ελεγκτικός

Ο Ελεγκτικός-(στρατηγός)

Ανάγκη έλεγχου των καταστάσεων, της βούλησης και των πράξεων των ανθρώπων που γεννιέται από ανησυχία. Αυξημένη ανησυχία και ανυπομονησία όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται. 

Ο Ελεγκτικός λειτουργεί με μια αγχωτική ανάγκη να έχει την ευθύνη και τον έλεγχο των καταστάσεων και να επηρεάζει τους ανθρώπους σύμφωνα με τη δική του βούληση. Όταν αυτό δεν το πετυχαίνει εκπέμπει υψηλή νευρικότητα, ανησυχία και ανυπομονησία μέχρι να γίνει αυτό που επιθυμεί. Κατά την άποψη του, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: να έχεις τον έλεγχο, ή να μη τον έχεις.
Παρόλο που ο Ελεγκτικός βοηθά στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων, σε βάθος χρόνου δημιουργεί απόσταση από τους ανθρώπους και τους εμποδίζει να χρησιμοποιήσουν και να αναπτύξουν πλήρως όλες τις ικανότητες τους.
Το Ψέμα της Ύπαρξης είναι ότι ένας Ελεγκτικός είναι απαραίτητος για να εκμαιεύσει τα καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρακτηριστικά
Δυνατή ενέργεια και ανάγκη να αναλάβει τον έλεγχο.Σύνδεση με τους άλλους μέσω του ανταγωνισμού, της πρόκλησης ή και της διαμάχης παρά μέσω πιο 'μαλακών' συναισθημάτων.Με θέληση, τάση για αντιπαράθεση και ευθύς στην έκφραση του.Σπρώχνει τους ανθρώπους έξω από τη ζώνη άνεσης τους.Είναι στα καλύτερα του όταν πετυχαίνει το αδύνατο πέρα από κάθε προσδοκία.Ενεργοποιείται και συνδέεται μέσω της αντιπαράθεσης.Εκπλήσσεται όταν οι άλλοι πληγώνονται.Τρομάζει τους ανθρώπους.Εκφράζεται 'έξω από τα δόντια' που πολλές φορές εκλαμβάνεται ως θυμός ή κριτική. 

Σκέψεις
Υπάρχουν μόνο δύο καταστάσεις: ή έχεις τον έλεγχο ή όχι.Αν εργαστώ σκληρά μπορώ και πρέπει να πάρω τον έλεγχο της κατάστασης και να φέρω τα πράγματα εκεί που θέλω.Οι άλλοι θέλουν και χρειάζονται εμένα να πάρω τον έλεγχο.Όταν αναλαμβάνω τον έλεγχο κάνω χάρη στους υπόλοιπους.Κανείς δε μου λέει τι να κάνω. 

Συναισθήματα
Υψηλή ανησυχία όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει. Θυμός και επιθετικότητα όταν οι άλλοι δεν τον ακολουθούν. Ανυπόμονος με τα συναισθήματα και το διαφορετικό στυλ των άλλων. Νοιώθει πληγωμένος και απόρριψη παρόλο που δεν το παραδέχεται. 

Ψέματα τεκμηρίωσης
Χωρίς εμένα οι άλλοι δε μπορούν να κάνουν και πολλά.
Οι άνθρωποι χρειάζονται σπρώξιμο.
Αν δεν ελέγχω, θα ελέγχομαι, και αυτό δεν μπορώ να το ανεχτώ.
Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά για το καλό όλων μας. 

Επίδραση στον εαυτό και στους άλλους.
Ο Ελεγκτικός επιτυγχάνει προσωρινά αποτελέσματα αλλά με κόστος οι άλλοι να αισθάνονται ελεγχόμενοι και αποστροφή χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους.Ο Ελεγκτικός επίσης δημιουργεί μεγάλες εντάσεις καθώς πολλά θέματα και καταστάσεις της ζωής δεν είναι ελέγξιμα. 

Πρωταρχική λειτουργία επιβίωσηςΠίσω από τη φαινομενική γενεότητα του Ελεγκτικού αρκετές φορές κρύβεται ο φόβος να μην είναι ελεγχόμενος από τους άλλους ή από τη ζωή.Ο Ελεγκτής σχετίζεται με παιδικές εμπειρίες όπου το παιδί χρειάστηκε να ωριμάσει γρήγορα, να μπορεί να σταθεί μόνο του ή να πάρει τον έλεγχο ενός χαοτικού ή επικίνδυνου περιβάλλοντος για να επιβιώσει σε φυσικό ή συναισθηματικό επίπεδο.Σχετίζεται επίσης με εμπειρίες προδοσίας, πληγώματος και απόρριψης και την απόφαση να μην ξαναεπιτρέψει να είναι ευάλωτος. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσο δυνατός νομίζεις ότι είναι ο δικός σου Στρατηγός; (κλίμακα 1-10)

1..., 2..., 3..., 4..., 5..., 6..., 7..., 8..., 9..., 10...


ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: Τα παραπάνω κείμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του HeartWorks, δημιουργήθηκαν με πολλές ώρες μελέτης και εργασίας και προσφέρονται στα πλαίσια της εκπαίδευσης για αυστηρά προσωπική χρήση. Απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση ή διάχυση. Η παραμονή στη σελίδα αυτή προυποθέτει την αποδοχή και προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας.