toni1

Οδηγός ανθεκτικότητας advanced

Φτιάχνω παραγράφους και βάζω εικόνες

Θα τα πάμε πάλι από την αρχή ακόμη και αν τα γνωρίζετε.

Έτσι θα πάρεις μία άλλη εικόνα, ή μια ιστορία σχετικά με αυτή την τεχνική.

.... Και τα δυο μέρη του εγκέφαλου λειτουργούν έτσι ώστε είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην καρδιά

Μπορείς να διεγερθείς συναισθηματικά από κάτι

Και να ξεχάσεις τα βήματα της τεχνικής αλλά είναι πολύ πιθανό να θυμάσαι μια ιστορία, ή μια εικόνα, ή μια μεταφορά ακόμη.

- - - - - - -

Όποτε ας αρχίσουμε και να μιλήσουμε για την ανθεκτικότητα στη σελίδα 1 (5).

Γνωρίζω ότι τα έχουμε ξαναμιλήσει για την Ανθεκτικότητα.

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο μιλάνε για την Ανθεκτικότητα.

Αλλά οι περισσότεροι βλέπουν την Ανθεκτικότητα σαν Επαναφορά. Πως επανερχόμαστε μετά από μια διαρροή ενέργειας. Όπως αυτό που γίνεται τώρα με την πανδημία, συναισθηματική διαρροή.

Προσέξτε πως ο ορισμός του ΗΜ για την ανθεκτικότητα είναι λίγο διαφορετικός.

Αν κοιτάξεις στο τέλος της σελίδας 1 (5)

Διάβασε την πρώτη πρόταση της τελευταίας παραγράφου:

Η Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να είστε προετοιμασμένοι, να ανακάμπτετε και να προσαρμόζεστε στο στρες, στις προκλήσεις (προβλήματα) ή τις αντιξοότητες. Οι λέξεις εδώ είναι σημαντικές

Όταν κάνουμε την εκπαίδευση μίας ημέρα αυτό είναι στην αρχή το πρωί. Και προετοιμάζει το έδαφος. Δεν μπορείς να πας κατευθείαν στο freeze frame. Χρειάζεται να τα κτίσεις.

Ανθεκτικότητα είναι ... υπογράμμισε την λέξη ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας σου. Που χρειάζεται να την κρατάς φορτισμένη.

Να έχεις δηλαδή την ικανότητα / την ενέργεια / να προετοιμάζεσαι.

Τα περισσότερα μοντέλα απόκτησης ανθεκτικότητας δεν βοηθούν του ανθρώπους να προετοιμάζονται. Δεν εμπεριέχουν την προετοιμασία. Την προετοιμασία για την ενεργοβόρα κατάσταση έτσι ώστε να διατηρούμε την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε. Να διατηρούμε την μπαταρία μας φορτισμένη.

Όλες οι τεχνικές σχετίζονται με την επαναφορά.

Πήγαινε στη σελίδα 2 και 3 (6-7).

Υπάρχουν άνθρωποι που υποθέτουν ότι το ΗΜ θεραπεύει έτσι ώστε να μην έχουν αυτά τα ενεργοβόρα συναισθήματα. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το ΗΜ δε μιλάει για την εξαφάνιση των συναισθημάτων. Μιλάει για την αναγνώρισή τους και τη διαχείριση τους μέσω της νοημοσύνη της καρδιάς.

Αν κοιτάξεις στη σελίδα 2 (6) έχουμε το γράφημα Ανθεκτικότητας-Απόδοσης (resilience-performance).

Αυτή είναι μια έρευνα που έγινε σε στρατιώτες του β παγκοσμίου πολέμου. Μία από τις πρώτες έρευνες για το στρες που έχουν γίνει. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να καταλάβει γιατί οι στρατιώτες έχαναν την αποτελεσματικότητά τους γρήγορα και έπρεπε να αντικατασταθούν. Τα χρόνια εκείνα οι άνθρωποι δεν ερευνούσαν πολύ αυτά τα θέματα.

Ας δούμε την αριστερή πλευρά της εικόνας. Ας πούμε ότι κάποιος αναλαμβάνει μία νέα εργασία. Και αποδέχεται την πρόκληση της εργασίας αυτής. Και μαθαίνει την εργασία και τα μυστικά της και η απόδοσή του σταδιακά βελτιώνεται και γίνεται καλύτερος και καλύτερος.
Αλλά, με τον καιρό καταλαβαίνει ότι αυτή η εργασία δεν αγγίζει την καρδιά του, δεν τον καλύπτει πλήρως. Δεν εναρμονίζεται με τις αξίες του, δεν τον 'φτιάχνει' όπως όταν την ανάλαβε. Δημιουργείται ένας διαχωρισμός μεταξύ των συναισθημάτων του και αυτού που κάνει. Αλλά, παρόλα αυτά, συνεχίζει.. Και δίνει την ενέργειά του και φτάνει σε κάποια καλά επίπεδα αποδοτικότητας αλλά εκεί είναι που η απόδοσή του αρχίζει να μειώνεται.
Οπότε λέει: 'καλύτερα να προσπαθήσω παραπάνω', και πιέζει τον εαυτό του να κάνει κάτι που δεν ταιριάζει στον εαυτό του, στα ταλέντα του, ή στα ενδιαφέροντά του.

Τότε τα συναισθήματα του και η απόδοσή του διαχωρίζονται, και αρχίζει η κατάρρευση. 'Δεν μπορώ να το αντέξω'. Αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή σε εκατομμύρια ανθρώπων στην εργασία τους. (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΟ!!!)

Ακόμη και στα σπίτια, τώρα με τον covid, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εναρμονίσουν τα συναισθήματά τους με αυτό που κάνουν. Αισθάνονται ότι αυτό που κάνουν είναι ενάντια στις αξίες τους και στον τρόπο που θα επιθυμούσαν να ζουν.

Αυτό δηλαδή που λέμε είναι ότι αρκετό από το στρες προκαλείται επειδή αυτό που κάνουμε δεν εναρμονίζεται με τα ταλέντα μας, τα ενδιαφέροντά μας ή τις ικανότητές μας, ... ουσιαστικά δεν εναρμονίζεται με την καρδιά μας.

Έτσι καταστρέφεται η απόδοσή. Και δεν έχεις Ανθεκτικότητα σχετικά με αυτό που κάνεις.

Γι αυτό λέμε ότι η φυσιολογία σου ακολουθεί τα συναισθήματά σου, το σώμα σου.. ακούει τη συναισθηματική σου κατάσταση.

(Και το αναπαριστούμε με την εικόνα μιας μπαταρίας την οποία κρατούμε φορτισμένη με το να μένουμε σε συντονισμό με τη νοημοσύνη της καρδιάς μας).

Αυτή είναι η δική μου εικόνα: Ας πούμε ότι όλα αυτά που είσαι, σε φυσικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, επίπεδο σαν γονιός, σύζυγος, φίλος, κόρη ή γιός... όλα όσα είσαι βρίσκονται μέσα σε ένα μεγάλο χαρτονένιο ποτήρι σαν αυτά που έχει το Starbucks. Όλη η ενέργειά σου είναι μέσα σε αυτή το ποτήρι. Τώρα φαντάσου ότι η ενέργεια αυτή , φεύγει από το ποτήρι, όχι από τα μεγάλα γεγονότα στη ζωή, θανάτους, χωρισμούς, αλλαγές δουλειάς και μετακομίσεις διότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχεις σχεδόν πάντα κάποιον να σε υποστηρίξει και αν δεν έχεις, έχεις τη δυνατότητα να βρεις, διότι έχεις επίγνωση της κατάστασης, οπότε ξαναγεμίζεις το ποτήρι σου.

Αυτό όμως που πραγματικά αδειάζει το ποτήρι σου είναι οι μικρές στιγμές. Αυτές που μας επηρεάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όπως όταν μας τρομάζει ένα γαύγισμα ενός πολύ μικρού σκυλιού κάθε φορά που περνάμε αμέριμνοι έξω από ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Αυτές οι μικρές στιγμές, οι ελάχιστες, τόσο μικρές όπως όταν κάποιος καθώς οδηγάς μπαίνει μπροστά σου και νοιώθεις έναν μικρό εκνευρισμό η όταν κάποιος δεν είναι ευγενικός μαζί σου σε ένα κατάστημα, αυτές είναι οι μικρές στιγμές που κτίζονται και κτίζονται και μας στραγγίζουν.

Ένα δικό μου, για το οποίο χρειάζεται να είμαι πράγματι συνειδητός, είναι όταν περιμένω στην ουρά. Κάποιες στιγμές νομίζω ότι αυτή η ουρά δε θα προχωρήσει ποτέ. Ότι θα κάθομαι εκεί για πάντα. Μια τέτοια στιγμή είναι εξαιρετική για να χρησιμοποιούμε τις τεχνικές μας, γιατί είναι αυτές οι ανεπαίσθητες στιγμές διαρροής ενέργειας.

(ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΕΝΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ - φορτίζουμε την μπαταριά από τον ήλιο -ανανεώσιμη πηγή- σε αντίθεση με φαγητό, υπνο, βιταμίνες, χάπια που προκαλούν τεχνητές χημικές και ορμονικές αντιδράσεις)

Αν δε το διαχειριστώ κάνοντας τουλάχιστον Quick Coherence που θα ισορροπήσει την ενέργειά μου, αυτή η διαρροή πηγαίνει βαθύτερα και κτίζεται, ενδυναμώνεται. Αυτό γίνεται διότι το συναίσθημα αυτό βρεθεί με τους φίλους του, άλλα συναισθήματα διαρροής και θα κάνουνε πάρτυ. Εις βάρος σου.

Μία στιγμή που είναι λίγο ενοχλητική και λες, 'σιγά, δεν είναι σημαντικό', ... και την επόμενη στιγμή είσαι θυμωμένος, και μετά μπαίνεις στην κριτική και μετά νοιώθεις λύπη, όλα τα συναισθήματα αυτά ενώνονται.

Έτσι, κάθε μικρή στιγμή δυσφορίας είναι σα να κάνουμε με μια καρφίτσα μια μικρή τρύπα στο πλάι του χάρτινου ποτηριού. Και προκαλεί μια πολύ μικρή διαρροή, ίσα που την αντιλαμβάνεσαι. Δεν λαμβάνεις κανένα μέτρο, το αφήνεις να περάσει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η διαρροή δεν υπάρχει και δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Αυτό που σου ζητώ είναι να δώσεις προσοχή στις μικρές στιγμές.

Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις αυτό παρά να περιμένεις μέχρι να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν και να αποκτήσουν δύναμη και να γίνουν βάρος.

Αυτές οι μικρές στιγμούλες σαν ένα μικρό πετραδάκι στο παπούτσι σου, εκεί που λέμε, 'όχι, δε θα ασχοληθώ, δε χρειάζεται να χαλάσω τη διάθεσή μου', εκεί κρύβουμε τη διαρροή κάτω από το χαλί. Το χαλί όμως είναι μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχει χαλί. Η στιγμή αυτή θα μας επηρεάσει.

Οπότε, αν έχεις μια μικρή στιγμή ενόχλησης και αρχίσεις να χάνεις την ενέργειά σου, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει είναι να σταματήσεις τη διαρροή, σαν να μασάς και να χώνεις ένα κομματάκι τσίχλα σε αυτή τη μικρή τρύπα που άνοιξε στο χάρτινο ποτήρι του καφέ. Να σταματήσει να χύνεται. Αυτό είναι το Heart Focused Breathing. Οπότε ας μιλήσουμε γι αυτό, στη σελίδα 14 (18).

Γνωρίζω ότι ίσως τη γνωρίζετε αυτή την τεχνική, αλλά θέλω να τη δούμε από μία λίγο διαφορετική οπτική.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Heart Focused Breathing ισορροπεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Εδώ ακριβώς στο κέντρο του στήθους, είναι ένα μέρος του νευρικούς συστήματος που είναι πραγματικά ευαίσθητο και αντιδρά στα συναισθήματα σου. Αντιδρά τόσο γρήγορα που επηρεάζει το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα του αυτόνομου νευρικούς σου συστήματος, πολλές φορές πριν ακόμη ο εγκέφαλος καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει. Τόσο γρήγορο είναι.

Γνωρίζουμε ότι το συμπαθητικό σου αυτόματα λέει στο σύστημά σου να επιταχύνει τη λειτουργία του σώματος, αναπνέεις πιο γρήγορα δηλαδή. Αυτό συμβαίνει όταν έχεις ένα συναίσθημα διαρροής που σου προκαλεί το ένστικτο της πάλης ή της φυγής. Αν κάποιος σε τρομάξει και τρέξεις, δε χρειάζεται να πεις στο σώμα σου να τρέξει, έχεις ήδη φύγει, ή όταν είσαι στο πεζοδρόμιο και θέλεις να περάσεις απέναντι και με το που πατάς στο δρόμο βλέπεις ένα ταξί να έρχεται κατά πάνω σου, πηδάς αυτόματα πίσω στο πεζοδρόμιο, για να προστατευτείς.

Το αντίθετο αυτού, είναι το παρασυμπαθητικό. Αυτό ενεργοποιείται και λέει στην καρδιά σου να επιβραδύνει το ρυθμό της, λέει στους πνεύμονες σου να επιβραδύνουν κα να αναπνεύσουν πιο αργά. Μια κατάσταση που προκαλεί συναισθήματα διαρροής μπορεί να είναι όταν κάποιος σε κάνει να νοιώθεις προδομένος ή απογοητευμένος ή πολύ πληγωμένος ... και κατεβάζεις ρολά, απλά παγώνεις μέσα σου.

Πιθανότατα αυτά είναι πλέον γνωστά αλλά θέλω να τα πούμε.

Για να βουλώσει τη διαρροή της συναισθηματικής σου ενέργειας που αδειάζει την μπαταρία σου, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι το Heart Focused Breathing, να ισορροπήσεις το αυτόνομο νευρικό σου σύστημα, οπότε τώρα να μπορείς να επιλέξεις ένα συναίσθημα της καρδιάς. Θα χρειαστείς τουλάχιστον 2-3 Καρδιακές Αναπνοές πριν εισάγεις το καρδιακό συναίσθημα.

Άρα το πρώτο βήμα είναι: Εστίασε την προσοχή σου στην περιοχή της καρδιάς

Μπορείς να εστιαστείς στην περιοχή του στήθους ή στην πραγματική καρδιά σου, δεν έχει σημασία. Εγώ φέρνω την επίγνωσή μου στο κέντρο του στήθους.

Και μετά, χρειάζεται να αναπνεύσεις λίγο πιο αργά από ότι συνήθως. Μπορεί να δείτε 5 δευτερόλεπτα εισπνοή, 5 εκπνοή, εγώ δεν μετράω το χρόνο. Προτείνω απλά να βρείτε το ρυθμό που είναι εντάξει για εσάς, να αναπνεύσετε λίγο πιο αργά και λόγο πιο βαθειά από ότι συνήθως. Βρείτε ένα σταθερό δικό σας ρυθμό λίγο πιο αργά από ότι συνήθως.

Και τώρα φαντάσου την αναπνοή να εισέρχεται και να εξέρχεται από την περιοχή της καρδιάς σο. Για εμένα είναι σαν κύματα που κινούνται μέσα και έξω από το κέντρο του στήθους μου.

Πρέπει να σου πω ότι αυτό το διδάσκω για χρόνια, δεκαετίες. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε <<όχι, αυτό δε δουλεύει>> . Αυτό που θα ανακαλύψεις είναι ότι το ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ, σκέφτονται ότι αναπνέουν από την καρδιά, αντί να εστιάζονται σε αυτό το σημείο του σώματος. Αυτό είναι σα να ανοίξουν ένα μίξερ και να πατάνε τα πάντα μέσα. Δε τους βγάζει πουθενά.

Κάνε σίγουρο ότι οι άνθρωποι εστιάζουν ΣΤΟ ΣΩΜΑ.

Οπότε, εδώ είναι μια εικόνα για εσένα σχετικά με την Καρδιακή Αναπνοή:

Όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου και ανάβεις τη μηχανή. Τόσο όταν γυρνάς τη μίζα αλλά και όταν οδηγάς και αλλάζεις ταχύτητες, κάθε αλλαγή την κάνεις περνώντας από το νεκρό. Μόνο έτσι δουλεύει, δεν μπορείς να αλλάξει κατάσταση αν δεν περάσεις πρώτα από το νεκρό. Λοιπόν, αυτή την τεχνική παλιότερα την ονομάζαμε 'νεκρό'.

Ο λόγος γι αυτό ήταν ότι σε ολόκληρο το σύμπαν το οποίο αλλάζει και μεταμορφώνεται συνεχώς, αλλάζοντας δονητικό ρυθμό, ακόμη και σε υποατομικό επίπεδο, οι επιστήμονες έχουν δει ότι ακόμη και όταν ένα άτομο αλλάζει το δονητικό του ρυθμό, μετακινείται σε ένα νεκρό σημείο πριν κάνει την αλλαγή. Ένα νεκρό σημείο που παρεμβάλλεται μεταξύ της προηγούμενης και την νέας κατάστασης. Γιατί στο σύμπαν όταν οτιδήποτε αλλάζει κατάσταση χρειάζεται να ακολουθήσει ένα μοτίβο. Αυτό είναι το μοτίβο. Μέσω ενός κενού σημείου, μιας κατάστασης στην οποία δεν είναι ούτε εκεί που βρισκόταν πριν ούτε εκεί που θα πάει μετά.

Αυτό μπορείς να το μεταφέρεις στον εαυτό σου όταν κινείται από το μυαλό στην καρδιά σου.

Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε ακόμη αλλά πιστεύω ότι θα αποδειχθεί, ότι τα συναισθήματα που συνδέονται με τις νευρωνικές συνδέσεις που δημιουργούνται αυτοματοποιημένα στον εγκέφαλο, έχουν χαμηλότερο δονητικό ρυθμό από τα συναισθήματα της καρδιάς. Δεν έχει αποδειχτεί αλλά οι άνθρωπο το νοιώθουν. Όπως όταν συγκρίνουμε το θυμό με το αίσθημα της ειρήνης. Είναι πραγματικά αδύνατο να αλλάξουμε ταχύτητα, να πάμε από το θυμό στην ειρήνη χωρίς να περάσουμε από το κενό, το 'νεκρό'.

Αυτό είναι η Καρδιακή Αναπνοή (Heart Focused Breathing). Για να μετακινηθούμε από τον εγκέφαλο στην καρδιά. Πάντα ισορροπείς το αυτόνομο νευρικό σου σύστημα και αισθάνεσαι περισσότερο ο εαυτός σου. Όταν κάνεις καρδιακή αναπνοή, πως αισθάνεσαι? ..... (σα να είμαι μέσα σε εμένα). Πράγματι, αυτό είναι ακριβώς. Σαν να βρίσκεσαι στο δρόμο για το σπίτι σου. Είσαι περισσότερο παρόν. Βλέπεις τον εαυτό σου, τον ακούς, τον αναγνωρίζεις.... Είναι τόσο σημαντικό.

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπουμε αυτό το στάδιο διότι είναι το απαραίτητο στάδιο μεταφοράς από την μία κατάσταση στην άλλη. Δεν μπορούμε να πάμε από τον εγκέφαλο στην καρδιά χωρίς να περάσουμε από αυτό το στάδιο του 'κενού'. Και μετά να ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ το καρδιακό συναίσθημα. Στο στάδιο του κενού γίνομαι Παρόν, είμαι σε επαφή με τον εαυτό μου. Έχω ηρεμία, γαλήνη. Δημιουργώ τις συνθήκες για να μεταβώ στο συναίσθημα της καρδιάς. Είναι πολύ σημαντικό.

Βοηθάει αυτή η περιγραφή σε αυτά που ήδη γνωρίζατε?

Ας γυρίσουμε πίσω στην αρχή του βιβλίου τώρα, στις σελίδες 4 και 5 (8-9).

Και να μιλήσουμε για τους τομείς ανθεκτικότητας.

Υπάρχουν αυτοί οι τομείς, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι αλλά το κρατάμε απλό. Είμαστε περίπλοκα ενεργειακά όντα. Πολλοί άνθρωποι δεν το σκέφτονται αυτό. Νομίζουν ότι είναι τα σώματά τους. Νομίζουν ότι είναι ο νους τους.

Κάθε τομέας έχει τη δική του ελαστικότητα. Όταν είσαι με πελάτη θα του δείξεις τους τομείς έναν προς έναν. Αλλά πρόσεξε ότι υπάρχει ένας κύκλος στο κέντρο που λέει <<Συνοχή>>. Αυτό είναι η καρδιά σου όταν έχει αυτό το συνεκτικό ρυθμό που δημιουργείται αλλάζοντας τη συναισθηματική σου κατάσταση με τον τρόπο που θα τους διδάξεις. Αυτό με την πάροδο του χρόνου, θα ισορροπήσει τους διαφορετικούς τομείς.

Να γιατί είναι σημαντικό. Αν εστιαστεί μόνο σε ένα τομέα, θα έχεις χαμηλή συνολική ανθεκτικότητα. Χρειάζεται να τους συνδυάσεις όλους, με έναν ισορροπημένο τρόπο για να κρατήσεις την ενέργειά σου, το κύπελλο αυτό που λέγαμε στην αρχή, την μπαταρία σου φορτισμένη.

Γι αυτό στη σελίδα 5 (8) λέει: <<οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους ανθεκτικοί σε έναν τομέα μπορεί να έχουν μικρή Ανθεκτικότητα σε γενικές γραμμές...>>

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν έχεις κάποιον που είναι μαραθωνοδρόμος, τέλεια φυσική κατάσταση, αλλά όλη την ώρα που τρέχει σκέφτεται άσχημα πράγματα που του έχουν συμβεί στη ζωή του. Θα πάθει καρδιακή προσβολή. Τα συναισθήματα είναι το κλειδί. Επηρεάζουν την κατάσταση του σώματος και θέλουμε αυτά τα συναισθήματα να είναι συναισθήματα της καρδιάς. Για να δημιουργείται αυτή η συνοχή έτσι ώστε νοητικά, συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά να έχουν μια φυσική ισορροπία.

Έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε στο να είμαστε εκτός ισορροπίας, ειδικά συναισθηματικά. Έτσι όταν είσαι 20 ετών και δεν έχεις βρει συναισθηματική ισορροπία, είσαι εντάξει γιατί ρο σώμα σου είναι ακόμη γερό. Αλλά αν δεν κάνεις κάτι για τα συναισθήματα, στα 30, 40 ,50 60 σου το σώμα δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο ήταν. Η ισορροπία είναι το κλειδί αλλά ειδικά στο συναισθηματικό τομέα.

Το πραγματικά σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι προσαρμοζόμαστε σε καταστάσεις διαρροής και εκτός ισορροπίας. Δεν χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε αυτό. Ακούω διάφορα από τους πελάτες, όπως <<...έτσι είμαι (νευρικός ή αγχώδης), έτσι ήταν η μητέρα μου, έτσι ήταν η γιαγιά μου.....>>. Περιγράφουν το εαυτό τους και τις καταστάσεις σα να μην μπορούν να κάνουν τίποτα γι αυτό.

Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Χρειάζεται στην εκπαίδευση να βοηθήσεις τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι προσαρμόζονται στο στρες και το δέχονται σαν φυσιολογική κατάσταση. Να πουν: <<ναι, το βλέπω ότι δεν έχω ισορροπία, εννοείς ότι μπορώ να ισορροπήσω? Ειδικά συναισθηματικά?>>

Εμείς δημιουργούμε το σκηνικό για να γίνει αυτή η συνειδητοποίηση.

Δεν στήνουμε το σκηνικό συνειδητοποίησης και μετά να μη δώσουμε κάτι σους ανθρώπους να κάνουν γι αυτό. Οπότε στη σελίδα 6 (10) ζητάμε από το γκρουπ να αναγνωρίσει αυτές τις μικρές στιγμές, μη τους ζητήσεις να ασχοληθούν με τις μεγάλες προκλήσεις. Στο HeartMath δεν εστιάζομαι σε αυτό που δεν δουλεύει. Χρειάζεται μόνο αναγνώριση και μετά τους λέμε τι να κάνουν γι αυτό.

Οπότε έχουμε το ημερολόγιο ερέθισμα-αντίδραση. Έχουμε το τι συνέβη, πως ένοιωσες γι αυτό και τι έκανες γι αυτό

Είναι πολύ βοηθητικό όταν δουλεύεις με γκρουπ να τους δώσεις χρόνο να γράψουν 3-4 παραδείγματα της ζωής τους από κάτι που πάντα τους ενοχλούσε και το πώς νοιώθουν γι αυτό και ποια είναι η αντίδραση/λύση που δίνουν σε αυτό (κάνω μια βόλτα, πίνω ένα ποτό, κάνω ένα ζεστό μπάνιο). Αλλά μέχρι να εφαρμόσουν τη λύση τους, έχαναν την ενέργεια τους όλη την ημέρα. Και η λύση συνήθως δε κρατάει για πολύ. Είναι μια προσωρινή λύση.

Πως θα ήταν αν τραβούσες μια γραμμή μεταξύ του ερεθίσματος <<αργήσατε στη δουλειά>> και του συναισθήματος <<άγχος>> και σταματήσεις το συνηθισμένο νευρωνικό κύκλωμα ερέθισμα-αντίδραση με την Καρδιακή Αναπνοή. Δεν είσαι στο καρδιακό συναίσθημα ακόμη.

Πες μου ένα παράδειγμα για εσένα, μια κατάσταση και ένα συναίσθημα που σου συμβαίνει συχνά.

(στην αρχιτεκτονική μου που δε καταλαβαίνουν τις προθέσεις μου και τι κάνω...)

Όσο και να το αναλύσεις δε βοηθάει, άσε που το μεγαλώνει.

Άρα, όσο άμεσα μπορείς, μην προσαρμόζεσαι στον περίεργο τρόπο σκέψης. Δε χρειάζεται να τον αποδεχτείς. Πήγαινε κατευθείαν στην καρδιακή σου αναπνοή. Γιατί έτσι το νευρωνικό κύκλωμα θα διακοπεί, αν κάνεις την καρδιακή αναπνοή, σαν να κλείνεις το διακόπτη. Του μυαλού του αρέσει να επαναλαμβάνει μοτίβα, ξανά και ξανά και ξανά. Και αν δε το καταλάβεις και αρχίσεις και αναμασάς τις σκέψεις του... αυτό δε δουλεύει. Αν αυτό δούλευε θα είμαστε όλοι φωτισμένοι πλέον... Απλό. Καρδιακή Αναπνοή όσο πιο γρήγορα μπορείς και μετά άσε τη λύση σου πάντα να εμφανίζεται μέσα από το συναίσθημα της καρδιάς. Αυτή είναι η λύση που δουλεύει. Και μετά μπορείς να κάνεις το ζεστό σου μπάνιο, ή να πάς μια βόλτα να χαλαρώσεις. Αλλά χρειάζεται πρώτα να κάνεις αυτή τη συναισθηματική μετατόπιση μέσα από την καρδιά σου, αμέσως. Όσο περισσότερο αφήνεις το νευρωνικό κύκλωμα να λειτουργεί, τόσο πιο δύσκολο είναι να το διακόψεις και να μετακινηθείς.

Στη σελίδα 6 (10) βάζεις τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τα συνηθισμένα τους μοτίβα. Και πως τελικά, η λύσεις που δίνουν (το μπάνιο, ή ο περίπατος) τελικά δεν βελτιώνουν τη συναισθηματική τους κατάσταση ουσιαστικά.

Οπότε πας αμέσως στην απόλυτη λύση: Το Συναίσθημα της καρδιάς.

Όταν δουλεύεις με ανθρώπους αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις γι αυτούς, να τους βοηθήσεις με τα συναισθήματα της καρδιάς τους.

Είναι πράγματι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους. Χρειάζεται να τους καθοδηγήσεις. Αλλά για εσένα, ... έχεις αρκετά παραδείγματα και καταστάσεις που δημιουργούν συναισθήματα της καρδιάς?

(η γέννηση αυτού του πρώτου παιδιού)

Χρειάζεται να έχεις περισσότερες από μία.

Χρειάζεται να έχεις κάτι σαν φάκελο στην καρδιά σου, από πολλά πολλά πολλά καρδιακά συναισθήματα. Παρακαλώ, κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο, να προσθέσεις περισσότερα συναισθήματα της καρδιάς. Διότι όσο περισσότερα καρδιακά συναισθήματα επιτρέψεις στον εαυτό σου να αποθηκεύσει, τόσο περισσότερα θα μπορείς να βιώνεις.

(Λέττα - να βρει τις στιγμές της)

Διότι αυτά δουλεύουν μαζί, όπως ακριβώς τα συναισθήματα διαρροής (ενεργοβόρα) δουλεύουν μαζί και αλληλοενισχύονται, το ένα βρίσκει το άλλο, έτσι γίνεται και με τα θετικά συναισθήματα. Θυμάσαι την ομορφιά αυτής την πανέμορφής ημέρας που βίωσες και μετά έρχεται στο νου το πόσο πολύ αγαπάς τη σύζυγός σου και μετά αυτό συνεχίζει. Αλλάζει η αντίληψή σου.

Αισθάνεσαι ότι μπορείς να βρεις περισσότερα συναισθήματα καρδιάς? Ότι μπορείς να γεμίσεις αυτή τη σελίδα με συναισθήματα καρδιάς?

Δε χρειάζεται να είναι τεράστια, μπορεί να είναι ένα όμορφο λουλούδι. Αυτό που κάνεις στην ουσία είναι να νοιώθεις αγάπη και να νοιώθεις συναισθήματα καρδιάς.

Γνωρίζεις ότι τα αισθήματα καρδιάς που βιώνει ο καθένας μπορούν εύκολα να μετρηθούν σαν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο 1.5 περίπου μέτρο γύρω από τον άνθρωπο. Όλοι έχουν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, άσχετα αν το ξέρουν ή όχι.

Άρα, όταν νοιώθεις τα συναισθήματα της καρδιάς σου, ειδικά όταν το κάνεις από επιλογή, τότε ο συνεκτικός καρδιακός ρυθμός δημιουργεί και στέλνει συνοχή σε όλο το πεδίο που σε περικλείει και στο εξωτερικό περιβάλλον, έξω στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είσαι ένα δώρο για τον πλανήτη.

Αυτές τις εποχές οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι γι' αυτό. Και δεν το γνωρίζουν καν.

Έτσι. Θα σου δώσω μια εικόνα σχετικά με αυτό. Έχεις ένα στρατό, το δικό προσωπικό στρατό. Είναι τα 60 τρισεκατομμύρια κύτταρα σου. Είναι αφοσιωμένοι στρατιώτες σου έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για εσένα. Έχουν πολλές δουλειές, εργάζονται συνεχώς για εσένα... αλλά... είναι φτιαγμένοι περισσότερο από νερό. Το νερό είναι το καλύτερο όχημα (παραλαβής και) μεταφοράς ηλεκτρομαγνητικής πληροφορίας (ηλεκτρομαγνητικός αγωγός).

Η καρδιά σου και οι ρυθμοί της στέλνουν έξω ηλεκτρομαγνητική πληροφορία. Να γιατί μια φάλαινα μπορεί να επικοινωνεί με αυτούς τους ήχους που ταξιδεύουν στο νερό για πολλά μίλια.

Έτσι, οι στρατιώτες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του στρατηγού. Ο στρατηγός είναι ο ρυθμός της καρδιάς σου. Ο εσωτερικός ρυθμός της καρδιάς σου. Που βασίζεται στο πως νοιώθεις.

Αν ο στρατηγός έχει μια ημέρα με εκνευρισμό, λίγο θυμό, ανησυχία..... αντιφατικά μηνύματα και μη συνεκτικότητα εκπέμπεται σε ολόκληρο το στρατό του, διότι , θυμήσου, τα κύτταρα σου είναι εντός του ηλεκτρομαγνητικού σου πεδίου. Συνεπώς, ολόκληρος ο στρατός σου δέχεται συγχρονισμένα κακής ποιότητα σήματα, κακή τροφή. Μη συνεκτικότητα, ασυνάφεια. Είναι σα να ζητάς στους στρατιώτες σου να κάνουν τη δουλειά τους κουβαλώντας ένα σακίδιο με 50 κιλά στην πλάτη.

Τα κύτταρα δεν μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά στην παρουσία ασυνάφειας. Σε ένα μη συνεκτικό περιβάλλον. Θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν αλλά να καταρρεύσουν.

Τώρα, αν ο στρατηγός αντίθετα πει: 'δε χρειάζεται να είμαι εκνευρισμένος και να προσαρμοστώ σε αυτή την κατάσταση, θα μπω σε ευγνωμοσύνη. Έτσι, κάνει Καρδιακή Αναπνοή, εκτιμάς και νοιώθεις ευγνωμοσύνη βιώνοντας αυτή τη δική σου στιγμή από το παρελθόν σου.
Τότε, ο στρατηγός στέλνει θρεπτικά στοιχεία στο στρατό του. Τα ταΐζει με αυτό που χρειάζονται Η συνοχή είναι υποστηρικτική στην κυτταρική δραστηριότητα. Και αυτό βγαίνει έξω στο πεδίο, και οποιοσδήποτε περνάει από εκεί αισθάνεται καλύτερα. Δε θα ξέρει γιατί, αλλά θα νοιώθει καλύτερα. Γίνεσαι ένα δώρο στον πλανήτη αν μπορείς να επιλέξεις να είσαι ο στρατηγός που επιλέγει τα συναισθήματα της καρδιάς όλο και πιο συχνά.

Τόσο σημαντικό είναι να προσθέσεις τα συναισθήματα της καρδιάς.

Άρα, βάσει όσων είπαμε σήμερα, υπάρχει κάτι που δεν είναι καθαρό? Θα ήθελες να ρωτήσεις κάτι?

ΝΑΙ - ΤΑ ΠΕΔΙΑ

ΟΚ, Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι προσαρμοζόμαστε στο να είμαστε δυνατοί σε ένα πεδίο. Γνωρίζω ότι στο Silicon Valley έχουμε πολλούς ανθρώπους του εγκεφάλου, συναισθηματικά ανώριμους και το σώμα τους δείχνει και είναι δυνατό και πιθανότατα δεν έχουν καμία υπαρξιακή βάση εντελώς. Αυτό που λέμε εδώ είναι να μπουν στην καρδιά και με τρόπο φυσικό και με τη βοήθεια του χρόνου, ισορροπούν αυτά τα 4 πεδία σου. Εσύ συγκεντρώνεσαι στο κέντρο και τα υπόλοιπα αναπτύσσονται μόνα τους. Και τα επίπεδα της ανθεκτικότητάς σου αυξάνονται. Και δημιουργείται μια ισορροπία σε αυτά τα πεδία.

Μέρος της εκπαίδευσης θα είναι, θα δεις τους εκπαιδευτές να παρουσιάζουν όλα αυτά.

Να θυμάσαι, τα συναισθήματα είναι αυτά που οδηγούν το σώμα. Και το μυαλό ακολουθεί.
Όταν είσαι στην καρδιά είσαι ανοικτός στη δική σου εκδοχή του Θεού, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, ο Θεός, ο Χριστός ή ο ανώτερος Εαυτός σου, δεν έχει σημασία.

Ο χτύπος της καρδιάς για εμένα είναι ο Ανώτερος Εαυτός μου που λέει: είμαι εδώ - είμαι εδώ - είμαι εδώ. Ξανά και ξανά.

Αλλά το μυαλό, τα συναισθήματα και καμιά φορά και το σώμα, θα μας στείλουν άλλες πληροφορίες και να καλύψουν, θα το κρύψουν αυτό το κεντρικό μας σημείο. Η καρδιά μιλάει ψιθυριστά αλλά έχει πολύ δύναμη (αρκεί να την ακούσεις).

Πάμε στη σελίδα 10 (14), θέλω κάτι να σου δείξω, διότι την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για το διάγραμμα απώλειας-ανάκτησης ενέργειας.

Υπάρχει κάτι μη κατανοητό ή που δημιουργεί σύγχυση?