bob συντονιστές 20

....

Επικαλούμαι όλες τις θετικές πνευματικές δυνάμεις του σύμπαντος ,
να εισέρχονται στο χώρο που βρίσκομαι, μέσα στο σώμα μου , το νου μου,
να με προστατεύουν, να με καθοδηγούν, να με ευλογούν.

Να προστατεύουν, να καθοδηγούν να ευλογούν τα παιδιά μου
και όλους του ανθρώπους πάνω στη γη.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ

Αγαπημένο μου υποσυνείδητο,
Σε ευχαριστώ,
που θα φέρεις στην επιφάνεια,
αυτό που χρειάζομαι να δουλέψω
και αυτό που μπορώ να διαχειριστώ.

ευχαριστώ


εμπεριέχει τις εργασίες πριν το μάθημα και τα στοιχεία επαφής των εκπαιδευόμενων

Μάθημα 20

ΒΙΝΤΕΟ ΝΟ 20 https://youtu.be/IIpZK1jy-yI

ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ 20

Κατεβάστε το βιβλίο ENEPΓEIAKH ΨYXOΛOΓIA https://www.armonikizoi.com/2013/eft_down

Δείτε το βίντεο για τα σημεία που κτυπάμε.

https://youtu.be/xX_VmTyv6PA

Δείτε τις έρευνες που έχουν γίνει στο EFT www.armonikizoi.com/2019/eft

Δείτε τα παλιά Βίντεο για το EFT

BE503 - EFT1 A+B - Παλιά πιο λεπτομερή εξήγηση

https://www.youtube.com/watch?v=-JTHRFFikGY

BE 504 - EFT 2 Για την Αυτοπαραδοχή

https://www.youtube.com/watch?v=ggeUQ9ggXEY

BE 505A - EFT - 3A - 01 Μοιρασμένα οφέλη

https://www.youtube.com/watch?v=2C8JRWtePeI

BE505B - EFT - 3B - 02 Μοιρασμένα οφέλη

https://www.youtube.com/watch?v=W4LAeFHVZlE

to νέο video το έχω στο σκληρό μου

Για μάθημα 20

Κατεβάστε το βιβλίο ENEPΓEIAKH ΨYXOΛOΓIA https://www.armonikizoi.com/2013/eft_down

Δείτε τις έρευνες που έχουν γίνει στο EFT www.armonikizoi.com/2019/eft

Δείτε το βίντεο για τα σημεία που κτυπάμε.

https://youtu.be/xX_VmTyv6PA

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

.....................

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ

Απομαγνητοφώνηση 

Σήμερα είναι το 20ο μάθημα της εκπαίδευσης συντονιστών και θα ξεκινήσουμε σήμερα με μερικές συναντήσεις για το και πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε, να καθοδηγούμε κάποιον να κάνει EFT, με την προϋπόθεση να το έχετε κάνει αρκετές φορές στον εαυτό σας, να έχετε δει τα dvd και έχετε διαβάσει και το βιβλίο. Και είτε το έχετε διαβάσει ή όχι, θα ήθελα για την επόμενη φορά, να διαβάσετε ή τουλάχιστον να ξαναδιαβάσετε στο βιβλίο Ενεργειακή Ψυχολογία τις σελίδες 7-39 και 167-175. Είναι ένα κεφάλαιο στο τέλος, σελίδες 167-175, που είναι η θεωρία για το EFT. Επίσης θα ήθελα να έχετε δει μέχρι την επόμενη φορά τα πρώτα 3 dvd για το EFT. Πιθανόν να έχετε δει ήδη, τουλάχιστον το πρώτο, ίσως και το δεύτερο. Και το τρίτο αφορά τα μοιρασμένα οφέλη.

Τώρα θα σας πω λίγη θεωρία για το EFT. Είναι κάτι που έχετε ακούσει και άλλες φορές, για τα 4 συστήματα πεποιθήσεων και είναι μια εξήγηση γιατί και πώς λειτουργεί το EFT.

Ο κάθε άνθρωπος έχει μια μεγάλη ποικιλία πεποιθήσεων ή αντιλήψεων που μπορούμε να τις χωρίσουμε σε 4 κατηγορίες. Μια κατηγορία είναι αυτό που ονομάζουμε φορτισμένες εντυπώσεις, συναισθηματικά φορτισμένες εντυπώσεις που υπάρχουν στο υποσυνείδητο συνήθως από μια τραυματική εμπειρία που είχε ο άνθρωπος κάποια στιγμή στη ζωή του. Μπορεί να ήταν ότι έπεσε, ένα ατύχημα, θάνατος αγαπημένου, μπορεί να είναι ξύλο ή κάποια τιμωρία που δέχτηκε, ή τον δάγκωσε ένας σκύλος. Κάτι με υψηλή συναισθηματική ένταση και έχει μείνει στο υποσυνείδητο παρόλο που δεν είναι κάτι που έχει γίνει πολλές φορές. Δεν είναι τόσο πολύ η επανάληψη εδώ που δίνει δύναμη σε αυτό, αλλά η συναισθηματική φόρτιση της εμπειρίας. Και σήμερα, όταν κάτι συμβαίνει στη ζωή του που του θυμίζει αυτό με κάποιο τρόπο, ενεργοποιείται, τον αναστατώνει, βιώνει φόβο, πανικό, άγχος, θυμό, ό,τι χρειάζεται, λόγω του ενεργειακού πεδίου που έχει μέσα του. Αν τον ρωτήσετε αν πιστεύει ότι όντως κινδυνεύει θα σας πει όχι. Η λογική του και το σύστημα πεποιθήσεων που έχει είναι ότι δεν κινδυνεύει πραγματικά, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Μπορεί να είναι και μια κλειστοφοβία που έχει από κάποια στιγμή που κλειδώθηκε σε ένα ντουλάπι ή που σταμάτησε ένα ασανσέρ. Άρα είναι μια κατηγορία εμπειριών που δεν στηρίζεται τόσο στη λογική αλλά σε μια ή δυο εμπειρίες. Αυτός ο τύπος, αν θέλετε, φόβου, μπλοκαρίσματος, ή μηχανισμού θεραπεύεται πολύ εύκολα με το γιατί δεν έχει βάση, δεν έχει ρίζες. Μπορεί να έχουμε κάποιον 60 χρονών που όλη τη ζωή του είχε πανικό για το φίδι ή το σκύλο ή το ασανσέρ, και αν δεν έχει άλλες ρίζες σε μια εμπειρία 15 λεπτών μπορεί να θεραπευτεί εντελώς. Γιατί δεν είναι θέμα πεποιθήσεων. Και το έχω δει αυτό σε αρκετές περιπτώσεις.

Η δεύτερη κατηγορία των πεποιθήσεων είναι τα λανθασμένα παιδικά συμπεράσματα, τα συμπεράσματα ότι δεν αξίζω, ή δεν μπορώ, ή δεν είμαι καλός, ή είμαι κακό παιδί, ή δεν ξέρω, ότι φταίω εγώ για τους άλλους, ότι φταίνε οι άλλοι για μένα. Όπως ξέρετε, το παιδί παίρνει ευθύνη για τα πάντα γύρω του. Παίρνουν διαζύγιο οι γονείς; Φταίει το παιδί. Ο γονιός είναι στενοχωρημένος; Φταίει το παιδί. Ο γονιός δεν δίνει αγάπη στο παιδί; Το παιδί δεν αξίζει αγάπη. Το παιδί δεν παίρνει προσοχή ή στοργή; Δεν αξίζω στοργή ή προσοχή. Και είναι δύο τα συμπεράσματα: δεν τα αξίζω και δεύτερον δεν θα τα έχω. Και άρα δεν τα έλκω μέσα στη ζωή μου. Αυτό αποτελεί το κύριο εμπόδιο προς την ευτυχία του ανθρώπου. Αυτό το σύστημα των λανθασμένων παιδικών συμπερασμάτων που το παιδί κρατάει ακόμα μέσα στο υποσυνείδητο σήμερα, παρόλο που η λογική λέει ότι αξίζω, είμαι ικανός, έχω καταφέρει πράγματα στη ζωή, είμαι ασφαλής - όσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα θνητό σώμα σε έναν προσωρινό κόσμο - είμαι ασφαλής και όλα είναι καλά. Αλλά αυτοί οι υποσυνείδητοι προγραμματισμοί περί αξίας, περί ασφάλειας, περί ελευθερίας, περί ελέγχου, όλα αυτά εμποδίζουν την ευτυχία μου. Αυτά επίσης θεραπεύονται με το EFT, αλλά χρειάζονται συνήθως περισσότερη ενασχόληση. Χρειάζεται να κάνω μια λίστα από τα παιδικά μου βιώματα που έχω δημιουργήσει συγκεκριμένα συμπεράσματα. Μια λίστα από βιώματα που έχουν υπονομεύσει το αίσθημα αξίας, μια λίστα από βιώματα που έχουν υπονομεύσει την αίσθηση ικανότητας. Μια λίστα από γεγονότα που έχουν υπονομεύσει το αίσθημα της ελευθερίας. Που με έκαναν συνέχεια να νιώθω ότι δεν είμαι ελεύθερος ή που καταπιέζομαι από τους άλλους. Ή μια λίστα από γεγονότα που με εμποδίζουν να εκφραστώ ελεύθερα από το φόβο της απόρριψης ή από οτιδήποτε άλλο. Παίρνουμε ό,τι πρόβλημα έχει ο άνθρωπος ή έχουμε εμείς, κάνουμε μια λίστα από τα παιδικά βιώματα που μπορεί να έχουν συντελέσει στο να δημιουργήσουν αυτό το συναίσθημα, αυτή τη σκεπτομορφή ότι κινδυνεύω, ότι δεν αξίζω, ή καταπιέζομαι, ή οποιοδήποτε συναίσθημα είναι αυτό και κάνουμε για κάθε συγκεκριμένη εμπειρία ξεχωριστά.

Επίσης για τέτοιες περιπτώσεις, για προβλήματα που έχουμε τώρα, μπορούμε να κάνουμε για τα ερεθίσματα που σήμερα προκαλούν αυτά τα συναισθήματα. Άρα όταν βλέπω κάποιον του ζητάω να έρθει την επόμενη φορά με δύο λίστες: μια λίστα με ερεθίσματα που σήμερα προκαλούν αυτό το συναίσθημα που έχει - φόβο, θυμό, ζήλια, καταπίεση, και δεύτερον μια λίστα με παιδικά βιώματα όπου ένιωσε κάτι όμοιο ή που μπορεί να έχουν συντελέσει στο να νιώθει αυτό που νιώθει σήμερα.

Αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία πεποιθήσεων. Όταν ενεργοποιούνται αυτές οι δυο πρώτες κατηγορίες, όση λογική και να έχουμε ή πνευματική πίστη, δεν βιώνουμε ούτε τη λογική, ούτε την πίστη, ούτε τις πνευματικές αλήθειες, παρόλο που τις ξέρουμε και λογικά τις πιστεύουμε, γιατί τα κύματα, τα ενεργειακά κύματα που δημιουργούνται από την ενεργοποίηση του φόβου και άλλων συναισθημάτων από τις πρώτες δύο κατηγορίες, σκεπάζουν και τη λογική, σκεπάζουν και την πίστη, σκεπάζουν όλες τις θετικές μας πεποιθήσεις. Άρα η τρίτη κατηγορία πεποιθήσεων είναι το εξελισσόμενο λογικό σύστημα πεποιθήσεων όπου συνέχεια αναθεωρούμε αυτό που βλέπουμε και διαμορφώνουμε μια άλλη λογική, μια άλλη αντίληψη για τον εαυτό μας, για τους άλλους και για την ζωή. Και το βασικό σύστημα πεποιθήσεων με το οποίο λογικά λειτουργούμε μέσα στη ζωή όταν δεν ενεργοποιούνται τα πρώτα δύο συστήματα πεποιθήσεων, δηλαδή οι συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες και τα λανθασμένα παιδικά συμπεράσματα. Αυτό με το χρόνο, με την εμπειρία, με τη μάθηση και με τα γεγονότα της ζωής χρειάζεται συνεχή αναβάθμιση. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν αναβαθμίζουν το λογικό τους σύστημα πεποιθήσεων και πεθαίνουν με το ίδιο σύστημα πεποιθήσεων που είχαν από 12 χρονών γιατί δεν μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτογνωσίας, σε μια πορεία του να κοιτάξουν αυτά που πιστεύουν και να αναθεωρήσουν. Αυτό βασικά κάνουμε στο σεμινάριο αυτογνωσίας, είναι μια γνωστική διαδικασία όπου κοιτάμε το σύστημα πεποιθήσεών μας και κοιτάμε πού μπορούμε να αναβαθμίσουμε, να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα πεποιθήσεων ώστε να αρμόζει περισσότερο με την αλήθεια, με αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Αυτό κάνει η επιστήμη. Αναγκαστικά, μέσα από χιλιάδες χρόνια, οδηγήθηκε ξανά και ξανά και ξανά να αναιρεί αυτά που πίστευε επειδή αυτά που πίστευε μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την πραγματικότητα και άλλες πραγματικότητες που ήρθανε στην επιφάνεια. Και αναγκάστηκε η επιστήμη να προσαρμόζει τακτικά το σύστημα πεποιθήσεών της.

Το τέταρτο σύστημα πεποιθήσεων είναι οι πνευματικές αλήθειες, ή πνευματική πίστη, ή πνευματική διαίσθηση. Είναι αυτά που πιστεύουμε αλλά δεν είναι αποτέλεσμα λογικής σκέψης και αυτό είναι η πίστη. Η πίστη να πιστεύω κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω χειροπιαστά με την ύλη. Να πιστεύω στην ύπαρξη του θείου, να πιστεύω στη συνέχιση της ζωής μετά από το θάνατο, να πιστεύω ότι υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν να συμβεί μόνο αυτό που χρησιμεύει για την εξέλιξή μας, ότι τα πάντα που συμβαίνουν, συμβαίνουν για να με βοηθήσουν σαν μαθήματα στην εξέλιξή μου. Αυτά δεν μπορούμε να τα αποδείξουμε, απλώς τα πιστεύουμε. Βέβαια όταν κάποιος τα πιστεύει, τα βλέπει. Κάποιος που δεν τα πιστεύει, δεν τα βλέπει. Όταν τελικά το πιστεύουμε, βλέπουμε, έρχονται οι αποδείξεις. Μπορεί να μην είναι επιστημονικές αποδείξεις, είναι όμως υποκειμενικές που για εμάς αρκούν και γινόμαστε όλο και πιο σίγουροι.

Η δική μας εργασία με το με τους ανθρώπους και με τον εαυτό μας είναι η αφαίρεση των ενεργειακών πεδίων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των τραυματικών εμπειριών και λανθασμένων παιδικών συμπερασμάτων που σήμερα δεν επιτρέπουν στον άνθρωπο να βιώσει τη λογική και την πίστη που υπάρχει μέσα του. Και γι' αυτό, στην αρχή τουλάχιστον, το δεν χρειάζεται θετική σκέψη. Δεν χρειάζεται εναλλακτικές πεποιθήσεις γιατί αυτές έρχονται μόνες τους από την αφαίρεση των ενεργειακών πεδίων. Δηλαδή η λογική που πάντα υπήρξε μέσα στον άνθρωπο, η ικανότητά του να βλέπει ένα ερέθισμα διαφορετικά πάντα υπήρχε. Απλώς δεν μπορούσε να το βιώσει λόγω της συναισθηματικής φόρτισης. Και γι' αυτό τόσες φορές που κάνω σε ανθρώπους και ρωτάω, πώς το βλέπεις τώρα; Απαντούν, είναι μηδέν, δεν νιώθω τίποτα και ρωτάω, γιατί δεν νιώθεις τίποτα; Μου απαντάει, δεν κινδυνεύω από αυτό. Αλλά δεν ήξερε από πριν ότι δεν κινδυνεύει από αυτό; Το ήξερε, απλώς αφαιρέσαμε το ενεργειακό κομμάτι που εμπόδιζε τον άνθρωπο να βιώσει αυτό που ήξερε. Όταν δουλεύουμε με επιλογές τότε παίζουμε εκεί με θετικές φράσεις και θετικές επιβεβαιώσεις και έχει την αξία του αυτό. Αλλά στην αρχή θα ήθελα να δοκιμάσετε το ατόφιο, χωρίς επιλογές, χωρίς θετικές φράσεις για να δείτε απλώς τη δύναμη της αφαίρεσης του ενεργειακού πεδίου. Είναι σημαντικό να το βιώσετε στον εαυτό σας και να το δείτε και σε άλλους.

Δεν είναι θέμα νου, είναι θέμα ενέργειας και όταν αλλάζει αυτό το ενεργειακό πεδίο ο νους μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Είναι σημαντικό να το καταλάβετε αυτό, ότι δεν είναι περισπασμός, δεν προσπαθούμε να κάνουμε τον νου να σκέφτεται αλλιώς, δεν προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε το νου να το βλέπει αλλιώς. Είναι καθαρά ένα ενεργειακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα και μέσα σε αυτό το σύστημα υπάρχει φόβος, άγχος, ενοχή, θυμός, ό,τι υπάρχει, και μπορούμε να το αφαιρέσουμε χτυπώντας σε σημεία του βελονισμού την ώρα που ο άνθρωπος είναι εστιασμένος σε αυτό το ερέθισμα. Όλα τα άλλα, η ικανότητά του να πιστεύει άλλα πράγματα, είναι δεύτερα, είναι έξω από το EFF. Μπορεί να συνδυάζονται με το EFT, και εγώ τα συνδυάζω με το για συντομία, για να μη χρειάζεται να βλέπω κάποιον πολλές φορές, επειδή έχω δει σε εκατοντάδες ανθρώπους το αποτέλεσμα του καθαρού όπου απλώς εστιαζόμαστε στο συγκεκριμένο συναίσθημα που έχει.

Για ποια πράγματα αξιοποιείται το EFT; Σας έχουμε δώσει ένα κεφάλαιο, το 6ο κεφάλαιο από το βιβλίο που μάλλον πρέπει να έχετε και να το διαβάζετε και να μελετάτε δηλαδή, το Ενεργειακή Ψυχολογία. Όλο το σεμινάριο της αυτογνωσίας υπάρχει και σε αυτό το βιβλίο. Γιατί παίρνει το κάθε ερέθισμα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και το αναλύει σε σχέση με τι συναισθήματα μπορεί να έχει και ποιες άλλες όψεις μπορεί να υπάρχουν του προβλήματος αυτού. Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για το αλλά και για την ανάλυσή σας, για την ικανότητά σας να αναλύετε.

Για φόβους και φοβίες κάθε είδους. Είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό για το φόβο. Γιατί ο φόβος είναι απλώς ένα αρνητικό ενεργειακό πεδίο που έχει δημιουργηθεί γύρω από κάποιο ερέθισμα.

Για δυσάρεστα συναισθήματα: για την ενοχή, την πίκρα, την αδικία, το θυμό.

Για σωματικές ενοχλήσεις, δηλαδή σχεδόν όλα τα προβλήματα έχουν θεραπευτεί με το EFT. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει αυτά τα προβλήματα μπορεί να θεραπευτεί. Εξαρτάται σε ποιο βαθμό το πρόβλημα είναι ενεργειακό ή συναισθηματικό. Και κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά. Αλλά έχουν θεραπευτεί πονοκέφαλοι, πόνοι στη μέση, προβλήματα στον αυχένα και στους ώμους, πόνος στις αρθρώσεις, καρκίνος, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, λύκος, κολίτιδα, ψωρίαση, άσθμα, αλλεργίες, πληγές στο στόμα, εξανθήματα, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, ερεθισμένο έντερο, προβλήματα όρασης, μυϊκοί σπασμοί, τσίμπημα από μέλισσα, προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, πρωινή ναυτία - στην εγκυμοσύνη δηλαδή - σεξουαλικές δυσλειτουργίες, υπερίδρωση, κινητικά προβλήματα, συντονισμός των μυών, από όλα. Δηλαδή έχουν θεραπευτεί στο βαθμό που αυτά τα προβλήματα είναι ψυχοσωματικά, στο βαθμό δηλαδή που έχουν δημιουργηθεί από αρνητικό ενεργειακό πεδίο, ή από αρνητικά συναισθήματα.

Για το ξεπέρασμα του εθισμού. Απλώς εστιαζόμαστε στην επιθυμία για μια ουσία, είτε είναι καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ, ναρκωτικά και κάνουμε για την επιθυμία γιατί η επιθυμία είναι επίσης μια ενεργειακή κατάσταση, όπως είναι και το συναίσθημα και ο πόνος. Ή σωματικά φαινόμενα. Όλες αυτές είναι ενεργειακές καταστάσεις και ανταποκρίνονται στο χτύπημα στα σημεία του βελονισμού την ώρα που εστιαζόμαστε σε αυτές. Αν εστιάζομαι σε μια επιθυμία και βιώνω την ένταση για μια ουσία ας πούμε, και κάνω EFT, θα μειωθεί ή θα εξαφανιστεί η ένταση της επιθυμίας για την ουσία αυτή. Θα διαβάσετε στο βιβλίο σιγά-σιγά τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του για τους εθισμούς.

Για τη θεραπεία των παιδικών εμπειριών. Για τη θεραπεία τραυματικών εμπειριών, δηλαδή τραυματικές εμπειρίες που έχει περάσει κάποιος - βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, πόλεμος, σεισμός. Αυτά επειδή συμβαίνουν συνήθως μια ή δυο φορές θεραπεύονται εύκολα. Δύσκολα θεραπεύονται με το λόγο. Μπορείτε να μιλήσετε όσο θέλετε, είναι ενεργειακό το πρόβλημα, δεν είναι νοητικό. Λογικά ο άνθρωπος μπορεί να πει ότι έχει γίνει μια φορά σε 30 χρόνια και η λογική λέει ότι δεν θα ξαναγίνει σήμερα. Η λογική δεν παίζει ρόλο σε αυτά τα ενεργειακά προβλήματα. Μπορείτε να μιλήσετε όσο θέλετε, θα πείσετε τον άνθρωπο για μισή ώρα και θα φύγει και θα έχει το πρόβλημα. Είναι ενεργειακό, χρειάζεται να διαλύσουμε το ενεργειακό σύστημα γύρω από αυτό και γι' αυτό υπάρχει το EFT, υπάρχει το TAT που είναι πολύ σημαντικό για παλιές τραυματικές εμπειρίες - ειδικά για βιασμούς, σεξουαλική καταπίεση, ατυχήματα, σεισμούς - ό,τι τέτοια γεγονότα. Και για εμπλοκές που υπάρχουν πολλές εμπειρίες γύρω από μια κατάσταση υπάρχει το BSFF. Θα μάθετε και τις 3 τεχνικές για να τις εφαρμόζετε. Όλες έχουν τον ίδιο στόχο. Τη διάλυση του ενεργειακού συστήματος γύρω από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.

Να αφομοιώσουμε τα μαθήματα της ζωής, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια προς την πραγμάτωση των στόχων μας. Δηλαδή έχουμε δυσκολία να συγχωρέσουμε κάποιον; Το θα μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα συναισθήματα που μας εμποδίζουν να συγχωρέσουμε. Έχουμε δυσκολία να αγαπάμε κάποιον; Κάνουμε για τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε προς κάποιον και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για την αγάπη γιατί η αγάπη είναι η αληθινή μας φύση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι για τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε.

Για αρμονικές σκέψεις, φέρνουμε στο νου μας αρνητικά συναισθήματα που έχουμε προς κάποιον και δουλεύουμε με αυτά.

Για μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Κάνουμε μια λίστα από περιπτώσεις, όπως έχετε ήδη κάνει στις προηγούμενες συναντήσεις, περιπτώσεις που στο παρελθόν και στο παρόν δυσκολεύομαι να δέχομαι τον εαυτό μου, φέρνω αυτά στο νου μου, νιώθω την ενοχή ή την ντροπή ή την αυτοαπόρριψη και κάνω για αυτά τα συναισθήματα. Γενικά δηλαδή, όταν δουλεύουμε προς ένα στόχο, είτε λέγεται αγάπη, αυτοπαραδοχή, ή ελεύθερη έκφραση, φέρνουμε στο νου μας όχι το συγκεκριμένο στόχο, αλλά τα εμπόδια προς το στόχο. Προσέξτε το αυτό. Φέρνω τα συναισθήματα και τα ερεθίσματα που με εμποδίζουν να βιώσω αγάπη, που με εμποδίζουν να βιώσω αυτοπαραδοχή ή τα ερεθίσματα που με εμποδίζουν να νιώθω ασφάλεια. Δεν δουλεύουμε με την ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι δεδομένη, είναι μέσα μας. Δουλεύουμε με τα εμπόδια προς την ασφάλεια. Δεν δουλεύουμε με την αυτοπαραδοχή, δεν λέμε παρόλο που δεν έχω αυτοπαραδοχή, αγαπάω τον εαυτό μου. Δεν θα οδηγήσει πουθενά αυτό. Παρόλο που απορρίπτω τον εαυτό μου όταν ο άλλος δεν με δέχεται, ναι. Δουλεύουμε με τα αρνητικά συναισθήματα που μας εμποδίζουν προς το θετικό στόχο, είτε αυτός είναι αυτοπαραδοχή, αγάπη για κάποιον άλλο, ασφάλεια, ό,τι και να είναι.

Για την ερωτική απογοήτευση. Είναι πάρα πολύ καλό σύστημα επειδή μερικοί άνθρωποι θέλουν μήνες, άλλοι θέλουν χρόνια να ξεπεράσουν την ερωτική απογοήτευση. Με το γίνεται σε μέρες αν ο άνθρωπος το δέχεται. Υπάρχει και το θέμα της ψυχολογικής αντιστροφής που είναι ακόμα πιο δυνατό αν κάποιος έχει χάσει αγαπημένο άνθρωπο, μπορεί να απελευθερωθεί από τον πόνο που έχασε ένα αγαπημένο άνθρωπο σε μερικές μέρες. Αλλά θέλει; Το επιτρέπει, δίνει το δικαίωμα στον εαυτό του; Δεν θα νιώθει αναίσθητος, δεν θα νιώθει ότι είναι κακός αν δεν πονάει; Άρα τα σεβόμαστε όλα αυτά. Ότι γίνεται, γίνεται. Μπορεί να γίνει. Είναι μια πεποίθηση. Ο άλλος μια χαρά είναι. Είναι δική μας σκεπτομορφή.

Σε όλα αυτά τώρα με το EFT, το TAT, το BSFF και άλλες τεχνικές όπως το HO'OPONOPONO, το Ακούγοντας την Καρδιά, τη SEDONA - πολύ αποτελεσματικές τεχνικές που έχουν έρθει τα τελευταία 20 ως 30 χρόνια. Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικές. Άρα το μόνο εμπόδιο πλέον είναι η ψυχολογική αντιστροφή, ότι δεν θέλω να απελευθερωθώ. Αυτό έχει μείνει, δεν είναι ότι δεν υπάρχουν τρόποι. Οι τρόποι είναι εκεί και είναι γρήγοροι και απλοί, χωρίς πάρα πολύ ψάξιμο, δηλαδή να αναλύω το κάθε τι που είπε η μητέρα μου για 10 χρόνια. Δεν χρειάζεται πια. Γίνεται πολύ πιο γρήγορα τώρα. Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να απελευθερωθούμε και θα το εξηγήσω αυτό σε λίγο. Βέβαια μπορούμε να κάνουμε πάνω στο γεγονός ότι δεν θέλουμε να απελευθερωθούμε. Μπορούμε να κάνουμε πάνω στα συναισθήματα της αντιστροφής. Δηλαδή η αντίσταση που υπάρχει μέσα μας να συγχωρέσουμε, η αντίσταση που υπάρχει μέσα μας να νιώθουμε ευτυχισμένοι παρόλο που μας έχει αφήσει ο αγαπημένος μας. Είναι μια ιδέα.

Για την αντιμετώπιση του θανάτου. Για καλύτερη συγκέντρωση. Για να απελευθερωθούμε από σχέσεις εξάρτησης, δηλαδή να δούμε τι θα γίνει αν εγώ δεν αναλαμβάνω να λύσω τα προβλήματα του άλλου; Τι θα γίνει αν εγώ δεν βασίζομαι στον άλλο να μου λύσει τα προβλήματά μου; Δηλαδή αν δεν έχω πια σχέσεις εξάρτησης αλλά σχέσεις αλληλοσυμπαράστασης. Και τα συναισθήματα που έχω να υπάρχει μια σχέση που δεν βασίζεται στην εξάρτηση, γιατί τότε νιώθουμε ασφάλεια. Όταν ο άλλος είναι εξαρτημένος από εμάς και εμείς είμαστε εξαρτημένοι από αυτόν νιώθουμε ασφάλεια επειδή έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν θα με αφήσει γιατί με χρειάζεται και δεν μπορεί χωρίς εμένα. Και προσπαθώ να τον δεσμεύσω με κάθε τρόπο να με χρειάζεται, είτε κάνοντας χάρες, είτε λύνοντας προβλήματα, οτιδήποτε. Όλα αυτά δεν είναι σχέσεις αγάπης, είναι σχέσεις εξάρτησης που προσπαθούμε να βρούμε την ασφάλειά μας. Και το ίδιο συμβαίνει όταν νιώθουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για την πραγματικότητα του άλλου ή ότι ο άλλος είναι υπεύθυνος για τη δική μας πραγματικότητα δεν προχωράμε σαν ψυχές. Και υπάρχουν κεφάλαια στο βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα. Για όλα αυτά που σας λέω υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο με τις όψεις που υπάρχουν για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τι να προσέξετε, τι να δουλέψετε. Άρα όταν θα δουλέψετε με κάποιον ανατρέξτε στο κεφάλαιο του βιβλίου που αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Για εσωτερικές συγκρούσεις. Όταν έχω μια εσωτερική σύγκρουση κάνω διπλό - για το ένα κομμάτι του εαυτού μου όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει και για το άλλο κομμάτι του εαυτού μου όταν αυτό το κομμάτι δεν παίρνει αυτό που θέλει. Φαντάζομαι ότι γίνεται το Α όπου το ένα κομμάτι του εαυτού μου αντιδρά και κάνω για αυτό και μετά φαντάζομαι ότι γίνεται το Β, που είναι αυτό που θέλει το άλλο κομμάτι και κάνω για τα συναισθήματα του άλλου μέρους. Τότε κάνω για τις υποπροσωπικότητες. Και αυτό είναι μέσα στο βιβλίο, μελετήστε το, πώς γίνεται αυτό.

Επίσης για την αντιμετώπιση των ρόλων. για να αντιμετωπίσουμε απόμακρους ανθρώπους, για την αντιμετώπιση των θυμάτων, για την αντιμετώπιση των ανθρώπων που παίζουν τον ανακριτή, γι' αυτούς που παίζουν τον τρομοκράτη. για την αποτελεσματική επικοινωνία, δηλαδή για το φόβο του να επικοινωνήσω ανοικτά. Φοβάμαι την μη ανταπόκριση, φοβάμαι την απόρριψη, φοβάμαι να χάσω, δεν επιτρέπεται να εκφράσω - όλα αυτά είναι μέσα στο βιβλίο και μπορείτε να δείτε τις όψεις εκεί.

Για το δικό μας θάνατο. Μπορούμε να κάνουμε για το δικό μας θάνατο, όποτε έρθει αν είμαστε άρρωστοι, και να είμαστε ελεύθεροι, να μη φοβόμαστε αυτό το γεγονός που είναι σίγουρο - όλοι θα πεθάνουμε - και να νιώθουμε ησυχία και θάρρος στην αντιμετώπιση του θανάτου.

Μπορείτε να κάνετε για μια ευτυχισμένη ζωή. Πώς το κάνετε αυτό; Κάθε μέρα εντοπίζετε ό,τι εμποδίζει την ευτυχία σας και κάνετε γι' αυτό. Σήμερα με εμποδίζουν στην ευτυχία δυο κουβέντες που μου είπε ο σύντροφος το πρωί και κάθομαι με αυτές τις δυο κουβέντες. Τις φέρνω στο νου μου και κάνω EFT. Σήμερα με εμποδίζουν οι σκέψεις για τα οικονομικά μου. Κάνω για τα οικονομικά μου. Σήμερα με εμποδίζει ή άγχομαι για κάποιο πόνο που νιώθω στη μέση μου. Κάνω γι' αυτό. Δηλαδή αποφασίζω ότι ο στόχος μου είναι η ευτυχία και ό,τι εμποδίζει την ευτυχία μου, δίνω κάποιο χρόνο κάθε μέρα και κάνω γι' αυτό. Δηλαδή καθαρίζω συνέχεια τα εμπόδια προς την ευτυχία.

Δουλεύοντας οποιοδήποτε θέμα υπάρχουν και άλλες όψεις. Υπάρχουν άλλες όψεις συναισθηματικές, δηλαδή διαφορετικά συναισθήματα που έχουμε για το ίδιο γεγονός, και υπάρχουν όψεις του γεγονότος. Δηλαδή, αν δουλεύουμε με κάποιον που φοβάται να μπει σε ασανσέρ. Μια όψη είναι ότι δεν θα μπορεί να βγει. Μια άλλη όψη είναι ότι είναι σκοτάδι. Άλλο ότι δεν μπορώ να βγω, άλλο ότι είναι σκοτάδι. Μια άλλη όψη είναι ότι δεν μπορώ να αναπνέω, ότι δεν υπάρχει οξυγόνο, φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει οξυγόνο. Μια άλλη όψη όταν κάποιος με πληγώνει, σαν παιδί ας πούμε, μια όψη θα είναι αυτό που κάνει, μια άλλη όψη αυτό που λέει, μια τρίτη όψη είναι το ύφος με το οποίο το λέει, μια άλλη όψη είναι το γεγονός ότι βρίσκονται και άλλοι εκεί και βλέπουν το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος με μειώνει, μου δίνει ξύλο ή με βρίζει και άλλη όψη το γεγονός ότι άλλοι το βλέπου αυτό. Υπάρχουν όψεις του γεγονότος και είναι σημαντικό να φέρνω στο νου μου λεπτομέρειες.

Όταν δουλεύετε με κάποιον θα πει, είμαι εντάξει με αυτό, αλλά αυτό που με ενοχλεί τώρα είναι κάτι άλλο, μια άλλη όψη της εμπειρίας. Εντάξει αυτό, αλλά τώρα με ενοχλεί το άλλο. Το καταπληκτικό με το είναι ότι όταν καθαρίζουμε ένα κομμάτι, το επόμενο κομμάτι που χρειάζεται καθάρισμα έρχεται στην επιφάνεια και το ίδιο ισχύει με το συναίσθημα. Δηλαδή τώρα δεν νιώθω θυμό, αλλά νιώθω αδικία. Έφυγε ο θυμός, τώρα υπάρχει αδικία. Δουλεύουμε με την αδικία. Τώρα δεν νιώθω αδικία, νιώθω ενοχή γιατί θα μπορούσα εγώ να έχω λειτουργήσει διαφορετικά. Δουλεύουμε με την ενοχή. Δεν παρακάμπτει το EFT. Μερικοί άνθρωποι έχουν την λανθασμένη πεποίθηση ότι σβήνει χωρίς αυτογνωσία. Το φέρνει γρήγορη αυτογνωσία. Περνάμε σε μισή, μια ώρα με κάποιον με όλα τα συναισθήματα που πιθανόν για ένα μήνα θα έπρεπε να αναλύει τον εαυτό του, να έρχεται σε επαφή με όλα αυτά τα κομμάτια που υπάρχουν. Το δεν παρακάμπτει την αυτογνωσία, φέρνει τα πάντα στην επιφάνεια. Και πηδάμε από το ένα συναίσθημα στο άλλο. Τώρα είναι φόβος, τώρα είναι θυμός, τώρα είναι αδικία, τώρα είναι ενοχή, τώρα είναι πάλι θυμός γιατί σκέφτηκα το άλλο και είναι σαν να κάνουμε εγχείρηση που όταν ανοίγουμε τον άνθρωπο δεν ξέρουμε τι θα βρούμε και ένα-ένα πράγμα αρχίζουμε να το αφαιρούμε καθώς εμφανίζεται μπροστά μας. Το είναι σαν εγχείρηση.

Και γι' αυτό πάντα ζητάμε από τον άνθρωπο να δει τι νιώθει, τι άλλο μπορεί να νιώθει αυτή τη στιγμή. Όταν κάποιος κάνει και δεν έχει αποτελέσματα, ποιες είναι οι περιπτώσεις;

Η πρώτη και πιο σημαντική είναι ότι έχει αντιστροφή, δεν θέλει να απελευθερωθεί, θέλει το συναίσθημά του, θέλει το θυμό του, θέλει τον πόνο του, θέλει το φόβο του, νιώθει πιο πολλή ασφάλεια με αυτά, προτιμά να έχει αυτά παρά να είναι ελεύθερος. Αυτό είναι το νούμερο 1.

Το νούμερο 2 είναι ότι δεν δουλεύει τα σωστά συναισθήματα. Δουλεύει το θυμό όταν τελικά είναι πόνος, άρα δουλεύει την επιφάνεια και δεν δουλεύει τις άλλες όψεις που είναι από κάτω. Όλοι ξέρουμε ότι ο θυμός είναι δευτερογενής, ότι υπάρχει κάποιο άλλο συναίσθημα από κάτω. Επιτρέπουμε στον άνθρωπο να δουλεύει το θυμό του αλλά όταν δεν φεύγει, του ζητάμε να πάει πιο βαθιά και να δει τι υπάρχει πίσω από το θυμό αυτό γιατί κανένας δεν έχει θυμό αν δεν πονάει, αν δεν φοβάται ή αν δεν νιώθει ενοχή. Μια όψη είναι τα βαθύτερα συναισθήματα που υπάρχουν σε αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν φεύγει επειδή υπάρχουν βαθύτερα συναισθήματα που γεννούν αυτό το συναίσθημα με το οποίο εργάζεται ο άνθρωπος.

Πρώτο εμπόδιο η αντιστροφή, δεύτερο εμπόδιο ότι δουλεύει επιφανειακά συναισθήματα. Τρίτο εμπόδιο είναι ότι υπάρχουν παιδικά βιώματα που ξαναδημιουργούν αυτό το πρόβλημα και αν δεν φύγει το συναίσθημα για το παιδικό βίωμα, δεν θα φύγει το συναίσθημα τώρα προς το σύντροφο ή προς τη ζωή ή προς τα παιδιά, γιατί αυτό δημιουργείται ξανά και ξανά. Είναι απλώς μια αναγέννηση, αν θέλετε, των παιδικών βιωμάτων.

Αυτές είναι οι 3 βασικές αιτίες που δεν έχει κάποιος αποτελέσματα. Υπάρχουν παιδικά βιώματα που πρέπει να δουλευτούν πρώτα, υπάρχουν βαθύτερα συναισθήματα που πρέπει να δουλευτούν πρώτα, ή ο άνθρωπος έχει ψυχολογική αντιστροφή. Αλλιώς είναι μαθηματικό το σύστημα, δουλεύει. Δουλεύει, απλώς πρέπει να κοιτάξουμε αυτά τα 3 εμπόδια. Μήπως υπάρχει κάτι στο παρελθόν που πρέπει να δουλευτεί πρώτα, ή άλλα συναισθήματα που πρέπει να δουλευτούν πρώτα. Ή αντιστροφή.

Άρα, ποιες είναι οι όψεις; Πρώτον, οι βασικές όψεις, δηλαδή τα συναισθήματα κάτω από τα συναισθήματα και δεύτερον τα παράλληλα συναισθήματα: Νιώθω και ντροπή και θυμό και φόβο - άρα είναι παράλληλα συναισθήματα, το πρώτο θέμα ήταν τα βαθύτερα συναισθήματα, το δεύτερο τα παράλληλα συναισθήματα, και η τρίτη όψη τα δευτερεύοντα συναισθήματα. Ποια είναι αυτά; Τα συναισθήματα που έχω επειδή έχω τα συναισθήματα, δηλαδή έχω θυμό και θυμώνω με τον εαυτό μου που θυμώνω. Έχω φόβο και θυμώνω επειδή φοβάμαι, έχω θυμό και νιώθω ενοχή που θυμώνω. Τότε έχουμε, αν θέλετε, 3 επίπεδα συναισθημάτων που θα χρειαστεί να κοιτάξουμε για να κάνουμε μια σωστή εγχείριση με το EFT είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους. Παράλληλα συναισθήματα, βαθύτερα συναισθήματα και δευτερεύοντα συναισθήματα - συναισθήματα που δημιουργούνται επειδή έχω αυτά τα συναισθήματα ή αντιδράσεις.

Δηλαδή αυτές είναι οι 3 βασικές όψεις. Η 4η όψη είναι τα σωματικά συμπτώματα, ενσωματώνονται (σωματοποιούνται) τα συναισθήματά μας, καμιά φορά ενσωματώνονται (σωματοποιούνται) γενικά στη ζωή μας και άλλες φορές ενσωματώνονται (σωματοποιούνται) στο EFT την ώρα που αρχίζουμε να ασχολιόμαστε με αυτό. Και πολλές φορές θα φύγει ένα συναίσθημα αλλά θα γίνει πόνος στο στομάχι ή στο κεφάλι. Εμείς ακολουθούμε και άρα δουλεύουμε με τον πόνο στην κοιλιά ή με τον πόνο στο κεφάλι, ή με τον πόνο στα χέρια - όπου πάει. Ή μπορούμε να τα συνδυάσουμε: Παρόλο που έχω αυτό το θυμό που με πονάει στο κεφάλι μου, ή παρόλο που έχω αυτό το φόβο που με πονάει στην κοιλιά μου, ή που είναι σαν σφίξιμο ή γροθιά στην κοιλιά μου - ό,τι περιγράφει ο άνθρωπος, αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου. Μπορούμε σε μια φράση να συνδυάσουμε το συναίσθημα και το μέρος του σώματος. Και πολλές φορές, χωρίς ο άνθρωπος να μιλάει για σωματοποίηση, εγώ τον ρωτάω, πού το νιώθεις το συναίσθημα, πού το νιώθεις το φόβο, πού νιώθεις το θυμό αυτό; Αυτό τον βοηθάει να το νιώσει ακόμα πιο ζωντανά. Και λέμε, ο φόβος στο λαιμό, ο θυμός στο κεφάλι, και δουλεύουμε συγχρόνως. Είναι ακόμα πιο ζωντανό όταν το κάνουμε αυτό.

Η 5η όψη που θα χρειαστεί να έχουμε στο νου μας είναι τα παιδικά βιώματα. Μπορούμε μέσα στην άσκηση του EFT να ρωτήσουμε τον άνθρωπο, μπορείς να θυμηθείς κάτι που έχει γίνει και που σου θυμίζει αυτό που νιώθεις τώρα; Κάνουμε EFT πάνω σε αυτό. Βέβαια συνήθως αυτό μπορεί να προκύψει μέσα στο EFT, αλλά πολλές φορές αυτό θα είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και από πριν, δηλαδή θα κάνουμε πρώτα μια ενεργητική ακρόαση με τον άνθρωπο. Δική μου τακτική είναι πρώτον μια ενεργητική ακρόαση, να πάρει το dvd για το πρώτο στάδιο, να το δει για να καταλάβει τι θα κάνουμε σαν προϋπόθεση για την επόμενη συνάντηση και μετά του λέω, θέλω να φέρεις την επόμενη φορά μια λίστα από ερεθίσματα και συναισθήματα που υπάρχουν τώρα στη ζωή σου και από τα οποία θέλεις να απελευθερωθείς, και σε άλλο χαρτί μια λίστα από παιδικά βιώματα που όταν τα σκέφτεσαι, ενοχλείσαι. Θέλει δηλαδή δυο σημαντικά χαρτιά που αν απελευθερωθεί από αυτά που βρίσκονται σε αυτά τα δυο χαρτιά όντως έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την ευτυχία και το ξεμπλοκάρισμα μέσα στη ζωή του. Είναι σπουδαίο αυτό το πράγμα.

Και μετά αρχίζει η διαδικασία. Και καμιά φορά κάνοντας EFT θα πάμε μπρος και πίσω. Δουλεύουμε τη σχέση με τον σύντροφο ή με το παιδί σήμερα αλλά ξέρουμε ότι αυτό είναι μόνο μια επανάληψη της εμπειρίας με τον γονιό παλιά, ή με το δάσκαλο, ή με τον μεγαλύτερο αδελφό, ή ό,τι έχει συμβεί τότε και γυρίζουμε πίσω και δουλεύουμε με αυτό και μετά ερχόμαστε πάλι μπροστά στο παρόν και βλέπουμε ότι τελικά το παρόν έχει χάσει τη δύναμή του, έχει χάσει την φόρτιση όταν δουλέψουμε το παιδικό. Γιατί βασικά η ευαισθησία του παρόντος είχε σχέση με αυτό που υπήρξε στο παρελθόν.

Και η 6η όψη είναι η αντίσταση προς την αλλαγή, ή ψυχολογική αντιστροφή.

Έχουμε 6 βασικές όψεις: παράλληλα συναισθήματα, βαθύτερα συναισθήματα, δευτερεύοντα συναισθήματα, σωματοποίηση, παιδικά βιώματα και ψυχολογική αντιστροφή. Και αυτό ισχύει για όλα τα θέματα που δουλεύουμε. Δουλεύουμε σχέσεις με ένα θύμα ή με ένα τρομοκράτη, δουλεύουμε την αυτοπαραδοχή, ό,τι και αν δουλεύουμε υπάρχουν αυτές οι 6 όψεις που θέλουμε να έχουμε στο νου μας και να το σκEFTούμε. Όλα αυτά συζητούνται με λεπτομέρεια για το κάθε θέμα μέσα στο βιβλίο.

Ποιες είναι οι μορφές της ψυχολογικής αντιστροφής;

Αισθάνομαι έτσι πολύ καιρό. Ο άνθρωπος ταυτίζεται με μια κατάσταση και παρόλο που αυτή η κατάσταση είναι ένα τέλμα, δεν τον ευχαριστεί, δεν είναι ευτυχισμένος, προτιμάει την γνωστή δυστυχία παρά την άγνωστη ευτυχία. Είναι γνωστό, είναι ασφαλής, τουλάχιστον είναι μετρημένος (μετρήσιμος?) ο πόνος. Γενικά ο άνθρωπος είναι προσκολλημένος σε αυτό που βιώνει. Αν έχω βιώσει αδικία 30 χρόνια θα μου λείπει πάρα πολύ. Ήρθε ένας άνθρωπος που ήρθε πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο σεμινάριο της Αρμονικής Ζωής στη Μυρρινούντα. Ήταν μια βαθιά βουτιά γι' αυτόν επειδή δεν είχε κάνει τίποτα. Και μετά από 3 φορές λέει, προσπαθώ να θυμώσω και δεν μπορώ. Και μου λείπει, θέλω να θυμώσω. Αμέσως κατάλαβε ότι του λείπει. Τα συναισθήματά μας όπως ξέρετε με τα πεπτίδια και με τις συνάψεις του εγκεφάλου είναι εθισμοί. Το πρώτο μας εμπόδιο είναι ότι είμαστε εθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις άρα μπορούμε να κάνουμε EFT γι' αυτό: παρόλο που φοβάμαι να είμαι χωρίς θυμό, ή να είμαι ήρεμος ακόμα και όταν ο σύντροφός μου κάνει αυτό, ή φοβάμαι ότι θα είμαι ευάλωτος αν δεν θυμώσω, ή φοβάμαι ότι δεν θα με ακούσουν οι άλλοι αν δεν φωνάξω, και δουλεύουμε πάνω σε αυτό που φοβόμαστε ότι θα γίνει αν δεν έχουμε πια το θυμό ή το φόβο ή την ενοχή ή την αδικία. Χωρίς την αδικία δεν θα αξίζουμε, γιατί αξίζουμε σαν αδικημένοι. Ο αδικημένος, όπως ξέρετε, είναι ο καλός άρα αξίζει, και ο άλλος είναι άδικος άρα είναι ο κακός. Όσο μπορώ να βρω λόγους να νιώθω αδικία τότε αξίζω. Ενοχή: όσο νιώθω ένοχος είμαι πάλι καλός άνθρωπος. Σας έχω πει ότι έχω ακούσει αρκετές φορές ότι αν δεν νιώθω ενοχή θα νιώθω ενοχή. Γιατί όσο νιώθω ένοχος είμαι καλός άνθρωπος. Πρέπει να νιώθω ένοχος. Αν δεν νιώθω ένοχος θα νιώθω ένοχος που δεν νιώθω ένοχος. Άρα φόβο να μη νιώθω ενοχή. Δεν θα είμαι καλός άνθρωπος αν δεν νιώθω ενοχή. Φόβο να μη νιώθω θυμό, αν δεν θυμώνω πώς θα προστατέψω τον εαυτό μου; Οι άλλοι θα με εκμεταλλεύονται. Μέσα από το θυμό με ακούνε, μέσα από το θυμό προστατεύω τον εαυτό μου. Καταλαβαίνετε;

Ένας άνθρωπος μου είπε κάποτε, δεν θέλω να απελευθερωθώ από το φόβο της αρρώστιας επειδή όσο φοβάμαι την αρρώστια τρώω σωστά και κάνω αυτά που πρέπει να κάνω. Είναι κίνητρο αυτό; Ξέρουμε πολύ καλά από τον νόμο της έλξης ότι ο φόβος της αρρώστιας, όσο και να τρώω σωστά, θα φέρει μόνο αρρώστια. Μπορώ να φροντίζω να τρώω σωστά και να κάνω ασκήσεις από αγάπη για τον εαυτό μου, από αγάπη για την υγεία, δεν χρειάζεται να έχω το φόβο της αρρώστιας, δεν χρειάζεται να φοβάμαι κάτι για να προστατεύω τον εαυτό μου από αυτό που φοβάμαι. Το αντίθετο θα γίνει από το φόβο μου. Άρα δεν θέλουμε να αλλάξουμε το φόβο, δεν θέλουμε να αλλάξουμε την ενοχή, δεν θέλουμε να αλλάξουμε το θυμό, δεν θέλουμε να αλλάξουμε την αδικία, είναι συναισθήματα στα οποία είμαστε εθισμένοι. Και μπορούμε να κάνουμε EFT πάνω στα συναισθήματα, προσέξτε, πάνω στα συναισθήματα που έχω με την ιδέα του να είμαι ελεύθερος από το αρνητικό συναίσθημα με το οποίο δουλεύω, τα συναισθήματα που έχω για την ιδέα του να μην έχω θυμό, τα συναισθήματα που έχω με την ιδέα του να μην νιώθω αδικία, τα συναισθήματα που έχω με την ιδέα του να μη φοβάμαι. Καταλαβαίνετε; Μπορώ να δουλέψω την αντιστροφή απευθείας με το EFT.

Τρίτο, χρειάζομαι το συναίσθημα αυτό για να προστατεύω τον εαυτό μου. Θυμός, ρόλος του θύματος. Θα χάσω τη δύναμη ή τον έλεγχο πάνω στον άλλο. Όσο εγώ έχω ένα συναίσθημα όπως ο θυμός, η δυστυχία ή ο φόβος, ελέγχω τους γύρω μου μέσα από αυτά τα συναισθήματα και παίζω ένα παιχνίδι δύναμης με τους άλλους και δεν θέλω πια να απελευθερωθώ από αυτά τα συναισθήματα.

Τέταρτο, θα χάσω την προσοχή των άλλων, αν είμαι καλά δεν θα με προσέχουν. Όσο δεν είμαι καλά, με προσέχουν.

Πέμπτο, θα χάσω την αξία μου. Βρίσκουμε αξία ουσιαστικά και μέσα από το ρόλο του θύματος και μέσα από το ρόλο του θυμωμένου. Ο θυμωμένος έχει δίκιο, ο αδικημένος είναι ο καλός, άρα ο θυμωμένος αδικημένος είναι διπλά καλός. Βρίσκουμε λόγο να νιώθουμε αδικημένοι και άρα βρίσκουμε λόγο να θυμώνουμε και είναι το ναρκωτικό μας, η δόση μας για την ημέρα αυτή.

Έκτο, θα επιτρέψω στους άλλους να μην αισθάνονται ένοχοι. Έχω καταφέρει να βρω δυο τρία άτομα στη ζωή μου, που τα έχω πείσει ότι φταίνε αυτοί για την κατάστασή μου που δεν είμαι καλά, και βολεύομαι μέσα σε αυτό. Πια δεν έχω λόγο να μην είμαι καλά, έχω λόγο να μην προχωρήσω στη ζωή μου, έχω λόγο να μην πάρω ευθύνη για τη ζωή μου. Και θέλω να τους κρατήσω στο ρόλο του ένοχου και αν είμαι καλά δεν θα νιώθουν ένοχοι πια. Κυρίως αυτό παίζεται με τους γονείς ή όποιον μπορούμε να βρούμε που θα πάρει αυτό το ρόλο στη ζωή μας, να φταίνε αυτοί που δεν είμαστε καλά.

Έβδομο, θα αναγκαστώ να αναλάβω την ευθύνη της ζωής μου. Δηλαδή εγώ να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου οικονομικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, και δεν έχω λόγο πια να μην το πάρω. Όλα καλά.

Όγδοο, για να είμαι καλός, πρέπει να έχω ενοχές, το συζητήσαμε αυτό.

Ένατο, θα χρειάζεται να είμαι ευτυχισμένος και το φοβάμαι αυτό. Υπάρχει ένα ολόκληρο σεμινάριο που έχουμε κάνει και υπάρχει σε cd και dvd, «Τολμώντας την Ευτυχία,» γιατί φοβόμαστε πολύ την ευτυχία, πρώτα-πρώτα επειδή φοβόμαστε ότι από την ευτυχία σίγουρα θα πέσουμε στην δυστυχία. Είναι μια γερή σκεπτομορφή μέσα στην κοινωνία, ότι θα μας ζηλεύουν οι άλλοι, ότι πάλι θα πρέπει να πάρουμε την ευθύνη για τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προτιμούμε να μειώσουμε την ευτυχία μας.

Δέκατο, θα πρέπει να αναγνωρίσω την αξία μου, κάτι που επίσης φοβάμαι.

Κάνοντας EFT στον εαυτό μας ή σε κάποιον άλλο, υπάρχουν εκτός από το EFT με επιλογές, που δεν θα ασχοληθούμε με αυτό σήμερα και αυτή την εβδομάδα, θα αρχίσουμε ή την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα, θέλω πρώτα να συνηθίσετε το κλασικό EFT χωρίς επιλογές, αλλά παρ' όλα αυτά υπάρχει μια επιλογή φράσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ειδικά για την δεύτερη φράση που λέει, θέλω να απελευθερωθώ. Μπορεί να είναι αξίζω να απελευθερωθώ, δέχομαι να απελευθερωθώ, με συμφέρει να απελευθερωθώ. Δηλαδή να βρείτε το κλειδί ρήμα ή λέξη που σας βοηθάει περισσότερο και μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Θέλω να απελευθερωθώ, δέχομαι να απελευθερωθώ, μπορώ να απελευθερωθώ, αξίζω να απελευθερωθώ, με συμφέρει να απελευθερωθώ, ή απελευθερώνομαι από αυτό - το λέτε στο παρόν.

Περιλαμβάνω τα 3 στάδια του EFT, ξεκινάμε με τον εαυτό μας ή με τον άλλο άνθρωπο και κάνουμε το στάδιο 1 που είναι η διόρθωση της πιθανής ψυχολογικής αντιστροφής, τρίβοντας ή χτυπώντας αυτό το σημείο εδώ.

Γενικά έχουμε καταχωρήσει το τρίψιμο στο σημείο αυτό.

Λέμε, παρόλο που νιώθω έτσι σε σχέση με αυτό το συναίσθημα ή ερέθισμα, αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου. Η πρώτη προϋπόθεση της απελευθέρωσης είναι να αγαπήσω και να δεχτώ τον εαυτό μου παρόλο που φοβάμαι, παρόλο που θυμώνω, παρόλο που οτιδήποτε. Συναίσθημα και ερέθισμα, παρόλο που νιώθω έτσι όταν συμβαίνει αυτό, αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου. Μετά από την άλλη πλευρά, δέχομαι να απελευθερωθώ από το συναίσθημα αυτό σε σχέση με το ερέθισμα αυτό.

