bob συντονιστές 12

Παιδικά βιώματα

Επικαλούμαι όλες τις θετικές πνευματικές δυνάμεις του σύμπαντος ,
να εισέρχονται στο χώρο που βρίσκομαι, μέσα στο σώμα μου , το νου μου,
να με προστατεύουν, να με καθοδηγούν, να με ευλογούν.

Να προστατεύουν, να καθοδηγούν να ευλογούν τα παιδιά μου
και όλους του ανθρώπους πάνω στη γη.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ

Αγαπημένο μου υποσυνείδητο,
Σε ευχαριστώ,
που θα φέρεις στην επιφάνεια,
αυτό που χρειάζομαι να δουλέψω
και αυτό που μπορώ να διαχειριστώ.

ευχαριστώ


εμπεριέχει τις εργασίες πριν το μάθημα και τα στοιχεία επαφής των εκπαιδευόμενων

Μάθημα 12
Παιδικά βιώματα / να καταλάβουμε τις ευαισθησίες μας

Αυτή την εβδομάδα:
> Ανάλυση μιας παιδικής εμπειρίας σελ 38 όπως αναφέρεται στο κείμενο
> Απάντησε το ερωτηματολόγιο στη σελ. 39 (μηνύματα που πήρα σαν παιδί)
> γράμματα σε όσους έπαιξαν ρόλο
> ραντεβού μεταξύ μας

από YouΤube (τα έχω στο σκληρό)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

Τα παιδικά βιώματα / δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αναδρομές και κάθαρση / θα λειτουργήσουμε νοητικά και όχι ενεργειακά / τι υπάρχει πίσω από τις ευαισθησίες χωρίς να φέρουμε το υποσυνείδητο στην επιφάνεια / 

ξεκινάμε με  κάτι που σε απασχολεί σήμερα / πηγαίνουμε πίσω σε γεγονότα / να βρούμε γιατί έχει τις συγκεκριμένες ευαισθησίες και γιατί έλκει  / γι αυτό στο bssf αναφερόμαστε στις ρίζες και σε κάθε άλλη διάσταση / συμπεράσματα ότι κινδυνεύει αξία, ασφάλεια, ελευθερία με συγκεκριμένα ερεθίσματα / οι άλλοι έχουν διαφορετικά ερεθίσματα / 

ξεκινώ με γεγονός ή με την ευαισθησία κατευθείαν / ρωτώ πότε βίωσες κάτι παρόμοιο / πχ ανασφάλεια σε σχέση με χρήμα, αυτοαπόρριψη, εμφάνιση, γνώση, γνώμη των άλλων / προγραμματισμοί να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε μερικά θέματα / προσκολλήσεις και φόβος ότι δεν θα ικανοποιήσουμε τις δήθεν προϋποθέσεις. 

Οι αναδρομές ίσως προκαλέσουν ανισορροπία / το υποσυνείδητο έχει λόγο που προστατεύει / θα τα κάνουμε σε δια ζώσης σεμινάριο

άλλος τρόπος είναι μια χαλάρωση / και ζητώ να νοιώσει το μέρος του σώματος που νοιώθει το συναίσθημα, που το σώμα δε χαλαρώνει, ποια είναι τα συναισθήματα εκεί / να επιτρέψω το βίωμα αυτό να με πάει πίσω στα παιδικά βιώματα / πότε το έχεις ξανανοιώσει αυτό το συναίσθημα (αναδρομή μέσα από την ενέργεια, από το σώμα)


Πληροφορίες και ασκήσεις / ερωτηματολόγιο σελ 38

1. ερέθισμα
Μου τρύπησε το παντελόνι για να μην ταλαιπωρούμαι με το φερμουάρ

2. τι ένοιωσε τότε?
αδυναμία, ανασφάλεια, ανικανότητα

3. τι συμπεράσματα έβγαλε σαν παιδί?
ότι τα πράγματα είναι μεγαλύτερα από τις δυνατότητες μου, ακόμη και τα ρούχα

4. (τι ζημιά έχω) γιατί θέλεις να απελευθερωθείς? / να σκεφτεί τις δυσάρεστες συνέπειες και επιδράσεις / να βρούμε ένα κίνητρο για την αλλαγή, διότι ένα κομμάτι δεν θέλει.
κάθε πράγμα που θέλω να κάνω, κάθε επιθυμία μου την λαμβάνω σαν πιο δύσκολη από αυτό που μπορώ, αυτό με κάνει να πέφτω με τα μούτρα για να είμαι τέλειος και κάνω πολλά για να νοιώθω δυνατός. Έτσι χάνω τη ζωή μου πάντα μέσα σε μια δραστηριότητα. Δεν ξοδεύω ενέργεια για τις σχέσεις μου και κοντράρω τους καλούς για να γίνω καλύτερος και να επιβεβαιώσω ότι είναι ικανός άρα δεν κινδυνεύω. Ζητώ από το εξωτερικό περιβάλλον να αναγνωρίσει την αξία μου, όπως θα ήθελα να την αναγνώριζε η μάνα μου, να δω ότι με βλέπουν σαν δυνατό και όσιο σαν τον αδύνατο που έβλεπε η μάνα.

σύντροφο/άλλο φύλο/εξουσία/εαυτό/σώμα/απόλαυση/ευτυχία > πως τα συμπεράσματα επηρέασαν σε όλα αυτά τα πεδία?

5. (τι κέρδος θα έχω) Τι θετικά περιμένεις
Θα αποκτήσω ελεύθερο χρόνο. Θα μπορώ να εστιάσω σε ένα-δύο πράγματα μόνο. Θα χαίρομαι την εργασία μου και δεν θα την κάνω από θέση ανάγκης ή μειονεκτικότητας. Θα βρω θετικό λόγο να την κάνω. 

6. (τι μπορώ να μάθω?) Ποιες οι θετικές συνέπειες και επιδράσεις έφερε η εμπειρία στη ζωή σου σήμερα ?  Γιατί επέλεξα την εμπειρία? ποιο το κέρδος?
να βρω τη δύναμη και την ασφάλεια μέσα μου

7. Ποιες οι θετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις που θα με βοηθήσουν να απελευθερωθώ?

VIDEO - 8 ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΙΔΙ

Σελ. 40-41 Εμπειρίες και πεποιθήσεις / δες και το pdf που έχουμε πάνω σε αυτή τη σελίδα

Σελ. 39 Σαν παιδί τι μηνύματα πήρες: (δες και τη λίστα του Καλογήρου στα πρώτα μαθήματα της Ακαδημίας)

- τα πιο σημαντικά σου χαρακτηριστικά ήταν (τι ΄άκουσες για εσένα / ακόμη και οι θετικοί χαρακτηρισμοί)...

- Ένοιωσα ενοχή όταν ...

- Μηνύματα που πήρα για τα δύο φύλλα ...

- Μηνύματα που πήρες για το Θεό ...

- για το σεξ ...

- για το χρήμα ...

- ένοιωσα απόρριψη όταν ...

- ένοιωσα χαρά όταν ... (αυτό μπορώ να το κάνω με όλα τα συναισθήματα)


Γράμματα σε όσους έπαιξαν ρόλο / το ανανεώνω κάθε μέρα / δεν έχω σκοπό να τους βρίσω / η ενέργεια να φύγει από εμάς αλλά όχι να μπαίνει μέσα στον άλλον. (πιθανή διαφορά μας με τις προσεγγίσεις ψυχολογίας)

προσέγγιση Αρμονικής Ζωής
- σωματική
- ψυχολογική ενεργειακή
- κοινωνική
-
-

εξηγώ πως ένοιωσα τότε και πως νοιώθω τώρα
προσθέσω νέες σκέψεις και συναισθήματα κάθε μέρα

Οι πνευματικές αλήθειες δεν μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με τον πόνο, (επειδή έχω δικαιολογήσει νοερά) > η συμπεριφορά μου δεν ταιριάζει με αυτά που πιστεύω πνευματικά. 

Χρειάζεται να βρω αυτή την ισορροπία: να βιώσω θα συναισθήματα και να τα δουλέψω χωρίς να τα πετάξω πάνω στους άλλους - είναι ευαίσθητη ισορροπία

Σειρά:

- αναλυση / περιγραφή εμπειρίας / 1.ερωτήσεις σελ 38 / 2.ερωτηματολόγιο με μηνύματα παιδικής ηλικία
- 3.γράμμα (σε οποιαδήποτε σειρά)

Τι κάνω όταν τα έχω αυτά:

- ψυχόδραμα / μπορεί το άτομο να βάλει τα δικά του συναισθήματα στο ρόλο του άλλου / εμείς δεν το κάνουμε έτσι / παίζουμε εμείς τον άλλο και ρωτάμε τι πιστεύει, τι νοιώθει, τι έγινε,  τι κάναμε του τον ενόχλησε , τι θα χρειαζόταν να κάνουμε για να ανακουφιστεί

- αντίστροφο ψυχόδραμα / εγώ κάνω τον θεραπευόμενο και αυτός τον γονιό / εγώ τον ρωτάω γιατί δεν ήταν εκεί για μένα και γιατί με απέρριψε πχ / 

eft/bsff κ.α. ειδικά και για γεγονότα που η αιτία δεν ήταν οι άλλοι άνθρωποι (σεισμός κτλ)

- κάθαρση και μετά eft/bsff/εξισορρόπηση /ακούγοντας την καρδιά

Η διαίσθηση αποκτάται με την εμπειρία / να κάνετε πρακτική μεταξύ σας / αλλιώς δεν θα αποκτήσετε τη διαίσθηση που έρχεται από την εμπειρία.

Απομαγνητοφώνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

Θα δουλέψετε εσείς, πρώτα μόνοι σας και μετά μεταξύ μας, επάνω σε κάποια παιδικά βιώματα. Θα προσπαθήσουμε να αποκομίσουμε από κάποια παιδικά βιώματα κλειδιά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τις ευαισθησίες που έχουμε σήμερα. Οι περισσότερες ευαισθησίες που έχουμε σήμερα, πράγματα που μας ενοχλούν, που φοβόμαστε, που μας κάνουν να θυμώνουμε, δεν έχουν τις ρίζες στη σημερινή κατάσταση, αλλά έχουν τις ρίζες σε εμπειρίες που είχαμε παλιά, που μας κάνουν να νιώθουμε, να βγάλουμε το συμπέρασμα, ότι κινδυνεύουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ότι κινδυνεύει η αξία μας, η ασφάλειά μας, η ελευθερία μας, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κι έτσι σήμερα θα ξεκινήσουμε με αυτή τη διαδικασία. Κοιτάξτε στη σελίδα 38, όπου έχει μια φόρμα για να μπορείτε, δηλαδή στις εργασίες που έχετε αυτό που προσθέτουμε κάθε φορά.

Ανάλυση των παιδικών εμπειριών. Ξεκινάμε με το γεγονός. Θα μπορούσατε να αρχίσετε αντίστροφα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με μία ευαισθησία που έχετε σήμερα και να ρωτήσετε τον εαυτό σας πότε στο παρελθόν έχετε βιώσει κάτι που μπορεί να έχει σχέση με την σημερινή ευαισθησία. Υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Και μπορείτε να το κάνετε αυτό πριν: να επιλέξετε ένα θέμα, μπορεί να έχετε ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά των ανθρώπων, που σας ενοχλεί, ή μια ανασφάλεια σε σχέση με το χρήμα, ή μία αυτοαπόρριψη, ή δυσκολία να δεχτείτε τον εαυτό σας, ή μία ιδιαίτερη σημασία που δίνετε ή στην εμφάνιση ή στις γνώσεις ή στην γνώμη του άλλου. Και να επιλέξετε επίτηδες κάποια εμπειρία στο παρελθόν που νομίζετε ότι μπορεί να παίζει ρόλο. Αυτό είναι μία προσέγγιση. Μια άλλη προσέγγιση είναι απλώς όποια εμπειρία έρχεται στο νου σας σαν δυσάρεστη όταν σκέφτεστε τα παιδικά χρόνια, και όπου σας οδηγεί, για να δείτε τα συμπεράσματα. Ένας άλλος τρόπος να γίνει αυτή η εργασία είναι μέσα από μια χαλάρωση, μέσα από μια αναδρομή, όπου αφήνουμε το υποσυνείδητο να φέρει στην επιφάνεια ότι φέρει. Αυτό θα το κάνουμε, όμως, όχι σ' αυτό που θα κάνουμε φέτος, στο δεύτερο καλοκαιρινό σεμινάριο, αυτό που θα κάνουμε του χρόνου, όταν θα μάθουμε αναδρομές, όπου θα μάθετε να οδηγήσετε κάποιον σε αναδρομές. Κι ένας τέταρτος τρόπος είναι να γίνει μια χαλάρωση του σώματος κι έχοντας χαλαρώσει τους μύες να μπούμε στο ενεργειακό πεδίο. Και να ζητήσουμε από τον άνθρωπο να νιώσει την ενέργεια σε κάθε μέρος του σώματος, στην κοιλιά, στους μηρούς, στα γόνατα, στο κεφάλι, στα μάτια και εφόσον έχει χαλαρώσει ο άνθρωπος, να νιώσει το μέρος του σώματός του που δυσκολεύεται να αφήνεται. Εκεί που η ενέργειά του είναι ταραγμένη. Να εστιαστεί στην ενέργειά του σ' αυτό το σημείο και να βιώσει τα συναισθήματα που υπάρχουν εκεί, που είναι συσσωρευμένα συναισθήματα που δεν αφήνονται, που δεν αποκεντρώνονται και που μένει ένα σφίξιμο στο ηλιακό πλέγμα ή στο λαιμό ή στα μάτια όπου κι αν είναι. Κι εφόσον εστιάζεται στα συναισθήματα που υπάρχουν στο σημείο αυτό, αυτά τα συναισθήματα τον οδηγούν στο παρελθόν για να θυμηθεί στιγμές που έχει νιώσει το συναίσθημα αυτό. Είναι μια άλλη μορφή αναδρομής, μέσα από την ενέργεια, μέσα από το σώμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό. Αυτό που συζητάμε στο κεφάλαιο 11 είναι ήπιους τρόπους, που δεν παρακάμπτουν όπως με τις χαλαρώσεις τις φυσικές άμυνες του ανθρώπου, ότι γίνεται εγκεφαλικά. Ακόμη δουλεύουμε εγκεφαλικά. Δεν δουλεύουμε με το υποσυνείδητο ιδιαίτερα. Εκεί είμαστε και ότι θυμάται ο άνθρωπος, να το γράφει και μετά να το μοιραστεί μαζί μας. Ζητάμε να περιγράφει το γεγονός. Το γεγονός δε χρειάζεται πολλή περιγραφή, απλώς χρειάζεται να βάλει μια ετικέτα, μια φορά που έγινε αυτό το θέμα.

  1. Τα συναισθήματα που ένιωσε τότε, αν ένιωσε πόνο, αδικία, φόβο, θυμό, ενοχή. Να θυμηθείτε ότι το εσωτερικό παιδί, το παιδί που ήμασταν τότε, μπορεί να νιώθει ένοχο για πράγματα που είναι παράλογο να νιώθει ένοχο. Θυμηθείτε και αυτό. Ψάξτε να δείτε τι πραγματικά νιώσατε τότε σαν παιδί. Και το παιδί έχει την τάση να νιώθει ότι φταίει γι αυτά που γίνονται γύρω του.
  2. Τα συμπεράσματα, οι ερμηνείες, οι πεποιθήσεις, που δημιουργήθηκαν τότε. Για να το καταλάβετε αυτό πρέπει να βγείτε από τη σημερινή σας λογική και να μπείτε στη λογική του παιδιού που ήσασταν τότε: ότι δεν με αγαπάνε, ότι κινδυνεύω, ότι δεν είμαι εντάξει, ότι δεν είμαι καλό παιδί, οτιδήποτε μπορεί να είναι τα συμπεράσματα που πήρατε τότε. Τώρα, σήμερα, μπορεί να απορρίπτετε αυτά τα συμπεράσματα, να λέτε ότι δεν είναι δυνατό, δεν είναι αλήθεια αυτό. Αλλά τότε, σαν παιδί, μπορεί να πιστέψατε αυτό.
  3. Γιατί θέλεις να απελευθερωθείς από την επίδραση της εμπειρίας αυτής. Σκέψου τις δυσάρεστες συνέπειες, επιδράσεις, της εμπειρίας αυτής στη ζωή σου σήμερα. Γιατί ρωτάμε αυτή την ερώτηση; Είναι αυτονόητο. Για να δούμε αν όντως θέλει να απελευθερωθεί. Άλλο; Κίνητρο. Πρέπει να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να καταλάβει ότι υπάρχει σημαντικό κίνητρο, όφελος. Και αυτό το όφελος καλύτερα να έλθει από τον ίδιο, όχι από μας. Ότι ξέρεις θα νιώθεις καλύτερα. Από τη στιγμή που αρχίζουν οι συμβουλές, δεν ακούει κανένας συμβουλές. Το ξέρετε αυτό;

Όσο πιο πολύ ο ίδιος μου πει: ξέρεις, αυτή η εμπειρία έχει αυτές τις επιπτώσεις στη ζωή μου, η σχέση μου με το σύντροφο είναι έτσι, με τους άντρες ή με τις γυναίκες είναι έτσι, με την εξουσία έχω μια τέτοια κατάσταση που όλο αντιδράω. Δηλαδή, τι επιπτώσεις έχει.

