bob συντονιστές 18

....

Επικαλούμαι όλες τις θετικές πνευματικές δυνάμεις του σύμπαντος ,
να εισέρχονται στο χώρο που βρίσκομαι, μέσα στο σώμα μου , το νου μου,
να με προστατεύουν, να με καθοδηγούν, να με ευλογούν.

Να προστατεύουν, να καθοδηγούν να ευλογούν τα παιδιά μου
και όλους του ανθρώπους πάνω στη γη.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ

Αγαπημένο μου υποσυνείδητο,
Σε ευχαριστώ,
που θα φέρεις στην επιφάνεια,
αυτό που χρειάζομαι να δουλέψω
και αυτό που μπορώ να διαχειριστώ.

ευχαριστώ


εμπεριέχει τις εργασίες πριν το μάθημα και τα στοιχεία επαφής των εκπαιδευόμενων

Μάθημα 18

...............

to νέο video το έχω στο σκληρό μου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

.....................

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ

Απομαγνητοφώνηση Μάθημα 18

Είναι το 18ο μάθημα της εκπαίδευσης συντονιστών και συνεχίζουμε για μία τελευταία συνάντηση επάνω στο θέμα της αυτοπαραδοχής, όσον αφορά κοινωνικούς πρπογραμματισμούς. Για την άλλη εβδομάδα θα έχετε μια εργασία να κάνετε επάνω στο θέμα της αυτοπαραδοχής σε σχέση με θέματα συνείδησης.

Από την προηγούμενη φορά είχατε να συμπληρώσετε στην σελίδα 63 την δήλωση απελευθέρωση από λανθασμένες σκεπτομορφές ή την άσκηση που ονομάζουμε "γράφοντας την πηγή", όπου δηλώνουμε στην πηγή των προγραμματισμών μας, που είναι κυρίως οι γονείς, δάσκαλοι, η κοινωνία γενικά, ότι δεν συμφωνούμε πια με κάποιες αντιλήψεις, επειδή πιστεύουμε κάποια άλλα πράγματα. Και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτά τα άλλα που πιστεύουμε που, εφόσον πιστεύουμε αυτά, δεν μπορούμε να πιστέψουμε πια τους προγραμματισμούς που πήραμε.

Το ξεκινήσατε αυτό εδώ την προηγούμενη φορά, έχετε καμιά ερώτηση ή κάτι που θέλετε να μοιραστείτε; Είναι μια άσκηση που κάνουμε στα μαθήματα, το κάνουμε συγκεκριμένα στον τέταρτο χρόνο αυτογνωσίας, αλλά που μπορείτε να δώσετε σε κάποιον σαν άσκηση σε προσωπικό ραντεβού. Μπορείτε να δώσετε αυτή τη σελίδα και να πείτε παρακαλώ για την επόμενη φορά, σημείωσε αυτά που έχεις δει ότι πιστεύεις, που πια δεν πιστεύεις συνειδητά. Και μία ερώτηση ή κανένα θέμα ή ανακάλυψη σε σχέση με αυτό, η δήλωση της απελευθέρωσης από λανθασμένες σκεπτομορφές.

Ελπίζω ότι το κάνατε, το αφομοιώσατε.

(Ερώτηση)

-Αυτά τώρα για να εγκατασταθούν μέσα μας, με τη βαθιά χαλάρωση είναι καλύτερα ;

-Ναι, με την βαθιά χαλάρωση, επίσης όταν βλέπουμε ότι ελεγχόμαστε από ένα συναίσθημα που παράγεται από μια παλιά πεποίθηση, μπορούμε να κάνουμε EFT με επιλογές. Δηλαδή να κάνουμε EFT λέγοντας παρόλο που μέχρι τώρα ένοιωθα απόρριψη, επειδή πίστευα αυτό, τώρα επιλέγω να θυμάμαι ότι ...και λες τώρα τη νέα πεποίθηση. Και αναφέρεσαι στο συναίσθημα, αναφέρεσαι στην πεποίθηση που δημιουργεί το συναίσθημα και αναφέρεσαι στη νέα πεποίθηση-EFT με επιλογές- παρόλο που μέχρι τώρα ένοιωθα απόρριψη ή μείωση ή ντροπή όταν....επειδή πίστευα ότι η αξία μου μετριέται με την γνώμη του άλλου, τώρα επιλέγω να θυμάμαι ότι η αξία μου είναι ανεξάρτητη εντελώς από τη γνώμη του άλλου ή είμαι θεία ενέργεια, είμαι μια έκφραση του Θεού, ότι θέλετε να θυμηθείτε. Και μετά κάνοντας τα χτυπήματα, κάνοντας τρεις σειρές από χτυπήματα, το κάνετε για το συναίσθημα, το κάνετε για τη νέα πεποίθηση και το κάνετε εναλλάξ για το συναίσθημα και τη νέα πεποίθηση.

Αν δεν καταλαβαίνετε αυτό που λέω, σημαίνει ότι δεν έχετε ακούσει ακόμα το τρίτο dvd για το EFT και πρέπει να προχωρήσετε να ακούσετε αυτά τα dvd, Στάδιο 1, Στάδιο 2, Στάδιο 2 και Στάδιο 4, είναι μέσα στην εκπαίδευσή σας, να έχετε ακούσει τα τέσσερα dvd αυτά και να τα καταλάβετε.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό dvd να έχετε δει μέχρι τώρα είναι το dvd θεραπεύοντας το εσωτερικό παιδί, που έχει όλα αυτά για να εργαστούμε πάνω στα παιδικά χρόνια. Είναι σημαντικά, παράλληλα με αυτά που κάνουμε να δείτε αυτά τα dvd. Και αν τα έχετε δει παλιά, καλό είναι να τα ξαναδείτε τώρα, μέσα στο πλαίσιο του τι συζητάμε, έχοντας στο νου σας ότι μία ημέρα μπορεί να χρειαστείτε εσείς να εξηγήσετε μία άσκηση ή να οδηγήσετε μια άσκηση. Είναι εντελώς άλλο να το κάνετε δουλεύοντας δικά σας θέματα και άλλο να τα ακούτε με την ιδέα ότι μία μέρα εσείς θα οδηγήσετε κάποιον σε αυτές τις τεχνικές. Είναι σημαντικό να τα ξαναακούσετε.

(Ερώτηση)

Νομίζω ότι κάποιο κομμάτι μικρό είναι πάρα πολύ δύσκολο μέσα μου να φύγει, μπορεί να το βλέπω, αλλά δε φεύγει

-Ένα μικρό κομμάτι που δεν φεύγει σε σχέση με τι ;

-Με την αυτοαπόρριψη

-Γενικά ή σε σχέση με κάτι συγκεκριμένο ;

-Γενικά.Κάποιες στιγμές «τσιμπάει». Ενώ λες, δεν υπάρχει λόγος να με ενοχλεί αυτό...

-Εντάξει,το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά γενικά δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα υπάρχει. Πρέπει να

δεις τη συγκεκριμένη στιγμή...

-Είναι κάποιες στιγμές που ενοχλεί

-Πρέπει να εντοπίζεις τις συγκεκριμένες στιγμές

-Εκεί είναι η αυτοαπόρριψη, ότι κάποιος θα με πειράξει, παρά τη λογική και τις καινούριες τεχνικές, ένα κομμάτι μέσα μου ...

-Οκ, θα εντοπίζεις την συγκεκριμένη περίπτωση, θα δεις ποια είναι η πεποίθηση και θα προχωρήσεις με EFT, με ΤΑΤ αν είναι κάτι του παρελθόντος, με ακούγοντας την καρδιά, θα εφαρμόζεις τις τεχνικές που σε ελευθερώνουν από το ενεργειακό σχήμα που έχει δημιουργηθεί από αυτό

-Πολλές φορές το κάνω, και τρεις και τέσσερις φορές...

-Μπορεί να μην έχεις πιάσει όλες τις όψεις. Μόνο και μόνο που μπορείς να φύγεις από αυτό με μία τεχνική, είναι ένα γεγονός που δεν υπήρξε πριν από 30 χρόνια, ντάξει; Θα επιμένεις μέχρι να λυτρωθείς εντελώς.

Και τι να πούμε; Ότι σε τρία χρόνια δεν απελευθερώθηκες από κάτι που καλλιεργούσες σε χίλιες ενσαρκώσεις; Ντάξει. Είναι πολύ καλά που είμαστε όπως είμαστε αυτή τη στιγμή.

Τίποτε άλλο για τη δήλωση της απελευθέρωσης από λανθασμένες σκεπτομορφές ; Είναι μία σημαντική άσκηση. Οκ..

Θα κοιτάξουμε τώρα μία λίστα από θετικές πεποιθήσεις στη σελίδα 51 στα χαρτιά σας, που μπορέι να σας χρησιμεύουν και για γραπτές επιβεβαιώσεις και για θετική προβολή αλλά και για EFT και άλλες τεχνικές. Ας κοιτάξουμε αυτή τη λίστα :

-Είμαι άξιος αγάπης και σεβασμού, ανεξάρτητα από τη γνώμη και τη συμπεριφορά των άλλων.

