αποφευκτικός

Ο Αποφευκτικός

Υπερβολική εστίαση στα θετικά και ευχάριστα. Αποφυγή των δύσκολων και δυσάρεστων θεμάτων ή διαφωνιών. 

Ο Αποφευκτικός εστιάζει στο θετικό και στο ευχάριστο με έναν υπερβολικό τρόπο. Αποφεύγει δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις και διαφωνίες. Σε οδηγεί στο να αναβάλεις και να αποφεύγεις τη θέσπιση των ορίων σου. Αυτό καταλήγει είτε σε καταστροφικά απότομα ξεσπάσματα και συγκρούσεις που κανονικά θα είχαν αποφευχθεί είτε σε καθυστερήσεις στη διευθέτηση των θεμάτων που σε απασχολούν και πράξεων που χρειάζεται να γίνουν.
Το Ψέμα της Ύπαρξης του είναι ότι δεν αποφεύγει τα προβλήματα, απλά είναι θετικός χαρακτήρας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρακτηριστικά
Αποφεύγει τις συγκρούσεις και λέει 'ναι' εκεί που δεν επιθυμεί. Υποβαθμίζει τη σημασία των προβλημάτων ή αποφεύγει να τα αντιμετωπίσει εξολοκλήρου. Αντιμετωπίζει προβλήματα με παθητικές τεχνικές και όχι ευθέως. Βρίσκει καταφύγιο σε βολικές γι' αυτόν δράσεις και αναβάλει οτιδήποτε δεν είναι ευχάριστο. 

Σκέψεις
Αυτό δεν είναι ευχάριστο, θα το αφήσω και θα λυθεί όταν έρθει η ώρα του. Αν αναφέρω αυτό το θέμα τώρα, σίγουρα κάποιος θα πληγωθεί, ας το αφήσω καλύτερα. Αν εκφράσω τη διαφωνία μου στους άλλους θα χαλάσει η σχέση μας. Τώρα που έχω βρει την ισορροπία μου δε θέλω να τη χαλάσω για κανένα λόγο. Καλύτερα να δώσω αυτό που μου ζητούν παρά να κάνω θέμα. 

Συναισθήματα
Επιθυμία διατήρησης ουδετερότητας. Ανησυχία γι' αυτό που έχει αποφύγει ή αναβάλει. Φόβος ότι θα χαθεί η ηρεμία που έχει κερδίσει με τόσο κόπο. Καταπιεσμένος θυμός και αποστροφή.

Ψέματα τεκμηρίωσης
Είσαι καλός άνθρωπος και δεν φέρνεις τους άλλους σε δύσκολη θέση. Η σύγκρουση δε φέρνει ποτέ καλά αποτελέσματα. Η ευελιξία είναι προτέρημα. Κάποιος χρειάζεται να έχει το ρόλο,του ειρηνοποιού. 

Επίδραση στον εαυτό και τους άλλους
Με το να αρνείται να δει τις αντιρρήσεις του και τις διαφωνίες του, χάνει την ευκαιρία να δουλέψει με αυτές και να τις μετατρέψει σε εξελικτικά μαθήματα. Το να μην λαμβάνεις υπόψη τον εσωτερικό σου πόνο είναι διαφορετικό από το να ανακαλύπτεις τη σοφία και τη δύναμη που κρύβει κάθε πόνος και δυσκολία. Αυτά που αποφεύγουμε, όχι μόνο δεν εξαφανίζονται αλλά δυναμώνουν. Όταν αποφεύγεται η έκφραση των διαφωνιών σχέσεις παραμένουν επιφανειακές. Η εμπιστοσύνη των άλλων μειώνεται καθώς δεν γνωρίζουν αν οι δυσάρεστες πληροφορίες παρακρατούνται σκοπίμως. 

Πρωταρχική λειτουργία επιβίωσης
Ο Αποφευκτικός μπορεί να γεννηθεί τόσο από μια χαρούμενη όσο και από μια δύσκολη παιδική ηλικία. Σε μια ευτυχισμένη παιδική ζωή κάποιος μπορεί να μην έχει μάθει να είναι ανθεκτικός στη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων. Σε μια παιδική ηλικία με ένταση και διαμάχες, ο Αποφευκτικός μπορεί να δημιουργηθεί για να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης ενός ειρηνοποιού ο οποίος δεν προσθέτει τη δική του ένταση ή αρνητικότητα στο ήδη υπάρχον δύσκολο κλίμα της οικογένειας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσο δυνατός νομίζεις ότι είναι ο δικός σου Αποφευκτικός; (κλίμακα 1-10)

1..., 2..., 3..., 4..., 5..., 6..., 7..., 8..., 9..., 10...