  1. Τι θετικά περιμένεις από την απελευθέρωση από τις πεποιθήσεις αυτές. Η ίδια ερώτηση, αλλά το ανάποδο. Δηλαδή βοηθάμε, πριν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ενέργεια στον άνθρωπο. Κι ενέργεια υπάρχει όταν υπάρχει κίνητρο. Όταν βλέπει το όφελος. Και το όφελος και το αντίθετο από το όφελος αν δεν αλλάζει.
  2. Ποιες μπορεί να είναι οι θετικές συνέπειες ή επιδράσεις της εμπειρίας αυτής στη ζωή σου σήμερα; Είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση. Μπορεί να μην υπήρξαν μόνο αρνητικές. Μπορεί να έγινε πιο δυνατός, πιο συνειδητός, μπορεί να αναγκάστηκε να έχει αυτοπεποίθηση ή αυτοπαραδοχή, ή μπορεί σήμερα να είναι πιο ευαίσθητος και ταπεινός και να μπορεί να νιώθει τον πόνο των άλλων επειδή πέρασε από αυτό. Κάθε εμπειρία έχει τη δυνατότητα, παρόλο που μπορεί να ήταν δυσάρεστη τότε, να μας δώσει κι ένα κέρδος, επίσης, ότι και να ήταν. Δεν είναι κακό να θυμηθεί κι ο άνθρωπος αυτό, δηλαδή ότι αποκόμισε κάποιες ιδιότητες, ευαισθησίες, δυνάμεις, ικανότητες, χαρακτήρα, αρετές. Τουλάχιστον ξέρω πως δεν θέλω να είμαι έτσι. Πολλοί γονείς σήμερα είναι καλοί γονείς επειδή είχαν κακούς γονείς. Λένε, με καμία δύναμη δεν θέλω να κάνω αυτό που βίωσα εγώ. Και αν το βλέπουμε σαν κάρμα, μπορεί να το είχαν κάνει σε προηγούμενη ζωή, να το βίωσαν σε αυτή τη ζωή. Να κοπεί αυτό. Άλλοι βέβαια, το συνεχίζουν. Παρότι το βίωσαν, το κάνουν στα παιδιά τους.
  3. Και εδώ είναι ίσως το σημαντικό. Θετικές αντιλήψεις, πεποιθήσεις που θα με βοηθήσουν να απελευθερωθώ από αρνητικές επιδράσεις. Ποιες είναι οι θετικές πεποιθήσεις που θέλω να δυναμώσω μέσα μου για να απελευθερωθώ από τα λανθασμένα παιδικά συμπεράσματα. Και εφτά φράσεις για EFT σε σχέση με αυτό. Μία φυσική εξέλιξη αυτού την ακούω σαν ο άνθρωπος ή στην ομάδα, ή σε προσωπικό ραντεβού, συνειδητοποιεί όλα αυτά, είναι να προχωρήσουμε σε EFT. Ή, αν είναι μια πιο περίπλοκη εμπειρία, με πολλές όψεις ΤΑΤ ή BSFF. Όλα αυτά θα τα εξασκήσουμε λίγο το καλοκαίρι αυτό και το άλλο καλοκαίρι, αλλά σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να κάνετε την παράλληλη εκπαίδευση, με το να δείτε όλα αυτά τα DVD που πήρατε και για το ΕFT και για το ΤAT και για το BSSF. Υπάρχουν όλα αυτά μαζί σε ένα DVD για το εσωτερικό παιδί. Δεν θα 'ταν κακό να δείτε αυτό τουλάχιστον, αν έχετε τελειώσει δυο- τρία στάδια και έχετε δει τα DVD μπορείτε να προχωρήσετε κάποια στιγμή στο DVD «Θεραπεύοντας το εσωτερικό παιδί». Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε εμπειρίες κοιτάξτε στις σελίδες 40 και 41. Αυτό είναι απλώς μία υπενθύμιση για σας, μπορείτε να θυμηθείτε την λίστα των παιδικών εμπειριών που δίνουμε στα μαθήματα και στο σεμινάριο του εσωτερικού παιδιού. Ίσως θέλετε να κοιτάξετε αυτά και θα θυμηθείτε ότι μαζί με αυτή τη λίστα των παιδικών εμπειριών υπάρχει στο τετράδιο εργασίας του πρώτου χρόνου αυτογνωσίας, που φαντάζομαι όλοι έχετε, μία λίστα από πιθανές πεποιθήσεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από αυτές τις εμπειρίες. Εντάξει, φτιάχνετε μία λίστα από παιδικές εμπειρίες και έχετε και μία λίστα από πιθανές πεποιθήσεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από αυτές τις εμπειρίες, μέσα στο τετράδιο εργασίας του πρώτου χρόνου. Πιθανό να είναι και στο εγχειρίδιο σας, μάλλον στο κεφάλαιο 16 για το εσωτερικό παιδί, δεν θυμάμαι καλά. Δεν θα δώσουμε ιδιαίτερη ενέργεια σε αυτό σήμερα απλώς για την βοήθειά σας σε περίπτωση που δεν μπορείτε να θυμηθείτε εμπειρίες.

Κοιτάξτε στη σελίδα 39 άλλη βοήθεια για να δούμε κλειδιά θέματα από τα παιδικά χρόνια. Λέει: συμπλήρωσε τις ακόλουθες φράσεις με διάφορες απαντήσεις που έρχονται στο νου σου.

  1. Άκουσες σαν παιδί ότι τα πιο σημαντικά ελαττώματα ήταν: Αντιδραστική. Είσαι κορίτσι, μεγάλο ελάττωμα. Απαιτητική. Κακό παιδί. Ισχυρογνώμων. Θυμωμένος. Πνεύμα αντιλογίας. Γλωσσού. Καλό παιδί. Αυτό είναι παγίδα όσο και το κακό παιδί. Άντε μπαίνω στο ρόλο αυτό ξαφνικά πρέπει να μείνω καλό παιδί. Και πρέπει να φοβάμαι να κάνω οτιδήποτε γιατί μπορεί να χαλάσει την εικόνα αυτή. Σκεφθείτε κι άλλα, σημειώστε τα εδώ.

Σαν παιδί τα θετικά μου στοιχεία ήταν- τώρα αυτό μπορεί να το ξέρετε εσείς και μπορεί να σας το έχουν πει και οι άλλοι. Δεν υπάρχει προϋπόθεση εδώ αν σας έχουν πει οι άλλοι. Και αυτά που σας έχουν πει αλλά κι αυτά που κρίνετε εσείς.

Σαν παιδί ένιωσα ενοχή για: σκεφτείτε αυτό. Μηνύματα που πήρα με κάποιο τρόπο για το άλλο φύλο. Τι μηνύματα πήρατε για το άλλο φύλο; Ότι οι άντρες είναι πρόστυχοι. Άλλο; Μην εμπιστεύεστε τους άντρες. (γέλια). Και θέλετε τώρα να έχετε θετικές συντροφικές σχέσεις;

Οι άντρες είναι πολύ δυνατοί, ναι. Άλλο; Ότι είναι βλάκες με δύναμη.

Χρειάζονται οι άντρες μόνο για να κάνουμε παιδιά και μετά δε μας ενδιαφέρουν. Άλλο; Αλήτες.

Ωραία, τώρα όλα αυτά... πες κι εσύ κάτι Τάκη.

Είμαστε αιώνιες ψυχές. Κανένα άλλο μήνυμα που ακούσατε για το άλλο φύλο; Για τις γυναίκες ακούσατε τίποτα; Θέλουν να μας τυλίξουν, να μας περιορίσουν. Άλλο; Οι άντρες σε θέλουν για το σεξ. Οκ

Μηνύματα που ακούσατε για το δικό σας φύλο. Τώρα δε μας αρέσει.

Είσαι δυστυχισμένη επειδή είσαι γυναίκα. Είμαστε αδύναμες και χρειαζόμαστε στήριγμα τους άντρες. Θέλαμε αγόρι και γεννήθηκες κορίτσι. Οκ. Προτιμούμε το αγόρι. Άλλο;

Πώς θα σε παντρέψουμε; Πώς θα σε ξεφορτωθούμε. Άλλο;

Οι γυναίκες πρέπει να στηρίζονται στα πόδια τους, γιατί οι άντρες είναι αναξιόπιστοι.

Όλα αυτά έχουν λειτουργήσει μέσα μας, έχουν διαμορφώσει σε κάποιον βαθμό τη ζωή μας και σε κάποιο βαθμό τις σχέσεις μας. Και υπάρχουν πολλά άλλα, πιο βαθιά. Τώρα θα σκεφτείτε και θα γράψετε κι άλλα.

Όλα αυτά είμαστε σαν προσωπικότητες δημιουργημένοι από αυτά. Αυτά είναι ο ιστός της προσωπικότητας. Σαν πνεύμα, βέβαια, είμαστε ελεύθεροι από όλα αυτά, πάνω και πέρα. Αλλά λειτουργώντας εδώ στο υλικό πεδίο, αποτελούν ένα μεγάλο περιορισμό στη ζωή μας.

Μηνύματα που πήρατε με κάποιο τρόπο για το Θεό. Όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις και με συμπεριφορές. Μηνύματα που πήρατε με κάποιο τρόπο για το σεξ. Ντροπή, κάτι βρώμικο, κάτι καλό, κάτι όμορφο. Διάφορα μηνύματα. Καλό και όμορφο δεν το άκουσα. Δεν το άκουσες; Κυκλοφορεί τώρα το μήνυμα. Λένε ότι είναι κάτι καλό, δοκίμασε το.

Τι άλλο ακούσατε γι αυτό; Φέρνει αρρώστιες! Οκ. Είναι ανήθικο. Επιτρέπεται μόνο μέσα στο γάμο, είναι εντάξει εκεί. Φοβάμαι εγκυμοσύνη. Δεν περιοριζόμαστε στους γονείς εδώ. Από τα παιδιά στο σχολείο, άλλους ενήλικες, από έργα που είδατε, τηλεόραση, σινεμά, από παντού, δεν περιορίζουμε τα μηνύματα από τους γονείς. Και αδέρφια και φίλους, δασκάλους, από παντού.

Μηνύματα για το χρήμα. Δύναμη. Βρώμικο, δύσκολο να το έχουμε. Να το μαζέψουμε για να το έχουμε. Έχεις αξία όταν έχεις χρήματα. Ασφάλεια αν έχεις χρήμα. Έρχεται δύσκολα φεύγει εύκολα. Οι κακοί άνθρωποι έχουν το χρήμα, άρα δεν μπορείς να έχεις χρήμα αν θέλεις να είσαι καλός άνθρωπος. Όλα αυτά λειτουργούν σ εμάς. Θα σκεφτείτε περισσότερα.

Ένιωσα απόρριψη όταν. Ένιωσα φόβο όταν ή για ή επειδή. Ένιωσα ντροπή ή μείωση όταν. Κι ένιωσα χαρά όταν.

Και μετά η τρίτη άσκηση. Η πρώτη άσκηση είναι η ανάλυση μίας παιδικής εμπειρίας. Η δεύτερη άσκηση είναι να αποκομίσουμε κάποιες πληροφορίες για τα μηνύματα που πήραμε, μέσα από το ερωτηματολόγιο αυτό. Η τρίτη άσκηση είναι: γράψτε γράμματα στους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα δυσάρεστα βήματα των παιδικών σας χρόνων: γονείς, δάσκαλοι, θείοι, θείες, αδέρφια, παππούδες, γιαγιάδες και άλλοι. Επικοινώνησε τελείως ανοικτά. Πρόσθεσε καινούριες σκέψεις και συναισθήματα κάθε μέρα. Δηλαδή, όταν ζητάμε από κάποιο να κάνει αυτή την άσκηση με τα γράμματα, εγώ τους λέω ότι είναι ανοικτό γράμμα, που σημαίνει ότι κάθε μέρα που σκέφτονται κάτι άλλο θα συνεχίσουν να γράφουν. Δε θα γράψουν «φιλικά» και τέτοια, θα αφήσουν ανοικτό το γράμμα, για να μπορούν κάθε μέρα που τους έρχεται κάτι άλλο να προσθέτουν. Δεν χρειάζεται να είναι σε χρονολογική σειρά. Δηλαδή, αν σήμερα θυμάμαι κάτι που είναι πριν από αυτά που έγραψα χθες ή μετά, δεν έχει σημασία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει μια σειρά σε αυτά. Το γράμμα είναι πιο πολύ για δική μας αυτοανακάλυψη. Τίποτα άλλο. Αυτοανακάλυψη και έκφραση. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου να εκτονώσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα επάνω σε αυτούς τους ανθρώπους.

Στην Αρμονική Ζωή υπάρχει μια διπλή προσέγγιση. Η μία είναι ψυχολογική κι αν ήταν μόνο ψυχολογική, ένας ψυχολόγος να λέει ότι πρέπει να εκτονωθείς πάνω στον άνθρωπο αυτό, αλλά στην Αρμονική Ζωή είναι και πνευματική η προσέγγιση. Που σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνανε ότι μπορούσαν να κάνουνε με τις γνώσεις, με την αδυναμία, με την πλάνη, με όλα τα προβλήματα που είχανε. Αν μπορούσαν να κάνουνε καλύτερα θα κάνανε καλύτερα. Και δεύτερο, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν σ' εμάς, αν δεν ήταν για την εξέλιξή μας. Αυτό όμως, δεν θέλουμε να μας αποκόψει από το να συνειδητοποιήσουμε πώς ένιωσε το εγώ μας τότε και πώς νιώθει σήμερα γι αυτό, αλλά δε χρειάζεται να πληγώσουμε κάποιον για να είμαστε εμείς καλύτερα. Καταλαβαίνετε; Χρειάζεται απλώς να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα εκτονώσουμε με τις μεθόδους που έχουμε, που είναι η κάθαρση, ο χορός, τα γράμματα, EFT, TAT, BSFF. Η ενέργεια χρειάζεται να φύγει από μένα και να ρέει αρμονικά. Δε χρειάζεται όμως να μπαίνει μέσα σε κάποιον άλλον, δεν έχει κανένα νόημα. Όλα βέβαια, έχουν δουλέψει αυτά, μπορώ να επικοινωνήσω με τον άνθρωπο αυτό και να εξηγήσω πώς ένιωσα τότε, πώς νιώθω τώρα, χωρίς να χρειάζομαι να πληγώσω τον άνθρωπο. Κι εμείς θα κάνουμε λάθη με τα δικά μας παιδιά, και αυτοί θα κάνουν λάθη με τα δικά τους παιδιά, γιατί απλούστατα δεν είμαστε φωτισμένοι. Αυτοί δεν είναι φωτισμένοι, δεν είμαστε εμείς φωτισμένοι, κι είναι πολύ φυσική, αν θέλετε, μία πορεία άγνοιας από γενιά σε γενιά.

Πρόσθεσε καινούργιες σκέψεις και συναισθήματα κάθε μέρα, δεν χρειάζεται να είναι σε χρονική σειρά, έκφρασε πώς ένιωσες τότε σε αυτή τη μικρή ηλικία, όχι όπως τα βλέπεις και τα δικαιολογείς τώρα. Έκφρασε και εκτόνωσε τα αρνητικά και θετικά συναισθήματα με το γράψιμο. Δεν έχουμε φτάσει στο να κάνουμε κάθαρση ή EFT, απλώς γραπτά γίνεται. Έκφρασε τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις σκέψεις που είχες τότε. Είναι μία αρχική εργασία που γίνεται με κάποιον, όταν υποψιαζόμαστε ότι οι αιτίες του προβλήματος που έχεις σήμερα έχουν ρίζες μέσα σε παιδικά βιώματα. Τώρα, αν μπορούμε να βρούμε συγκεκριμένα παιδικά βιώματα που ο άνθρωπος θυμάται και λέει μάλλον αυτό έχει σχέση με αυτό που νιώθω σήμερα, τότε ακόμα πιο καλά. Και με αυτή την σειρά: ζητάμε να αναλύει, να γράψει μια περιγραφή και να αναλύσει τις ερωτήσεις στη σελίδα 38, και μετά μπορούμε να του πούμε: γράψε αυτό το γράμμα, ή να κοιτάξει και το ερωτηματολόγιο, που τον κάνει να συνειδητοποιεί ακόμη περισσότερα πράγματα, πριν γράψει το γράμμα. Μπορεί να γίνει το γράμμα αμέσως μετά από την ανάλυση ή μπορεί να απαντήσει και το ερωτηματολόγιο και μετά να γράψει το γράμμα, γιατί του δίνει περισσότερα στοιχεία θυμάται περισσότερα πράγματα για να γράψει αυτό το γράμμα, που όπως είπαμε είναι ανοιχτό γράμμα, προσθέτει κάθε μέρα. Μετά το φέρνει στο επόμενο ραντεβού όπου έχει προσθέσει κάθε μέρα ότι άλλο μπορούσε να θυμηθεί, το διαβάζει σ' εμάς ή αν είναι μια ομάδα, στην ομάδα.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλές πιθανότητες: μία πιθανότητα είναι να κάνουμε ψυχόδραμα με τον άνθρωπο. Παίζουμε εμείς το ρόλο του ανθρώπου στον οποίο έχει γράψει το γράμμα και τον ρωτάμε ερωτήσεις που τον βοηθούν να εξωτερικεύει ακόμη περισσότερο και να ξεκαθαρίζει το μυαλό του και να γεμίσει τα κενά, τουλάχιστον που έχουμε εμείς και ίσως έχει και ο άνθρωπος. Μία δεύτερη πιθανότητα είναι ότι θα μάθετε το αντίστροφο ψυχόδραμα, που είναι πολύ ενδιαφέρον, που εμείς παίζουμε αυτόν, αφού έχουμε ακούσει όλη την ιστορία και καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Ο άλλος παίζει τον άνθρωπο στον οποίο έχει γράψει το γράμμα. Και τον ρωτάμε ερωτήσεις που τον βοηθάμε με το αντίστροφο ψυχόδραμα να μπει στη θέση του άλλου και να απαντάει εκ μέρους του άλλου τι γινόταν τότε και ο άνθρωπος ο άλλος συμπεριφερόταν με τον τρόπο αυτό.

Υπάρχει και περίπτωση ένα ερέθισμα που έχει επηρεάσει έναν άνθρωπο να μην αφορά άλλους ανθρώπους. Μπορεί να ήταν άρρωστος ή μπορεί να υπήρξε σεισμός ή μία μετανάστευση. Δηλαδή υπάρχουν και γεγονότα που επιδρούν στη ζωή μας που η αιτία δεν είναι πάντα άλλοι άνθρωποι. Και αυτά παίζουν ρόλο στη ζωή μας και βγάζουμε και συμπεράσματα και χρειάζεται να απελευθερωθούμε από αυτά.

Μία άλλη πιθανή συνέχεια αυτής της εργασίας θα ήταν το EFT. Είτε σε συνδυασμό με το BSFF και το TAT για να διαλύσουμε την αρνητική ενέργεια που έχει δημιουργηθεί και που έρχεται στην επιφάνεια την ώρα που συζητάει αυτό το θέμα και το έχει ξαναφέρει τώρα στο συνειδητό νου και το θυμάται.

Και μία άλλη πιθανότητα, μια τρίτη πιθανότητα σε μια τέτοια περίπτωση, τον βοηθάμε να κάνει κάθαρση: να κλαίει, να χτυπάει ένα μαξιλάρι, να εκτονώνει αυτή την ενέργεια και μετά κάνουμε EFT ή ψυχόδραμα ή κάτι άλλο. Όλο αυτό εξαρτάται από τη δική μας διαίσθηση και εμπειρία με ανθρώπους, το πώς θα συνεχίσουμε εφόσον είναι ______________ εργασία.

Σήμερα αυτό που θα κάνουμε, θα σας αφήσω λίγο χρόνο τώρα, να απαντήσετε τις σελίδες 38 και 39, να επιλέξετε ένα γεγονός από το παρελθόν και να το αναλύσετε και μετά θα κάνουμε ενεργητική ακρόαση πάνω σε αυτό. Αν τελειώσετε με την ανάλυση και το ερωτηματολόγιο, προχωρήστε στο γράμμα. Επειδή έχετε αρκετά να γράψετε, κάποια στιγμή θα σας σταματήσω, πιθανόν να μην έχετε τελειώσει, εκτός αν δουλεύετε επιπόλαια, αλλιώς μάλλον θα θέλετε αρκετό χρόνο με την εργασία. Ξεκινήστε με το γράμμα, κάποια στιγμή θα σας σταματήσουμε και θα κάνουμε ενεργητική ακρόαση πάνω σε αυτό.

Ερωτήσεις, ναι.

