Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να έχουμε περισσότερη ενέργεια στο τέλος τη ημέρας.


Το πόση ανθεκτικότητα έχουμε παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό


Ανθεκτικότητα είναι να επανερχόμαστε μετά από μια απαιτητική κατάσταση.

Αλλά αναδύεται ένα νέος και ευρύτερος ορισμός.


Το HeartMath ορίζει την ανθεκτικότητα σας την ικανότητα να προετοιμάζεσαι, να επανέρχεσαι και να προσαρμόζεσαι στο στρες, τις δυσκολίες ή τις προκλήσεις.


Όταν είσαι ανθεκτικός δεν επανέρχεσαι απλά μετά από απαιτητικές καταστάσεις αλλά έχεις επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να αποφεύγεις να μπαίνεις σε αυτές τις καταστάσεις εξ αρχής. Αυτό ονομάζεται ενεργειακή αποδοτικότητα.


Το να είσαι ανθεκτικός είναι σα να έχεις μία πλήρως φορτισμένη εσωτερική μπαταρία.


Έχεις μεγαλύτερη ικανότητα να παραμένεις στο κέντρο σου, να σκέφτεσαι καθαρά και να έχεις την επίβλεψη του μυαλού και τον συναισθημάτων.


Μπορείς να ρέεις μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας πιο εύκολα.


Σαν ένας σέρφερ που με δεξιότητα βρίσκεται πάνω από τα κόμματα αντί αυτά να τον καταπίνουν.


Αυτό που τον βοηθά να το πετυχαίνει αυτό είναι η εσωτερική του σταθερότητα και ισορροπία.


Υπάρχουν 4 κύρια πεδία ανθεκτικότητας: σωματικό, πνευματικό, συναισθηματικό, πνευματικό.

Σε κάθε περιοχή ξοδεύουμε και ανανεώνουμε ενέργεια διαρκώς και καθημερινά. 


Αν έχουμε χαμηλή ενέργεια σε μια περιοχή, αυτό επηρεάζει τις άλλες.



Το πεδίο από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την περισσότερη ενέργεια χωρίς να είναι απαραίτητο είναι το συναισθηματικό. 

Το πεδίο από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την περισσότερη ενέργεια χωρίς να είναι απαραίτητο είναι το συναισθηματικό. 


Με την εξάσκηση θα αυξήσεις την ανθεκτικότητά σου και θα έχεις περισσότερα αποθέματα ενέργειας όταν τα χρειάζεσαι περισσότερο, όπως να παραμένεις ήρεμος και να διατηρείς την ικανότητα συγκέντρωσής σου, όταν γύρω σου συμβαίνουν πολλά γεγονότα και εισέρχεται μεγάλο αριθμός πληροφορίας και ερεθισμάτων από παντού και με μεγάλη ταχύτητα.


Με άλλα λόγια, όσο περισσότερη είναι η ικανότητα ανθεκτικότητας (resilience capacity), τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα σου να διατηρείς την εσωτερική σου ισορροπία και να έχεις την εποπτεία (επίβλεψη/έλεγχο) των συναισθημάτων και των πράξεών σου.


Ένας πιο επιστημονικός όρος γι αυτό είναι 'αυτορρύθμιση' 


Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι υπάρχει μια άμεση σύνδεση μεταξύ αυτού που κάνει η καρδιά μας και της ικανότητάς μας να αυτορρυθμιζόμαστε.


Ο ρυθμός της καρδιάς κάθε υγιούς και ανθεκτικού ανθρώπου αλλάζει μεταξύ κάθε παλμού. Αυτό ονομάζεται Μεταβλητότητα Καρδιακού Ρυθμού ή HRV.


Ο ρυθμός της καρδιάς κάθε υγιούς και ανθεκτικού ανθρώπου αλλάζει μεταξύ κάθε παλμού. Αυτό ονομάζεται Μεταβλητότητα Καρδιακού Ρυθμού ή HRV.. 


Συναισθήματα όπως o εκνευρισμός, η ανυπομονησία και η ανησυχία καταναλώνουν τα ενεργειακά μας αποθέματα και αυτό μπορούμε να το δούμε στην οθόνη του κομπιούτερ ως ένα ακανόνιστο, δυσαρμονικό και αποδιοργανωμένο Μοτίβο Καρδιακής Μεταβλητότητας.


Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτόν ο ακανόνιστο ρυθμό καρδιακής λειτουργίας 'μη συνεκτικό'. Μία ένδειξη ότι ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα είναι εκτός συγχρονισμού.


Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτόν ο ακανόνιστο ρυθμό καρδιακής λειτουργίας 'μη συνεκτικό'. Μία ένδειξη ότι ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα είναι εκτός συγχρονισμού.


Στην άλλη πλευρά, τα ανανεωτικά συναισθήματα, όπως η ευγνωμοσύνη, η εκτίμηση, η αποδοχή και η κατανόηση (compassion) δημιουργούν ένα πιο συγχρονισμένο και αρμονικό μοτίβο, που είναι ένδειξη ότι το μυαλό και το νευρικό σύστημα είναι περισσότερο συγχρονισμένα.


Οι επιστήμονες το ονομάζουν αυτό 'συνεκτικό καρδιακό ρυθμό'.

Όταν είσαι σε συνεκτική κατάσταση, αυξάνεις την ανθεκτικότατα σου και την ικανότητα να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου. Αυτό προσθέτει ενέργεια στην εσωτερική σου μπαταρία.  


Το συμπέρασμα είναι το εξής:
Με επιστημονικούς όρους, όταν βρισκόμαστε σε συνοχή, τα νευρικά σήματα που στέλνει η καρδιά στον εγκέφαλο, βελτιώνουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών κέντρων που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, τη δημιουργικότητα και την απόδοση μας. 


Δεν είναι παράξενο το ότι τόσοι πολλοί κορυφαίοι αθλητές και εργαζόμενοι σε επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων και δυσκολίας (ιατρικά, στρατιωτικά, πολιτικής προστασίας, στην εκπαίδευση και άλλα)

Δεν είναι παράξενο το ότι τόσοι πολλοί κορυφαίοι αθλητές και εργαζόμενοι σε επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων και δυσκολίας (ιατρικά, στρατιωτικά, πολιτικής προστασίας και άλλα)


Δεν είναι παράξενο το ότι τόσοι πολλοί κορυφαίοι αθλητές και εργαζόμενοι σε επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων και δυσκολίας (ιατρικά, στρατιωτικά, πολιτικής προστασίας και άλλα)


''Eνα μονάχα λαχταρίζω, να συλλάβω τι κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα.
Τι είναι το μυστήριο που με γεννάει και με σκοτώνει. Κι αν πίσω από την ορατή ακατάπαυστη ροή του κόσμου, κρύβεται μια αόρατη ασάλευτη Παρουσία.
Αν ο Νους δεν μπορεί, δεν είναι είναι έργο του να επιχειρήσει πέρα από τα σύνορα, την ηρωική απελπισμένη έξοδο.
Να 'ταν να μπορούσε η Καρδιά μου.
Ν. Καζαντζάκης 'Ασκητική'