bob συντονιστές 15

πως δημιουργούνται τα συναισθήματα μας

Επικαλούμαι όλες τις θετικές πνευματικές δυνάμεις του σύμπαντος ,
να εισέρχονται στο χώρο που βρίσκομαι, μέσα στο σώμα μου , το νου μου,
να με προστατεύουν, να με καθοδηγούν, να με ευλογούν.

Να προστατεύουν, να καθοδηγούν να ευλογούν τα παιδιά μου
και όλους του ανθρώπους πάνω στη γη.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ

Αγαπημένο μου υποσυνείδητο,
Σε ευχαριστώ,
που θα φέρεις στην επιφάνεια,
αυτό που χρειάζομαι να δουλέψω
και αυτό που μπορώ να διαχειριστώ.

ευχαριστώ


εμπεριέχει τις εργασίες πριν το μάθημα και τα στοιχεία επαφής των εκπαιδευόμενων

Μάθημα 15

αυτοπαραδοχή


to νέο video το έχω στο σκληρό μου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ 15

Το θέμα που θα αγγίξουμε τώρα είναι η αυτοπαραδοχή.

'Όπως θα το έχετε καταλάβει για τον εαυτό σας, και από τις ομάδες στις οποίες έχετε συμμετάσχει μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων είναι η αμφιβολία για την αξία τους. Και 80% από τις φορές που θα κάνουμε ανάλυση, που θα αναλύσουμε γιατί ένας άνθρωπος έχει αρνητικά συναισθήματα, θα καταλήξουμε ότι φοβάται για την αξία του. Όμως θα δείτε ότι αυτό είναι άμεσα ταυτισμένο επίσης με την ασφάλεια, γιατί νιώθει ο άνθρωπος ανασφαλής, όταν νιώθει ότι δεν αξίζει, και είναι άμεσα ταυτισμένο με την αίσθηση ότι θα είμαι μόνος. Η ιδέα ότι δεν αξίζω ή ο φόβος ότι δε θα με δεχτούν οι άλλοι, ή δεν θα με αγαπήσουν οι άλλοι ή δε θα με σέβονται οι άλλοι, καταλήγει στην σκεπτομορφή ότι τελικά θα μείνω μόνος και αν είμαι μόνος δεν είμαι ασφαλής.

Αυτό ίσως θα το δείτε με παλιές εμπειρίες που είχαμε, όπου ήταν δύσκολο να επιβιώσουμε μόνοι μας. Δηλαδή, τώρα μία ψυχή που δεν έχει κανέναν στη ζωή του, μπορεί να ζει πολύ εύκολα μέσα σε ένα σπίτι, με ρεύμα με τρεχούμενο νερό και να έχει απόλυτη ασφάλεια. Παλιά χωρίς την ομάδα, η κύρια τιμωρία στην Ελλάδα παλιά ήταν η εξορία, να φύγει ο άνθρωπος από την κοινωνία, να χρειάζεται να ζήσει μόνος του. Ήταν φοβερό αυτό τότε, ακόμα και η επιβίωση ήταν τότε δύσκολη. Άρα φοβόμαστε πάρα πολύ αυτό το πράγμα και μάλιστα σε πολλές έρευνες, οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο την απόρριψη στα μάτια των άλλων, το να τους κοροϊδέψουν να τους απορρίψουν να μην τους θέλουν, από ότι τον ίδιο τον θάνατο.

Ίσως επίσης μία άλλη ταύτιση που κάναμε στο νου μας, είναι ότι αν δεν αξίζω, άρα δεν αξίζω την αγάπη του Θεού. Και αν δεν αξίζω την αγάπη του Θεού, δεν είμαι πάλι ασφαλής, δηλαδή πάλι καταλήγω στην ασφάλεια. Γιατί δεν έχω την προστασία του Θεού και ίσως έχω την τιμωρία του Θεού. Τότε δύο συσχετισμοί, το να μείνω μόνος και θα βιώσω καταρχήν τον πόνο της μοναξιάς και κατά δεύτερον το φόβο της μοναξιάς και δεύτερον δεν θα είμαι αγαπητός στα μάτια του Θεού, δεν θα αξίζω. Η αμφιβολία για την αξία μας, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευτυχία μας. Είναι η μεγαλύτερη αιτία της αυτοκαταπίεσης. Μία ζωή καταπιέζουμε τον εαυτό μας, δεν εκφράζουμε αυτά που θέλουμε, αυτά που χρειαζόμαστε, αυτά που νιώθουμε, από φόβο απόρριψης, από φόβο μη ανταπόκρισης εκ μέρους του άλλου και ζούμε μέσα στη δυστυχία. Εκτός από το να μην εκφράζουμε τις ανάγκες μας και να μην είμαστε αληθινοί, κάτι που οδηγεί σε ψυχοσωματικές αρρώστιες, χάνουμε τεράστιες ποσότητες χρόνου και ενέργεια, κάνοντας πράγματα, ασχολούμενοι με πράγματα που ελπίζουμε ότι θα κάνει τους άλλους να μας αγαπάνε. Από όλα τα λεφτά που ξοδεύουμε για την εμφάνισή μας, από τον χρόνο που ξοδεύουμε για την εμφάνισή μας ως το να πάρουμε τίτλους, ως το να κάνουμε δώρα, ως το να έχουμε χρήματα, ως το να έχουμε σπίτι το οποίο να φαίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ως το να κάνουμε χάρες για τους άλλους που δεν θέλουμε να κάνουμε. Από τη μία πλευρά είναι η αιτία της αυτοκαταπίεσης και από την άλλη πλευρά είναι η αιτία του να χάνουμε πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που αν ήμασταν μόνοι μας ή αν ήμασταν σίγουροι για την αξία μας, δε θα χρειάζεται να χάσουμε.

Τότε είναι το νούμερο ένα εμπόδιο που θα συναντήσετε με τους ανθρώπους με τους οποίους θα δουλέψετε. Αλλά, όπως η παροιμία του Gandi, όταν ο γιατρός, όταν ήρθε η μητέρα και του έλεγε: «σε παρακαλώ πες στο παιδί μου να μην τρώει ζάχαρη», και ο Gandi λέει: « Εντάξει, φέρτε το μετά από τρεις μέρες». Το φέρνει η μητέρα και ο Gandi λέει στο παιδί: «Μην τρως ζάχαρη» και τότε η μητέρα ρωτάει τον Gandi: «Γιατί δεν του το είπες πριν από τρεις μέρες;» και ο Gandi απαντάει: «Πριν από τρεις μέρες έτρωγα ζάχαρη, εγώ. Τότε πώς να το πω;». Τότε εμείς πώς θα πούμε σε κάποιον ότι μπορείς να είσαι ευτυχισμένος χωρίς την έγκριση ενός ανθρώπου, αν εμείς δεν μπορούμε. Είναι σαν το γιατρό που λέει σταμάτα να καπνίζεις και σβήνει το τσιγάρο του. Δηλαδή, εμείς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε σε κανέναν το αίσθημα της αξίας του, αν πρώτα δε βιώνουμε τη δική μας αξία, ανεξάρτητα από τους προγραμματισμούς και τους παράγοντες όπου κολλάμε και εμείς και κολλάνε και οι άνθρωποι που θέλουμε να βοηθήσουμε.

Άρα χρειάζεται να κάνουμε εμείς αυτή την εργασία. Χρειάζεται να απελευθερωθούμε από τους όρους που βάζουμε στην αξία μας και να μπορούμε να νιώθουμε την αξία μας ανεξάρτητα από αυτούς τους όρους.

Τώρα, πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε τις στιγμές που χάνουμε το αίσθημα της αξίας. Θα θυμηθείτε από άλλα μαθήματα ότι πέφτει σε δύο κατηγορίες: η μία κατηγορία είναι οι κοινωνικοί προγραμματισμοί (ότι αξίζω σύμφωνα με τη γνώμη του άλλου, σύμφωνα με το πώς συγκρίνομαι με τον άλλον, σύμφωνα με την εμφάνισή μου, με την εμφάνιση του σπιτιού μου, με την απόδοση των παιδιών μου και ένα σωρό άλλους εξωτερικούς παράγοντες πού είναι όλοι λάθος, ψευδαίσθηση. Η αξία μου δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, σαν ψυχή στην εξέλιξη. Η δεύτερη κατηγορία εμποδίων είναι η συνείδηση: ότι δεν μπορώ να δεχτώ τον εαυτό μου επειδή λέω ψέματα, επειδή συμπεριφέρομαι προς κάποιο άτομο με τρόπο που δεν θα ήθελα να συμπεριφέρονται προς εμένα.

