HeartBased Living

Ανθεκτικότητα & συνοχή

Τι εννοούμε με τον όρο Ανθεκτικότητα

'Η ικανότητα προετοιμασίας, προσαρμογής και ανάκαμψης από στρεσογόνες και απαιτητικές καταστάσεις'

Υπάρχουν 4 βασικοί τομείς Ανθεκτικότητας: ο σωματικός, ο συναισθηματικός, ο νοητικός και ο πνευματικός. Για να έχετε πλήρη Ανθεκτικότητα, είναι σημαντικό να φροντίσετε και τους 4 τομείς διότι, όπως δείχνουν και οι αλληλεπικαλυπτόμενοι κύκλοι, ο καθένας επηρεάζει τους άλλους.

Σωματικός Τομέας Ανθεκτικότητας:

- Σωματική ευελιξία
- Δύναμη
- Αντοχή

Νοητικός Τομέας Ανθεκτικότητας:

- Νοητική ευελιξία
- Ικανότητα συγκέντρωσης (διάρκεια)
- Κατανόηση πολλαπλών απόψεων

Συναισθηματικός Τομέας Ανθεκτικότητας:

- Συναισθηματική ευελιξία
- Θετική στάση
- Αυτορύθμιση

Πνευματικός Τομέας:

- Πνευματική ευελιξία
- Δέσμευση σε αξίες
- Ανοχή στις αξίες και απόψεις των άλλων


Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο Ανθεκτικοί σε έναν τομέα παρά σε έναν άλλο. Όσοι καταφέρνουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να διατηρούν την ψυχραιμία τους υπό συνθήκες πίεσης θεωρούνται συναισθηματικά πιο ανθεκτικοί. 

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους ανθεκτικοί σε έναν τομέα μπορεί να έχουν μικρή Ανθεκτικότητα σε γενικές γραμμές αν αφήσουν την ενέργεια ή την εσωτερική μπαταρία τους να εξαντληθεί ακόμα και σε έναν από τους άλλους τομείς.

Η ανθεκτικότητα συνεπώς επιτυγχάνεται όταν έχουμε εξασκήσει τις ικανότητές μας σε όλες τις εκφάνσεις της.

Η περιοχή στην οποία οι περισσότεροι από εμάς συνήθως σπαταλάμε άφθονη ενέργεια και εξαντλούμε τα εσωτερικά μας αποθέματα είναι ο συναισθηματικός τομέας. Συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η πικρία και το άγχος καίνε πολύ περισσότερη ενέργεια. Ορισμένες από τις ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνας κατάστασης παραμένουν στον οργανισμό για πολλές ώρες και μπορεί να διαταράξουν την ικανότητά σας για έναν αναζωογονητικό ύπνο και να μειώσουν την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε.

Δεν είναι μόνο η μεγάλη ενεργειακή διαρροή που καταστρέφει την ενέργειά σας. Περισσότερη ενέργεια χάνεται εξαιτίας της συσσώρευσης πιο ήπιων συναισθημάτων, όπως η ανυπομονησία, η θλίψη ή η απογοήτευση, που πολλές φορές δεν τα παρατηρούμε αλλά συσσωρευτικά προκαλούν τη διαρροή μεγάλης ποσότητας ενέργειας.

Μπορεί να μην παρατηρήσετε τις ήπιες διαρροές τόσο εύκολα όσο αναγνωρίζετε ένα μεγάλο ξέσπασμα θυμού. Ένα μεγάλο ξέσπασμα είναι σαν να πατάτε το γκάζι στο αυτοκίνητό σας και αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο για να ξοδεύετε τα καύσιμά σας. Τα ήπια εξαντλητικά συναισθήματα που υπάρχουν παρασκηνιακά είναι σαν να αφήνετε τα φώτα του αυτοκινήτου σας αναμμένα αφού κλείσετε τη μηχανή. Σιγά-σιγά αποφορτίζουν την εσωτερική μπαταρία σας.

Στην εξάσκησή μας με τις τεχνικές HeartMath προσδιορίζουμε τις πηγές απώλειας και ανανέωσης ενέργειας για εμάς. Στη συνέχεια τις χαρτογραφούμε αναλύοντας τον τρόπο που επηρεάζουν τη φυσιολογία και την απόδοσή σας. Από εκεί εισάγουμε τις τεχνικές HeartMath για να σταματήσουμε την εξάντληση ενέργειας και την επαναφόρτιση της εσωτερικής μπαταρίας σας.

Η εξάσκησή μας στις τεχνικές αυτές δημιουργεί τους κατάλληλους νευροσυσχετισμούς μέχρι που η φυσιολογία μας αντιδρά πλέον με θετικό τρόπο στα καθημερινά ερεθίσματα που, άλλοτε, μας απορροφούσαν τη ζωτική μας ενέργεια. Στο HeartMath λέμε ότι έχουμε πλέον αποκτήσει Ανθεκτικότητα.

Τι εννοούμε με τον όρο Συνοχή

• Η συνοχή είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση λειτουργίας. 

• Η συνοχή είναι το κλειδί για τη δημιουργία της ικανότητας Ανθεκτικότητας. 

• Όσο μεγαλύτερη συνοχή δημιουργείτε και διατηρείτε, τόσο περισσότερη ενέργεια αποθηκεύετε στον οργανισμό σας. Δημιουργείτε μια καινούρια κατευθυντήρια γραμμή Ανθεκτικότητας. 

• Τα αναζωογονητικά συναισθήματα δημιουργούν μια μετρήσιμη κατάσταση συνοχής. 

• Τα αρνητικά συναισθήματα είναι δαπανηρά και αντιπαραγωγικά και καταστρέφουν την ικανότητα Ανθεκτικότητας.

Η ικανότητά μας να παραμένουμε σε μια εσωτερική κατάσταση ηρεμίας μέσα στην ημέρα καθορίζεται από την ικανότητά μας να αυτορυθμίζουμε τα συναισθήματά μας και να σταματάμε τις διαρροές ενέργειας. Στο HeartMath tο πρώτο βήμα για την έξυπνη ενεργειακή αυτορρύθμιση είναι να εντοπίσουμε πού υπάρχουν τα μεγαλύτερα σημεία περιττής ενεργειακής απώλειας και να διακόψουμε την απώλεια αυτή αυξάνοντας την εσωτερική μας 'συνοχή'.

Η 'συνοχή' είναι όρος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψουν μια υψηλά αποδοτική κατάστασης της ανθρώπινης φυσιολογίας κατά την οποία το Νευρικό μας σύστημα, το καρδιαγγειακό, το Ορμονικό και το Ανοσοποιητικό συνεργάζονται αποτελεσματικά και αρμονικά.

Όταν βρισκόμαστε σε αυτή τη συνεκτική ροή, τα προβλήματα που εμφανίζονται δεν μας καταβάλλουν. Τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Αυτό ακριβώς σημαίνει συνοχή: η καρδιά, το μυαλό, τα συναισθήματα και το σώμα λειτουργούν συγχρονισμένα. Όταν συμβαίνει αυτό, είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Έχουμε περισσότερη ενέργεια, ο χρόνος φαίνεται να περνάει γρήγορα και ξεπερνάμε τις καταστάσεις. Όταν προκύπτουν προβλήματα, μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να κάνουμε αυτό που πρέπει και να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε περισσότερη ενέργεια και σταθερότητα.

Τι εννοούμε με αυτό;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εμπειρία της οδήγησης ενός οχήματος που ναι μεν δουλεύει αλλά όχι με βέλτιστο τρόπο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα να έχει ξεχρονιστεί, να μην πυροδοτούνται δηλαδή τα μπουζί του με συγχρονισμένο τρόπο μεταξύ τους. Το αυτοκίνητο δουλεύει αλλά όχι έτσι όπως θα έπρεπε.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το σώμα μας. Όταν το σώμα μας είναι ξεχρονισμένο, ναι μεν δουλεύει, αλλά όχι στο βέλτιστο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι το Αυτόνομο Νευρικό μας Σύστημα, το ορμονικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα δε λειτουργούν με συγχρονισμένο τρόπο.

Το αυτοκίνητο το επιδιορθώνουμε και το φέρνουμε στη βέλτιστη κατάσταση ρυθμίζοντας 'το χρονισμό' του έτσι ώστε τα μπουζί τα πυροδοτούνται με τη σωστή σειρά και το σωστό συγχρονισμό. Κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας δημιουργώντας μια 'κατάσταση Συνοχής' στις λειτουργίες του βελτιώνοντας έτσι το βαθμό πνευματικής εστίασης, συναισθηματικής σταθερότητας και φυσικής ανθεκτικότητας.

Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε όλα τα πεδία της ζωής.

Το ακόλουθο διάγραμμα παρουσιάζει τα μετρήσιμα αποτελέσματα πριν και μετά την είσοδό μας σε 'κατάσταση Συνοχής'. Αυτό γίνεται με την παρακολούθηση και ανάλυση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού ΜΚΡ (Heart Rate Variability ή HRV). 

Η ανάλυση της ΜΚΡ (HRV) είναι μία αποτελεσματική μη-επεμβατική μέθοδος που καθρεφτίζει την αλληλεπίδραση της καρδιάς με τον εγκέφαλο και τη δυναμική σχέση του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος στο αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, καθώς αυτά ανταποκρίνονται άμεσα και με μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές της ψυχολογικής μας κατάσταση.
Έχοντας παρατηρήσει και αναλύσει την αλληλεπίδραση των συναισθημάτων και της φυσιολογίας μας έχουμε αναπτύξει την τεχνική της Άμεσης Συνοχής που είναι ένας απλός και αποτελεσματικότατος τρόπος να φέρουμε τα συστήματα του σώματός μας σε συγχρονισμένη λειτουργία. Έτσι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κινείται στα πεδία της καθημερινότητάς με άνεση και φυσική απολαυστική ροή και ευκολία, a state of ease, αναλαμβάνοντας δράση τη στιγμή που αυτό χρειάζεται.