Είναι ίσως το πιο σημαντικό γιατί εκεί συνήθως κολλάμε περισσότερο. Δηλαδή η πραγματική μας ελευθερία και ευτυχία μέσα στη ζωή, είναι η ελευθερία από τη σηαμσία που δίνουμε στη γνώμη των άλλων. Γιατί αυτό είναι, αν θέλετε, το μεγαλύτερο κόλλημα της ζωής μας. Ο μεγαλύτερος φόβος και εμπόδιο στη ζωή μας. Και σε τελευταία ανάλυση, τι έχουμε κερδίσει προσπαθώντας να έχουμε τη θετική γνώμη των άλλων αν έχετε τολμήσει να μη σας νοιάζει, τι έχετε χάσει ; Τελικά οι άλλοι άνθρωποι μυρίζουν, αν θέλετε, το γεγονός ότι εμείς κάνουμε κάτι ή δεν κάνουμε κάτι, επειδή χρειαζόμαστε την αγάπη και την αναγνώρισή τους. Και η ζωή μας καθρεφτίζει ακριβώς αυτό. Δηλαδή είναι μια μάταιη προσπαθεια ουσιαστικά, όπου αν κάποιος είναι ο εαυτός του, είναι φυσικός, είναι αληθινός, αγαπάει τους άλλους και μπορεί να είναι πολύ ευχάριστος με τους άλλους, όχι επειδή χρειάζεται την αγάπη τους, αλλά επειδή τους αγαπάει. Είναι εντελώς άλλο πράγμα. Θα έχει πάντα την αποδοχή των άλλων ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι παραδείγματος χάρη, που δεν συμπληρώνουν την εικόνα της ομορφιάς, που σύμφωνα με τα περιοδικά και την τηλεόραση είναι όμορφο στην εποχή μας, γιατί αυτό αλλάζει από εποχή σε εποχή κι από κουλτούρα σε κουλτούρα. Υπάρχουν φυλές στην Αφρική που αν η κοπέλα δεν είναι εκατό κιλά δεν μπορεί να παντρευτεί. Θα πρέπει να τρώει και να τρώει και να τρώει, να φτάσει να είναι πάρα πολύ μεγάλη και τότε να μπορεί να παντρευτεί. Τότε είναι ελκυστική και αξίζει να παντρευτεί. Τότε όλα αυτά είναι εντελώς σχήματα, πεποιθήσεις που έχουμε στο νου μας.

Δύο άνθρωποι με την ίδια εμφάνιση, ο ένας που αγαπάει τον εαυτό του και είναι χαρούμενος και ο άλλος που έχει κόμπλεξ ότι δεν αξίζει, θα έλκουν δύο εντελώς διαφορετικές συμπεριφορές από τους ανθρώπους γύρω τους. Δηλαδή όλα βασικά είναι η σχέση που έχω με μένα, αν είμαι άνετος με τον εαυτό μου, αν αγαπάω τον εαυτό μου, αν σκέφτομαι συνέχεια δεν είμαι όμορφος, δεν είμαι καλός, δεν αξίζω, ακριβώς αυτό θα έλκω από τους ανθρώπους γύρω μου.

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από τη γνώμη των άλλων και τη σύγκρισή μου μαζί τους. Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εξυπνάδα, ο πλούτος, η εξωτερική μου εμφάνιση, οι ικανότητές μου, η επαγγελματική μου επιτυχία, η επιτυχία των απιδιών μου, το σπίτι μου, αν είμαι ελκυστικός ή ελκυστική, αν κάνω εύκολα φίλους, αν είμαι πειθαρχημένος ή αν έχω πνευματικές δραστηριότητες. Γιατί φέρνουμε στην πνευματική ζωή το ίδιο παιχνίδι, ότι αξίζω αν κάνω πνευματικά πράγματα και δεν αξίζω αν δεν κάνω.

-Είμαι άξιος της αγάπης και σεβασμού ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου. Αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα.

-Είμαι άξιος αγάπης, ακόμα όταν προσέχουν τους άλλους περισσότερο από μένα. Χαίρομαι για αυτούς όταν τους αγαπούν και τους προσέχουν.

-Η αξία μου βρίσκεται μέσα μου και είναι ανεξάρτητη από την αποκλειστική αγάπη κάποιου άλλου ανθρώπου. Εδώ κολλάμε επίσης. Αν κάποιος μας αγαπάει αποκλειστικά, ή αν αγαπάει και άλλους όπως αγαπάει εμάς.

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη ακόμα και όταν δεν είμαι τέλειος σε αυτό που κάνω και ακόμα κι αν κάνω λάθη.

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από το πόσα πράγματα μπορώ να καταφέρω

-Είμαι άξιος αγάπης και σεβασμού ακόμα όταν είμαι αδύναμος και βρίσκομαι σε ανάγκη. Πόσοι δυσκολεύεστε να εκφράζετε ανάγκη ή να δεχτείτε τον εαυτό σας όταν είστε αδύναμοι; Τόσοι πολλοί ; Και γιατί δεν αξίζουμε όταν είμαστε αδύναμοι ;

«Ένας αδύναμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα προβλήματά του»

-Ωραία, ότι οπωσδήποτε η ζωή, η συγκεκριμένη εποχή που νοιώθουμε αδυναμία θα είναι λίγοπιο δύσκολη, αλλά γιατί δεν αξίζουμε αγάπη και σεβασμό όταν είμαστε αδύναμοι ; Γιατί είμαστε απορριπτέοι;

«Έτσι μας μάθανε»

Πολλά πράγματα μας μάθανε, το ερώτημα είναι , στέκει ;

«Όχι»

Απορρίπτετε άλλους όταν είναι αδύναμοι;

«Όχι»

Συνήθως απορρίπτουμε άλλους όταν είναι αδύναμοι επειδή απορρίπτουμε την αδυναμία μας στον εαυτό μας.

«Είναι λύπη, επειδή λυπόμαστε τον εαυτό μας , άμα λυπόμαστε και τον άλλο, αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει αγάπη, υπάρχει λύπη»

Και άρα δεν αξίζουμε ;

«Ε κάπου εκεί πάει, άμα είσαι κακομοίρης ή έτσι αισθάνεσαι»

Ερώτημα, τι σημαίνει αδυναμία ουσιαστικά; Και πως ερμηνεύουμε την αίσθηση αδυναμίας;

Κάθε ένας βάζει άλλους στόχους και λέει, αν δεν εχω ένα εκατομμύριο ευρώ είμαι αδύναμος κι ο άλλος βάζει άλλους στόχους, είναι μια εντελώς προσωπική αξιολόγηση.

Η εμπειρία μου είναι, ψυχές που έχουν αυτή την προσκόλληση αναγκάζονται ή επιλέγουν να περάσουν στάδια της ζωής τους που βιώνουν πραγματικά αδυναμία για να απελευθερωθούν από αυτό, να βιώσουν την αξία τους μέσα στην αδυναμία και να βιώσουν την αξία τους ακόμα όταν χρειάζονται βοήθεια από τους άλλους και να κατανοήσουν την αδυναμία, ότι είναι μια ανθρώπινη κατάσταση, για να μπορούν να κατανοήσουν την αδυναμία των άλλων.Δηλαδή όποιος δεν έχει αυτή την ικανότητα, δεν έχει αυτή την κατανόηση προς τους άλλους και προς τον εαυτό του, συνήθως χρειάζεται να περάσει ένα στάδιο. Κι έχω δει ανθρώπους που ήταν πάρα πολύ δυναμικοί και ξαφνικά στα 50 και 60 να πάθουν αγοραφοβία, να μην μπορούν να βγουν καν από το σπίτι. Και να φοβούνται συνέχεια ότι θα λιποθυμήσουν, κι αν λιποθυμήσουν θα γίνουν ρεζίλι προς τους άλλους ανθρώπους, δηλαδή είναι πάρα πολύ συνηθισμένο αυτό σε πολύ δυναμικούς ανθρώπους.

Γιατί κάποια στιγμή χρειάζεται να υπερβαίνουμε αυτή την ψευθαίσθηση, ότι η αξία μας εξαρτιέται πάνω στη λειτουργία της προσωπικότητας. Και να καταλάβω ότι αυτό που είμαι είναι πέρα από την προσωπικότητα και δεν μπορεί να μετριέται η αξία μέσα από αυτό και η αδυναμία είναι μία ανθρώπινη κατάσταση, μέσα από την οποία καμιά φορά η ψυχή εξελίσσεται και μαθαίνει, είτε λέγεται αρρώστια, είτε λέγεται φόβος, είτε λέγεται αδέξιες συνθήκες της ζωής που δεν ξεπερνιούνται σε μία περίοδο της ζωής του. Τότε, σκεφθείτε αυτό.

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από το αν οι άλλοι συμφωνούν ή είναι ικανοποιημένοι μαζί μου. Πόσο δυσκολεύεστε να νοιώθετε καλά όταν οι άλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι μαζί σας. Γιατί δεν αξίζω όταν ο άλλος δεν είναι ικανοποιημένος. Και γιατί δεν αξίζω αν με απορρίπτει.