Όπως καταλαβαίνεται θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση, το ένα και το άλλο. Εμείς θα ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με το να αντιμετωπίσουμε το πρώτο, οι κοινωνικοί προγραμματισμοί. Και για ποιον λόγο; Γιατί συνήθως το θέμα της συνείδησης είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών προγραμματισμών. Δηλαδή, λέω ψέματα ή συμπεριφέρομαι με επιθετικότητα επειδή οι κοινωνικοί προγραμματισμοί μου, μου λένε ότι κινδυνεύω αν λέω την αλήθεια ή αν δεν επιτίθομαι. Καταλαβαίνετε; Γιατί ακόμα πίσω από το θέμα της συνείδησης είναι οι κοινωνικοί προγραμματισμοί που μας οδηγούν να συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Εσείς χρειάζεται να μπορείτε να το δείτε αυτό στον εαυτό σας για να μπορείτε να το δείτε στον άλλον, χρειάζεται να μπορείτε να δεχτείτε τον εαυτό σας ακόμα με τους προγραμματισμούς και με τη διαδικασία αυτή για να βοηθήσετε τον άλλον να δεχθεί τον εαυτό του μέσα σε αυτή τη διαδικασία ότι είναι εντάξει ακόμη να ελέγχομαι από αυτές τις πεποιθήσεις, αλλά επίσης να είμαστε στη διαδικασία να απελευθερωθούμε για να μπορούμε να ενθαρρύνουμε και τον άλλον να απελευθερωθεί και κυρίως βέβαια εμείς πρέπει να βιώσουμε αυτό για τον άλλον, να μπορούμε να δούμε την Θεία ύπαρξη μέσα στον άλλον, πίσω από την εμφάνισή του, πίσω από τα λάθη του, πίσω από ό,τι υπάρχει για αυτόν που μπορεί μέσα στους προγραμματισμούς μας να μας κάνει να τον απορρίψουμε εμείς. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν που απορρίπτουμε στο νου μας. Είναι πολύ σημαντικό εμείς να εξασκήσουμε την ικανότητα να βλέπουμε τον άλλον σαν Θεία ουσία σαν μία Θεία συνειδητότητα σε μία διαδικασία εξέλιξης ανεξάρτητα από σωματικούς, ψυχολογικούς, συναισθηματικούς και νοητικούς παράγοντες. Πίσω από αυτό υπάρχει μία Θεία συνειδητότητα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όσο πιο πολύ το βλέπω αυτό τόσο περισσότερο βοηθάω τον άλλον να συντονίζεται με αυτό. Από τη στιγμή που βάζω στους ανθρώπους ετικέτες όπως νευρικός ή εγωιστής ή σχιζοφρενής ή μανιοκατάθλιψη ή οποιαδήποτε ετικέτα, το μόνο που κάνω είναι να δυναμώσω αυτή την φυλακή για τον άνθρωπο αυτό. Δεν υπάρχουν αυτά. Υπάρχουν προσωρινές δυσλειτουργίες στο υλικό και νοητικό σώμα. Πίσω από αυτό υπάρχει μία τέλεια ψυχή. Όσο πιο πολλή ενέργεια δίνω στο να πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ένα πρόβλημα που δεν λύνεται ή τον βάζω σε μία κατηγορία στο νου μου με ένα καλούπι, δεν μπορώ να τον βοηθήσω. Χρειάζομαι να βλέπω την δυνατότητα του ανθρώπου ν' αλλάξει και να μην τον περιορίζω με δικές μου σκεπτομορφές, γιατί ήδη έχει δικές του, έχει τις σκεπτομορφές των ψυχίατρων και ψυχολόγων και της οικογένειάς και του συντρόφου και των γονιών από πάνω του, δεν χρειάζεται κι εμείς να το ενισχύσουμε αυτό.

Τώρα, στα χαρτιά σας, στη σελίδα 44. Ήδη έχουμε κάνει μία εργασία πάνω σε αυτό όταν δουλέψαμε τις γραπτές επιβεβαιώσεις. Μία αρχική εργασία που μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον και να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, είναι να γράψει 20 φορές «Αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου σε κάθε περίπτωση» και να γράψει δεξιά τις απαντήσεις που έρχονται από μέσα του. Θετικές, πότε πράγματι νιώθει έτσι και αρνητικές, πότε δυσκολεύεται. Μετά ο άνθρωπος φέρνει αυτή την κατάσταση, ελπίζουμε να το έχει κάνει τρεις τέσσερις φορές και διαβάζει τις απαντήσεις και ακούγοντας τις απαντήσεις, όπως έχετε ήδη κάνει, προσπαθούμε να βρούμε τις ριζικές πεποιθήσεις, ποιες είναι οι ριζικές πεποιθήσεις. Η εμφάνιση; Έχει κολλήσει ο άνθρωπος στην εμφάνιση; Έχει κολλήσει στα παιδιά του, ότι εκεί βρίσκεται η αξία του; Έχει κολλήσει στη γνώμη των άλλων; Κάποιων συγκεκριμένων άλλων; Μητέρα, πατέρα, σύντροφο; Η δική μας εργασία με τον άνθρωπο είναι να τον βοηθήσουμε να δει τα δύο τρία πέντε κλειδιά που υπάρχουν πίσω από τις απαντήσεις. Και οι δέκα απαντήσεις πιθανόν να έχουν μία αιτία, τη γνώμη του άλλου, πώς φαίνομαι, σαν μητέρα, σαν γυναίκα, σαν άνδρας, σαν επαγγελματίας. Ο κάθε ένας θα έχει το σημείο που θα έχει κάνει την επένδυσή του στην αξία του. Δε θα κάνουμε αυτή την άσκηση τώρα, την έχετε κάνει, την ξέρετε, αν όμως νιώθετε την ανάγκη μπορείτε να την ξανακάνετε και να δείτε που κολλάτε εσείς.

Γυρίστε τη σελίδα, εδώ είναι ένα χαρτί με ζωγραφική με το ανθρώπινο σώμα (σελ. 45) τα σημεία του σώματος που δεν σου αρέσουν. Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το σώμα τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το βάρος τους, άλλοι έχουν πρόβλημα με τη μύτη τους, με τα μαλλιά τους, με τα μπούτια τους. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάποιο σημείο που λέει δεν είναι ωραίο και λόγω αυτού δεν είμαι ωραίος ή δεν είμαι ωραία.

Ένα πρώτο βήμα στην αυτοπαραδοχή, καταρχήν είναι η απόλυτη αποδοχή και αγάπη για το σώμα, γιατί δεν είναι αυτό μόνο πρόβλημα αυτοπαραδοχής αλλά οδηγεί σε ψυχοσωματικές αρρώστιες, γιατί όταν δεν δέχομαι ένα μέρος του σώματός μου κόβω την ενέργεια της αγάπης, της αποδοχής προς αυτό το μέρος και υπάρχει δυσλειτουργία. Τότε αν έχουμε κάποιον που βλέπουμε ότι έχει αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να του ζητήσουμε να συμπληρώσει αυτό ή απλώς να μας πει ποια μέρη του σώματος του δεν αγαπάει και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στις διάφορες διαδικασίες να απελευθερωθεί από τα αρνητικά συναισθήματα που έχει προς αυτό το μέρος, EFT, Ακούγοντας την καρδιά, μέθοδο Sedona, απλές τεχνικές, χαλάρωση με τη μεταμόρφωση των συναισθημάτων που έχουμε προς αυτό το μέρος, μία θετική προβολή όπου καλλιεργεί αγάπη και αποδοχή για το μέρος αυτό όπως είναι. Έτσι ένα πρώτο επίπεδο αυτοπαραδοχής είναι το σώμα. Αυτό θα ήθελα να κάνετε τώρα, να σημειώσετε τώρα κάποια σημάδια. Τώρα κάποιος άλλος λόγος να μη μας αρέσει ένα μέρος του σώματος, είναι όχι μόνο για την εμφάνιση αλλά αν πονάει ή αν δεν λειτουργεί καλά. Και να έχουμε τώρα αρνητικά συναισθήματα προς ένα μέρος του σώματος που δεν λειτουργεί καλά ή αν πονάει ή αν μας δημιουργεί κάποια δυσφορία. Πάρτε δύο λεπτά και σημειώστε εσείς, αν υπάρχει κάποιο μέρος του σώματός σας που δεν σας αρέσει, για οποιοδήποτε λόγο, ή επειδή χαλάει την εμφάνιση ή σας πονάει ή δεν λειτουργεί καλά. Έχετε στο νου σας ότι μπορεί να σας τύχει να έρθουν άνθρωποι που να έχουν σοβαρά προβλήματα σε αυτό. Θυμάμαι μία κοπέλα πανέμορφη, πάρα πολύ όμορφη, που ερχόταν, που δεν είχε φύγει από το σπίτι έξι μήνες, γιατί ένιωθε ότι φαινόταν κάποια σημάδια στο δέρμα της που δεν μπορούσα να τα δω, έπρεπε να πάρεις ένα φακό για να κοιτάξεις μέσα εκεί, και δεν είχε φύγει από το σπίτι της έξι μήνες, από το φόβο ότι ήταν άσχημη και ήταν πάρα πολύ όμορφη, εξαιρετικά όμορφη. Υπάρχουν έμμονες ιδέες που μπαίνουν στο μυαλό των ανθρώπων, που μπορεί κάποια στιγμή μπορεί να κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Και για να μπορώ να αντιμετωπίσω κάτι τέτοιο, πρέπει να μπορώ να αντιμετωπίσω δικούς μου ενδοιασμούς και δικές μου προσκολλήσεις προς την εμφάνιση. Πόσοι από εσάς βρήκατε ότι υπάρχει κάτι στο πρόσωπο σας που δεν σας αρέσει; Σηκώστε χέρι. Οk. Πόσοι βρήκατε ότι υπάρχει κάτι από τους ώμους ως τους γοφούς που δεν σας αρέσει; Κοιλιά, στήθος, ok. Και πόνους είπαμε και πόνους, οk. Από τους γοφούς και κάτω; Επίσης, υπάρχει ένα άλλο θέμα που δεν ανέφερα και αυτό είναι τα γεννητικά όργανα, και ο προγραμματισμός ότι είναι κάτι βρώμικο, κάτι κακό, κάτι ντροπή και δεν είναι τόσο άγιο που όπως είναι τα μάτια ή τα χέρια ή κάτι άλλο ή ο εγκέφαλος ας πούμε. Αυτό είναι άλλο, αν και κάποιος έχει αρνητικά συναισθήματα προς τα γεννητικά όργανα, είναι πολύ πιο επιρρεπής προς προβλήματα εκεί, μολύνσεις και διάφορες αρρώστιες εκεί, γιατί κόβεται η ενέργεια. Και μπορεί να κληθούμε δουλέψουμε κάποια στιγμή με κάποιον που έχει προβλήματα και προς τα γεννητικά του όργανα. Πόσοι από εσάς σε αυτή την ανάλυση που κάνετε είχατε πρόβλημα με την εμφάνιση; Σηκώστε χέρια. Κάποιο πρόβλημα με την εμφάνιση. Πόσοι είχατε πρόβλημα με την λειτουργία ή με τον πόνο; Δε σας αρέσει επειδή σας πονάει. Ακριβώς αυτό, χρειάζεται να κάνετε ακριβώς το αντίθετο, ακριβώς το αντίθετο. Να νιώθετε απέραντη αγάπη για αυτό το μέρος που σας πονάει και να ζητήσετε συγγνώμη αμέσως απόψε το βράδυ, που μέχρι τώρα είχατε αρνητικά συναισθήματα προς αυτό το μέρος. Και αμέσως να ξεκινήσετε να εκφράζετε αγάπη προς αυτό το μέρος και διαβάστε τη σελίδα που πήρατε σήμερα, 100% ευθύνη για το ho'oponopono, και κάντε ho'oponopono, την άσκηση αυτή που θα συζητήσουμε στο τέλος του μαθήματος για το μέρος αυτό, ζητώντας συγγνώμη από το μέρος του σώματος αυτό, που καταρχήν το δημιουργήσατε έτσι και μετά το απορρίψατε επειδή είναι έτσι. Τότε οπωσδήποτε κάντε αυτό το ho'oponopono προς το μέρος του σώματος ή που νιώθετε ότι χαλάει την εμφάνισή σας ή την ευτυχία σας επειδή πονάει. Διαβάστε τις σελίδες αυτές αλλά θα το εξηγήσω προς το τέλος του μαθήματος.

Γυρίστε στη σελίδα 47. Πώς μετράμε την αξία μας;

Τώρα εδώ έχει σχέση με το μπέρδεμα, ένα σχήμα εδώ, σε σχέση με το μπέρδεμα μεταξύ του εαυτού μας της προσπάθειάς μας και τα αποτελέσματά μας. Είναι τρία διαφορετικά πράγματα. Άλλο εγώ σαν συνειδητότητα, άλλο η ποιότητα των προσπαθειών που κάνω, και άλλο το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών. Κοιτάξτε το σχήμα εκεί, στο κέντρο έχουμε το πνεύμα, αυτό είμαστε εμείς. Όσο είμαστε ενσαρκωμένοι το πνεύμα περικυκλώνεται από την προσωπικότητα, η οποία περικυκλώνεται από τις πεποιθήσεις. Γιατί έχουμε ένα πνεύμα που είναι τέλειο, αλλά στο υλικό πεδίο η δύναμη και η τελειότητα αυτή περιορίζεται από την προσωπικότητα και ένα σύστημα πεποιθήσεων. Αυτό το σύστημα πεποιθήσεων δημιουργεί κίνητρα. Τα κίνητρά μου στη ζωή είναι ανάλογα με τις πεποιθήσεις μου. Πιστεύω ότι κάτι είναι σωστό, πιστεύω ότι κάτι με κάνει ευτυχισμένο, πιστεύω ότι κάτι πρέπει να κάνω ή χρειάζομαι κάτι και κάνω μία προσπάθεια προς το να δημιουργήσω κάτι, να έχω κάτι, να λύσω κάτι κάνω μία προσπάθεια. Άρα έχουμε το κίνητρο που γίνεται μία προσπάθεια και έχουμε την ποιότητα της προσπάθειας. Μετά από την ποιότητα έχουμε ένα αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται 100% από εμάς. Υπάρχει μία κοινωνία, υπάρχει ένα σύμπαν με φυσικούς νόμους, υπάρχει ένα κάρμα που ίσως έχουμε φέρει μαζί μας, υπάρχουν οι αποφάσεις ψυχής που έχουμε κάνει πριν καν γεννηθούμε, που πολλές φορές μπορεί να εμποδίζουν κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε γιατί μπορεί να έχουμε αποφασίσει σαν ψυχές να μάθουμε να είμαστε καλά χωρίς αυτό που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Οπότε υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η προσπάθεια και οπωσδήποτε θέλουμε να δώσουμε σημασία στην προσπάθεια και να κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε, σε οτιδήποτε στη ζωή μας λ.χ. στο συντονισμό, στο μεγάλωμα των παιδιών, στη διατήρηση της υγείας, στην εργασία μας, ό,τι κάνουμε θέλουμε να κάνουμε όλο και καλύτερη προσπάθεια. Αλλά η αξία μας δεν μετριέται από αυτό. Η αξία μας βασίζεται στο γεγονός ότι είμαστε πνεύμα. Άρα ασχολιόμαστε με την προσπάθεια, κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε αλλά δεν μετράμε τον εαυτό μας με το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι μία ένδειξη της αξίας μας. Αλλά είμαστε προγραμματισμένοι εντελώς διαφορετικά. Είμαστε προγραμματισμένοι να μετρήσουμε την αξία μας με το αποτέλεσμα και ακόμα χειρότερο, όχι με το αποτέλεσμα με την γνώμη των άλλων για το αποτέλεσμα. Δε φτάνει τι νομίζουμε εμείς για το αποτέλεσμα, θέλουμε να ξέρουμε το πώς βλέπουν οι άλλοι το αποτέλεσμα και εκεί μετράμε την αξία μας. Τότε χρειάζεται σιγά σιγά να αποσύρουμε την προσοχή μας από το να μετράμε την αξία μας με το αποτέλεσμα, αν θέλουμε μπορούμε να μετρήσουμε λίγο την αξία μας με την ποιότητα της προσπάθειας αλλά και αυτό είναι μία ψευδαίσθηση. Αλλά τουλάχιστον είναι καλύτερο από το να μετρήσουμε την αξία μας με το αποτέλεσμα. Τώρα, για να μεταφέρω αυτό σε κάποιον, χρειάζεται να το έχω κάνει. Ουσιαστικά, η βοήθεια που θα δώσουμε στους ανθρώπους θα έρθει πιο πολύ από την παρουσία μας και τη μεταμόρφωση μας παρά από το τι θα πούμε και τι ενεργητική ακρόαση θα κάνουμε. Δηλαδή, μόνο αν εμείς σταδιακά καταφέρνουμε αυτά, μπορεί αυτό πραγματικά να μεταφερθεί στον άλλον. Τότε κοιτάξτε στη ζωή σας, εκεί που είστε προσκολλημένοι σε ένα αποτέλεσμα και που αξιολογείτε την αξία σας με το αποτέλεσμα αυτό. Τώρα εκεί που κολλάνε πάρα πολλοί άνθρωποι είναι με τα παιδιά, ότι αξίζουν σύμφωνα με την κατάσταση των παιδιών. Άλλοι στον επαγγελματικό ή οικονομικό χώρο. Άλλοι και αλλού. Κοιτάξτε εσείς που μετράτε εσείς με το αποτέλεσμα και δείτε πως μπορείτε να μεταφέρεται τη σημασία στην προσπάθεια, ότι είμαι ήσυχος ότι έχω κάνει την καλύτερη προσπάθεια που μπορώ και έτσι είμαι ήσυχος με το αποτέλεσμα παρόλο που δεν είναι αυτό που θα ήθελα να είναι. Επειδή είμαι ήσυχος ουσιαστικά με την προσπάθεια.

Νομίζω καθώς προχωράμε στο δρόμο αυτό, θα έχουμε ένα κριτήριο να νιώθουμε ότι αξίζουμε, η βάση θα είναι ότι είμαστε αιώνιες ψυχές στην εξέλιξη. Αυτό είναι ο λόγος που αξίζουμε. Το μόνο κριτήριο θα είναι ότι είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου, ας είναι χαμός γύρω μου, ας μην πετύχω τίποτα, ας με εγκαταλείπουν όλοι, ας είναι όλοι εναντίον μου, στο τέλος θα υπάρχει μόνο αυτό. Ότι είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου, ότι είμαι ευθυγραμμισμένος με τη συνείδησή μου. Μπορεί να μην έχω πλούτο, μπορεί να μην έχω την αποδοχή των άλλων ανθρώπων, αλλά έχω αυτό και αυτό είναι αυτό που χρειάζομαι, τίποτα άλλο.

Τώρα γυρίστε στη σελίδα 48. Εδώ υπάρχει μία λίστα από πιθανές αιτίες, προγραμματισμοί, όπου συνήθως χάνουμε την αίσθηση της αξίας μας. Ξεκινάει με δύο πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μπορεί να αλλάξουμε το γεγονός, μπορεί να αλλάξουμε το αποτέλεσμα του γεγονότος επάνω μας. Το πρώτο είναι ότι γεννήθηκες γυναίκα σε μία κοινωνία ή κουλτούρα που δίνει μεγαλύτερη σημασία στους άνδρες. Τώρα δεν θα κάνουμε αλλαγή φύλλου για να αξίζουμε. Ελπίζω τώρα όπως πάνε τα πράγματα. Άρα χρειάζομαι να ελευθερωθώ από κάθε ψευδαίσθηση γύρω από αυτή τη σκεπτομορφή και νομίζω ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο ύπουλη είναι αυτή η πεποίθηση και νομίζουν ότι το έχουν ξεπεράσει αλλά δεν το έχουν ξεπεράσει. Οπότε προτείνω να το κοιτάξετε σε βάθος, αν νιώθετε όντως ισότητα σε όλα τα επίπεδα, ίδια αξία σε όλα τα επίπεδα και μαζί με αυτό ίδια ικανότητα και ίδιες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα με τον άνδρα, τότε κοιτάξτε αυτό το θέμα, είναι πολύ σημαντικό. Και σίγουρα θα έχετε ανθρώπους, που θα έρθουν για βοήθεια, που θα χρειαστούν να απελευθερωθούν από αυτό. Επαναλαμβάνω για τη δέκατη φορά, δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε να απελευθερωθούν αν δεν έχετε απελευθερωθεί. Αν δεν βιώνετε εσείς την ίδια αξία μέσα σας, με κάθε άλλο πλάσμα σαν γυναίκα.

Δεύτερον, ότι οι γονείς σου δεν ήθελαν παιδί και ένιωσες ότι ήσουνα βάρος. Αυτό μπορεί να το νιώσει κάποιος μέσα στο έμβρυο, μέσα στη μήτρα σαν έμβρυο, μπορεί να το νιώσει στα νωρίτερα χρόνια της ζωής, μπορεί να το έχει ακούσει, μπορεί να μην το έχει ακούσει, απλώς θα ήταν μία στιγμή που οι γονείς δεν ήταν έτοιμοι για παιδί οικονομικά, συναισθηματικά οτιδήποτε. Και αυτό σημαδεύει το υποσυνείδητο του ανθρώπου πολύ βαριά και δεν νιώθει το δικαίωμα της ευτυχίας και έχει δυνατή ψυχολογική αντιστροφή, σε τέτοια περίπτωση. Δηλαδή δε νιώθει το δικαίωμα να ευτυχήσει μέσα στη ζωή, γιατί ήταν βάρος, είναι πρόβλημα, η αιτία της δυστυχίας των άλλων ή των γονιών. Μερικοί άνθρωποι θα το έχουν αυτό χωρίς να το ξέρουν και μπορεί να χρειάζεται αναδρομή, κάποιας μορφής εσωτερικό ψάξιμο, για να βρει ότι όντως υπάρχει μέσα του η αίσθηση ότι είναι βάρος, ότι είναι πρόβλημα ή ότι ήταν η αιτία της δυστυχίας άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να λυθεί και με EFT και με TAT και με μέθοδο Sedona και με αναδρομές, μπορεί όλο αυτό να αλλάξει στον άνθρωπο. Αλλά για να αλλάξει πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει. Οπότε αν βλέπουμε κάποιον που κάθε εβδομάδα, είτε στην ομάδα είτε σε προσωπικό ραντεβού, συμφωνεί απόλυτα ότι θα κάνει κάποια πράγματα για τον εαυτό του και ποτέ δεν τα κάνει και περνά μία εβδομάδα, και δύο και δέκα και είκοσι εβδομάδες και ποτέ δεν κάνει αυτά που μπορεί να κάνει για να αλλάξει η κατάστασή του, να καταλάβουμε καταρχήν ότι έχει κάποια ψυχολογική αντιστροφή. Τώρα είναι από αυτό είναι από κάτι άλλο, δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι αλλά σίγουρα κάτι το εμποδίζει να κάνει κάτι θετικό για τον εαυτό του και μπορούμε να σκεφτούμε και αυτό. Δεν είναι δεδομένο ότι είναι αυτό, μπορεί να είναι και αυτό.

Συνθήκες που μπορούμε να αλλάξουμε, κοινωνικός προγραμματισμός ή ψευδαίσθηση:

-Ότι χάνω την αξία μου όταν οι άλλοι με επικρίνουν ή με απορρίπτουν, η πεποίθηση εδώ είναι ότι αξίζω και είμαι αγαπητός μόνο όταν με δέχονται και με αγαπάνε οι άλλοι. Τώρα νομίζω ότι είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν το έχουν αυτό, είναι λίγοι οι άνθρωποι που νιώθουν την ίδια εσωτερική κατάσταση είτε τους απορρίπτετε είτε τους επιβεβαιώσετε, υπάρχουν άνθρωποι αλλά είναι σπάνιοι, κοντά στη φώτιση φαντάζομαι. Αλλιώς οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε να αλλάζει η ενέργειά μας, να αλλάζει η εσωτερική μας κατάσταση όταν μας έρχονται με κριτική και όταν μας έρχονται με έπαινο. Όταν οι άλλοι είναι πιο ικανοί από εσένα σε κάποια πράγματα ή πιο προικισμένοι σε προσόντα, δηλαδή εξυπνάδα, σημειώστε εδώ τα σημεία που εσείς τείνετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Αν τείνετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους σε σχέση με την εξυπνάδα και νιώθετε πιο έξυπνοι ή πιο κουτοί από τον άλλον, σημειώστε το. Εμφάνιση, καλλιτεχνικές ικανότητες, ευφράδεια λόγου, έχω δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρέπει να νιώθω μειονεκτικά επειδή δεν έχω ευφράδεια λόγου, δεν ξέρω τι να πω, το σκέπτομαι μετά σκέφτομαι μετά, πλούτο, ωραίο σπίτι, επαγγελματική επιτυχία, τα παιδιά τους έχουν επιτυχία, αν συγκρίνεται τον εαυτό σας με άλλους, αν τα παιδιά τους πάνε καλύτερα ή πάνε χειρότερα από τα δικά σας, είναι καλοί στον αθλητισμό, στη μαγειρική, είναι κανείς εδώ που συναγωνίζεται στη μαγειρική; Δε σας ενδιαφέρει καθόλου! Στο να κάνουν εύκολα φίλους, ζηλεύουν αυτούς που κάνουν εύκολα φίλους, αυτοπειθαρχία, νιώθω ότι αξίζω περισσότερο επειδή κάνω περισσότερο διαλογισμό ή νηστεία ή γιόγκα, ή λιγότερη αξία επειδή δεν κάνω, ασχολούνται με πνευματικές δραστηριότητες, μετράω την αξία μου με το πόσο ασχολούμαι και με το πόσο ασχολούνται οι άλλοι, ότι αρέσουμε στο αντίθετο φύλλο, μετράω την αξία μου εκεί και η πεποίθηση εδώ είναι ότι αξίζω και είμαι αγαπητός μόνο όταν είμαι καλύτερος/καλύτερη από τους άλλους σχετικά με τι; Όταν έχεις κάνει ένα λάθος, πόσοι δυσκολεύεστε να φύγετε από το αρνητικό συναίσθημα όταν έχετε κάνει ένα λάθος, ότι σας παίρνει χρόνο αυτό. Πόσες ημέρες ή ώρες χρειάζεστε; Ένα λάθος στη δουλειά ας πούμε, οτιδήποτε. Είναι φυσικό να νιώθω έτσι, ίσως υπάρχει ένας εσωτερικός προγραμματισμός να είναι δυσάρεστο το λάθος, να μην είναι πραγματικά λάθος, πολλές φορές έχω ακούσει από πολλούς γονείς να πούνε εφόσον το παιδί μου έφθασε σε τέτοια ηλικία και δεν έχει παντρευτεί κάποιο λάθος θα έχω κάνει, η μία πεποίθηση μετά από την άλλη, κάτι λάθος έχω κάνει που δεν έχουν παντρευτεί. Είναι ευτυχισμένοι; Είναι ευτυχισμένα τα παιδιά, αλλά δεν έχει καμία σημασία που είναι ευτυχισμένοι αφού δεν έχουν παντρευτεί, έχω κάνει κάποιο λάθος. Οπότε το πρώτο πρώτο που είμαστε σίγουροι είναι ότι έχουμε κάνει κάποιο λάθος το δεύτερο είναι ότι κάνω λάθος και θέλω να το αναγνωρίσω θέλω καταλάβω ότι νιώθω κάπως δυσάρεστα, αλλά για λίγο όπως με την ενοχή. Για λίγο, απλώς να είναι ερέθισμα να μπορώ να διορθώσω τις συνθήκες αυτές και να μην επαναλαμβάνω το λάθος. Η αξία μου δεν έχει αλλάξει, δεν έχει αλλάξει η αξία μου, αξίζω το ίδιο, απλώς εφόσον βρίσκομαι σε μία εξέλιξη, χρειάζομαι να συνειδητοποιήσω ότι είναι λάθος και να έχω κίνητρο να το διορθώσω, τώρα το κίνητρο δεν χρειάζεται να είναι η ντροπή ή η ενοχή, μπορεί να είναι η αγάπη για το τέλειο, μπορεί να είναι η αγάπη για την εξέλιξη, η όρεξη για την εξέλιξη. Δε χρειάζεται να είναι αρνητικό, εμείς έχουμε το αρνητικό επειδή δεν έχουμε καλλιεργήσει αρκετά το θετικό, έχουμε ενοχή επειδή δεν έχουμε αρκετή αγάπη για το τέλειο ακόμα, όταν έχουμε αγάπη για το τέλειο δε χρειαζόμαστε ενοχή, ούτε ντροπή γιατί κάναμε κάποιο λάθος, γιατί έχουμε κίνητρο να προχωρήσουμε.

Ερώτηση από μαθητή: Αν κάποιος πιστεύει ότι όλη του η ζωή είναι ένα λάθος; Απάντηση: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ότι όλη μου η ζωή είναι ένα λάθος. Κάθε αναπνοή που παίρνω είναι σωστή, έχω τώρα δύο δισεκατομμύρια σωστές αναπνοές. Πρέπει να απελευθερωθούμε από τέτοιες ιδέες.

Τέσσερα. Όταν δεν έχεις τα αποτελέσματα που πιστεύεις ότι θα έπρεπε μετά από κάποια προσπάθεια. Το συζητήσαμε αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτή τη μεταφορά. Είμαι ικανοποιημένος ότι έχω κάνει την καλύτερη προσπάθεια; Φτάνει, το αποτέλεσμα το αφήνω στο σύμπαν στο Θεό στη ζωή, συνεχίζω δε σταματώ την προσπάθεια, συνεχίζω, αλλά βιώνω την αξία μου, δεν βιώνω αυτοαπόρριψη, δεν βιώνω ότι δεν αξίζω. Όταν οι άλλοι προσελκύουν αποκτούν ή έχουν περισσότερη προσοχή εκτίμηση και σεβασμό. Δηλαδή αξίζω και είμαι αγαπητός μόνο όταν πιο σημαντικός ή σημαντική από τους άλλους για τους τρίτους. Είναι κανείς που έχει αυτό που στεναχωριέται που δεν τον προσέχουν. Πρέπει να δείτε σε ποια περιβάλλοντα γίνεται αυτό και πως μπορείτε να νιώσετε την αξία σας εκεί πώς να το πούμε; Αφανής, να μη σας προσέξει κανείς, να είστε εκεί στη γωνία, στα αγγλικά το λένε wallflowers, δηλαδή να μην καταλαβαίνει κανένας ότι είσαι εκεί κι εσύ να εκπέμπεις αγάπη και θετική ενέργεια και να νιώθεις την αξία σου σαν πνεύμα σαν θεία παρουσία, μέσα στον χώρο αυτό χωρίς να μιλάτε χωρίς να σας μιλάνε. Τώρα από την άλλη πλευρά μπορεί να χρειάζεστε να μάθετε να είστε πιο κοινωνική, δεν ξέρω τι μάθημα έχετε, σίγουρα έχετε το μάθημα να νιώθετε την αξία σας όταν οι άλλοι δεν σας προσέχουν γιατί η αξία σας δεν βρίσκετε εκεί, αν έχετε ακόμη το μάθημα να είστε ακόμη λίγο πιο ανοικτοί και εξωτερικοί αυτό θα το κρίνετε για τον εαυτό σας, αν είναι κάτι που θέλετε να κάνετε, αν είναι κάτι που βρίσκεται στην εξέλιξή σας.

Έξι. Όταν δεν έχεις κάποιον να αγαπάει αποκλειστικά εσένα, και να μην αγαπάει κανέναν άλλο με τον ίδιο τρόπο. Εδώ κολλάμε σχεδόν όλοι, συνήθως σαν παιδιά έχει σχέση με την μητρική και την πατρική αγάπη, δε θέλαμε οι γονείς μας να αγαπάνε κάποιον άλλο όπως αγαπάνε εμάς και ειδικά επειδή αυτό πολλές φορές δεν ικανοποιείται, τότε ψάχνουμε για αυτό μέσα από τον σύντροφο. Και νιώθουμε ότι αξίζουμε όταν έχουμε ένα σύντροφο που αγαπάει εμάς με τρόπο που δεν αγαπάει κανέναν άλλο. Συνήθως αυτό περιέχει το ερωτικό, και τότε νιώθουμε μεγάλο πλήγωμα, απόρριψη, μείωση αν συνειδητοποιήσουμε ότι ο σύντροφος μας έχει ερωτική διάθεση προς κάποιον άλλον ή αν έχει και συναισθηματική διάθεση προς κάποιον άλλο. Δεν αλλάζει η αξία μας, η αξία μας δεν μετριέται με αυτό, δεν μετριέται με το αν έχουμε σύντροφο και δεν μετριέται με τη συμπεριφορά του συντρόφου και δεν μετριέται με το αν ο σύντροφος κάποια στιγμή προσέχει κάποιον άλλο ή νιώθει όμοια προς κάποιον άλλο σε σχέση με εμάς. Αν θέλουμε να έχουμε έναν τέτοιο σύντροφο, γιατί μπορεί να απόφασίσουμε ότι δεν θέλουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα να θέτουμε τι μπορούμε να δεχτούμε και τι δεν μπορούμε να δεχτούμε, αλλά η αξία μας δεν αλλάζει, έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε ότι εγώ θέλω έναν άνθρωπο που θα προσέξει μόνο εμένα, που θα είναι ερωτικά αφοσιωμένος μόνο σε εμένα και δεν θέλω κάποιον που δεν θα είναι έτσι. Αλλά δεν είναι θέμα αξίας, η αξία μας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα είναι η ίδια. Δε θα χρειάζεται να νιώθουμε αυτοαπόρριψη ή μείωση. Βέβαια αυτό θα είναι ένα θέμα που θα είναι δύσκολο να μεταφέρετε στους άλλους, επειδή είναι δύσκολο να το πιστέψουμε εμείς. Τότε χρειάζεται πρώτα να το πιστέψουμε εμείς, να το βιώσουμε εμείς για να μπορούμε να το μεταφέρουμε. Όλα αυτά, τα πράγματα που θέλουμε να μεταφέρουμε σε κάποιον, χρειάζεται πρώτα να το κατέχουμε εμείς και βέβαια η ζωή μας δίνει τις ευκαιρίες. Ο κάθε ένας από εδώ δε χρειάζεται να κυνηγήσει αυτά τα μαθήματα τώρα, έρχονται έτσι κι αλλιώς. Κοιτάξτε εκεί που αυτή την εβδομάδα δε νιώθετε καλά. Ψάξτε να βρείτε τις πεποιθήσεις και ιδιαίτερα τις πεποιθήσεις γύρω από την αξία. Μεταμορφώστε τις πεποιθήσεις και αν χρειάζονται τεχνικές σαν το EFT σαν Sedona, ακούγοντας την καρδιά, θετική προβολή, εφαρμόστε τις.

Όταν δεν είσαι τέλειος ή δεν έχεις τέλεια στην εμφάνιση, να μην κάνεις ποτέ λάθος, Πεποίθηση: αξίζω και είμαι αγαπητός μόνο όταν είμαι τέλειος ή έχω τέλεια αποτελέσματα. Πόσοι έχετε αυτό το πρόβλημα; Τελειότητα. Οk. Είναι μία ψευδαίσθηση. Δεν αξίζουμε περισσότερο επειδή έχουμε τέλεια αποτελέσματα, ή επειδή το σπίτι μας είναι τέλειο ή επειδή η εμφάνισή μας είναι τέλεια. Η αξία μας είναι μέσα μας. Τώρα το να κυνηγάμε το τέλειο δεν είναι κακό είναι καλό. Είναι πάρα πολύ καλό. Απλώς να μη μετράμε την αξία μας με αυτό. Καταλαβαίνετε; Όλα αυτά, το να θέλω να αρέσω, το να θέλω να κάνω το τέλειο, το να θέλω να έχω καλά αποτελέσματα είναι θετικά πράγματα. Το αρνητικό είναι να έχω ταυτίσει την αξία μου, και να νιώθε ότι αξίζω περισσότερο ή λιγότερο, εκεί είναι όλο το πρόβλημα.

Όταν δεν κάνεις πολλά πράγματα σε μία ημέρα. Πόσοι το έχετε αυτό; Ότι αξίζω όταν κάνω πολλά. Κι εγώ το έχω αυτό σε κάποιο βαθμό. Αλλά συνήθως κάνω πολλά κι έτσι δεν έχω πρόβλημα. Τότε πάλι η αξία μας είναι η ίδια, είτε κάνουμε είτε δεν κάνουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων ανθρώπων, τότε καλά κάνουμε. Αλλά δεν αξίζουμε περισσότερο και δεν αξίζουμε λιγότερο αν δεν το κάνουμε. Οι ενέργειες αυτές είναι θετικές, είναι απλώς η ταύτιση με την αξία που είναι το πρόβλημα.

Όταν δεν είσαι δυνατός ή όταν έχεις αδυναμία. Πόσοι δεν μπορείτε να δεχτείτε την αδυναμία στον εαυτό σας. Αυτό είναι ένα αρκετά γενικό πρόβλημα. Που πολλές φορές μας κάνει λίγο να μην μπορούμε να δεχτούμε την αδυναμία στους άλλους επίσης. Μας θυμίζει τη δική μας αδυναμία. Το φόβο της δικής μας αδυναμίας. Είναι θετικό πάλι να είμαστε δυνατοί, και να κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε δυνατοί, σωστή διατροφή, ασκήσεις, αναπνοές, διαλογισμό, να δημιουργούμε ένα δυνατό σώμα, γιατί όχι, είναι πολύ πιο ευχάριστη η ζωή. Αλλά δεν αξίζουμε περισσότερο και δεν είναι ότι χάνουμε την αξία μας όταν αρρωσταίνουμε ή αν έχουμε σοβαρά προβλήματα. Έχω δει ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη προσκόλληση στο ρόλο του δυνατού, να χρειάζονται, δεν προσπαθώ να σας φοβερίσω τώρα, αλλά να χρειάζονται κάποια στιγμή στη ζωή τους να βιώσουν μεγάλη αδυναμία. Πολλές φορές μέσα από κρίσεις πανικού ή από κάποια αρρώστια. Πάρα πολύ συχνά, οι άνθρωποι που είχαν πολλή προσκόλληση, ξαφνικά δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι, έχουν κρίσεις πανικού, φοβούνται πάρα πολύ ή παθαίνουν κάποια αρρώστια για να μπορούν να βιώσουν την αδυναμία. Δεν είναι απαραίτητο, δηλαδή δε σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς θα βιώσει κάτι τέτοιο, αλλά ένα από τα μαθήματα της ζωής μας είναι να νιώθουμε κατανόηση για την αδυναμία και να νιώθουμε ασφάλεια και αξία ακόμη και αυτές τις λίγες στιγμές που είμαστε αδύναμοι που χρειαζόμαστε κάτι που χρειαζόμαστε βοήθεια που χρειαζόμαστε αγάπη ή που είμαστε άρρωστοι ή έχουμε μία δύσκολη στιγμή, να μπορούμε να το δεχτούμε αυτό στον εαυτό μας και να μπορούμε να το δεχτούμε στον άλλον. Πάλι αν θέλω να βοηθήσω κάποιον να δεχθεί την αδυναμία που υπάρχει μέσα του, και να νιώθει την αξία του, πρέπει να το κάνω κι εγώ. Καταλαβαίνετε ότι με το κεφάλαιο αυτό που δουλεύουμε που παρεμπιπτόντως είναι το κεφάλαιο 14, στο βιβλίο σας στο εγχειρίδιο συντονιστών που θα πρέπει να διαβάσετε για την επόμενη εβδομάδα και να έχετε διαβάσει μέχρι και το μάθημα 12 στα μαθήματα που έχετε στην απομαγνητοφώνηση. Μέχρι και μάθημα 12, μέχρι και κεφάλαιο 14 στο βιβλίο.

Όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν ή δεν ευχαριστημένοι ή δεν είναι ικανοποιημένοι μαζί σου. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα το να συμφωνούν και το να είναι ικανοποιημένοι. Πόσοι από εσάς δυσκολεύεστε όταν οι άλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι μαζί σας; Ok, σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο πιθανά μαθήματα, το ένα μάθημα είναι ότι μας το δίνει αυτό η ζωή επειδή χρειάζεται να ξεμπλοκαριστούμε και να κάνουμε κάτι περισσότερο για τον άνθρωπο αυτό, ότι έχουμε εμπόδια ή αντιστάσεις μέσα μας και το μήνυμα από τη ζωή είναι ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τον άνθρωπο αυτό. Μπορεί να έχουμε προσκολλήσεις αντιστάσεις, εγωισμό, αντίδραση που μας εμποδίζει και το μάθημα και η εξέλιξή μας μπορεί να είναι μέσα από το να δώσουμε περισσότερο. Δεύτερο πιθανό μάθημα μπορεί να είναι να είμαστε καλά μέσα μας, παρόλο που ο άλλος δεν είναι ικανοποιημένος. Τώρα δεν έχω την απάντηση για εσάς θα πρέπει να εξετάσετε τη συνείδησή σας. Αν όντως δίνετε στον άνθρωπο αυτό, αυτό που θα θέλατε να σας δώσει, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του όσο μπορείτε και προσπαθήστε να κρίνετε. Τι είναι το μάθημα εδώ. Και τα δύο μαθήματα έχουν αξία, το μάθημα του να απελευθερωθώ από αντιστάσεις προσκολλήσεις, προκαταλήψεις, φόβους και πράγματι να δώσω περισσότερο στον άνθρωπο αυτό, ή να απελευθερωθώ από την πεποίθηση ότι φταίω εγώ αν ο άλλος δεν είναι ικανοποιημένος, και αυτό έχει αξία. Και τα δύο μαθήματα είναι σημαντικά και θα πρέπει εσείς να δείτε με τη δική σας συνείδηση ποιο είναι το δικό σας μάθημα.

Όταν οι άλλοι σου ζητούν βοήθεια και δε λες ναι, ή δεν ανταποκρίνεσαι. Πόσοι έχετε πρόβλημα με αυτό; Όταν δε λέτε ναι, πόσοι έχετε μάθει να πείτε όχι με ηρεμία; Πόσοι έχετε μάθει σιγά σιγά να πείτε όχι με ηρεμία; Ok, το μαθαίνουμε αυτό. Βέβαια δεν ξέρω αν πάντα το μάθημά μας είναι να πούμε όχι, μπορεί να είναι και αντίδραση αυτό. Αλλά σίγουρα καμιά φορά το μάθημά μας είναι να πούμε όχι με αγάπη και με ένα «Εγώ μήνυμα» που βεβαιώνει στον άλλον ότι είναι σημαντικό σε εμάς, ότι τον αγαπάμε και να εξηγούμε τους λόγους, γιατί δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τη συγκεκριμένη ανάγκη. Άλλοι από εμάς ίσως χρειάζεται να εξετάσουμε πως μπορούμε να πούμε ναι, πιο συχνά, επειδή είμαστε στην αντίδραση στο φόβο ή στην προκατάληψη, πάλι είναι δική σας αξιολόγηση αυτό. Μπορούμε να πούμε όχι με ηρεμία, με ποια προϋπόθεση; Ότι μπορούμε να ακούσουμε όχι με ηρεμία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση. Δεν μπορώ να ακούσω όχι και να συνεχίζω να νιώθω αγάπη και να νιώθω ότι ο άλλος με αγαπάει και δεν μπορεί να κάνει αυτό που ζητάω αυτή τη στιγμή, τότε δεν μπορεί να γίνει το αντίστροφο. Χρειάζομαι κι εγώ να μπορώ να νιώθω την αγάπη του άλλου και μέσα στο όχι του και να νιώθω αγάπη για τον άλλον, και μες στο όχι και τότε μπορώ να πω πολύ πιο άνετα να πω όχι με αγάπη και να διατηρήσω την αρμονική σχέση με τον άλλον.

Όταν οι άλλοι σου προσφέρουν περισσότερο από όσο τους προσφέρεις εσύ. Είναι κανείς που κρατάει λογαριασμούς; Δυσκολεύεστε να δεχτείτε αν δεν δίνετε πίσω; Όχι; Ok, σκεφτείτε και αυτό. Αυτό που έχω δει εγώ στη ζωή, είναι ότι όλη η ζωή είναι μία τεράστια τράπεζα. Και σίγουρα υπάρχουν άτομα στα οποία δίνω πολύ περισσότερο από αυτό που παίρνω, και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι από τους οποίους παίρνω πολύ περισσότερο από όσο δίνω. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να κρατάμε προσωπικούς λογαριασμούς. Ο λογαριασμός είναι με το σύμπαν. Και πολύ άνθρωποι οι οποίοι δηλώνουν παραδείγματος χάρη ότι πρέπει να πάρετε χρήματα οπωσδήποτε για τα ραντεβού σας, αλλιώς ο άλλος δεν το εκτιμάει και τέτοια, για μένα δεν έχω δει κάτι τέτοιο δεν το πιστεύω και δεύτερο πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πάρω από εκεί που δίνω, πολλές φορές παίρνω από εκεί πού δίνω, δεν παίρνω χρήματα αλλά παίρνω άλλα πράγματα, αλλά σίγουρα παίρνω πολλά από το σύμπαν και για τον εαυτό μου αλλά και για το έργο εδώ και πάντα υπάρχει μία συναλλαγή, δεν χρειάζεται να είναι με το ίδιο άτομο. Επίσης δεν κρατάμε προσωπικούς λογαριασμούς. Ίσως παίρνω από εδώ, δίνω από εκεί στη ζωή μου.

Δεκατρία. Όταν οι άνθρωποι δε σε εμπιστεύονται, ή δε σου εκμυστηρεύονται, τώρα στο ρόλο του συντονιστή αν δεν σας εμπιστεύονται και δεν σας εκμυστηρεύονται, τότε έχουμε πρόβλημα. Τότε πιθανόν να είναι μία προσκόλληση που έχουμε και μία προσκόλληση με την οποία θα πρέπει να εργαστούμε. Γιατί δεν μπορεί να έχουμε ταυτίσει εμείς την αξία μας με την ικανότητα του άλλου να ανοιχτεί προς εμάς ή όχι. Θα πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν άτομα που έχουν φόβους και έχουν βιώματα στη ζωή τους που δεν θα τους επιτρέψουν να μιλήσουν ανοιχτά. Και πρέπει να έχουμε εμείς την ηρεμία να το δεχτούμε αυτό. Και να μην το παίρνουμε προσωπικά το γεγονός αυτό. Τώρα μπορούμε να εξετάσουμε τον εαυτό μας μπας και κάτι κάνουμε που δεν επιτρέπει στον άλλον να νιώθει άνετος, μήπως νιώθει ότι κρίνουμε, μήπως νιώθει ότι είμαστε ψηλά στο νου μας, νιώθουμε ανώτεροι, μπορεί να εξετάσουμε αυτό το κομμάτι του εαυτού μας. Οk, ένα μικρό διάλλειμα για να αλλάξουμε την κασέτα.

Είναι το δέκατο πέμπτο, ας ολοκληρώσουμε το κομμάτι αυτό, μάλλον δεν θα προλάβουμε να κάνουμε μία πρώτη άσκηση που θέλω, αλλά ας ολοκληρώσουμε το θέμα, και θα το κάνουμε την επόμενη φορά.

Όταν οι άλλοι σου λένε ψέματα, σε χρησιμοποιούν ή σε κοροϊδεύουν, τώρα αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ γιατί δεν αξίζω εγώ όταν ο άλλος λέει ψέματα. Αλλά υπάρχει μία σκεπτομορφή, ότι είμαι χαζός, δεν έχω αρκετή νοημοσύνη να προστατεύω τον εαυτό μου άρα δεν αξίζω και έχω δει αυτή τη σκεπτομορφή αρκετές φορές. Και το έχω δει σε άλλη μορφή, όταν οι άλλοι εργάζονται λιγότερο και νιώθω ότι με κοροιδεύουν, εγώ είμαι συνετός, οι άλλοι δεν είναι συνετοί, εγώ χάνω την αξία μου, επειδή οι άλλοι εργάζονται λιγότερο από εμένα. Καταλάβατε; Είναι κανένας εδώ που νιώθει ότι δεν αξίζει όταν οι άλλοι του λένε ψέματα; Να το βλέπετε αυτό, να το δουλέψετε διότι δεν έχει καμία λογική τουλάχιστον για εμένα, μήπως ο άλλος δεν αξίζει που λέει ψέματα; Ότι εμείς δεν αξίζουμε...! Τότε υπάρχει κάτι επίσης στα ελληνικά, όταν λέμε ότι κάποιος είναι αγαθός, σημαίνει ότι είναι αφελής, έχει μία αρνητική έννοια. Δηλαδή δεν εκτιμούμε την αγνότητα και την εμπιστοσύνη και θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε πονηροί και μάλιστα έξυπνος σημαίνει πονηρός, είναι έξυπνος. Δυστυχώς έχουμε μία, για εμένα, λανθασμένη αντίληψη του θέματος, θα προτιμούσα χίλιες φορές να με κοροιδεύουν να μου λένε ψέματα να με κλέψουν, παρά να μπω στη διαδικασία να έχω συνεχή επιφύλαξη, να έχω συνέχεια την αίσθηση ότι θέλουν να μου κάνουν κακό, και ότι χρειάζομαι να προστατεύω τον εαυτό μου. Το προτιμώ. Και δεν έχω νιώσει ποτέ ότι εγώ έχασα την αξία μου, επειδή κάποιος πήρε κάτι από εμένα και δεν το γύρισε, επειδή με κορόιδεψε σε οποιαδήποτε περίπτωση. Νομίζω αν το εξετάσετε όντως δεν στέκει, ότι εμείς χάνουμε την αξία μας και πρέπει να εξετάσουμε τον εαυτό μας όχι από την πλευρά τα προσωπικότητας αλλά της ψυχής, και έχοντας εμπιστοσύνη στους άλλους σιγά σιγά θα έλκουμε την τιμιότητα των άλλων. Αν συνέχεια περιμένουμε το ψέμα και την κοροϊδία αυτό θα έχουμε στη ζωή μας.

Όταν οι άλλοι μπορούν να σε χειρίζονται όπως θέλουν ή δεν είναι τόσο ευσυνείδητοι όσο εσύ. Το είπαμε αυτό.

Και όταν η εμφάνισή σου δεν είναι όπως τη θέλεις. Πόσοι έχετε πρόβλημα με αυτό; Εμφάνιση. Ok, θέλουμε να απελευθερωθούμε και από αυτό, για μία εβδομάδα, να γυρίζετε χάλια. Να μη βάφεστε να μη χτενιστείτε να μην κάνετε τίποτα, να μην κάνετε ντουζ να βρωμάτε, κοροϊδεύω για το τελευταίο, να κάνετε ντουζ. Δοκιμάστε να μην ασχοληθείτε. Νιώστε ασφάλεια, δοκιμάστε να νιώσετε ασφάλεια. Αυτό είναι το πιο απλό γιατί είναι αυτό που μπορούμε να ελέγχουμε πάνω από όλα. Είναι δύσκολο να ελέγχουμε αν ο άλλος θα μας εγκρίνει δε θα μας εγκρίνει. Αλλά αυτό μπορώ να το ελέγχω και μπορώ να περάσω μία εβδομάδα χωρίς να ασχοληθώ με την εμφάνισή μου και να νιώθω ασφάλεια, να νιώθω την αξία μου έτσι, είναι κάτι που μπορούμε να ελέγχουμε και είναι ένα καλό πείραμα. Τώρα πολλοί μου λένε ότι εγώ περιποιούμαι για τους άλλους, για να τους ομορφαίνω τη ζωή. Παιδιά με συγχωρείται δεν μπορώ να το πιστέψω. Είστε αρκετά όμορφοι και όμορφες όπως δημιουργήσατε τον ίδιο τον εαυτό σας σαν πλάσματα του Θεού.

Μετά από αυτή την εβδομάδα κάντε ό,τι θέλετε, να μην είναι προσκόληση,

Καταλαβαίνετε;

Να είναι επιλογή να μην είναι από φόβο και προσκόληση, να είναι έτσι, μπορώ να νιώθω την αξία μου και έτσι αλλά προτιμώ να είμαι έτσι. Αυτό ναι, αλλά όχι από φόβο να παρουσιάζομαι με τρόπο που δε θα με δεχθούν.

Τώρα το θέμα της συνείδησης, ας το αφήσουμε αυτό για την επόμενη φορά που θα δουλέψουμε συνείδηση.

Αυτό που θα ήθελα να κάνετε αυτή την εβδομάδα, κοιτάξτε στο κάτω μέρος της σελίδας 49, και τώρα επιλέξτε τρία από τα παραπάνω ερεθίσματα, και αναρωτηθείτε με την ανάλυση για το καθένα. Πότε και με ποια αφορμή έχετε συνήθως το πρόβλημα αυτό, πότε νιώθετε αμφιβολία για την αξία σας, σε ποιες περιπτώσεις από αυτές που διαβάσαμε και από άλλες περιπτώσεις. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που σε κάνουν να χάνεις την επαφή με την αξία σου σε αυτές τις περιπτώσεις, γράψτε τις πεποιθήσεις, μην το κάνετε νοερά, γράψτε τες, η πεποίθηση είναι ότι η αξία μου μετριέται με την εμφάνιση, η αξία μου μετριέται με τη γνώμη του άλλου, με τον πλούτο, με το πώς συγκρίνομαι με τον άλλον σε σχέση με αυτό. Γιατί αλλιώς είναι να το δείτε γραμμένο μπροστά σας και άλλο να περνάει full στο νου σας. Εντάξει;

Γ) Ποιες λογικές και ποιες πνευματικές αλήθειες θα σου επιτρέψουν να διατηρήσεις την αίσθηση της αξίας σου, ακόμα και όταν συμβαίνει αυτό. Ποιες είναι οι νέες πεποιθήσεις που χρειάζεται να καλλιεργήσετε. Εναλλακτικές αντιλήψεις για να μην χάνετε το αίσθημα της αξίας σας, σε αυτές τις περιπτώσεις που συνήθως τις χάνετε.

Δ) Ποιες παιδικές εμπειρίες μπορεί να έχουν συντελέσει στο να έχετε αυτή την ευαισθησία, τι έχετε βιώσει στο παρελθόν, είτε σε πράξεις είτε σε λόγια που σας έχουν κάνει να ταυτίσετε την αξία σας με αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες. Εφόσον βρείτε αυτά, κάντε EFT, κάντε Sedona, κάντε ακούγοντας την καρδιά, κάντε οποιεσδήποτε τεχνικές, που σας βοηθάνε να μετατρέψετε αυτά. Η άσκηση για αυτή την εβδομάδα είναι να προσέξετε ιδιαίτερα, τις στιγμές που χάνετε το αίσθημα της αξίας σας, να αναλύσετε τις πεποιθήσεις που λειτουργούν αυτές τις στιγμές, να βρείτε τις θετικές πεποιθήσεις που θα σας απελευθερώσουν, τα παιδικά βιώματα που παίζουν ρόλο, και να εφαρμόσετε όποιες τεχνικές μπορείτε για την απελευθέρωσή σας, αυτή είναι η άσκηση για την εβδομάδα αυτή. Καμία ερώτηση;

 

Απομαγνητοφώνηση 

Βασικά ενεργειακής ψυχολογίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 8 ΜΑΘ. 

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

NO 3 XO'OΠΟΝΟΠΟΝΟ 

ΝΟ 5 EFT, ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ, ΘΕΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ 

ΝΟ 7 BSFF 

NO 2 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕΝΤΟΝΑ 

ΝΟ 4 ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

ΝΟ 6 TAT 

ΝΟ 8 ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