bob συντονιστές 11

......

Επικαλούμαι όλες τις θετικές πνευματικές δυνάμεις του σύμπαντος ,
να εισέρχονται στο χώρο που βρίσκομαι, μέσα στο σώμα μου , το νου μου,
να με προστατεύουν, να με καθοδηγούν, να με ευλογούν.

Να προστατεύουν, να καθοδηγούν να ευλογούν τα παιδιά μου
και όλους του ανθρώπους πάνω στη γη.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ

Αγαπημένο μου υποσυνείδητο,
Σε ευχαριστώ,
που θα φέρεις στην επιφάνεια,
αυτό που χρειάζομαι να δουλέψω
και αυτό που μπορώ να διαχειριστώ.

ευχαριστώ


εμπεριέχει τις εργασίες πριν το μάθημα και τα στοιχεία επαφής των εκπαιδευόμενων

Μάθημα 11
Αντιμετώπιση των συναισθημάτων στο παρόν

Αυτή την εβδομάδα:
.............

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

...........

Απομαγνητοφώνηση Μαθήματα Συντονιστών νο. 11

Θα ήθελα να μιλήσω λίγο για το κεφάλαιο 13, στο βιβλίο σας.

Το κεφάλαιο 13 έχει σχέση με την αντιμετώπιση των συναισθημάτων στο παρόν δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε να μειώσουμε την ένταση συναισθημάτων σε ένα άνθρωπο ή στον εαυτό μας, παράλληλα με την διαδικασία της ανάλυσης. Η οριστική αλλαγή μέσα στον άνθρωπο γίνεται βασικά με την αλλαγή του συστήματος πεποιθήσεων, όταν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του διαφορετικά, αντιλαμβάνεται τους άλλους αλλιώς και τη ζωή του γενικά αλλιώς.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, σιγά σιγά να υιοθετήσει ένα σύστημα πνευματικών αληθειών, που θα του επιτρέπει να τα βλέπει όλα διαφορετικά. Μέχρι τότε, μέχρι να εδραιώσει και να βιώσει αυτό το νέο σύστημα πεποιθήσεων μέσα του, θα δημιουργούνται συναισθήματα, μάλλον αρνητικά συναισθήματα και θα επιδρούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα επάνω του. Και με το χρόνο αυτά θα έχουν μια φθορά, θα δημιουργήσουν μια φθορά στο νευρικό του σύστημα, στο ενδοκρινικό του σύστημα, στο νου του, και έτσι εκτός από τη ανάλυση που κάνουμε, και εκτός από τη μακρόχρονη διαδικασία της μεταμόρφωσης του συστήματος πεποιθήσεων, χρειαζόμαστε κάποιο τρόπο για άμεση αντιμετώπιση συναισθημάτων, να μειωθεί η ένταση ώστε να μην έχει τόσο πρόβλημα ο άνθρωπος. Και θα συζητήσουμε σήμερα μερικούς τρόπους.

 1. Το κεφάλαιο που θα διαβάσετε στο βιβλίο σας γράφτηκε πριν ανακαλύψουμε την ενεργειακή ψυχολογία. Άρα, ένα πρώτο πράγμα, που μπορούμε να κάνουμε που δεν είναι γραμμένο στο τετράδιο σας, στο βιβλίο σας, είναι να κάνουμε EFT στον άνθρωπο ή να ζητήσουμε από τον άνθρωπο να κάνει EFT. Επίσης γίνεται EFT και μέσα από το τηλέφωνο (ή με SKYPE). Μπορούμε να καθοδηγήσουμε τον άνθρωπο (ειδικά εάν έχει ανοικτή ακρόαση) και μπορεί να έχει τα χέρια του ελεύθερα. Υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις που οι άνθρωποι έχουν κάνει EFT επάνω στον εαυτό τους εκ' μέρους του άλλου. Μερικοί λένε ότι πετυχαίνει καλά. Άλλοι έχουν αμφιβολίες. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι είχανε κάποιο αποτέλεσμα σε ένα άλλο άνθρωπο. Με το να φανταστούν ότι είναι ο άλλος, με το πρόβλημα του, και να κάνουν EFT χτυπώντας επάνω στον εαυτό τους. Είναι μια πρώτη, άμεση βοήθεια για κάποιον ώστε να μειώσει τα συναισθήματα. Το πλεονέκτημα του EFT επίσης είναι εκτός από το να μειωθεί η συναισθηματική ένταση παρά πολλές φορές προχώρα και την αυτογνωσία. Γιατί ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τι υπάρχει πίσω από αυτό που νιώθει και οδηγείται προς τα μέσα, προς μια διαδικασία αυτό ανακάλυψης. Το πρώτο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε όταν κάποιος έχει μια κρίση είναι το EFT.
 2. Το δεύτερο είναι η αναπνοή. Η αναπνοή είναι ένα μεγάλο κλειδί που εάν βοηθάμε τον άνθρωπο αυτή τη στιγμή, εάν τον ενθαρρύνουμε να αναπνέει βαθειά, να πάρει βαθιές εισπνοές, και να εκπνέει έτσι με αίσθημα ανακούφισης. Καμία φορά βοηθά να εκπνέει από το στόμα του, δημιουργεί μεγαλύτερη εκτόνωση. Η αναπνοή είναι ένας τρόπος που σταδιακά μπορεί να ισορροπήσει την ενεργειακή κατάσταση σε έναν άνθρωπο. Και μπορεί να κρατάει την αναπνοή του 5-7 δευτερόλεπτα - όχι περισσότερο και να εκτονώσει με την εκπνοή τα συναισθήματα του.
 3. Ένας άλλος τρόπος, εάν κάποιος έχει μια κρίση, έχει μια ένταση, νιώθει δυστυχία, και δεν μπορείτε να κάνετε ανάλυση, καμιά φορά ο χορός ή η κίνηση γενικά λειτουργεί σαν τρόπο εκτόνωσης συναισθημάτων και αλλαγή της ενέργειας. Δηλαδή μπορούμε να προτείνουμε στον άνθρωπο να χορεύει όταν δεν νιώθει καλά, να βάλει μια μουσική, να αρχίζει να κινείται και αυτό καμιά φορά φέρνει κάθαρση. Μπορεί να φέρει κάποιο κλάμα, ή άλλες φορές μπορεί απλά να φέρει μια αλλαγή ενέργειας. Ένας άλλος λοιπόν τρόπος, ισορρόπησης ή αντιμετώπισης συναισθημάτων είναι ο χορός.
 4. Μια άλλη διαδικασία θα ήταν οι τεχνικές κάθαρσης σαν κλάμα, κίνηση, να χτυπάμε ένα μαξιλάρι, εάν ο άνθρωπος έχει θυμό και με κάποιο τρόπο να εκτονώσει αυτή την ενέργεια, ότι νιώθει να το βγάλει μέσα από την κίνηση. Καμιά φορά αυτό θα προκαλέσει χασμουρητό ή κλάμα, και αυτό μετά θα συνεχίσει μόνο του σαν μια διαδικασία απελευθέρωσης από την αρνητική ενέργεια και ισορροπία.
 5. Μια άλλη διαδικασία για την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων είναι να φέρω στον νου μου το αντίθετο θετικό συναίσθημα. Τώρα προσέξτε ότι αυτό δεν είναι μια διαδικασία όπου θέλω να αγνοήσω αυτό που νιώθω, απλώς επιλέγω να συντονιστώ με μια άλλη συχνότητα μέσα μου. Μέσα μας υπάρχουν πολλές συχνότητες, υπάρχει φόβος και υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει θυμός και υπάρχει κατανόηση και γαλήνη, υπάρχει πόνος και υπάρχει ελευθερία και ευτυχία. Όλοι αυτοί οι σταθμοί πάντα υπάρχουν. Ένας άνθρωπος πάντα έχει την δυνατότητα να συντονίζεται με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα που θα είναι το αντίθετο από το συναίσθημα που αυτή τη στιγμή νιώθει και να καλλιεργήσει την αίσθηση του συναισθήματος αυτού. Αυτό βεβαία δεν πρέπει να με κάνει να αγνοώ τα άλλα κομμάτια, απλώς είναι ότι ξέρω ότι έχω την επιλογή κάποια στιγμή να επικεντρωθώ στο συναίσθημα που θέλω.

Όταν πρέπει να εργάζομαι, όταν πρέπει να αντιμετωπίζω κάτι στην ζωή μου, χρειάζομαι να μην έχω αυτό το αρνητικό συναίσθημα που θα με εμποδίζει να λειτουργήσω αποτελεσματικά. Το βράδυ, το σαββατοκύριακο, μπορώ να πάρω χρόνο, να ασχοληθώ με τι είναι αυτό, τι νιώθω, να βυθίζομαι στον εαυτό μου, να κάνω μια ανάλυση, και να κάνω μια κάθαρση εάν το χρειάζομαι ή EFT. Άλλα χρειαζόμαστε και την ικανότητα μέσα στην καθημερινότητα για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή να μπορούμε να αποσύρουμε την ενεργεία μας από αρνητικό συναίσθημα και να κατευθύνουμε αυτή την ενεργεία σε ένα θετικό. Τότε η άσκηση είναι, ότι νιώθω αυτό που νιώθω, νιώθω την ενεργεία που έχει δεσμευτεί με το συγκεκριμένο αρνητικό συναίσθημα και ρωτώ τον εαυτό μου τι είναι το αντίθετο θετικό συναίσθημα από αυτό. Τώρα κάθε ένας μπορεί να απαντήσει αλλιώς «Για μένα είναι το κουράγιο, για μένα είναι η γαλήνη, για μένα είναι η κατανόηση». Δεν έχει σημασία, δεν υπάρχει μια αντικειμενική απάντηση , μια σωστή απάντηση άλλα ρωτώ τι είναι το αντίθετο θετικό συναίσθημα από αυτό που νιώθω και αρχίζω να απολαμβάνω αυτό, να συγκεντρώνομαι σε αυτό και να συνδέω την ενεργεία μου με αυτό το αντίθετο θετικό συναίσθημα. Δοκιμάστε το. Δοκιμάστε το στην ζωή σας.

Εάν μπορείτε να είστε αρκετά συνειδητοί, να βλέπετε ότι έχετε παγιδευτεί μέσα σε μια ψευδαίσθηση , ότι είστε σε μια αρνητική ψευδαίσθηση δοκιμάστε αυτό το πράγμα. Τι είναι αυτό που νιώθω? Εντάξει νιώθω φόβο, νιώστε την ενεργεία του φόβου και ρωτήστε τον εαυτό σας «τώρα, τι είναι το αντίθετο θετικό συναίσθημα από αυτό?» και δοκιμάστε να αρχίσετε να συντονιστείτε με αυτό το αντίθετο θετικό συναίσθημα. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Έχετε κάθε όφελος να το κάνετε. Τώρα, μπορεί να βρείτε μια αντίσταση μέσα στον εαυτό σας ή μια αντίσταση μέσα στους άλλους ακριβώς επειδή είμαστε εθισμένοι σε αυτά τα συναισθήματα. Εθισμένοι στο πόνο. Εθισμένοι στο φόβο. Αλλά είναι μια πολύ ωραία άσκηση να δοκιμάσετε το αντίθετο από αυτό που είναι αυτή τη στιγμή.

 1. Ένα άλλο κλειδί, μέσα στην δράση, που μπορεί ίσως να κόψει κάποιο αρνητικό συναίσθημα, είναι να ταυτιστούμε με τον άλλον. Εκεί που έχουμε κάποιο αρνητικό συναίσθημα, που έχει σχέση με κάποιο άλλο άνθρωπο, απλώς να φανταστώ έστω και για ένα λεπτό, ότι είμαι ο άλλος άνθρωπος. Ότι δεν είμαι εγώ. Να φανταστώ τι νιώθει, τι σκέφτεται, γιατί λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, να ευρύνω το πεδίο της συνειδητότητας μου, από το να είμαι ταυτισμένος μόνο με μένα, και πως νιώθω και τι χρειάζομαι και να μπορώ να μπω στην θέση του άλλου. Τα περισσότερα προβλήματα, που έχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, είναι επειδή δεν κάνουμε αυτό. Δεν έχουμε την δυνατότητα να δούμε τι βιώνει ο άλλος σε μια περίπτωση, τι συναισθήματα μπορεί να έχει, τι μπλοκαρίσματα μπορεί να έχει, και αυτό ίσως είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια και στις σχέσεις μας και στην εξέλιξη μας. Όταν θα φτάσουμε κάποια μέρα στο βίωμα του αληθινού εαυτού μας δεν θα υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με το δικό μας σώμα περισσότερο από τη σχέση μας με κάποιο άλλο σώμα. Όταν θα βιώσω την αληθινή μου φύση, με όλα τα άλλα σώματα θα έχω την ίδια σχέση που έχω με το δικό μου σώμα. Είμαι όλα. Όλο το πρόβλημα μας , όλες οι συγκρούσεις μας και ο φόβος μας και το πρόβλημα του ατόμου της κοινωνίας είναι ο εγκλωβισμένος του μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο σώμα. Και η πεποίθηση ότι είμαι αυτό το σώμα, είμαι αυτή τη προσωπικότητα, πρέπει να προστατεύω αυτό το σώμα, πρέπει να προστατεύω αυτή τη προσωπικότητα, και όλα τα ανθρώπινα προβλήματα ξεκινάνε με αυτό το πράγμα. Να κάτι που μπορεί να μας κόψει παρά πολύ γρήγορα, χωρίς να κάνουμε πολύ ανάλυση. Να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου. Να φανταστούμε ότι είμαστε ο άλλος. Είναι μια σημαντική τεχνική.
 2. Ένας άλλος τρόπος, μέχρι να γίνει αυτή η τελική μεταμόρφωση στο σύστημα πεποιθήσεων είναι να βρούμε τρόπους να διοχετεύουμε την ενέργεια μας καθημερινά. Αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια δημιουργική δραστηριότητα, σαν ζωγραφική, ή χορό, ή κάποια μορφή διασκέδασης ή κάποια μορφή που διοχετεύω την ενέργεια μου σαν προσφορά εργασίας στους άλλους και ακόμα να κάνουμε μασάζ, ή πνευματική θεραπεία. Όλες αυτές οι δημιουργικές κινήσεις, οι κινήσεις που η δική μας ενέργεια συνδέετε με την ενέργεια των άλλων, μας ισορροπεί. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μπλοκαρισμένοι στην ζωή τους και εκτός από ανάλυση χρειάζονται θετικές δραστηριότητες.
 3. Ή χρειάζονται να κάνουν κάτι με την ζωή τους που τους δίνει νόημα. Υπάρχουν φορές που η λύση σε ένα άνθρωπο δεν είναι η ανάλυση αλλά η εργασία. Είναι να έχει μια εργασία που μπορεί να διοχετεύει τη ενεργεία του μέσα στην μέρα, που μπορεί να νιώθει χρήσιμος, που μπορεί να μην σκέφτεται τον εαυτό του όλη μέρα αλλά να σκέφτεται αυτό που κάνει . Για αρκετά άτομα αυτή είναι μια θεραπεία. Ίσως δεν έχουν αρκετή επαφή με το περιβάλλον και δεν έχουν επαφή με την ενεργεία τους γιατί δεν κάνουν κάτι στην ζωή τους. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτό στον νου μας όταν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον. Εργάζεται? Ξεκουράζεται? Διασκεδάζει? Υπάρχει ισορροπία στην ζωή του? Έχει καμία δημιουργική δραστηριότητα? Ή είναι όλο εργασία?

Δηλαδή χρειαζόμαστε για την ευτυχία μας όχι μόνο αυτογνωσία αλλά μια ισορροπημένη ζωή όπου έχουμε επαφή με τους άλλους, έχουμε επαφή με την δημιουργικότητα μέσα μας, επαφή με το λόγο ύπαρξης μας, παίρνουμε νόημα και αξία μέσα από την εργασία μας. Ο Victor Frankl ένας ψυχίατρος Ελβετός έχει δημιουργήσει το λόγο-θεραπεία. Αλλά λογοθεραπεία δεν είναι θεραπεία με το λόγο, είναι θεραπεία μέσα από το λόγο ύπαρξης. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να θεραπεύεται εάν δεν έχει λόγο ύπαρξης. Εάν δεν έχει συνδεθεί με κάτι που δίνει νόημα στην ζωή του. Τώρα τι μπορεί να δώσει νόημα στην ζωή τους ανθρώπου? Για πολλούς ανθρώπους νόημα ζωής είναι οι σχέσεις τους. Για πολλούς ανθρώπους νόημα ζωής είναι τα παιδιά του. Ή ο σύντροφος τους. Αυτό βεβαία μέχρι ένα βαθμό μπορεί να λύσει το πρόβλημα γιατί τα παιδιά θα μεγαλώσουν, και κάποια στιγμή ο σύντροφος του θα φύγει, ή εμείς θα φύγουμε, ένα από τα δυο. Εννοώ με την αποχώρηση από το υλικό σώμα ή με κάποιον άλλο τρόπο. Και ίσως χρειάζεται και άλλο νόημα ζωής εκτός από την σχέση, σαν την εξέλιξη, σαν την προσφορά, σαν την δημιουργία. Ένα μέρος της εργασίας του ψυχολόγου ή του συντονιστή είναι να τον βοηθήσει να δει τι συναισθήματα έχει και ποιες πεποιθήσεις δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα. Να συνδέεται με το λόγο ύπαρξης του. Να συνδέεται με ένα τρόπο ζωής που του δίνει λόγο να ζήσει, λόγο να είναι ευτυχισμένος, λόγο να νιώθει χρήσιμος. Και αυτό μπορεί να είναι οι σχέσεις, μπορεί να είναι η εξέλιξη, μπορεί ναι είναι η προσφορά, και μπορεί να είναι η δημιουργικότητα. Να προσπαθήσω να βοηθήσω τον κάθε έναν να συνδέετε με κάποια τέτοια δραστηριότητα. Είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας του ανθρώπου.

 1. Μια άλλη λύση, είναι εάν κάποιος είναι αναστατωμένος , να του ζητήσουμε να γράψει. «Κάτσε και γράψε αυτό που νιώθεις.» Γιατί γράφοντας αποκτάει μια διαύγεια. Το γράψιμο είναι μια πνευματική δραστηριότητα που κινητοποιεί ανώτερα επίπεδα του εγκέφαλου. Και αμέσως θα αρχίσουν να έρχονται οι απαντήσεις και οι λύσεις. Και εάν όχι απαντήσεις και λύσεις, τουλάχιστον εκτόνωση μέσα από το γράψιμο. Συνήθως όταν ολοκληρώνεται αυτή η εκτόνωση αρχίζουν να έρχονται από μέσα του, οι απαντήσεις και μια ισορροπία. Το γράψιμο είναι πάντα μια βοήθεια σε μια στιγμή που έχουμε κρίση. Όταν οποιοσδήποτε άνθρωπος κάποια στιγμή βρίσκετε σε μια κρίση, και δεν έχει κανέναν στον οποίο να μιλήσει, και να πάρει βοήθεια εκτός από το EFT που μπορεί να κάνει, ας δοκιμάσει να γράψει. Γράψτε αυτό που νιώθετε. Ξεκινήστε από όπου θέλετε. Νιώθω αυτό. Γράψτε για τα συναισθήματα του παρόντος. Και θα δείτε ότι αυτό το γράψιμο και θα εκτονώσει αυτό που νιώθετε αλλά και θα σας φέρει σε επαφή με λύσεις που υπάρχουν μέσα σας.
 2. Μια άλλη βοήθεια είναι να ζητήσουμε από τον άνθρωπο να προσπαθεί να συνδέεται με πνευματικές αλήθειες. Βασικές πνευματικές αλήθειες που αυτή τη στιγμή μπορεί να μην τις πιστεύει, ή μπορεί να τις πιστεύει αλλά δεν τις βιώνει, αλλά κάθε μας πρόβλημα στην ζωή είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε την αλήθεια. Ίσως έχουμε προβλήματα επειδή δεν θυμόμαστε την αλήθεια. Και ίσως έχουμε προβλήματα για να θυμηθούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι είμαστε αιώνιοι, και η αλήθεια είναι ότι τα πάντα που συμβαίνουν μέσα στη ζωή μας συμβαίνουν για κάποιο λόγο, για κάποιο σοφό λόγο, είναι κάτι που περιέχει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να μάθουμε το επόμενο μάθημα στη ζωή μας. Πάντα θα είναι στα μέτρα μας, δεν υπάρχει κάτι που συμβαίνει που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Ίσως να είναι λίγο πιο πολύ, όπως ο άνθρωπος που σηκώνει βάρη πάντα θα προσθέσει κάτι που είναι λίγο ποιο βαρύ και δύσκολο αλλά δεν θα είναι ποτέ πέρα από τα μέτρα μας να το αντιμετωπίσουμε. Εδώ είναι απλώς ένα πεδίο μάθησης, ένα πείραμα, ένα πείραμα συνειδητότητας.

Ότι και να κάνουμε, και υγιεινή διατροφή να κάνουμε, και γιόγκα να κάνουμε και καλές πράξεις να κάνουμε, θα πεθάνουμε έτσι και αλλιώς, οπότε κάλο είναι να συμφιλιωθούμε με την ιδέα του θανάτου. Όλοι οι άλλοι που ξέρουμε θα φύγουν πριν ή μετά από μας. Όλοι οι άλλοι που ξέρουμε είναι αιώνιες συνειδητότητες και αυτοί έχουν μόνο αυτό που χρειάζονται και έχουν επιλέξει για την εξέλιξη τους και αυτοί έχουν ότι έχουμε εμείς στα μέτρα τους. Από τη στιγμή που μπορώ να θυμηθώ αυτά, οπωσδήποτε θα είμαι πιο ήρεμος άνθρωπος.

Οι αρχαίοι Έλληνες, παρ' όλου που υπάρχουν ενδείξεις ότι αξιοποιήσανε και το διαλογισμό, κύριο εργαλείο τους ήταν η φιλοσοφία. Και φτάσανε, ή τουλάχιστον ο Σωκράτης και άλλοι, φτάσανε σε σημείο αταραξίας και απόλυτης ηρεμίας. Με τη γνώση και πιστεύοντας σε αυτή τη φιλοσοφία, ο Σωκράτης έφτασε στο σημείο ότι δεν υπάρχει θάνατος, ότι το σώμα είναι το εργαλείο της ψυχής και ότι όταν πεθαίνει, η ψυχή συνεχίζεται και για αυτό δεν φοβόταν καθόλου το θάνατο. Δεν φοβόταν καθόλου να πιεί το διαλυτήριο και να τελειώσει τη ζωή του. Δεν υπήρχε πρόβλημα γιατί ήταν σίγουρος. Η φιλοσοφία μέσα στην ζωή μας δεν πρέπει να είναι κάτι που είναι στα βιβλία που διαβάζουμε ή στα μαθήματα που παρακολουθούμε. Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε σε μία κρίσιμή στιγμή «άσε τις φιλοσοφίες τώρα». Ή είναι αλήθεια ή δεν είναι. Πρέπει να αποφασίσουμε. Πρέπει να αποφασίσουμε ή αυτές οι φιλοσοφικές αλήθειες είναι αλήθειες ή δεν είναι. Εάν δεν είναι, τουλάχιστον να μην ασχοληθούμε με αυτές. Να μη τις διαβάζουμε και να μη τις λέμε. Δεν μπορεί να λέμε «να, είναι πολύ ωραίο» όταν διαβάζουμε το βιβλίο και μέσα στην καθημερινότητα να λέμε «άστα αυτά, εδώ είναι ο πραγματικός κόσμος». Ποιος πραγματικός κόσμος? Δεν υπάρχει πραγματικός κόσμος, είναι όλα μια ψευδαίσθηση. Τότε χρειάζεται σιγά-σιγα αυτή η λεγόμενη φιλοσοφία να είναι το σύστημα των πεποιθήσεων μας. Να μην έχουμε δυο συστήματα πεποιθήσεων, ένα για την καθημερινότητα και ένα για το μάθημα αυτογνωσίας και τις ώρες που διαβάζουμε το βιβλίο - δεν στέκει.

Ή να τις απορρίψουμε εντελώς, ή είναι αλήθεια και να τις εφαρμόσουμε. Ένα από τα δύο. Τώρα, θα βρείτε ότι πολλοί άνθρωποί, ίσως και εσείς, αυτές τις στιγμές δυσκολίας δεν θα θέλατε να ακούσετε τίποτα από αυτά. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θέλουν να ακούσουν καθόλου για αυτά. Και υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να το σεβόμαστε αυτό. Ειδικά όταν κάποιος έχει χάσει έναν αγαπημένο άνθρωπο δεν προσπαθώ να του πω τίποτα. «Θα τα πούμε σε τρεις μήνες, τέσσερεις μήνες, αυτή τη στιγμή ας βιώσεις το πόνο σου, ας εκτονώσεις το πόνο σου.» Δεν έχει νόημα. Η ενεργειακή αναστάτωση με την απώλεια του αγαπημένου είναι τόσο δυνατή που η πνευματική αλήθεια δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τώρα υπάρχουν ψυχές που ακόμα είναι πολύ συνδεμένες πριν συμβαίνει κάτι τέτοιο και μπορούν. Και εσείς εάν ασχολείστε θα φτάσετε σε αυτό το σημείο. Ακόμα και αυτή τη στιγμή θα είναι τόσο δυνατή μέσα σας, η αλήθεια είναι αυτή, που θα είστε σαν δύο άτομα - ένα κομμάτι θα στεναχωρηθεί και ένα κομμάτι θα είναι πάρα πολύ ήρεμο ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να συμβεί, όλα είναι καλά, είναι όλα φυσικά, αυτή είναι η φύση, αυτό είναι το πρόγραμμα, αυτό είναι αυτό που χρειάζεται και αυτή είναι η εξέλιξη μας.

 1. Τώρα, ίσως από όλα αυτά το πιο εύκολο και το πιο γρήγορο είναι οι αναπνοές και το EFT. Τι πιο άμεση μεταμόρφωση της ενέργειας του ανθρώπου. Επίσης όταν εξοικειωθείτε με τη μέθοδο Σεντόνα θα δείτε ότι και αυτό είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ίσως καθοδηγήσετε τον άνθρωπο να νιώθει αυτό που νιώθει, να δεχτεί αυτό που νιώθει, και να δοκιμάσει να αφήσει αυτό σαν ενέργεια να ρέει και να διαλύεται. Τότε η μέθοδος Σεντόνα σαν το EFT καμία φορά μπορεί να είναι πολύ βοηθητική την στιγμή που υπάρχει κρίση. Να σας θυμίσω ότι υπάρχει ένα διπλό βίντεο για το σεμινάριο για αυτό. Δείτε το, είναι σπουδαία και αυτή η μέθοδο.
 2. Και άλλη γρήγορη μέθοδος, που και αυτή ενσωματώνει μια αλλαγή αντίληψης, είναι Ακούγοντας τη Κάρδια όπου επίτηδες δέχομαι από μέσα μου, από το χώρο της καρδιακής ενέργειας μια άλλη αντίληψη για αυτό που μέχρι τώρα με αναστατώνει. Είναι πάρα πολύ απλό. Και μπορείτε να πάρετε κάποια από τα CD που υπάρχουν με αυτή την άσκηση και να την δοκιμάσετε. Συγκεκριμένα υπάρχει CD που λέγετε «ακούγοντας την καρδιά» και έχει τρεις ασκήσεις. Τι κάνουμε? Είμαστε αναστατωμένοι, είμαστε συγχυσμένοι, μπερδεμένοι, να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο για αρνητικά συναισθήματα, διδάσκεται και σε χώρους επαγγελματικούς, σε τράπεζες και εταιρίες, για να έχουν περισσότερη απόδοση στην εργασία τους. Περισσότερη διαύγεια. Και τι κάνουμε? Φέρνουμε στο νου μας αυτό που μας προβληματίζει, που είναι ένα συναίσθημα ή ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε, συγκεντρωνόμαστε σε αυτό και παρατηρούμε τι νιώθουμε, δεχόμαστε ότι νιώθουμε, νιώθω φόβο, νιώθω σύγχυση, νιώθω θυμό, νιώθω ζήλια, νιώθω απόρριψη, ότι νιώθω. Το δέχομαι αυτό.

Μετά πάω στο δεύτερο βήμα που είναι πολύ απλό εισπνέοντας νιώθω ότι παίρνω φως, ενέργεια σε μια τρύπα στο κέντρο το στήθος και με την εκπνοή ότι εκπνέω από το ηλιακό πλέγμα (ή από το πάνω μέρος του κεφαλιού) και το κάνω αυτό 3 με 5 λεπτά. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να οδηγήσετε έναν άνθρωπο στο τηλέφωνο όταν έχει μια κρίση, δεν είναι δύσκολο, να εισπνεύσω μέσα από το στήθος, να εκπνεύσω μέσα από το ηλιακό πλέγμα. Το κάνει 3 με 5 λεπτά.

Μετά, τρίτο βήμα λέμε «Τώρα φέρε το νου σου κάποιον ή κάτι που όταν το σκέφτεσαι νιώθεις αγάπη ή ευγνωμοσύνη». Μπορεί να είναι το παιδί, μπορεί να είναι ο σύντροφος, γονιός, μπορεί να είναι μια έκφραση του Θεού, μπορεί να είναι ένα μέρος της φύσης, η θάλασσα, ένα κομμάτι μουσική, ότι δημιουργεί μέσα μας μια αλλαγή δόνησης. Επικεντρωνόμαστε σε κάποιον που αγαπάμε ή σε κάτι για το οποίο νιώθουμε ευγνωμοσύνη για 3 ως 5 λεπτά και μετά λέμε στον άνθρωπο «Τώρα φέρε στο νου σου το πρόβλημα αυτό που σε απασχόλησε στην αρχή και να δεχτείς από μέσα σου, και ιδιαίτερα από το χώρο της καρδιάς, έναν άλλο τρόπο να το αντιληφτείς και να το αντιμετωπίζεις.» Έχουμε δημιουργήσει τώρα μια άλλη συχνότητα όχι μόνο στην καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο και αυτή είναι η μεγάλη ανακάλυψη του Ινστιτούτο HeartMath από το οποίο έρχεται αυτή η τεχνική, από μια ομάδα καρδιολόγων στην Αμερική, στη Καλιφόρνια, που δημιούργησε τη τεχνική αυτή και παρατήρησαν ότι με την αναπνοή και με το να φέρνουμε επίτηδες το νου μας στο αίσθημα της αγάπης, ή της ευγνωμοσύνης, φέρνοντας σαν συγκεκριμένο ερέθισμα άνθρωπο ή κατάσταση που μας βοηθά να νιώθουμε αγάπη και ευγνωμοσύνη επιδρά στον εγκέφαλο.

Ξέρουμε όλοι ότι ο εγκέφαλος επιδρά στην κάρδια, αλλά δεν ξέραμε μέχρι πριν από μερικά χρόνια ότι η λειτουργία της καρδιάς επιδρά στον εγκέφαλο. Και αλλάζει εάν θέλετε την συχνότητα, τις λειτουργιές του εγκέφαλου και την επικοινωνία μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ημισφαίριου του εγκεφάλου. Έχω τώρα και δέχομαι εδώ έναν άλλο τρόπο και δεν λέμε ποιο τρόπο, και αυτό είναι το ωραίο με την άσκηση αυτή γιατί οργανικά από μέσα του ο άνθρωπος βιώνει διαφορετικά την κατάσταση. Ίσως με κατανόηση, ίσως με περισσότερη εσωτερική ασφάλεια, ίσως με περισσότερη αυτοπεποίθηση, κάτι αλλάζει όταν το σκεφτόμαστε από το χώρο της καρδιάς και όταν έχουμε δημιουργήσει το αίσθημα της αγάπης. Είναι πολύ αποτελεσματική η τεχνική.

Έχουμε τρεις πολύ χρήσιμες τεχνικές για την αντιμετώπιση κρίσεων και αρνητικών συναισθημάτων στο παρόν. Το EFT, μέθοδος Σεντόνα και Ακούγοντας την Καρδιά που στα αγγλικά εάν πρέπει να το εξερευνήσετε στο ιντερνέτ λέγεται freeze frame που σημαίνει να παγώνεις μια εικόνα. Έρχεται από την ορολογία του κινηματογράφου που παγώνεις την εικόνα που σε αναστατώνει, τη κοιτάς, αλλάζεις την ενεργεία σου, με την αναπνοή και την αγάπη, και το ξανακοιτάς. Και το ξανακοιτάς έχοντας αλλάξει τη κατάσταση του νου και του σώματος. Από όλα αυτά θα έλεγα η αναπνοή, το EFT, η Σεντόνα και Ακούγοντας την Καρδιά είναι οι 4 βασικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων στο παρόν. Μερικά από αυτά εκτός από να μειώσουν την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων στο παρόν, φέρνουν επίσης ανακάλυψη και φέρνουν επίσης αλλαγή αντίληψης. Τώρα, θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε EFT με επιλογές εάν κρίνετε ότι ο άνθρωπος μπορεί ή το BSFF ή το ΤΑΤ όπου είναι λίγο ποιο περίπλοκα όταν τα μαθαίνετε.

 1. Να προσθέσω κάτι σε αυτό, εάν γνωρίζετε shiatsu, ή ρεφλεξολογία, ή πνευματική θεραπεία, ή ρέϊκι, ή κάποια μορφή αλλαγής ενεργείας στον άνθρωπο, αυτό πάντα μπορεί να είναι χρήσιμο να συντονιστεί όταν αντιμετωπίζετε κάποιον που έχει σοβαρά προβλήματα. Όχι ότι θα αναλάβετε να κάνετε μασάζ κάθε εβδομάδα αλλά για την αντιμετώπιση μια συγκεκριμένης κατάστασης μπορώντας να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας, να αλλάξετε την ενέργεια του ατόμου έστω και κάνοντας λίγο μασάζ στο κεφάλι του ή στον αυχένα του μπορεί να αλλάξει σημαντικά η κατάσταση του. Είναι σημαντικό εργαλείο να έχετε. Εάν δεν έχετε το χρόνο και την διάθεση να ακολουθείσετε ένα τέτοιο δρόμο, γιατί είναι και άλλα μαθήματα αυτά, υπάρχει το DVD για το shiatsu που μπορείτε να πάρετε και να μάθετε ικανοποιητικά το μασάζ και ιδιαίτερα το τέλος του DVD που είναι το μασάζ του κεφαλιού. Ένα μασάζ στο κεφάλι όταν κάποιος είναι συγχυσμένος πάντα φέρνει κάποιο αποτέλεσμα. Να έχετε στο νου σας ότι είναι χρήσιμο να έχετε αυτή τη γνώση. Κάτι που θέλετε να ρωτήσετε ή να πείτε?

Ερώτηση: «Εάν κάνουμε ΕΦΤ, αντί να το κάνουμε στον άλλον, να τον φανταστούμε και να το κάνουμε, δεν επεμβαίνουμε επάνω στον άλλον?»

Εάν ο άλλος λέει «Θέλω βοήθεια, αλλά δεν μπορώ να το κάνω είμαι συγχυσμένος» τότε μας δίνει την άδεια να το κάνουμε. Εάν απλώς θέλουμε να ισορροπηθεί η ενεργεία του άλλου νομίζω ότι πάντα έχουμε το δικαίωμα αυτό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιβάλουμε στον άλλον να θέλει κάτι ή να μην θέλει κάτι αλλά για να βοηθήσουμε να ισορροπήσει η ενεργεία του άλλου και να είναι ήρεμος νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα αυτό. Τώρα, αυτό θα λειτουργήσει μάλλον περισσότερο όταν υπάρχει μια ενεργειακή σύνδεση, δηλαδή εάν το κάνουμε για το παιδί μας , για τον σύντροφο μας, για το γονιό μας, πιθανόν να έχει περισσότερο αποτέλεσμα από το να το κάνουμε για κάποιο ξένο. Επίσης οι άνθρωποι το έχουν κάνει για τα ζώα τους, για σκυλιά και γάτες ή άλογα. Και υπάρχουν άνθρωποι στην Αμερική που ειδικεύουν στο EFT για τα ζώα. Κάνουν πάνω στα άλογα, πάνω στα σκυλιά, επειδή τα ζώα επίσης έχουν τους μεσημβρινούς του βελονισμού και το ζώο όταν έχει το συναίσθημα ή την ταραχή, είναι συνδεδεμένο με αυτό, δεν είναι σαν εμάς που αποκοβόμαστε από αυτό.

===================

Στο κεφάλαιο 11 μιλήσαμε για διάφορους τρόπους να πάμε βαθύτερα και είχαμε πει για το ημερολόγιο για το ερωτηματολόγιο και σας ζήτησα να απαντήσετε αυτό το βαθύ ερωτηματολόγιο σήμερα. Και μετά είπαμε για επιστολές ή επικοινωνία με ένα συναίσθημα. Εδώ υπάρχουν δυο ασκήσεις που θα ήθελα να ερευνήσουμε σήμερα. Η πρώτη είναι ένα γράμμα από μας προς ένα συναίσθημα που θα επιλέξετε εσείς . Μετά να κάνετε ενεργητική ακρόαση επάνω σε αυτό που γράψατε.

Σκεφτείτε τι θα θέλατε να πείτε εκ μέρους της κεντρικής προσωπικότητας, εκ μέρους του εαυτού σας, προς το μέρους του εαυτού σας που τείνει κατά καιρούς να έχει αυτό το συναίσθημα είτε λέγεται άγχος, είτε λέγεται φόβος, είτε λέγεται θυμός ή αδικία ή αδυναμία ή απόρριψη ή ζήλια ή κατάθλιψη. Οποιοδήποτε συναίσθημα. Ένα γράμμα από σας σαν κεντρική προσωπικότητα προς το συναίσθημα, ή ελαφρά διαφορετικά, προς το μέρος του εαυτού σας που τείνει να έχει αυτό το συναίσθημα.

Βασικά ενεργειακής ψυχολογίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 8 ΜΑΘ. 

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

NO 3 XO'OΠΟΝΟΠΟΝΟ 

ΝΟ 5 EFT, ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ, ΘΕΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ 

ΝΟ 7 BSFF 

NO 2 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕΝΤΟΝΑ 

ΝΟ 4 ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

ΝΟ 6 TAT 

ΝΟ 8 ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ 


περίληψη μαθήματος 8 - ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

απομαγνητοφώνηση μαθ 6

εγχειριδιο κεφ 10 σελ 52

σημειώσεις Α σελ 33

(δέχομαι κ αγαπώ τον εαυτό μου σε κάθε περίπτωση > ναι όταν ... όχι όταν κάνω λάθη -προγραμματισμός-, όχι όταν λεώ ψέματα -συνείδηση-. >> χρειάζεται να ξεχωρίζω πότε είναι προγραμματισμός και πότε συνείδηση και να βοηθώ ανάλογα τον άνθρωπο.)

Γενική επιβεβαιώση > προσωπική επιβεβαιώση

επιβεβαιώσεις/20 λεπτά/ξανά κ ξανά/βρίσκω την πεποίθηση/αλλάζω την επιβεβαιώση συμπεριλαμβάνοντας την πεποίθηση/απαντήσεις κοινωνικών προγραμματισμών κ συνείδησης/τα ηθικά θέματα εμπεριέχουν αντίσταση/αλλάζω τακτική κ εστιάζω σε αυτό που νοιώθω όταν καλνω την ανήθικη συνπεριφορά/στον κοινωνικό,προγραμματισμό απλά απελευθερώνομαι από την πεποίθηση/απαραίτητο η συγνχώρεση κ αγάπη του εαυτού/

Α Επίπεδο - αγαπω κ δεχομαι τον ευρο μου σε κάθε περίπτωση / αυτό θα μου δώσει αντιστάσεις

Β Επίπεδο - δουλεύω συγκεκριμένα την αντίσταση

προσωπικές επιβεβαιώσεις: αγαπώ κ δέχομαι τον εαυτό μου ακόμη και όταν κάνω λάθη/ακόμη και όταν δεν είμαι τέλειος/ανεξάρτητα από την οικονομική μου κατάσταση/ακόμη και όταν είμαι μόνη -ΑΥΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ- 

ή τους άλλους/αγαπώ το σύντροφό μου ακόμη και όταν - Ή ΜΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΒΙΩΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ Η’ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ 

Γ Επίπεδο - επιλέγω κατεύθυνση / αν έχω αντίσταση στην αφάλεια ‘όχι σε σεισμούς’ είτε πάω στο ‘νοιώθω ασφαλής σε κάθε περίπτωση’ είτε στο ‘νοιώθω ασφαλής ακόμη και σε σεισμούς’. ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΟΒΟ: ή νοιωθω σίγουρις κ ασφαληλς όταν οδηγά επικίνδυνα ή νοιώθω ασφάλεια να μιλήσω και να βάλω τα όρια μου όταν οδηγά επικίνδυνα. 

Η λογική του παιδιού: πάντα φταίω / όταν το εγκαταλείπουν / όταν έχουν συναιθηματικά προβλήματα / όταν δεν εκφράζουν στοργή, όταν αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν, τσακώνονται.  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: φταίω , δεν αξίζω κάτι άλλο , πάντα έτσι θα είναι η ζωη μου. (δεν αγαπώ/βασίζομαι/δένομαι γιατί θα εγκαταλειφθώ).

Τα συναισθήματα δεν ενεργοποιούνται από τη λογική αλλά από τα ενεργειακά πεδία. (ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ EFT).

Στο τέλος κλείνω με 5 λόγους ‘γιατί' ισχύει η επιβεβαιώση. (όχι ‘πότε’ αλλα’ ‘γιατί').

Άσκηση: σημειώσεις σελ 35 - δέχομαι κ αγαπώ τον εαυτό μου σε κάθε περίπτωση ... (20 φορές ή 20 λεπτά) / μετά κάνουμε ζευγάρια και βρίσκουμε την ανάγκη κ την πεποίθηση (θα βγουν οι κοινές πεποιθήσεις που θα επαναλαμβάνονται). / μετά αποφασίζουμε για την επόμενη προσωπική επιβεβαίωση που θα δουλευτεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

(ΕΧΩ ΗΔΗ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ)