bob συντονιστές 13

Παιδικά βιώματα

Επικαλούμαι όλες τις θετικές πνευματικές δυνάμεις του σύμπαντος ,
να εισέρχονται στο χώρο που βρίσκομαι, μέσα στο σώμα μου , το νου μου,
να με προστατεύουν, να με καθοδηγούν, να με ευλογούν.

Να προστατεύουν, να καθοδηγούν να ευλογούν τα παιδιά μου
και όλους του ανθρώπους πάνω στη γη.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ

Αγαπημένο μου υποσυνείδητο,
Σε ευχαριστώ,
που θα φέρεις στην επιφάνεια,
αυτό που χρειάζομαι να δουλέψω
και αυτό που μπορώ να διαχειριστώ.

ευχαριστώ


εμπεριέχει τις εργασίες πριν το μάθημα και τα στοιχεία επαφής των εκπαιδευόμενων

Μάθημα 13
Κεφ. 11 - πως πάμε βαθύτερα / ανάλυση παιδικών βιωμάτων

Αυτή την εβδομάδα:
> γράψτε γράμμα σε κάποιον από τα παιδικά σου χρόνια

to νέο video το έχω στο σκληρό μου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

Έχετε κάνει γραπτές εργασίες περιγράφοντας κάποια βιώματα.

- τώρα το πλησιάζουμε το θέμα νοερά / αργότερα θα το αγγίξουμε συναισθηματικά / γράψτε γράμμα σε κάποιον από τα παιδικά σου χρόνια / 

Σελ 42 (πληροφορίες και ασκήσεις) / 4 στήλες / εμπειρία (2-3 λέξεις για να θυμάσαι, όχι αναλυτικά) / συναισθήματα (που βίωσες τότε) / συμπεράσματα (τι σκέφτηκε το παιδί) / αντίθετες θετικές πεποιθήσεις

ποια είναι τα κοινά συναισθήματα, τα κοινά συμπεράσματα?  

Ψυχές επιλέγουμε συγκεκριμένα βιώματα που παράγουν συμπεράσματα που επιλέγουμε να δουλέψουμε.

ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ - επιλέγει η ψυχή αυτά που θέλει να ξεπεράσει

-----------

δημιουργία πλάνου

από ποια συναισθήματα και συμπεράσματα θέλει να απελευθερωθεί?eft/bsff

Εγκατάσταση νέων πεποιθήσεων / θετική προβολή/εμψυχωτική /εξισορρόπηση/ακούγοντας καρδιά /οραματισμός / eft / 

Σελ. 43 (πληροφορίες και ασκήσεις) - οδηγός για ενεργητική ακρόαση στα παιδικά βιώματα

5. αυτό που είπε? ο τόνος της φωνής? το ότι κάποιος τον έβλεπε?

7. πολλοί δυσκολεύονται να εκφράσουν φόβο, αδυναμία ή ανάγκη.
τι φαντάζεσαι ότι θα πίστευε ή θα ένοιωθε ένα παιδί αν βίωνε αυτή την περίπτωση

8. είναι το αντίθετο / ερωτήσεις που έκανε ο Bob (πρόκληση στα πιστεύω του - με ποια βάση τα λέει? : γιατί είσαι ασφαλής? / και γιατί το πιστεύει αυτό? και γιατί το πιστεύεις αυτό? / και αν δεν είσαι ψυχή είσαι ασφαλής ? / χάνεις κάτι με το να πιστεύεις ότι είσαι ψυχή? / γιατί πιστεύεις ότι έχεις καθοδήγηση? / έχεις πρακτικές αποδείξεις γι' αυτό? / αν έκανες μια λίστα με χειροπιαστές απαντήσεις ότι έχεις καθοδήγηση πόσο μεγάλη θα ήταν η λίστα αυτή? 