Γιατί δεν αξίζουμε όταν οι άλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι. Αν έχουμε αυτό, είμαστε οπωσδήποτε έτοιμοι, για οποιοδήποτε άνθρωπο που θέλει να παίξει το θύμα, για οποιοδήποτε άνθρωπο που θέλει να κάνει συναισθηματική εκμετάλλευση ή εκβιασμό, να μας χειρίζεται όπως θέλει. Το ερώτημα δεν είναι αν ο άλλος είναι ικανοποιημένος, το ερώτημα είναι αν εμείς είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας. Αν έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε και αν έχουμε δώσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό και αν ήμασταν ο άλλος αν θα ήμασταν ευτυχισμένοι κι ικανοποιημένοι με εμάς. Ότι όλοι είναι ικανοποιημένος δεν λέει τίποτα. Τώρα,μπορεί κάποιος να μην είναι ικανοποιημένος μαζί μας, επειδή όντως έχουμε να μάθουμε να αλλάξουμε κάτι και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, δεν αποκλείεται. Δεν σημαίνει δεν αξίζουμε, σημαίνει ότι χρειάζεται να δούμε αυτό και το μάθημά μας ή είναι να απελευθερωθούμε από μία τεμπελιά, ένα εγωισμό, μία προσκόλληση, ένα φόβο, που μας εμποδίζει να μαστε πιο αποτελεσματικοί στην εξυπηρέτηση του άλλου ή το μάθημά μας είναι να μαστε καλά μέσα μας, ακόμα όταν ο άλλος δεν είναι ικανοποιημένος, επειδή είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας. Τότε, ο καθένας πρέπει να ζυγίζει για τον εαυτό του ποιο είναι το μάθημά του, όταν οι άλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι.

-Είμαι άξιος αγάπης και σεβασμού ακόμα όταν δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτό που μου ζητούν και λέω όχι.Να ρωτήσω ;Επιτρέπεται να πούμε όχι ή όχι ;

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από τα όσα προσφέρω ή όσα δέχομαι. Ποιος κρατάει λογαριασμούς ; Κρατάει κανένας ; Υπάρχουν άνθρωποι που κρατάνε λογαριασμούς.

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από το αν οι άνρωποι με εμπιστεύονται ή ανοίγονται σε μένα.

Τώρα σαν συντονιστές, δεν αποκλείεται να αναπτύξετε αυτή την προσκόλληση. Ότι σαν συσντονιστής, ότι αν ο άλλος δεν με εμπιστεύεται, τι σόι συντονιστής είμαι ; Αυτό είναι κάτι από το οποίο θα χρειαστούμε να απελευθερωθούμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε αυτό που νομίζουμε εμείς ότι είναι ιδανικές συνθήκες ασφάλειας, που σημαίνει απόλυτη αποδοχή του άλλου, με σιγουριά για την εχεμύθεια, να ξέρει ο άλλος ότι μπορεί να μας πει οτιδήποτε και δεν θα τον κρίνουμε, θα τον δεχτούμε και θα τον αγαπήσουμε όπως είναι και ακόμα όλα αυτά να κάνουμε δε σημαίνει ότι θαμπορεί να ανοίξει. Γιατί μπορεί να έχει δικά του βιώματα από το παρελθόν που ακόμα φοβάται. Τότε θα χρειαστούμε να απελευθερωθούμε από την ταύτιση αυτή και την προσκόλληση αυτή, στο ρόλο που παίζουμε.

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από την συμπεριφορά των άλλων απέναντί μου. Αυτό που δεν έχω καταλάβει ποτέ μου είναι γιατί οι άνθρωποι νοιώθουν ότι δεν αξίζουν, όταν ο άλλος δεν συμπεριφέρεται σωστά απέναντί τους. Είτε λέει ψέματα, είτε τους κοροϊδεύει, τους εξασκεί βία ή επιθετικότητα. Είναι μια νοοτροπία που δεν έχω καταλάβει ιδιαίτερα, ότι εγώ δεν αξίζω αν ο άλλος δεν συμπεριφέρεται δίκαια και σωστά. Θα πρέπει να είναι το αντίθετο, όχι αυτό.

-Η αξία μου είναι απολύτως ανεξάρτητη από το πόσο και ποιον τρόπο επεξεργάζονατι οι άλλοι και την γνώμη που έχουν για μένα.

-Η αξία μου είναι αντανάκλαση της θεϊκής μου φύσης και δεν έχει καμία σχέση με το γένος, το θρήσκευμα ή την κοπινωνική μου τάξη.

-Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από την αναγνώριση των άλλων και τα συναισθήματά τους προς εμένα.

-Δέχομαι και αγαπάω τον εαυτό μου, ακριβώς όπως είμαι με τις αδυναμίες και τα λάθη μου, επειδή συνεχώς εξελίσσομαι

-Μου αξίζει να με αγαπούν και να με σέβονται ακριβώς όπως είμαι σε αυτό το στάδιο της εξέλιξής μου

-Είμαι όμορφος άνθρωπος ακριβώς όπως είμαι, όπως και όλα τα δημιουργήματα της φύσης.

Πόσοι νοιώθετε όμορφοι ; -Πολλές φορές ; Πολλές φορές. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι όμορφοι. Είμαστε όλοι εκφράσεις ενός αρχέτυπου της ομορφιάς. Δηλαδή μία θεϊκή πηγή.

Ο κάθε ένας εδώ είναι μία έκφραση της θεϊκής πηγής, όπως είναι τα λουλούδια, τα γατάκια, τα κουτάβια, ότι υπάρχει στον πλανήτη που είναι όμορφο για μας, εμείς είμαστε μια έκφραση της ίδιας ομορφιάς. Αυτό είναι ο καθένας. Και είναι πολύ σημαντικό να πιστέψουμε και να νοιώσουμε αυτό, αυτή την ομορφιά που υπάρχει μέσα μας.

-Είμαι ένα καλός και άξιος άνθρωπος. Πόσοι είστε καλοί και άξιοι άνθρωποι; Γιατί αρνιέστε την αλήθεια; Αυτή είναι η αλήθεια, είναι η πραγματικότητα.

-Είμαι άξιος αγάπης και σεβασμού ανεξάρτητα από την συμπεριφορά των άλλων απέναντί μου

-Σέβομαι και αγαπάω όλους τους ανθρώπους, ειδικά τους γονείς και την οικογένειά μου, χωρίς να αισθάνομαι ότι πρέπει να ζω σύμφωνα με τις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις. Ζω σε αρμονία με τις δικές μου εσωτερικές αξίες και πεποιθήσεις.

-Η αξία μου στηρίζεται στην εσωτερική μου οντότητα. Αυτή κατευθύνει την ύπαρξή μου, τη θεϊκή μου φύση κι όχι σε εξωτερικούς παράγοντες.

-Η αξία μου βασίζεται στο γεγονός ότι εγώ, όπως όλα τα άλλα πλάσματα είμαστε μοναδικές εκφράσεις της θείας δημιουργίας

-Η αξία μου δεν μπορεί ούτε να αυξηθεί ούτε να μειωθεί. Δεν δικαιούμαι περισσότερη ή λιγότερη αγάπη και σεβασμό από κάθε άλλο άνθρωπο.

-Παρόλο που δεν είμαι τέλειος κι έχω αρκετά ελαττώματα, είμαι άξιος της αγάπης και του σεβασμού των άλλων , όπως ακριβώς είμαι , όπως και εγώ τους αγαπάω και τους σέβομαι με τα ελαττώματά τους.

-Όταν δεν αγαπάω τον εαυτό μου δεν αγαπάω μια έκφραση της θείας δημιουργίας. Δέχομαι συχνά στους άλλους χαρακτηριστικά που απορρίπτω στον εαυτό μου. Γιατί ; Είμαι σε μια διαδικασία εξέλιξης στην οποία δίνω όλη την προσοχή. Είμαι έκφραση της θείας συνειδητότητας μέσα στην ύλη.

Νομίζω το μεγάλο κλειδί εδώ είναι η λέξη εξέλιξη. Γεννηθήκαμε σε μία κουλτούρα και σε μία θρησκευτική παράδοση, είτε αυτό να είναι Χριστιανισμός ή Εβραϊσμός ή Ισλαμισμός, γιατί η ίδια παράδοση είναι, που δεν εκφράζει ιδιαίτερα το νόημα της εξέλιξης, αλλά το νόημα της πτώσης και του λάθους και του απορριπτέου. Γεννηθήκαμε σε αυτό, προγραμματιστήκαμε σε αυτή τη νοοτροπία, προγραμματιστήκαμε ότι η αγάπη του θείου είναι με όρους, ότι οποιοσδήποτε δηλαδή είναι κάτι που αν κάνουμε λάθος δεν μας αγαπάει ο Θεός, δεν είμαστε αγαπητοί και αν ο Θεός δεν μπορεί να μας αγαπάει, που είναι ένα ανώτερο ον, πως θα μας αγαπάνε οι άνθρωποι , που είναι κατώτεροι από το θείο, λιγότερο ικανοί της αγάπης. Άρα όλο αυτό έχει μπει μέσα μας. Χρειάζεται να αλλάξουμε εντελώς αρχικές σκεπτομορφές, από την έννοια της πτώσης, που σημαίνει λάθος, σημαίνει ότι έφυγα από μία θετική κατάσταση και βασικά είμαι αμαρτωλός, βασικά είμαι λάθος, λειτουργεί μέσα μου το προπατορικό αμάρτημα και είμαι καταρχήν όχι άξιος της αγάπης του Θεού, σε μία εντελώς άλλη σκεπτομορφή που είμαι θεία συνειδητότητα σε μία διαδικασία εξέλιξης και εφόσον βρίσκομαι σε εξέλιξη, είναι φυσικό να υπάρχει μη τελειότητα. Που σημαίνει ότι είναι φυσικό να υπάρχουν ελαττώματα, να υπάρχουν αδυναμίες, που είμαι στη διαδικασία να μεταμορφώσω και να απελευθερωθώ από αυτά, αλλά ποτέ δεν μπορώ να είμαι απορριπτέος, ποτέ δεν μπορώ να είμαι έξω από την αγάπη του Θεού. Αυτό είναι λάθος. Δηλαδή, αυτή η αγάπη είναι δεδομένη, είναι χωρίς όρους, είναι σαν να πω ότι ο εσώτερος εαυτός μου, αυτό που είναι η πηγή της υπάρξής μου, με απορρίπτει. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγμα. Είμαι εγώ η θεία συνειδητότητα.

Άρα, δημιουργήθηκε η έννοια της ενοχής, δημιουργήθηκε η έννοια του να είμαστε απορριπτέοι και κακοί σαν ένα τρόπο ώθησης της εξέλιξης προς μια ηθική συμπεριφορά σε μία εποχή που δεν είχαμε κάτι καλύτερο σαν οδηγό στην ηθική συμπεριφορά. Τώρα δεν χρειαζόμαστε ούτε το αίσθημα της αμαρτίας, ούτε το αίσθημα της τιμωρίας, το φόβο της τιμωρίας για να είμαστε καλοί. Να θέλουμε να αγαπάμε, να θέλουμε να συγχωρέσουμε και να προχωράμε στην εξέλιξή μας.

Και μάλιστα τι αξία υπάρχει να είμαι καλός άνθρωπος, αν ο λόγος που είμαι καλός άνθρωπος είναι να αποφύγω την τιμωρία. Δεν το ονομάζω αυτό καλός άνθρωπος, αυτό το ονομάζω φοβισμένος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει τιμωρία και επιλέγει να είναι καλός άνθρωπος, είναι καλός άνθρωπος. Καταλαβαίνετε; Όταν έχω την ψυχολογική ελευθερία από την ψευδαίσθηση της τιμωρίας και βιώνω ότι είμαι ο άλλος, καταλαβαίνω τώρα, νοιώθω ενότητα με τον άλλο κι επειδή νοιώθω ενότητα με τον άλλο δε θέλω ποτέ να τον βλάψω. Βιώνω τα συναισθήματά του, είμαστε ένα. Και γι αυτό το λόγο συμπεριφέρομαι θετικά και ηθικά στους ανθρώπους γύρω μου. Άρα το αίσθημα της ενοχής δημιουργήθηκε σαν απλώς ένα ερέθισμα, μία σπίθα να ξεκινήσει την διαδικασία της αυτομεταμόρφωσης. Ο στόχος δεν είναι να ταυτίζομαι με την αίσθηση ότι είμαι ανάξιος ή κακός ή ότι ο Θεός με αγαπάει με όρους ή όχι χωρίς όρους. Τότε, προσπαθήστε να καταλάβετε και να βιώσετε ότι είστε πάντα αγαπητοί. Πάντα αξίζετε αγάπη και σεβασμό, πάντα έχετε απόλυτη πρόσβαση προς την αγάπη του Θεού ότι και να έχετε κάνει.

Και αυτή η αγάπη είναι πάντα εκεί, είναι σαν ο ήλιος που είναι πάντα εκεί έξω, απλώς εμείς έχουμε το παντζούρι κλειστό με τις ενοχές μας και με το φόβο μας. Και δεν υπάρχει αμαρτία και δεν υπάρχει λάθος. Υπάρχει μόνο εξέλιξη. Όλα τα πράγματα είναι εκεί σαν ερεθίσματα, σαν δοκιμασίες, σαν αφορμές για την εξέλιξή. Δεν υπάρχει κόλαση, δεν υπάρχει "τιμωρία", εκτός των φυσικών συνεπειών των πράξεών μας. Ότι κάνουμε θα γυρίσει, ότι σκεφτόμαστε θα γυρίσει, δεν είναι τιμωρία όμως, δεν γυρίζει για να υποφέρουμε κι επειδή υποφέραμε δέκα χρόνια ξεχρεωθήκαμε. Γυρίζει για να μάθουμε. Και μπορεί να υποφέρω δέκα ζωές και να μη μάθω και θα συνεχίσω να υποφέρω. Το κάρμα δεν έρχεται να υποφέρουμε, έρχεται για να μάθουμε. Και αν το μάθω σε πέντε λεπτά τελειώνει και αν το μάθω σε πέντε ζωές τελειώνει, αλλά δεν υπάρχει κάρμα σαν τιμωρία. Υπάρχει μόνο σαν ερέθισμα, να βιώσω πως βιώνει κάποιος όταν κάποιος του συμπεριφέρεται έτσι, για να μη συνεχίζω να συμπεριφέρομαι έτσι προς κάποιον. Είναι πάρα πολύ απλό, να μάθω, τίποτε άλλο. Και να μάθω επίσης την συγχώρεση και την αγάπη.

Τώρα έχοντας αυτό στο νου μας θα ήθελα να προχωρήσουμε σε μία άλλη άσκηση στη σελίδα 59.

Τώρα, με ένα πρώτο βλέμμα, η άσκηση αυτή φαίνεται σαν να είναι οι γραπτές επιβεβαιώσεις που έχουμε κάνει. Αλλά δεν είναι καθόλου.

Από πάνω θα γράψετε μερικά από τα εμπόδια που υπάρχουν στην αυτοπαραδοχή σας. Έχετε κοιτάξει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες κι έχετε κάνει μία λίστα από περιπτώσεις που δυσκολεύεστε να αγαπάτε τον εαυτό σας, κι ακόμα δουλεύουμε τώρα με θέματα κοινωνικού προγραμματισμού.

Θα επιλέξετε ένα από αυτά, ένα ερέθισμα, που όταν το σκέφτεστε, ή όταν συμβαίνει μπορεί να είναι του παρελθόντος ή του παρόντος, νοιώθετε ένα κλονισμό στο αίσθημα της αξίας σας. Μπορεί να είναι κάτι που έχετε κάνει παλιά, μπορεί ότι τα παιδιά σας δεν είναι καλά και ο σύντροφός σας δεν σας δίνει αγάπη, οτιδήποτε. Η γνώμη της μητέρας σας, όπου τσιμπάτε. Αλλά επιλέξτε ένα. Και γράφουμε εδώ : Επιλέγω να δέχομαι και να αγαπάω τον εαυτό μου ακόμα όταν, ή παρόλο που και γράφουμε εκεί και γράφουμε εκεί με ολόκληρη φράση το ερέθισμα. Ότι είναι μία απόφαση να αγαπάω και να δέχομαι τον εαυτό μου, ακόμα όταν συμβαίνει το συγκεκριμένο ερέθισμα που θα επιλέξετε εσείς για την σημερινή άσκηση. Αλλά μπορεί να γίνει στις επόμενες μέρες για διάφορα ερεθίσματα. Δεξιά γράφουμε όπως τη γνωστή άσκηση που ξέρουμε, συναισθήματα, πεποιθήσεις, αντιδράσεις που έρχονται με την ιδέα του να δεχτώ και να αγαπήσω τον εαυτό μου ακόμα σε αυτή την περίπτωση.

Τώρα μπορεί να έρχονται θετικά συναισθήματα, ότι ναι είναι πάρα πολύ ωραία, νοιώθω ελεύθερη και μπορεί να έρχονται φόβοι, ότι μήπως θα χάσω την αγάπη των άλλων, μήπως δε θα'μαι καλός άνθρωπος, μήπως δεν πρέπει, οτιδήποτε σας έρχεται σαν αντίδραση, είτε θετικά είτε αρνητικά. Γράψτε όλες τις εσωτερικές αντιδράσεις δεξιά. Θα τα ξαναγράψετε πάλι δεύτερη φορά : επιλέγω να αγαπάω και να δέχομαι τον εαυτό μου ακόμα όταν συμβαίνει αυτό ή παρόλο αυτό -παρόλο που έχω πάρει 20 κιλά, πως νοιώθω αν πάρω άλλα 20 κιλά, ότι φοβάμαι. Το ξαναγράφω, επιλέγω να αγαπάω και να δέχομαι τον εαυτό μου. Είναι μία απόφαση να λειτουργήσω διαφορετικά. Τώρα αυτή την απόφαση πιθανόν την έχουμε κάνει ασυνείδητα όταν ξεκινήσατε τη συγκινησιακή αρμονία. Για μερικούς από εσάς ήταν πριν από οχτώ χρόνια, για άλλους ήταν πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν έχει πιάσει. Πολλές φορές έχουμε κάνει αυτή την απόφαση. Και τώρα θέλουμε να δούμε γιατί δεν πιάνει, ποιες αντιστάσεις υπάρχουν μέσα μου ή αν δεν έρχονται οι αντιστάσεις, γράφοντάς το πάλι και πάλι και πάλι, η σκεπτομορφή δυναμώνει μέσα μου, ότι επιλέγω να αγαπάω και να δέχομαι τον εαυτό μου, ακόμα όταν αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ικανοποιημένος μαζί μου. Ή όταν αυτός ο άνθρωπος δεν συμφωνεί μαζί μου. Ή ακόμα όταν λέω όχι για το θέμα αυτό. Επιλέξτε εσείς το θέμα, επιλέξτε κάτι σημαντικό όμως και κάθε φορά που το γράφετε θα προσπαθήσετε να το νοιώσετε ότι πράγματι αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου σε αυτή την περίπτωση, και θα γράψετε δεξιά τις αντιδράσεις σας.

Καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικό από το παλιό σύστημα που κάναμε, σας φέρνει σε άμεση αντιμετώπιση με ψυχολογικές αντιστροφές προς αυτή την αλλαγή.

Και από κάτω υπάρχουν μερικές ερωτήσεις :

"Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο του να δεχτείς τον εαυτό σου ακόμα με το πιο πάνω;"

-Αυτό θα φανεί με τις απαντήσεις σας.

"Φαντάσου τον εαυτό σου να δέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου ακόμα στην πιο πάνω περίπτωση, τι νοιώθεις;" -Αυτό θα βγει από την άσκηση που κάνετε και "Αυτά που χρειάζεται να θυμάμαι για να μπορώ να δεχτώ και να αγαπάω τον εαυτό μου ακόμα και στην πιο πάνω περίπτωση" -Τι χρειάζομαι να πιστεύω, ποιες πεποιθήσεις θα με βοηθήσουν να μπορώ να αγαπάω και να δέχομαι τον εαυτό μου, ακόμα ή παρόλο στην πάνω περίπτωση. Καμία ερώτηση πριν σας αφήσω χρόνο να κάνετε αυτή την άσκηση ;

-Δεν έχω καταλάβει πολύ καλά στο δεξί μέρος τι ακριβώς γράφουμε.

-Ότι έρχεται στο νου σας, ότι νοιώθετε, ότι σκέφτεστε, είτε θετικά ή αρνητικά πάνω στην ιδέα αυτή.

-Αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου όταν...αυτό κι εκεί ναι τον αγαπάω;

-Όχι, ότι σου έρχεται, ότι σου έρχεται αυτή την ώρα, κάποιες απαντήσεις, αλλά κατάλαβες ότι δεν είναι αγαπάς, επιλέγεις να δέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, που μέχρι τώρα δεν μπορούσες εύκολα. Και θα δεις τι αντιστάσεις ή τι θετικά συναισθήματα επίσης έρχονται με την ιδέα..

-Δηλαδή τις αντιστάσεις...

-Μπορεί να είναι αντιστάσεις, μπορεί να είναι ευχαρίστηση, μπορεί να είναι κάτι που επιβεβαιώνει το δικαίωμά σας να κάνετε αυτό, μπορεί να είναι ένας φόβος να κάνετε αυτό, γιατί έχουμε μεγάλο φόβο του να δεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως είμαστε. Μπορούν να εμφανιστούν φόβοι, μπορεί να εμφανιστεί χαρά και επιβεβαίωση.

Καμιά άλλη ερώτηση πριν κάνετε τώρα την άσκηση;

-Την έχω κάνει εδώ και μερικές μέρες και έχω φτάσει στο κάτω σημείο αλλά το πρώτο που έβαλα κι έκανα, το πιο σημαντικό θέμα, πάλι δεν απαλείφτηκε, παρότι έφτασα σε κάποιες διαπιστώσεις κλπ, άρα να ξαναδουλέψω πάλι με το ίδιο;

-Ναι, και ίσως χρειάζεται να το συγκεκριμενοποιήσεις. Δηλαδή π.χ. που είναι το εμπόδιο; Μία κριτική από κάποιον;

-Μία σύγκριση

-Συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον, οκ, να είσαι πολύ συγκεκριμένη με τι συγκρίνεσαι και ποια είναι η πεποίθηση εκεί, μπορείς να γίνεις και ακόμα πιο συγκεκριμένη

Ναι (άλλη ερώτηση)

-Να αγαπάω τον εαυτό μου, ελέγχω κατά κάποιο τρόπο το γιο μου, είναι μεγάλος... πιστεύω δεν πρέπει να το κάνω.

-Είπα να επιλέξετε θέματα που έχουν σχέση με κοινωνικό προγραμματισμό. Αν αυτό είναι θέμα συνείδησης, τότε αφήστε την άλλη εβδομάδα.

Πάρτε λίγο χρόνο τώρα και αρχίστε την άσκηση, μπορείτε να γράψετε αλλού αν θέλετε.

ΟΚ

Θα ήθελα να κοιτάξετε αυτά που γράψατε και να εντοπίσετε τα κύρια εμπόδια, τις κύριες αντιστάσεις που υπάρχουν στο να δεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας ακόμα σε αυτή την περίπτωση.

Ποια εμπόδια βρίσκετε; Ποιες είναι οι αντιστάσεις προς την απόφαση να δεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας ακόμα κάτω από την περίπτωση που επιλέξατε;

-Είναι μια τελειομανία, δηλαδή κάπου τοποθετώ τον εαυτό μου ότι πρέπει να είναι εκεί ενώ είναι εδώ.

-Και αν αγαπάς τον εαυτό σου παρόλο που είσαι εδώ κι έπρεπε να είσαι εκεί, τι είναι ο κίνδυνος;

-Απλώς έχω στο μυαλό μου ότι πρέπει, θα έπρεπε, να είμαι εκεί, δηλαδή δεν δέχομαι τον εαυτό μου ότι δεν είμαι

-Εδώ μιλάμε για μία απόφαση. Επιλέγω να δέχομαι τον εαυτό μου, παρόλο που είμαι εδώ και θα έπρεπε να είμαι εκεί. Κάνοντας αυτή την απόφαση, καταλάβατε τι κάνουμε; Τι μέσα σου αντιστέκεται προς αυτό;

-Οι πεποιθήσεις που κουβαλάω, δηλαδή ότι θα πρέπει να είμαι τέλειος..

-Ότι δεν επιτρέπεται να το κάνεις; Δεν πρέπει να το κάνεις;

-Το ότι είναι κακό...έτσι αόριστα

-Ότι θα είσαι κακός άνθρωπος; Αν δέχεσαι να αγαπάς τον εαυτό σου εδώ όταν έπρεπε να είσαι εκεί;

-Ναι μπορώ, δεν έχω κάνει κάτι κακό

-ΟΚ, αρχίζεις να βλέπεις λίγο φως. Ας πάρουμε αυτό όμως, ποιες μπορεί να είναι οι πεποιθήσεις. Ότι αν έχω ένα στόχο, ένα κριτήριο για τον εαυτό μου και δεν είμαι αυτό και λέω στον εαυτό μου, θα αγαπήσω τον εαυτό μου όπως είμαι, παρόλο που δεν είμαι εκεί, ποιες είναι οι πιθανές αντιστάσεις;

-Μια αντίσταση μπορεί να είναι ότι αν τον αγαπήσω μπορεί να παραμείνω στην ίδια στάσιμη κατάσταση.

-ΟΚ, μία πιθανή αντίσταση είναι ότι δεν θα έχω κίνητρο, θα χαλαρώσω και δεν θα κάνω κάτι. Κι αυτό είναι μια αρκετά κοινή σκεπτομορφή, ότι χρειάζομαι να απορρίπτω κάτι, για να το αλλάξω. Δηλαδή είναι σαν να αγνοήσω την επιθυμία να φτάσω εκεί κι ότι αυτή η επιθυμία θα είναι μία επιθυμία μόνο για να βγω από την αυτοαπόρριψη. Είναι σαν να αρνηθούμε την εξέλιξη και όλα τα άλλα κίνητρα που μπορεί να υπάρχουν μέσα μας. Ότι χρειάζομαι να αυτοαπορρίπτομαι για να έχω κίνητρο να προχωρήσω. Είναι μία σκεπτομορφή που έχουν αρκετοί άνθρωποι που θα συναντήσετε κι έχουμε δει ότι τελικά η αυτοαπόρριψη συνήθως είναι αυτό που εγκλωβίζει τον άνθρωπο στην κατάσταση αυτή. Και η αποδοχή του εαυτού του εδώ και όχι εκεί είναι αυτό που ανοίγει το δρόμο. Η ικανότητά του να δεχτεί και να αγαπήσει τον εαυτό του, γιατί βασικά είναι μία ταύτιση με μία ψευδαίσθηση. Καταρχήν ότι είμαι αυτό, που δεν είμαι, είμαι αυτό το σώμα. Ότι η αξία μου μετριέται με τι έχει καταφέρει και τι δεν έχει καταφέρει το σώμα. Τότε, όπως με την ενοχή, χρειαζόμασταν μέχρι τώρα την αυτοαπόρριψη σαν κινητήρια δύναμη στη ζωή μας. Αλλά υπάρχουν άλλες κινητήριες δυνάμεις. Η δύναμη της αγάπης, η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης. Ότι θέλω εγώ να φτάσω σε ένα άλλο επίπεδο, μου αρέσει, είναι κάτι που με ευχαριστεί και δε χρειάζεται να το κάνω για να αξίζω. Όλη η ψευδαίσθηση είναι ότι θα αξίζω όταν θα φτάσω εκεί. Όταν θα φτάσω εκεί, αυτό το εκεί που θα φτάσω θα' ναι εδώ σε σχέση με εδώ που θέλω να φτάσω. Κι όταν θα φτάσω εκεί, αυτό το εκεί θα' ναι εδώ σε σχέση με εκεί που θέλω να φτάσω. Δεν τελειώνει. Δεν τελειώνει πουθενά. Τώρα, ίσως υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που χρειάζονται ένα τέτοιο σπρώξιμο στη ζωή τους. Και μία αίσθηση ενόχλησης. Εσύ το έχεις, αλλά δεν σε έχει βοηθήσει να πας εκεί που θέλεις να πας. Πας, κι όπως είπε ο Εinstein, αφού δοκιμάσαμε ένα τρόπο τόσα χρόνια, ας δοκιμάσουμε ένα άλλο τρόπο, να δούμε μήπως υπάρχει άλλος τρόπος, με την αποδοχή.

Άλλο εμπόδιο που βρήκατε ; Ναι...

-Εγώ πάντα βιώνω την αξία μου ή την έλλειψη αξίας μέσα από τη σύγκριση με μία άλλη γυναίκα.

-Συγκεκριμένη; Ή οποιαδήποτε γυναίκα;

-Όχι, με μια ας πούμε του συντρόφου μου, μια προηγούμενη σχέση του. Αν μιλήσει με θετικά λόγια για αυτή, εγώ χάνω ή νοιώθω ότι δεν αξίζω

-ΟΚ, με την απόφαση να νοιώθεις την αξία σου, όταν ο άντρας σου μιλάει θετικά για την πρώην γυναίκα του, τι αντίσταση βρίσκεις μέσα σου;

-Η αντίσταση που βρήκα είναι ότι αν χάσω αυτό το παιχνίδι θα χάσω και τη δική μου αξία

-Ναι, εμείς λέμε, να παρακάμπτεις το παιχνίδι, που να νοιώθεις την αξία σου όσο και να αξίζει αυτή.

-Δεν μπορώ...

-ΟΚ, μέσα σου τι αντιστέκεται προς την ιδέα. Εγώ σου λέω, η άσκηση αυτή δεν είναι αν μπορούμε, η άσκηση αυτή είναι πως νοιώθουμε την ιδέα του να μπορώ. Κι εγώ σου λέω ότι σου δίνω ένα μαγικό χάπι και απόψε σου μιλάει μία ώρα ο άντρας σου θαυμάζοντας την πρώην γυναίκα του κι εσύ νιώθεις μια χαρά. Και νοιώθεις μεγάλη ευτυχία που αυτή η γυναίκα είναι τόσο καλή και πέρασε τόσο καλά μαζί της και νοιώθεις την αξία σου άθικτη, δεδομένη. Εσύ πως νοιώθεις με την ιδέα του να νοιώθεις καλά;

-Νοιώθω πολύ καλά

-ΟΚ, τι αντιστέκεται μέσα σου με την ιδέα του να νοιώθεις καλά, ότι και να πει για την άλλη γυναίκα;

-Αυτό που μου βγήκε είναι ότι αν δεν κάνω προσπάθειες και χαλαρώσω, κινδυνεύω να με αφήσει

-Ο φόβος σου είναι να σε αφήσει ο άντρας σου, οκ; Τότε αλλάζεις την φράση και λες, επιλέγω να αγαπάω και να δέχομαι τον εαυτό μου ακόμα και αν με αφήνει ο άντρας μου.

Δηλαδή η επόμενη άσκηση που θα κάνουμε είναι, θα επιλέξετε ένα φόβο, μία αντίσταση μέσα στις απαντήσεις σας και θα αλλάξετε την φράση τώρα και θα την στοχεύετε προς το νέο εμπόδιο που βρήκατε. Άλλο εμπόδιο. Και αν δέχεσαι και αγαπάς τον εαυτό σου

-Δεν μπορώ να τον δέχομαι γιατί όλοι θα με λυπούνται

-ΟΚ, τότε το αλλάζεις και λες, αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου ακόμα όταν οι άλλοι με λυπούνται.

Και αν αγαπάς και δέχεσαι τον εαυτό σου αν σε λυπούνται οι άλλοι, γιατί εσύ νομίζεις ότι είσαι το κέντρο της ζωής των άλλων και σιγά που σε σκέφτονται...Έτσι το νοιώθουμε όλοι...σιγά που θα ξοδεύουν όλη την ενέργεια..., αλλά πες ότι είναι και έτσι, εσύ με τη νέα απόφαση, "αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου ακόμα όταν με λυπούνται οι άλλοι"

-Δεν έχω αξία

-Ναι εσύ αποφασίζεις να δέχεσαι τον εαυτό σου ακόμα όταν σε λυπούνται οι άλλοι, πως νοιώθεις με την ιδέα αυτή; Ποια είναι η αντίσταση;

-Αυτός που τον λυπούνται δεν έχει αξία

-ΟΚ, κι εγώ σου λέω, θα είσαι ο πρώτος άνθρωπος που έχει αξία όταν λυπούνται οι άλλοι.

Βλέπετε πόσο δύσκολα αλλάζουν οι σκεπτομορφές; Δηλαδή είναι σίδερο. ΟΚ, εγώ σου λέω ότι θα είσαι ο πρώτος άνθρωπος που νοιώθει ότι αξίζει παρόλο που όλοι λένε ο "καημένος", η "καημένη", δεν έχει λεφτά...και εσύ θα νοιώθεις μια χαρά, θα νοιώθεις την αξία σου. Τι αντίσταση υπάρχει προς αυτό, αν εσύ το καταφέρνεις;

-Δε μου΄ ρχεται

-Δεν μπορείς να το φανταστείς καν...ΟΚ. Εσύ λυπάσαι τους άλλους; Τους απορρίπτεις όταν τους λυπάσαι; Νοιώθεις ότι δεν έχουν αξία όταν τους λυπάσαι; Δηλαδή χάνουν αξία στα μάτια σου;

Και πού πήρες τον προγραμματισμό αυτό;

-Ε, τον πήρα από παιδάκι, που είχε πέσει ο πατέρας μου έξω και είχαμε χάσει πάρα πολλά χρήματα και είχαμε πάει σε συσσίτια και τέτοια.

-Και ένοιωσες ντροπή, αναγκάζοντας να τρως σε συσσίτια και τέτοιες καταστάσεις-ΟΚ, αυτά έχουν δημιουργήσει ένα ενεργειακό σχήμα μέσα σου που χρειάζεται με το EFT ή το ΤΑΤ να διαλύσεις. Το έχεις κάνει;

-Για αυτό το συγκεκριμένο δεν το έχω κάνει, τώρα μου βγήκε

-Τότε βλέπετε δηλαδή με λίγη ενεργητική ακρόαση, τρία λεπτά ενεργητική ακρόαση φτάνουμε σε ένα πράγμα που αμέσως θα γυρίσουμε και θα κάνουμε EFT ή ΤΑΤ επάνω σε αυτό το βίωμα, που την κάνει να αποκλείεται να νοιώθει την αξία της χωρίς χρήματα, επειδή τότε όλοι την λυπούνται και είναι η καημένη, που δεν έχει λεφτά, πρέπει να πάει σε συσσίτιο να φάει.

Εσύ, αυτή τη στιγμή, αν βλέπεις κάποιον που πρέπει να φάει σε συσσίτιο, νομίζεις ότι δεν αξίζει; ΟΚ, έχεις ακόμα αυτόν τον προγραμματισμό. Θέλεις να τον αλλάξεις;

-Βέβαια θέλω να τον αλλάξω.

-Τότε θα κάνεις EFT, δηλαδή η σειρά της εργασίας μας είναι : Κάνουμε αυτή την άσκηση, εντοπίζουμε το βασικό εμπόδιο-μπορεί να υπάρχουν δύο και τρία- κάνουμε πάλι την άσκηση επάνω στο εμπόδιο,

Επιλέγω να αγαπάω τον εαυτό μου παρόλο που θα με λυπούνται αν δεν έχω χρήματα, γιατί το θέμα δεν ήταν να μην έχεις χρήματα, ήταν να το βλέπουν οι άλλοι ότι δεν έχεις χρήματα και να σε λυπούνται. Και μέσα από αυτό να φτάσετε σε μία βασικά ενεργειακή αντίσταση που νοιώθετε μέσα σας ότι δεν μπορώ να νοιώθω την αξία μου σε αυτή την περίπτωση και να κάνετε EFT επάνω σε αυτό,

ή EFT με επιλογές, ή TAT. Δηλαδή όπως βλέπετε, η ανάλυση χωρίς ενεργειακή ψυχολογία είναι λειψή.

Είναι πάρα πολύ αργή, θέλει πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή πότε θα φύγει αυτή η πεποίθηση; Θέλει ενεργειακή βοήθεια. Θέλει ενεργειακή ψυχολογία, κάποια τεχνική να μπορεί να φύγει αυτό για να μπορώ να δω την αλήθεια.

-Εδώ όμως παίζει και το εξής. Δηλαδή δεν είναι μόνο ότι επειδή θα με λυπούνται οι άλλοι στο συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι ότι εγώ και σαν άτομο αν έχω μια πεποίθηση τέτοια προς τους άλλους, αν μου βγαίνει ας πούμε να τους λυπάμαι επειδή είναι έτσι, σημαίνει ότι πρέπει να απαλλαγώ και από αυτό το πράγμα

-Είναι η ίδια πεποίθηση που έχει την ίδια ρίζα, πού ήταν η ντροπή που νοιώσανε πηγαίνοντας στο συσσίτιο και νοιώθοντας ότι αξίζουν λιγότερο από αυτούς που δεν πάνε. Είναι η ίδια πηγή και γι αυτό, πάντα αυτά βγαίνουν έτσι διπλά, προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

Άλλη αντίσταση που βρήκατε;

-Εγώ έχω πάρει την κριτική απ' τον πατέρα μου. Και μου βγήκε ότι νοιώθω αυτοαπόρριψη, και μου βγήκε ότι όταν βλέπει ας πούμε ο πατέρας μου μια άσχημη πλευρά μου σημαίνει ότι δεν με αγαπάει, και πιστεύω ότι αυτή είναι η αντίστασή μου.

-Τότε πήγες από το αν σε κριτικάρει ο πατέρας σου στο ότι δεν σε αγαπάει

-Ναι. Αν δει την άσχημη πλευρά μου δεν θα με αγαπάει.

-Και αν εσύ μπορείς και να αποφασίζεις και καταφέρνεις να αγαπάς και να δέχεσαι τον εαυτό σου ακόμα όταν ο πατέρας σου δεν σε αγαπάει, το δέχεσαι; Να νοιώθεις μια χαρά;

-Να νοιώθω μια χαρά όταν δεν με αγαπάει ο πατέρας μου;

-Ναι

-Δεν ξέρω, με πιάνει μια δύσπνοια, δηλαδή εμένα σωματοποιείται το θέμα.

-Δηλαδή έχεις θεοποιήσει τον πατέρα σου. Είναι ο Θεός, είναι αλάνθαστος, είναι ο τέλειος άνθρωπος, που μπορεί να κρίνει ποιος αξίζει και ποιος δεν αξίζει

-Ναι

-Κι εσύ σίγουρα δεν αξίζεις, αν βλέπει τις αδυναμίες σου. Αν δεν τις βλέπει όλα είναι καλά.

-Είναι μια χαρά όλα

-Αρκεί να μην τις βλέπει, παρόλο που υπάρχουν

-Ναι παρόλο που υπάρχουν

-ΟΚ, με την ιδέα ότι εσύ νοιώθεις καλά, επειδή είσαι μια αιώνια ψυχή στην εξέλιξη, κι ο πατέρας σου είναι μια αιώνια ψυχή στην εξέλιξη, που επιλέξατε να παίξετε αυτούς τους ρόλους και εσύ είσαι εντάξει με την συνείδησή σου, αναγνωρίζεις την αξία σου σαν άνθρωπο, σαν γυναίκα και σαν ψυχή στην εξέλιξη, κι ο πατέρας σου θεωρεί κάποια αδυναμία σου, αδυναμία σου και δεν σε αγαπάει ή δεν αγαπάει αυτό το κομμάτι του εαυτού σου, γιατί να νοιώθει ότι δεν σε αγαπάει είναι λίγο παρατραβηγμένο

-Ναι αυτό το κομμάτι

-Ότι δεν αγαπάει ένα κομμάτι του εαυτού σου, εσύ, αν θα μπορούσες να δεχτείς και να αγαπάς τον εαυτό σου σε αυτή την περίπτωση, το δέχεσαι;

-....

-Τι κίνδυνος υπάρχει; Καταλαβαίνετε όλη την αντιστροφή που υπάρχει μέσα μας, δηλαδή τι κίνδυνος θα υπάρχει αν εσύ δέχεσαι και αγαπάς τον εαυτό σου, όταν ο πατέρας σου δεν σε δέχεται και δεν σε αγαπάει. Τι είναι ο κίνδυνος;

-Καταρχήν δεν νοιώθω ασφάλεια

-Γιατί χρειάζεσαι να σε αγαπάνε για να νοιώθεις ασφάλεια; Ποια είναι η πεποίθηση;

-Όποιος μ΄αγαπάει με προσέχει

-Ναι, και γι αυτό σου δίνει ασφάλεια, αν σε προσέχουν οι άλλοι;

-Ναι

-Κι αν δεν υπάρχει κανένας να σε προσέχει, δεν θα έχεις ασφάλεια;

-Να με προσέχει σημαίνει να νοιάζεται

-Ναι, ζεις μόνη σου;

-Ναι

-Εργάζεσαι μόνη σου;

-Ναι

-Κερδίζεις τα χρήματά σου;

-Ναι

-Τι προστασία έχεις από αυτούς;

-Στο μυαλό μου είναι

-Στο μυαλό σου, ΟΚ. Τώρα ποια είναι η σκεπτομορφή εδώ; Αν αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου, ακόμα όταν ο πατέρας μου δε με δέχεται, δεν είμαι ασφαλής;

-Ναι δεν είμαι ασφαλής

-Δε θα με προσέξει ο πατέρας μου;

-Και δεν αξίζω, δηλαδή ακυρώνω τόσα χρόνια ζωής, γιατί είχα μια πεποίθηση και είναι σαν να είμαι εγώ και χάνω αυτό τον εαυτό τώρα

-Και να χάνεις αυτό το μέρος του εαυτού σου, που μία ζωή αναζητούσε την έγκριση του πατέρα σου, τι θα γίνει; Αν το χάνεις;

-Καλά τίποτα δεν θα γίνει

-Δέχεσαι να αγαπάς τον εαυτό σου ακόμα όταν ο πατέρας σου βλέπει τις αδυναμίες σου;

-Θα προσπαθήσω...δεν μπορώ να το φανταστώ στον εγκέφαλό μου αυτή τη στιγμή.

-Εσείς μπορείτε να το φανταστείτε για την Έφη;

-Ναι, ναι, ναι

-Γιατί συμβαίνει αυτό;

-Πιστεύω ότι είναι μια πεποίθηση που τη θεωρούμε δεδομένη, δηλαδή αυτό είναι στο σχήμα της κουλτούρας μας, δηλαδή οι γονείς πρέπει να αγαπάνε τα παιδιά, είναι κάτι που θεωρείται πολύ δεδομένο

-ΟΚ, αλλά θέλω να πω ότι εσείς μπορείτε να το πιστεύετε, αλλά ίσως στην δική σας περίπτωση, δεν μπορείτε να πιστεύετε τον εαυτό σας

-Ναι

-Ότι βλέπουμε αυτή την αντιφατικότητα που υπάρχει μέσα μας, δηλαδή, μπορεί πιθανόν να δεις εσύ ότι ένας άνθρωπος στην ομάδα σου ή στο προσωπικό ραντεβού αξίζει και ακόμα όταν ο πατέρας του δεν τον εγκρίνει. Αλλά δυσκολεύεσαι να βιώσεις αυτό μέσα στον εαυτό σου. Και βέβαια, στο βαθμό που δεν μπορούμε να το βιώσουμε, δεν μπορούμε να το μεταδώσουμε. Γι αυτό δουλεύουμε στον εαυτό μας, αυτή την στιγμή, για να μπορούμε να το βιώσουμε. Τότε αν μπορούσες, αν σου έχω αφαιρέσει αυτή τη σκεπτομορφή, κι εσύ είσαι μία χαρά, είτε ο πατέρας σου σε δέχεται ή δεν σε δέχεται, εσύ τον αγαπάς. Τον βλέπεις σαν αδελφή ψυχή στην εξέλιξη, καταλαβαίνεις ότι έχει δικά του προβλήματα, καταλαβαίνεις ότι εσύ είσαι ελαττωματική έτσι κι αλλιώς είσαι στην εξέλιξη και αποφασίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου ανεξάρτητα από την γνώμη του πατέρα σου. Τι αντίσταση υπάρχει προς αυτό;

-Καμία

-Βλέπετε ότι συγχρόνως μέσα μας υπάρχει ένας φόβος να το κάνουμε, μία αίσθηση ότι δεν γίνεται και συγχρόνως είναι η μεγαλύτερη ελευθερία μας

-Ακριβώς. Είναι λύτρωση.

-ΟΚ. Τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση. Ζητάμε απ' τον άνθρωπο να φανταστεί τον εαυτό του, να νοιώθει την αξία του και την ασφάλειά του σε μία σκηνή που δέχεται κριτική από τον πατέρα.

Είναι δύο τρόποι. Ένας τρόπος είναι, τώρα φαντάσου τον πατέρα σου να σε κριτικάρει και σε απορρίπτει, που αμφιβάλλω αν γίνεται και αυτό, πιθανώς στο μυαλό της είναι, αλλά ας πούμε ότι γίνεται. Γιατί πολλά πράγματα που μας λένε οι άνθρωποι, δεν είναι ακριβώς έτσι, είναι πράγματα που εμείς δημιουργούμε δηλαδή...Και λες, τι νοιώθεις από 0 έως 10 και κάνουμε EFT επάνω σε αυτό που νοιώθει με την ιδέα της απόρριψης. Αυτό είναι ο ένας τρόπος. Ο άλλος τρόπος είναι να πούμε :

Φαντάσου, ότι παρόλο που σε απορρίπτει νοιώθεις καλά και νοιώσε οποιοδήποτε φόβο ή αντίσταση που υπάρχει μέσα σου με την ιδέα του να νοιώθεις καλά τώρα που σε απορρίπτει. Και δουλεύουμε την αντίσταση. Καταλάβατε την διαφορά; Στη μία περίπτωση δουλεύουμε τα συναισθήματα που έχουμε με την ιδέα της απόρριψης και στην δεύτερη περίπτωση δουλεύουμε με τα συναισθήματα που έχει με την ιδέα του να δεχτεί τον εαυτό της με την απόρριψη. Καταλαβαίνετε τη διαφορά στην άσκηση; Στην δεύτερη περίπτωση δουλεύουμε με την ψυχολογική αντιστροφή που υπάρχει προς το να νοιώθουμε καλά ακόμα σε αυτή την περίπτωση.

Στην πρώτη περίπτωση δουλεύουμε με τα συναισθήματα που έχουμε για την περίπτωση, στην δεύτερη περίπτωση δουλεύουμε την αντιστροφή που έχουμε να νοιώθουμε καλά στην περίπτωση.

Να μου το πει κάποιος με δικά του λόγια, ποια είναι η διαφορά.

-Πως θα διαμορφωθεί η πρόταση στη δεύτερη περίπτωση, στην αντιστροφή;

-Θέλω τώρα να φανταστείς ότι ο πατέρας σου σε απορρίπτει και ότι εσύ νοιώθεις καλά. Πως νοιώθεις με την ιδέα του να νοιώθεις καλά παρόλο που σε απορρίπτει; Κατάλαβες; Δηλαδή φέρνεις τον άνθρωπο στην εικόνα του επιθυμητού, της αλλαγής και ψάχνεις για τα συναισθήματα, στην περίπτωση του Γιάννη.

Φαντάσου Γιάννη ότι νοιώθεις πολύ καλά παρόλο που είσαι εδώ και όχι εκεί. Πώς νοιώθεις με την ιδέα του να νοιώθεις καλά που είσαι εδώ και όχι εκεί.

Νοιώθω φόβο μήπως δεν προχωράω...ότι νοιώθει.

Είναι δύο διαφορετικές ασκήσεις. EFT- τo λέω άλλη μία φορά- επάνω σε συναισθήματα που έχουμε για ένα ερέθισμα και δεύτερο, EFT επάνω σε συναισθήματα που έχουμε με την ιδέα του να νοιώθουμε καλά παρόλο του ερεθίσματος.

-Αν κάνουμε το EFT στην πρώτη φάση σημαίνει ότι μπορεί να διαλυθούν τα συναισθήματα και να μην υπάρξει δεύτερη

-Και είναι πιο εύκολο το δεύτερο

-Εάν δουλεύουμε με κάποιον που δεν δέχεται το EFT τι μπορείς να κάνεις;

-Δεν δουλεύεις EFT ; Θετική προβολή,ακούγοντας την καρδιά,μέθοδος SEDONA

-Όχι είναι εκτός αρμονικής ζωής

-Τι σημασία έχει; Καταρχήν έχει ζητήσει βοήθεια; Γιατί όταν κάποιος ζητάει βοήθεια, δε λέει όχι αυτό, όχι αυτό, όχι αυτό....Προσέξτε, μη βοηθάτε ανθρώπους που δεν θέλουν βοήθεια. Πρέπει να ζητήσουν βοήθεια.Μπορείτε να ρωτήσετε-θέλεις βοήθεια; Να ρωτήσετε αν θέλετε, αλλα όχι αν δεν θέλουν. Αν δεν θέλουν, αν ο άλλος έχει ένα πρόβλημα θα δεχτεί και το EFT, θα δεχτεί όλα.

-Επιλέγω να δέχομαι και να αγαπάω τον εαυτό μου παρόλο που φοβάμαι να έχω ένα σύντροφο

-Και αν δεχόσουν τον εαυτό σου, παρόλο που φοβάσαι να έχεις ένα σύντροφο, τι θα γινόταν;

Πως νοιώθεις με την ιδέα του να δεχτείς, ναι εγώ φοβάμαι να έχω ένα σύντροφο. Αγαπάω τον εαυτό μου και αξίζω αγάπη από τους ανθρώπους μαζί με το φόβο αυτό.

-Εγώ προτιμώ να αξίζω επειδή φοβάμαι

-Και αν δεχόσουνα τον εαυτό σου παρόλο που φοβάσαι. Και δεχόσουνα το κομμάτι του εαυτού σου που φοβάται, επίσης. Τι νοιώθεις με την ιδέα να δέχεσαι τους φόβους σου. Σαν παιδιά που μένουν μέσα σου

-Φόβο. Θα τα εγκαταλείψω όλα και δε θα κάνω τίποτα. Θα πέσω σε αδράνεια αν δεν φοβάμαι.

Δηλαδή σαν να με κινητοποιεί ο φόβος για να κάνω κάτι.

-Ναι, εμείς δεν λέμε να αφήσεις το φόβο. Εμείς λέμε να δεχτείς και να αγαπάς τον εαυτό σου παρόλο που φοβάσαι.

-Δε θα κάνω τίποτα μετά. Θα τον δεχτώ και θα μείνω εκεί που είμαι.

-Αν δέχεσαι το φόβο;

-Ναι

-ΟΚ. Και αν δέχεσαι τον φόβο και δεν κάνεις τίποτα, μπορείς να δεχτείς και να αγαπάς τον εαυτό σου και σε αυτή την περίπτωση;

-Όχι

-Γιατί;

-Γιατί είναι αδυναμία

-Τώρα που δεν δέχεσαι τους φόβους, φεύγουν; Δηλαδή, υπάρχει μια τεράστια δύναμη στην μέθοδο SEDONA, βασικά η μέθοδος SEDONA δεν είναι τίποτε άλλο από το να δέχομαι συνέχεια, ότι υπάρχει. Υπάρχει φόβος; Δέχομαι το φόβο. Υπάρχει φόβος να αφήσω το φόβο; Δέχομαι το φόβο να αφήσω το φόβο. Δέχομαι και δέχομαι και δέχομαι και δέχομαι, μέχρι όλα σταδιακά να διαλύονται. Νομίζουμε ότι με το να μην δεχτούμε κομμάτι του εαυτού μας, ότι τελικά θα τα υπερβούμε, αλλά νομίζω έχετε δει και μέσα στη μικρή μας ομάδα ότι δεν αληθεύει αυτό. Ας δοκιμάσουμε, ας δοκιμάσουμε για δύο μήνες, μία ζωή έχουμε δοκιμάσει το άλλο. Ας δοκιμάσουμε για τρεις μήνες. Να δεχτούμε όλες τις όψεις του εαυτού μας όπως είναι. Το κομμάτι που φοβάται, το κομμάτι που έχει επιθυμίες, το κομμάτι που απορρίπτει τους άλλους, το κομμάτι που θυμώνει, ας κάνουμε ένα πείραμα. Να δούμε τι θα γίνει αν εγώ δέχομαι τον εαυτό μου και όλα τα κομμάτια του εαυτού μου, κάθε περίπτωση. Αν μετά από τρεις μήνες το βλέπετε ότι σας βλάπτει, αλλάξτε το. Γιατί είναι ένα πείραμα που δεν έχουμε κάνει, έτσι δεν είναι; Που δεν έχουμε δοκιμάσει. Τώρα μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτό να δούμε τι σημαίνει. Και κάθε φορά που έχετε αρνητικό συναίσθημα, κάντε μέθοδο SEDONA, δείτε τι συναισθήματα είναι αυτά, δεχτείτε τα συναισθήματα αυτά, βιώστε τα σαν ενέργεια και αφήστε αυτή την ενέργεια να απλωθεί, πηγαίνετε πιο βαθιά, να δείτε ποιες είναι οι ανάγκες που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα, ανάγκες για ασφάλεια, για αξία, για ελευθερία, για έλεγχο, δοκιμάστε να αφήσετε τις ανάγκες. Πηγαίνετε πιο βαθιά, πιο βαθιά και πιο βαθιά. Δοκιμάστε την απόλυτη αποδοχή. Και καθώς το κάνετε, εφόσον θα κάνουμε το πείραμα, πόσοι θέλετε να κάνουμε το πείραμα; Πόσοι φοβάστε να κάνετε το πείραμα; Εφόσον θα το κάνετε, κάντε το και για τους άλλους το ίδιο πράγμα. Δεχτείτε τους άλλους όπως είναι. Δοκιμάστε δηλαδή και αυτό. Όπως είναι, με όλα τα ελαττώματά τους, τα τρελά τους, δοκιμάστε να δεχτείτε και τους άλλους. Μπορείτε να το βλέπετε με το νου σας, να πάει και να λέει, να κριτικάρει, να απορρίπτει..ότι αυτή είναι μία αδερφή ψυχή στην εξέλιξη. Κάνει το καλύτερο που μπορεί να κάνει με τους προγραμματισμούς του. Έχουμε κάνει συμφωνία πνευματική πριν καν γεννηθούμε, να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό γιατί μου προσφέρει ερέθισμα για εξέλιξη. Και εγώ είμαι ψυχή στην εξέλιξη. Κι εγώ μαθαίνω μέσα από όλες τις αδυναμίες και κολλήματά μου. Δοκιμάστε αυτή την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων. Και θα το συζητλήσουμε σε μερικούς μήνες.Όταν δεν μπορείτε να δεχτείτε κάτι, κάντε SEDONA, κάντε EFT, κάντε ακούγοντας την καρδιά και δείτε πως μπορείτε αυτό να το δείτε διαφορετικά και να δεχτείτε. Και μετά θα συζητήσουμε, αν είναι κάτι που μας βοηθάει ή δεν μας βοηθάει.

Βασικά ενεργειακής ψυχολογίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 8 ΜΑΘ. 

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

NO 3 XO'OΠΟΝΟΠΟΝΟ 

ΝΟ 5 EFT, ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ, ΘΕΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ 

ΝΟ 7 BSFF 

NO 2 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕΝΤΟΝΑ 

ΝΟ 4 ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

ΝΟ 6 TAT 

ΝΟ 8 ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