κερδίσω και δεν την αξίζω αυτοδίκαια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσο δυνατός νομίζεις ότι είναι ο δικός σου Καλός; (κλίμακα 1-10)

1..., 2..., 3..., 4..., 5..., 6..., 7..., 8..., 9..., 10...