9. Α- να τους έχω εξηγήσει ενεργειακή ψυχολογία / γραπτές εργασίες / εμψυχωτικές ερωτήσεις / τα 8 Video ενεργειακής ψυχολογίας Β- ακουστικό αρχείο, υπενθύμιση, πλάνο απελευθέρωσης / να έχει κάνει τα πρώτα 10 βασικά μαθήματα αυτογνωσίας και τα 8 βίντεο ενεργειακής ψυχολογίας

10. τι χρειάζεσαι από αυτόν / τι θέλεις να επικοινωνήσεις

11. τι θα κερδίσεις / δεν είναι αυτονόητο / το ΓΙΑΤΙ / τι θα γίνει αν δεν το κάνω, τι θα γίνει αν το κάνω / τι θα κερδίσω / τι θα έκανες διαφορετικά αν είχες ήδη αλλάξει πεποίθηση

12. τον στριμώχνω λίγο

13. προβλέπεις εμπόδια? εσωτερικά ΄η εξωτερικά? / προλαβαίνω τα εμπόδια / να βρω πρακτικές λύσεις για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια / 

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ..... Του δίνω τη σελίδα 42

----------------

Επόμενη συνάντηση / βλέπουμε τις αντιστάσεις και συνεχίζουμε

ΠΡΑΞΗ: τι θα έκανες διαφορετικά αν είχες ήδη αλλάξει πεποίθηση / πως εδραιώνεται η αλλαγή της πεποίθησης στην πράξη ;Απομαγνητοφώνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13

Απομαγνητοφώνηση "Εκπαίδευση συντονιστών" 13

Συνεχίζουμε με το κεφάλαιο έντεκα που έχει το τίτλο "Πηγαίνοντας βαθύτερα" και συζητάμε την επεξεργασία των παιδικών χρόνων με γραπτές εργασίες και ενεργητική ακρόαση. Δεν έχουμε μπει ακόμα στα πιο βιωματικά που είναι το ψυχόδραμα, οι αναδρομές, το EFT, το TAT, το BSFF, δηλαδή υπάρχει μία σειρά από πιο βιωματικές εργασίες για τα παιδικά χρόνια όπως και η κάθαρση κι άλλα.

Τώρα απλώς αγγίζουμε πιο πολύ εγκεφαλικά αυτό που γίνεται και αυτό είναι μία βαλβίδα ασφαλείας στην αρχή πριν αρχίσουμε να γνωρίζουμε αν ο άνθρωπος μπορεί με ασφάλεια να πάει πιο βαθιά και να πάει πιο βιωματικά και να γνωρίζουμε, να έχουμε δηλαδή κάποια στοιχεία.

Ζήτησα αν θυμάμαι καλά για σήμερα να γράψετε ένα γράμμα σε κάποιον. Κοιτάξτε τώρα τα χαρτιά σας με το τίτλο " Η μεταμόρφωση του παρελθόντος" Είναι ένας πίνακας με διάφορα τετράγωνα, εδώ έχει τέσσερις στήλες αριστερά.

Αριστερά πρώτη στήλη Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ τώρα εδώ έχει πολύ λίγο χώρο για να γράψετε γιατί δε χρειάζεται να γράψετε πολλά. Δυο τρεις λέξεις που εσείς ξέρετε για ποια εμπειρία μιλάτε, δηλαδή για ποιο γεγονός.

Δεύτερη στήλη ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ που έχετε, που είχατε τότε.

Τρίτη στήλη ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ που δημιουργήθηκαν μέσα στο παιδικό σας μυαλό και πιθανόν τώρα στο υποσυνείδητο σας.

Τέταρτη στήλη Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ που θα θέλατε να δυναμώσετε ή πεποιθήσεις γιατί πιθανόν να υπάρχει περισσότερο από ένα συναίσθημα ή συμπέρασμα ή περισσότερες από μία αντίθετες θετικές πεποιθήσεις. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποκομίσουμε από τις εμπειρίες την ουσία και να βλέπουμε την ουσία μπροστά μας. Κι αν πάρετε 4-5 εμπειρίες, μπορούμε να αρχίσουμε να δούμε από ψηλά δηλαδή πιο αντικειμενικά θα δείτε το πατρόν που υπάρχει σε αυτές τις εμπειρίες, δηλαδή θα δείτε τι κοινά συναισθήματά δημιουργήθηκαν στα παιδικά σας χρόνια, τι κοινά συμπεράσματα δημιουργήθηκαν από τις εμπειρίες αυτές και ποιες είναι οι πιο βασικές θετικές πεποιθήσεις που θα θέλατε να δυναμώσουμε.

Θα σας δώσω τώρα λίγο χρόνο, να συμπληρώσετε αυτή τη σελίδα, δηλαδή να πάρετε τουλάχιστον τρεις εμπειρίες ξεχωριστές να σκεφτείτε τα συναισθήματα που είχατε, τα συμπεράσματα που δημιουργήθηκαν και τις αντίθετες θετικές πεποιθήσεις που σήμερα θα θέλατε να δυναμώσετε.

