νευρικό σύστημα

Σκέψου τα νεύρα στο σώμα σου σαν καλώδια που μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες μεταφέρονται από τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και άλλα όργανα του σώματος στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

το αυτόνομο νευρικό σύστημα συνδέει τον εγκέφαλο, την καρδιά και το σώμα.
το αυτόνομο νευρικό σύστημα συνδέει τον εγκέφαλο, την καρδιά και το σώμα.

Η ομάδα αυτών των νεύρων ονομάζεται: το 'αισθητηριακό τμήμα' του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το κεντρικό νευρικό σύστημα επίσης μεταφέρει μηνύματα και εντολές από τον εγκέφαλο στο σώμα και έτσι μπορούμε περπατάμε, να μιλάμε και να κάνουμε όλα όσα κάνουμε. Αυτή η ομάδα των νεύρων ονομάζεται το 'μηχανικό σύστημα' (motor system). Στο μηχανικό σύστημα τον έλεγχο τον έχουμε εμείς. Ελέγχουμε δηλαδή συνειδητά τις εντολές να περπατήσουμε, να μιλήσουμε κτλ.

Ένα άλλο κομμάτι το νευρικού συστήματος είναι το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα. Λειτουργεί σε υποσυνείδητο επίπεδο (χωρίς δηλαδή να το καταλαβαίνουμε). Ελέγχει αρκετές λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων και των αδένων μας, που εκκρίνουν ορμόνες. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα σχετίζεται και με την ικανότητά μας να αισθανόμαστε και να βιώνουμε τα συναισθήματα.

Μια πολύ ενδιαφέρουμε έρευνα έχει αναθεωρήσει αρκετά από αυτά που πιστεύαμε τα τελευταία χρόνια για τα συναισθήματα. Για πολλά χρόνια οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι τα συναισθήματα ήταν νοητικές κατασκευές που δημιουργούνται μόνο από τον εγκέφαλο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα συναισθήματα έχουν να κάνουν και με την καρδιά και με το υπόλοιπο σώμα, όσο έχουν να κάνουν και με τον εγκέφαλο. Τα συναισθήματα παράγονται από τον εγκέφαλο  και το σώμα σε συνεργασία μεταξύ τους. Σήμερα, η ιδέα πλέον του διαχωρισμού του εγκεφάλου από το σώμα γίνεται όλο και πιο ξεπερασμένη.  Αυτό που συνδέει τον εγκέφαλο, την καρδιά και το σώμα είναι το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα.

Η επόμενη εικόνα δείχνει πως το αυτόνομο νευρικό σύστημα επηρεάζει διαφορετικά όργανα και σωματικές λειτουργείες με τη βοήθεια των δύο κλάδων του.