Και είπα πριν 3 λόγους που δεν δουλεύει το EFT. Θα σας πω ένα λόγο ακόμα πιο σημαντικό: οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά συγκεκριμένοι. Όποτε έρχεται κάποιος και μου λέει, δεν έχω αποτελέσματα, είμαι σίγουρος ότι δεν έχει δουλέψει συγκεκριμένα. Δηλαδή πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε το ερέθισμα - μια συγκεκριμένη κουβέντα, μια συγκεκριμένη ενέργεια ανθρώπου, ένα συγκεκριμένο γεγονός. Το EFT λειτουργεί συγκεκριμένα. Τώρα θα πείτε, είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις και σας λέω, δεν πειράζει, θέλω να επιλέξετε μια από τις χιλιάδες, μια συγκεκριμένη: τόπος, πού ήσασταν, τι ώρα ήταν, ποιος ήταν εκεί, τι χρώμα είχαν οι τοίχοι; Συγκεκριμένο γεγονός. Τι ακριβώς είπε ο άλλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή; Συγκεκριμένα λόγια γιατί είναι τα συγκεκριμένα λόγια που έχουν σημασία.

Το πρώτο είναι η διόρθωση της πιθανής ψυχολογικής αντιστροφής. Δεν σημαίνει ότι πάντα διορθώνεται αλλά αυτό το κάνουμε για να τη διορθώσουμε. Το δεύτερο είναι η διόρθωση της ενέργειας, του ενεργειακού συστήματος την ώρα που εστιαζόμαστε στο συναίσθημα και κάνουμε αυτά τα χτυπήματα. Πάνω μέρος του κεφαλιού, φρύδια, με τα δυο δάχτυλα εδώ, ακριβώς εκεί που ενώνονται τα φρύδια με τη μύτη, κρόταφοι, κάτω από τα μάτια, χείλη πάνω και κάτω, μασχάλες, κάτω από την κλείδα - που δεν είναι ίδιο με το σημείο που τρίψαμε πριν, πλάι των χεριών. Αυτό είναι η διόρθωση της ενέργειας. Το τρίτο σημείο είναι η ισορρόπηση της ενέργειας που χτυπάμε πίσω από το χέρι, το κεφάλι μένει ίσιο, μάτια κάτω δεξιά, μάτια κάτω αριστερά, μεγάλο κύκλο με τα μάτια, κύκλο στην άλλη κατεύθυνση, τραγουδάκι, ένα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε, τραγουδάκι. Αυτός είναι ένας γύρος, ξεκινώντας με την διόρθωση της ψυχολογικής αντιστροφής, προχωρώντας στη διόρθωση της αλλαγής της ενέργειας και τρίτο ισορροπώντας την ενέργεια.

Μετά κοιτάμε δεξιά και αριστερά και κάνουμε κύκλους, ενεργοποιούνται εναλλάξ το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Όταν κάνουμε το μαθηματικά 1,2,3,4,5 και το τραγουδάκι, ενεργοποιούνται διαφορετικά το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, έχουν άλλη λειτουργία. Και ισορροπούμε τον εγκέφαλο αυτή τη στιγμή κάνοντας ισορρόπηση. Άρα έχει 3 κομμάτια.

Αν δουλεύουμε εμείς σε κάποιον άλλο πρέπει να χτυπήσουμε και στα σημεία στα δάχτυλά του, εδώ στην άκρη, γιατί όταν δουλεύουμε στον εαυτό μας ενεργοποιούμε τα δάχτυλα με το να χτυπάμε στο κεφάλι με όλα τα δάχτυλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε και εσείς να κάνετε τα δάχτυλα γιατί υπάρχουν σημεία του βελονισμού και αν θέλετε να το κάνετε, μπορείτε. Απλώς το κάνουμε έτσι όπως το κάνουμε για συντομία, για κανένα άλλο λόγο. Και για ένα δεύτερο λόγο, έχουμε βρει μέσα από τα χρόνια ότι τα σημεία του προσώπου και τα σημεία της κλείδας είναι τα πιο σημαντικά σημεία που φέρνουν αποτέλεσμα. Πάλι μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για κάποιον ή για τον εαυτό μας να δουλέψουμε ξεχωριστά τα δάχτυλα στο δεύτερο στάδιο που κάνουμε μια αλλαγή της κρυσταλλωμένης ενέργειας. Η ενέργεια είναι κρυσταλλωμένη, κάνουμε την ενέργεια να κινείται διαφορετικά, να σπάσει αυτή την κρυστάλλωση την ενεργειακή γύρω από το συγκεκριμένο συναίσθημα και συγκεκριμένο ερέθισμα.

......(Οδηγίες για να κάνουν οι συμμετέχοντες EFT ο ένας στον άλλο).....

Ξέχασα να πω στην αρχή, αλλά το ξέρετε ήδη, ότι πριν ξεκινήσουμε ο άνθρωπος κοιτάει τα κύρια συναισθήματα που έχει, αποφασίζει με ποιο συναίσθημα θα αρχίσει, γιατί μπορεί να έχει 3-4, και μας λέει το sud - το subjective unit of disturbance, δηλαδή τις υποκειμενικές μονάδες της ταραχής που νιώθει. 10 σημαίνει πάρα πολύ, 0 σημαίνει καθόλου. Εννοείται ότι θα ξεκινήσει με αυτό που είναι δυνατό στην αρχή. Μετά από ένα γύρο θα τον ρωτήσετε τι νιώθει, μπορεί να είναι το ίδιο συναίσθημα, μπορεί να είναι άλλο συναίσθημα, και πόσο το νιώθει. Μπορεί να πει, τώρα έχω το ίδιο συναίσθημα αλλά είναι 7. Μπορεί να είναι περισσότερο από την αρχή γιατί μπορεί να φουντώσει κάποια στιγμή. Δεν μας απασχολεί. Μπορεί να αλλάξει το συναίσθημα. Όταν αλλάζει το συναίσθημα μπορούμε να αφήσουμε τον άνθρωπο να δουλέψει το άλλο συναίσθημα αλλά εμείς θα έχουμε σημειωμένο σε ένα χαρτί ή στο νου μας ότι αφήσαμε στη μέση το πρώτο συναίσθημα. Όπως κάνουμε και με την ενεργητική ακρόαση, και θα δουλέψουμε όποιο συναίσθημα εμφανίζεται, και στο βαθμό που εμφανίζεται, αλλά πάντα κρατώντας τις εκκρεμότητες που έχουμε και όταν τελικά κατεβαίνει σε κάποιο βαθμό το τρέχον συναίσθημα με το οποίο ο άνθρωπος δουλεύει θα τον ρωτήσουμε, πώς πας τώρα με αυτό το συναίσθημα; Φέρε το γεγονός και πες μου η αδικία είναι τόσο, ο θυμός πόσο είναι; Ο φόβος πόσο είναι; Θα ζητήσουμε από τον άνθρωπο συγκεκριμένα να ελέγξει πού βρίσκεται με τα άλλα συναισθήματα. Καμιά φορά θα πέσουν μαζί, άλλες φορές θα πέσει το ένα και το άλλο δεν θα πέσει. Επίσης μια λεπτομέρεια, όταν ο άνθρωπος δουλεύει με ένα συναίσθημα και μετά έχει το ίδιο συναίσθημα αλλά έχει μειωθεί έστω και 1 ή 2 βαθμούς λέμε τη λέξη «υπόλοιπο.» Ότι κάνει EFT τώρα για τον υπόλοιπο φόβο. Παρόλο που έχω ένα υπόλοιπο φόβο ή ένα υπόλοιπο θυμό. Γιατί κάνουμε τη λέξη «υπόλοιπο;» Γιατί είναι και μια μορφή ψυχολογικής αντιστροφής αυτό, το υποσυνείδητο δέχεται να απελευθερωθεί από ένα μέρος του θυμού αλλά όχι και από όλο το θυμό. Δηλαδή δεν θα θυμώσω καθόλου; Ή δεν θα φοβάμαι καθόλου; Ή δεν θα νιώθω καθόλου αδικία; Άρα γι' αυτό χρησιμοποιούμε τη λέξη «υπόλοιπο,» για να στοχεύουμε ακριβώς σε αυτό που έχει μείνει.

Βασικά ενεργειακής ψυχολογίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 8 ΜΑΘ. 

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

NO 3 XO'OΠΟΝΟΠΟΝΟ 

ΝΟ 5 EFT, ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ, ΘΕΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ 

ΝΟ 7 BSFF 

NO 2 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕΝΤΟΝΑ 

ΝΟ 4 ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

ΝΟ 6 TAT 

ΝΟ 8 ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