  • Υπάρχει περίπτωση κάποιο πρόβλημα που έχει κάποιος να μην προέρχεται από παιδικό βίωμα;
  • Υπάρχει, ναι. Αλλά μπορεί να έρθει από την προηγούμενη ζωή και μπορεί να είναι απλώς ότι ο άνθρωπος αυτός έχει διαμορφώσει με κάποιο τρόπο μια πεποίθηση ή μία προσκόλληση μέσα στη ζωή του, που τον εμποδίζει να είναι ευτυχισμένος σήμερα. Και να μην υπάρχει ... επίσης, μπορεί να μην είναι από συγκεκριμένα γεγονότα, θυμηθείτε και αυτό, μπορεί να είναι από καταστάσεις και να μην είναι συγκεκριμένα γεγονότα. Οπότε μπορεί κάποιος να μη γράφει συγκεκριμένο γεγονός αλλά μια κατάσταση που υπήρχε, ένας άρρωστος γονιός ας πούμε, ανταγωνισμός μεταξύ των γονιών, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει ακριβώς το γεγονός, αλλά ήταν μια γενική κατάσταση. Είχανε χάσει οι γονείς ένα παιδί πριν από εσάς ή μετά κι αυτό ήταν μια συνεχής κατάσταση δυστυχίας μέσα στο σπίτι. Όλα αυτά είναι καταστάσεις κι όχι γεγονότα. Επίσης, να θυμηθείτε ότι μπορούν να δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες από θετικές εμπειρίες. Από την συνεχή επιτυχία στο σχολείο, έπαινο από τους γονείς, ότι το παιδί μου είναι πιο έξυπνο, πιο όμορφο, πιο ικανό και αυτό δημιουργεί εσωτερική πίεση μέσα μου κι ένα φόβο σήμερα να μην είμαι πρώτος, στη σύγκριση του εαυτού μου συνέχεια με τους άλλους, που κουράζει και μου δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είναι μόνο οι αρνητικές εμπειρίες, είναι και οι θετικές που μπορεί να έχουν διαμορφώσει αρνητική ψυχοσύνθεση μέσα μας. Κάτι άλλο πριν σας αφήσω χρόνο να γράψετε..

Βασικά ενεργειακής ψυχολογίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 8 ΜΑΘ. 

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

NO 3 XO'OΠΟΝΟΠΟΝΟ 

ΝΟ 5 EFT, ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ, ΘΕΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ 

ΝΟ 7 BSFF 

NO 2 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕΝΤΟΝΑ 

ΝΟ 4 ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

ΝΟ 6 TAT 

ΝΟ 8 ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ 


περίληψη μαθήματος 8 - ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

απομαγνητοφώνηση μαθ 6

εγχειριδιο κεφ 10 σελ 52

σημειώσεις Α σελ 33

(δέχομαι κ αγαπώ τον εαυτό μου σε κάθε περίπτωση > ναι όταν ... όχι όταν κάνω λάθη -προγραμματισμός-, όχι όταν λεώ ψέματα -συνείδηση-. >> χρειάζεται να ξεχωρίζω πότε είναι προγραμματισμός και πότε συνείδηση και να βοηθώ ανάλογα τον άνθρωπο.)

Γενική επιβεβαιώση > προσωπική επιβεβαιώση

επιβεβαιώσεις/20 λεπτά/ξανά κ ξανά/βρίσκω την πεποίθηση/αλλάζω την επιβεβαιώση συμπεριλαμβάνοντας την πεποίθηση/απαντήσεις κοινωνικών προγραμματισμών κ συνείδησης/τα ηθικά θέματα εμπεριέχουν αντίσταση/αλλάζω τακτική κ εστιάζω σε αυτό που νοιώθω όταν καλνω την ανήθικη συνπεριφορά/στον κοινωνικό,προγραμματισμό απλά απελευθερώνομαι από την πεποίθηση/απαραίτητο η συγνχώρεση κ αγάπη του εαυτού/

Α Επίπεδο - αγαπω κ δεχομαι τον ευρο μου σε κάθε περίπτωση / αυτό θα μου δώσει αντιστάσεις

Β Επίπεδο - δουλεύω συγκεκριμένα την αντίσταση

προσωπικές επιβεβαιώσεις: αγαπώ κ δέχομαι τον εαυτό μου ακόμη και όταν κάνω λάθη/ακόμη και όταν δεν είμαι τέλειος/ανεξάρτητα από την οικονομική μου κατάσταση/ακόμη και όταν είμαι μόνη -ΑΥΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ- 

ή τους άλλους/αγαπώ το σύντροφό μου ακόμη και όταν - Ή ΜΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΒΙΩΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ Η’ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ 

Γ Επίπεδο - επιλέγω κατεύθυνση / αν έχω αντίσταση στην αφάλεια ‘όχι σε σεισμούς’ είτε πάω στο ‘νοιώθω ασφαλής σε κάθε περίπτωση’ είτε στο ‘νοιώθω ασφαλής ακόμη και σε σεισμούς’. ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΟΒΟ: ή νοιωθω σίγουρις κ ασφαληλς όταν οδηγά επικίνδυνα ή νοιώθω ασφάλεια να μιλήσω και να βάλω τα όρια μου όταν οδηγά επικίνδυνα. 

Η λογική του παιδιού: πάντα φταίω / όταν το εγκαταλείπουν / όταν έχουν συναιθηματικά προβλήματα / όταν δεν εκφράζουν στοργή, όταν αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν, τσακώνονται.  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: φταίω , δεν αξίζω κάτι άλλο , πάντα έτσι θα είναι η ζωη μου. (δεν αγαπώ/βασίζομαι/δένομαι γιατί θα εγκαταλειφθώ).

Τα συναισθήματα δεν ενεργοποιούνται από τη λογική αλλά από τα ενεργειακά πεδία. (ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ EFT).

Στο τέλος κλείνω με 5 λόγους ‘γιατί' ισχύει η επιβεβαιώση. (όχι ‘πότε’ αλλα’ ‘γιατί').

Άσκηση: σημειώσεις σελ 35 - δέχομαι κ αγαπώ τον εαυτό μου σε κάθε περίπτωση ... (20 φορές ή 20 λεπτά) / μετά κάνουμε ζευγάρια και βρίσκουμε την ανάγκη κ την πεποίθηση (θα βγουν οι κοινές πεποιθήσεις που θα επαναλαμβάνονται). / μετά αποφασίζουμε για την επόμενη προσωπική επιβεβαίωση που θα δουλευτεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

(ΕΧΩ ΗΔΗ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ)