xris

Προσθέστε υπότιτλο εδώ

Συνεδρία 01
-----------------

Πρώτη εικόνα:

Η Ελένη είναι μικρότερη από 40 και είναι δημόσιος υπάλληλος με θέση ευθύνης σε χώρο της υγείας και δύσκολες ώρες εργασίας. Είναι παντρεμένη 10 χρόνια με τον Βασίλη και έχουν ένα κορίτσι 9 ετών. Το παιδί είχε προβλήματα υγείας για τα πρώτα χρόνια της ζωής του που επηρεάζουν τη ζωή του μέχρι και σήμερα. 

Ο Βασίλης έχει έναν προηγούμενο γάμο με δύο ενήλικα σήμερα παιδιά και έχει κατά τη διάρκεια του γάμου του με τη Ελένη εμπλακεί σε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Η Ελένη περιγράφει τη σχέση της με τον σύζυγό της ως δύσκολη και προβληματική και τον εαυτό της ως αγχώδη και επιθετική. Η σχέση του ζευγαριού  κινδυνεύει και η επικοινωνία τους γίνεται μόνο με μηνύματα καθώς προφορικά τσακώνονται συνεχώς.

Η Ελένη ανέφερε ότι ο σύζυγός της κάνει κινήσεις απόκρυψης του εισοδείματος  του και φοβάται ότι ίσως προετοιμάζει το διαζύγιό τους. Παράλληλα λέει ότι ο σύζυγος συζητά να αρχίσει ψυχοθεραπεία που ίσως βοηθήσει στο πρόβλημα τους. 

Περισσότερα:

Η Ελένη από όταν γεννήθηκε το παιδί ανέλαβε την πλήρη ευθύνη γι αυτό. Ο σύζυγός της δεν συμμετείχε στις  θεραπείες και πάντα ήταν στην εργασία του ή κουρασμένος. Όλα αυτά τα χρόνια που ήταν εστιασμένη στη θεραπεία του παιδιού της η Ελένη δεν αρνούνταν αλλά δε χαιρόταν τον έρωτα με τον άνδρα της, ήταν απλά διαθέσιμη. Παράλληλα φαίνεται ότι διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις αλλά και ότι αυτό ήταν σύνηθες στο επαγγελματικό του περιβάλλον. Η Ελένη το ανακάλυψε και επιθυμεί να σώσει το γάμο της. Δεν μπορεί να διαχειριστεί καν τη σκέψη του χωρισμού. Βρίσκεται σε ένταση και περιγράφει ότι βιώνει έντονο άγχος που σωματοποιείται με αίσθημα ασφυξίας στο λαιμό. 

Ζητά βοήθεια σήμερα να διαχειριστεί το άγχος της ώστε να μη κάνει χρήση φαρμακευτικής αγωγής αλλά και αν μπορέσει, να σώσει το γάμο της. Λέει: 'Όλα δείχνουν ότι μάλλον πρέπει να χωρίσω, αλλά εγώ θέλω να το παλέψω, δεν ξέρω αν το κάνω από εγωισμό ή αν υπάρχει ελπίδα'.

Ανέφερε ότι πριν καιρό επισκεφθήκαν έναν οικογενειακό σύμβουλο ο οποίος τους είπε ότι δεν έχουν ελπίδα διότι δεν μοιράζονται κάτι κοινό μεταξύ τους. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη σχέσης τους. Η Ελένη δεν έχει κάνει εξωσυζυγική σχέση.

Σε ερώτημά μου για το πως ήταν η σχέσης τους στην αρχή, η Ελένη απάντησε ότι ο Βασίλης ήταν ανασφαλής και τη ρωτούσε συνεχώς αν θα τον αγαπά και αν δεν θα τον προδώσει. Αυτή η ευαλωτότητα την είχε συγκινήσει τότε. Παραδέχεται ότι με τη γέννηση του παιδιού της και το πρόβλημα υγείας του, αφιερώθηκε αποκλειστικά σε αυτό, ίσως μην επιτρέποντας στο Βασίλη να ασχοληθεί με το παιδί καθώς 'είναι λίγο άγαρμπος'.

Η Ελένη έχει ως μοναδικό ενδιαφέρον και ψυχαγωγία της την 9χρονη κόρη της. Όταν τη ρώτησα αν και πως περνάει καλά απάντησε ότι έχει πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία και προσπαθεί να μεταφέρει όσο περισσότερες εμπειρίες μπορεί στην κόρη της, ξαναζώντας έτσι και αυτή τις όμορφες αυτές στιγμές.

Όταν τη ρώτησα αν μπορεί να δει τον εαυτό της χωρισμένη, έβαλε τα κλάματα. Είναι μια προοπτική που δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

Εξέφρασε την ευχαρίστησή της για την επαφή μας και το γεγονός ότι είμαι πολύ ήρεμος και ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται. Είναι αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο γι αυτήν και τη σχέση της.

------------------------------------------------------------- -

Συζητήσαμε για:

- το αίσθημα ασφυξίας που ένοιωσε από την εξάρτησης ενός επίδοξου μνηστήρα προς αυτήν και τον πιθανό παρόμοιο συναίσθημα που ο σύζυγός της μπορεί να νοιώθει από αυτήν, καθώς απαιτεί έντονα λύση στο οικογενειακό της θέμα, παρακολουθεί τις κινήσεις του, αυτός κρύβεται κτλ.

- την πιθανή δυσκολία του συζύγου της να έρθει συναισθηματικά κοντά της.

- τα στάδια της σχέσης, αρχίζοντας από τα δύο μισά που ενώνονται αλλά μετά χωρίζονται για να γίνουν ολόκληρα και να επανασυσχετιθούν με άλλο τρόπο. 

- Συμφωνήσαμε να κάνουμε 10 διαδικτυακές συνεδρίες με σκοπό να βοηθηθεί να ελέγξει το άγχος της και το αίσθημα πανικού και να μπορεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση άσχετα με τα εξωτερικά γεγονότα. Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι αντιλαμβάνεται τον σύζυγό της σαν κομμάτι δικό της και ποτέ δεν τον είχε δει σαν κάτι άλλο. Κλείσαμε θέτοντας ως στόχο να δει τον εαυτό της σαν αυτόνομη οντότητα που μπορεί να είναι καλά σε κάθε περίσταση, ώστε να διαχειρίζεται τα γεγονότα της ζωής με τον καλύτερο γι αυτή τρόπο. 

------------------------------------------------------------ -

Ερωτήσεις:

. Πως αντιμετωπίζω την περίπτωση να συνάψω συμβουλευτική σχέση και με το σύζυγο (καθώς η Ελένη λέει ότι δεν είναι αρνητικός σε αυτό).

. Ποιος είναι ο σκοπός μου σε κάθε συνεδρία. Έχουμε μέθοδο και βήματα? ή απλά συνοδεύω στα αισθήματα όπως περιγράφονται (Η Ελένη μιλάει πολύ).

. Πως θα εξασφαλίσω το επαγγελματικό μου στάτους για να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις ότι είμαι ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής αλλά coach και ''σύμβουλος ψυχοσυναισθηματικής αυτορρύθμισης''.