Μέχρι τώρα έχετε γράψει κάποιες εμπειρίες, έχετε γράψει κάποιο γράμμα δεν έχετε κάνει όμως αυτή την αποκωδικοποίηση, μπορεί να είναι εμπειρίες που έχετε ήδη αναλύσει αλλά εδώ θα φαίνεται πιο ξεκάθαρα.

Εμπειρίες Συναισθήματα Συμπεράσματα Νέες θετικές πεποιθήσεις .

Θα βλέπετε μπροστά σας τι κοινό υπάρχει μεταξύ αυτών των εμπειριών.

Τι κοινά συναισθήματα, ποια κοινά συμπεράσματα υπάρχουν αναλύοντας αυτές τις εμπειρίες των παιδικών σας χρόνων, δηλαδή αν πάρετε πέντε εμπειρίες ποια ήταν τα συναισθήματα που είχατε τότε, τα κοινά συναισθήματα μεταξύ τους πχ στις τέσσερις από τις πέντε εμπειρίες μου, ένιωσα αδικία άρα υπάρχει ένα κοινό συναίσθημα, ίσως νιώθω ότι είμαι το θύμα του σύμπαντος.

Θα δούμε λοιπόν πως έχουν διαμορφώσει αυτές οι εμπειρίες το υποσυνείδητό μας σήμερα. Πάρτε χρόνο τώρα για να κάνετε αυτή την ανάλυση, αυτή είναι μια χρήσιμη εργασία που βοηθάει κι εμάς και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και με τους μαθητές μας είτε σε ομάδες είτε σε προσωπικό ραντεβού, είτε δίνοντας το χαρτί στον άλλον όπως έδωσα σε σας τώρα και ζητώντας να το συμπληρώσετε ή καθισμένοι απέναντι από τον άνθρωπο και συμπληρώνοντας το εμείς ή δίνοντάς το στον άλλον και την ώρα της συζήτησης να ζητάμε να το συμπληρώσει καθώς τα συζητάμε και του λέμε γράψε αυτό το συναίσθημα ή αυτή την πεποίθηση δηλαδή ή το συμπληρώνει ο ίδιος ή το συμπληρώνει μέσα από τη συζήτηση που κάναμε μαζί του ή το συμπληρώνουμε εμείς καθώς συζητάμε μαζί του.

Έχοντας κάνει αυτό, το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σ΄ένα πλάνο. Το πλάνο είναι πρώτον από ποια συμπεράσματα χρειάζομαι να απελευθερωθώ και εκτός από αυτό από ποια συναισθηματικά ενεργειακά πεδία χρειάζομαι να απελευθερωθώ. Αυτό σημαίνει ΕFT, BSFF και TAT δηλαδή για συγκεκριμένα ενεργειακά συναισθηματικά πεδία που έχουν δημιουργηθεί στα βιώματα αυτά και σημαίνει από την άλλη πλευρά κάποια εργασία πάνω στο σύστημα πεποιθήσεων. Απελευθέρωση από παλιές πεποιθήσεις και το δυνάμωμα νέων πεποιθήσεων με θετική προβολή, με γραπτές επιβεβαιώσεις με πράξεις, οραματισμούς και διάφορους άλλους τρόπους. Το επόμενο που θα κάνουμε τώρα είναι ότι θα μπορέσετε να κάνετε απευθείας EFT πάνω στα συναισθήματα που έχετε βρει ότι είναι τα πιο σημαντικά αλλά τώρα επειδή συζητάμε μόνο την εγκεφαλική προσέγγιση και όχι την βιωματική θα πάρουμε μία εγκεφαλική προσέγγιση.

Κοιτάξτε στη σελίδα "Οδηγός για την ενεργητική ακρόαση" πάνω σε κάποιο βίωμα ή κάποια βιώματα στα παιδικά χρόνια.

Ενεργητική ακρόαση σχετικά με την ανάλυση παιδικών εμπειριών και τα γράμματα σε σημαντικούς ανθρώπους.

Πρώτα ο άνθρωπος να διαβάσει την ανάλυση και το γράμμα. Τώρα που θα γίνετε ζευγάρια ο ένας που θα είναι το υποκείμενο της εργασίας ή θα διαβάσει το γράμμα που έχει γράψει ή θα διαβάσει αυτή την ανάλυση που έχει κάνει τώρα. Την ανάλυση που έχει βρει των παιδικών του βιωμάτων. Θα μοιραστεί αυτά με αυτόν που κάνει το συντονιστή και μετά εσείς θα κάνετε με ενεργητική ακρόαση αλλά θα οδηγηθείτε από τις ερωτήσεις που υπάρχουν εδώ, δεν θα περιοριστείτε σ' αυτές, αλλά θα το έχετε αυτό σαν σκελετό, μη φύγετε όμως και πολύ μακριά αυτή τη φορά γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο, προσπαθήστε να μείνετε βασικά σ' αυτές τις ερωτήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)Από την εργασία σου ή το γράμμα σου ποια είναι τα κύρια συναισθήματα που είχες τότε ή έχεις τώρα ακόμα σε σχέση με αυτά;

2) Ποιο συναίσθημα θέλεις να αναλύσεις;

3) Πες μου ένα συγκεκριμένο ερέθισμα από το οποίο νιώθεις αυτό το συναίσθημα.

Ξεκινάμε με μια λίστα συναισθημάτων. Επιλέγουμε ένα συναίσθημα, και όταν επιλέγουμε ένα συναίσθημα επιλέγουμε ένα γεγονός.

Θα μπορούσε να είναι το αντίθετο. Να ξεκινήσουμε από ένα γεγονός και μετά να επιλέξουμε το συναίσθημα, μπορεί να πει "θέλω να δουλέψω με αυτό το γεγονός." Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε με το γεγονός ή με το συναίσθημα, απλώς στην ενεργητική ακρόαση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, χρειάζεται συγκεκριμένο γεγονός και συγκεκριμένο συναίσθημα.

Εδώ κάνουμε μια ανάλυση για το παρελθόν, αλλά το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να γίνει και με το παρόν. Ουσιαστικά παρελθόν είναι όλα αυτά που αναλύουμε γιατί το παρόν δεν αναλύεται, εκτός αν σε ρωτάω πως κυκλοφορεί το αίμα σου αυτή τη στιγμή.

Θέλω να πω και να μιλάω για κάτι που έγινε ερχόμενος εδώ, αυτό είναι παρελθόν. Αλλά τώρα μιλάμε για τα παιδικά χρόνια. Οι ίδιες ερωτήσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε κάτι που έγινε την προηγούμενη βδομάδα.

Ερωτήσεις

4) Τι ακριβώς έγινε και τι ένιωσες;

5) Με ποια όψη του γεγονότος θέλεις να ασχοληθούμε;

Τώρα όταν λέει ο άνθρωπος ένα γεγονός πρέπει εσείς να μπορέσετε να ακούσετε για πιθανές όψεις του γεγονότος αυτού.

-Πχ χθες μια κυρία έλεγε "Στεναχωριέμαι πάρα πολύ όταν οι άνθρωποι γύρω μου δεν ακούνε τις συμβουλές μου".

Τώρα υπάρχουν διάφορες πιθανότητες εδώ και αναφέρουμε δυο από αυτές, δηλαδή δυο όψεις. Η μια όψη είναι ότι οι άλλοι θα πάθουν κάτι, αν δεν ακούνε τις συμβουλές της, και η άλλη όψη ότι νιώθει ότι χάνει την αξία της όταν δεν ακούνε τις συμβουλές της. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες γι αυτό εμείς χρειάζεται να καταλάβουμε με τι θέλει να δουλεύει, ποιο είναι το πρόβλημα, ότι οι άλλοι θα πάθουν κάτι ή ότι η ίδια δεν νιώθει καλά αν δεν ακούνε τις συμβουλές της γιατί χάνει την αξία της. Καθώς ακούτε οποιοδήποτε θέμα βέβαια και με την πείρα και με το πέρασμα του χρόνου θα πρέπει να ασκηθείτε για να μπορείτε να διακρίνετε ποιες πιθανότητες μπορεί να υπάρχουν εδώ σ' αυτό το γεγονός.

Πιθανόν επειδή είναι μέσα στο πρόβλημα πολλές φορές δεν καταλαβαίνει αυτές τις λεπτομέρειες. Είναι δική σας εργασία να αντιληφθείτε αυτές τις λεπτομέρειες και να βοηθήσετε τον άλλον να τις δει και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Δηλαδή με ποια όψη του γεγονότος θέλει να δουλέψει πχ αν κάποιος είναι επιθετικός απέναντι του; Μία όψη είναι η φωνή, άλλη όψη είναι οι κινήσεις, μια άλλη όψη είναι το περιεχόμενο, ή μια άλλη ο τόνος της επίθεσης.

Ποιο είναι δηλαδή το ερέθισμα, αυτό που λέει κάποιος, ο τρόπος με τον οποίο το λέει, το γεγονός ότι κάποιος είναι εκεί και μας βλέπει όταν δεχόμαστε μια επίθεση - είναι τρία διαφορετικά ερεθίσματα. Άλλο το ερέθισμα ότι νιώθω ντροπή γιατί κάποιος με βλέπει να δέχομαι αυτή την επίθεση, άλλο το ερέθισμα από το περιεχόμενο των λέξεων, άλλο το ερέθισμα από το ύφος, άλλο από τη φωνή.

Και χρειάζεται να έχουμε την ικανότητα να δούμε τις όψεις που υπάρχουν και αυτό θα μας βοηθήσει στο EFT όπου χρειάζεται να μάθουμε να δουλεύουμε όψεις. Πρέπει το μυαλό μας να ανοίξει και να δούμε τις διάφορες όψεις ενός προβλήματος γιατί αν δουλεύουμε μόνο μία όψη μπορεί να μην φύγει το πρόβλημα.

  1. "Πες μου ξανά τα συναισθήματα που είχες τότε ή τώρα και που θέλεις να αναλύσεις." Αυτό γίνεται τώρα επειδή έχει επιλέξει με ποια όψη του θέματος θέλει να δουλέψει.
  2. "Ποια συμπεράσματα δημιουργήθηκαν στο υποσυνείδητο από όλα αυτά;" Εδώ μπορεί να χρειάζεται να βοηθήσουμε τον άνθρωπο αν δεν μπορεί να τα σκεφτεί, μπορούμε να τον ρωτήσουμε "Αν έβλεπες ένα παιδί να περνάει αυτά τα γεγονότα τι θα φανταζόσουνα ότι το παιδί αυτό θα πίστευε; τι συμπεράσματα θα έβγαζε"; Δηλαδή να τον βάλετε τον άνθρωπο στο τρίτο πρόσωπο, ότι δεν μιλάει για τον εαυτό του, μιλάει για κάποιον άλλον ή μπορούμε να του πούμε "Το εσωτερικό σου παιδί τι συμπεράσματα θα έβγαζε;"

Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να πουν, να εκφράσουν μια αδυναμία ένα φόβο, μια ανάγκη και μπορεί ποτέ να μην πουν " όχι δεν πιστεύω ότι δεν αξίζω", "εντάξει εσύ δεν το πιστεύεις αλλά όλα τα συμπτώματα εδώ δείχνουν ότι κάπου μέσα σου υπάρχει αυτή η αμφιβολία." Τότε του δίνουμε την δυνατότητα να πει "το υποσυνείδητο μου πιστεύει", "το παιδί μέσα μου πιστεύει", ή " εάν κάποιος πέρασε από μια τέτοια εμπειρία πιθανόν να καταλήξει ότι...." δηλ τον απαλλάσσουμε από το να πει με άμεσο τρόπο "εγώ αμφιβάλλω για την αξία μου, για την ασφάλειά μου" και του δίνουμε την ευκαιρία να το πει με έμμεσο τρόπο .

  1. "Ποιες είναι οι λογικές και οι πνευματικές αλήθειες ή πεποιθήσεις που θα ήθελες να δυναμώσεις;" Αυτά θα έχουν σχέση με τα συμπεράσματα. Πολλές φορές όμως οι άνθρωποι θα πουν ότι δεν ξέρουν. Τότε θα πάρουμε τα αρνητικά συμπεράσματα και θα ρωτήσουμε τι είναι το αντίθετο από αυτό δηλαδή από αυτό που έχουμε γράψει στο 7 από τα αρνητικά συμπεράσματα που έχει βγάλει. Τι είναι το αντίθετο από αυτό το συμπέρασμα .

Πολλές φορές δεν μπορούμε όταν είμαστε μέσα στο πρόβλημα να συλλάβουμε κάτι που είναι πάρα πολύ απλό και από το ότι "Δεν αξίζω" να πούμε ότι "Αξιζω" από το ότι "Δεν είμαι ασφαλής" να πούμε ότι "Είμαι ασφαλής". Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται τα πολύ απλά, και θα βοηθήσει όταν μπει το αντίθετο.

  1. "Με ποιους τρόπους θα απελευθερωθείς από τις παλιές πεποιθήσεις;" Έχουμε το EFT, τη SENTONA, το TΑT ή την συμπεριφορά την ίδια, να συμπεριφέρομαι διαφορετικά. "Με ποιόν τρόπο θα δυναμώσεις τις καινούργιες πεποιθήσεις;" Δημιουργούμε ένα πλάνο με τον άνθρωπο, βοηθάμε τον άνθρωπο να έχει ένα πλάνο απελευθέρωσης από παλιά συμπεράσματα που περιορίζουν την ευτυχία του.
  2. "Θέλεις να επικοινωνήσεις με κάποιον σε σχέση με όλα αυτά, με ποιόν και τι;" Με ποιόν θέλει να επικοινωνήσει (άσχετα αν ο άνθρωπος ζει ή όχι) και τι θέλει να πει. Σε αυτό το σημείο θα μπορέσουμε να κάνουμε ψυχόδραμα. Θα πείτε "φαντάσου ότι είμαι αυτός ο άνθρωπος και πες μου" ή θα πούμε "εντάξει για την επόμενη φορά να γράψεις ένα γράμμα στον άνθρωπο αυτό".
  3. "Γιατί θέλεις να κάνεις αυτές τις αλλαγές, τι θα κερδίσεις γιατί θέλεις, να κάνεις την επικοινωνία, για θέλεις να κάνει το EFT, γιατί θέλεις να κάνεις ΤΑΤ ή οτιδήποτε άλλο, ή θετική προβολή;"
  4. "Πότε και πώς θα αρχίσεις;"

Να θυμάστε ότι θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε ακριβώς το τι θα κάνει, πότε θα το κάνει και να μην το αφήσει φλου.

  1. "Προβλέπεις κάποιο - καθόλου εμπόδια; εσωτερικά ή εξωτερικά;"

Να φανταστεί τώρα αυτό, δηλαδή ότι κάνει αυτά και να δει αν νιώθει εσωτερικά εμπόδια ή αν φαντάζεται ότι θα έχει εμπόδια χρόνου ή αντίστασης από άλλους ανθρώπους ή κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις για το πότε θα το κάνει αυτό και πως θα ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

  1. "Τι θα κάνεις για τα εμπόδια αυτά;"

Έτσι αφήνουμε τον άνθρωπο με ένα πλάνο και είναι στα δικά του χέρια από δω και πέρα να το εφαρμόσει, γιατί ξέρει ποια είναι τα συναισθήματα από τα οποία θέλει από δω και πέρα να απελευθερωθεί, πoια είναι τα συμπεράσματα που θέλει να μεταμορφώσει, ποιες είναι οι θετικές πεποιθήσεις που θέλει να δυναμώσει. Πότε και που θα ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, τι πιθανά εμπόδια μπορεί να έχει και τι θα κάνει τα εμπόδια αυτά. Από κει και πέρα είναι στα χέρια του, ο άνθρωπος να συνεχίσει. Στην επόμενη συνάντηση ρωτάμε πως πάει, βλέπουμε τι αντιστάσεις εσωτερικές ή εξωτερικές υπάρχουν, τι πρόοδος υπάρχει και συνεχίζουμε.

Και μην ξεχάσετε ποτέ την μεγάλη σημασία πρακτικών βημάτων μέσα στη ζωή. Η ανάλυση από μόνη της δεν φτάνει, πρέπει η ανάλυση σιγά σιγά να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς, σε πράξεις, σε αντιμετώπιση θεμάτων, σε προχώρημα προς στόχους γιατί εκεί βλέπουμε την πρόοδο ή όχι. Είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσουμε τον άνθρωπο τι πρακτικά βήματα μπορεί να κάνει αυτή την εβδομάδα, ποια θα είναι αυτά που θα εδραιώσουν αυτές τις αλλαγές μέσα του και θα του δώσουν θάρρος και αίσθημα επιτυχίας σ' αυτό που κάνει.

Βασικά ενεργειακής ψυχολογίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 8 ΜΑΘ. 

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

NO 3 XO'OΠΟΝΟΠΟΝΟ 

ΝΟ 5 EFT, ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ, ΘΕΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ 

ΝΟ 7 BSFF 

NO 2 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕΝΤΟΝΑ 

ΝΟ 4 ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

ΝΟ 6 TAT 

ΝΟ 8 ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