<< ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ >>
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΜΑΝΟY ΔΑΝΕΖΗ

''...... Δηλαδή αν δεν είχε αυτή την αδυναμία η όρασή μου , να μην μπορεί να ξεχωρίζει τα κοντινά πράγματα μεταξύ τους , τότε τα πάντα εδώ γύρω μου θα είχαν χάσει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα τους. 

Δεν θα υπήρχαν πλέον αντικείμενα ξεχωριστά το ένα από το άλλο, θα υπήρχε ένας ωκεανός κοχλάζουσας ενέργειας που , (παρατραβηγμένο και αυτό που λέω) πιθανότατα σε κάποια σημεία του να παρουσίαζε κάποια πυκνώματα (τα οποία στην Φυσική τα λέμε πολύ απλοϊκά καμπυλότητα ή άλλα πράγματα που δεν μας ενδιαφέρουν προς στιγμή ) , τα οποία αυτά ελαχιστότατα πυκνώματα πιθανότατα να αποτελούσαν αυτό το οποίο λέμε αντικείμενα μεταξύ μας την στιγμή αυτή με τις αισθήσεις μας. 

Δηλαδή αυτό που θέλω να καταλάβετε είναι ότι στην σύγχρονη Φυσική δεν υπάρχει κανένα εξατομικευμένο αντικείμενο , όλα είναι ένα. Η έννοια της διαίρεσης των αντικειμένων , ότι δηλαδή εγώ , εσείς ,είμαστε ξεχωριστό πράγμα ή εγώ και το τραπέζι , εγώ και το δέντρο είμαστε ξεχωριστά πράγματα , είναι ένα γεγονός ψευδές το οποίο δημιουργούν οι αισθήσεις μου , η ανικανότητα των αισθήσεών μας να αντιληφθούν πράγματα. 

Δεν είναι κάτι πραγματικό , είναι κάτι απλό , την ενότητα η αδυναμία των αισθήσεών μας την κατατέμνει , την διαιρεί , έτσι ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση αυτών των διαφορετικών αντικειμένων και, απλώς μία κουβέντα σας λέω, σκεφτείτε εσείς όσο θέλετε , όταν τα πάντα είναι ένα και κάθε τι που ονομάζουμε μορφή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πύκνωμα , αλλά ένα πύκνωμα ε ν ό ς ενιαίου ενεργειακού ρευστού , ε ν ι α ί ο υ ενεργειακού ρευστού , καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ πλέον να μιλάω για το «εγώ» και «εσείς» , διότι όλα είναι ένα. 

Η διαίρεση είναι προϊόν της γενετικής βούλησης, αυτού που λέγεται άνθρωπος.

 Εμείς θελήσαμε (μιλάω ιστορικά και βιολογικά , μην το παίρνετε σε προσωπικό επίπεδο ..) , την μοναξιά της ατομικότητάς μας , η φύση μας γέννησε όλους μαζί , γέννησε τα πάντα ως έν. 

Η διαίρεση , η ατομικότητα με ό,τι καλό ή κακό συνεπάγεται αυτό , είναι προϊόν της δημιουργίας του DNA μας με έναν τρόπο τέτοιο και όχι με έναν τρόπο διαφορετικό.

 Αν υπήρχε ένα άλλος είδος DNA και είχαμε άλλου είδους αισθήσεις , θα βλέπαμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά από ότι τα βλέπουμε σήμερα. 

Άρα αυτό που λέμε εξατομίκευση , το κλείσιμο στον εαυτό μας, είναι η αδυναμία να κατανοήσουμε την ενότητα του σύμπαντος. Την ενότητα η οποία δεν είναι υλική , και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε στην συνέχεια , γιατί δεν έχει έννοια αυτό που λέμε ύλη για την σύγχρονη Φυσική , όλα είμαστε ΕΝΑ. ...''